Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

stup fara matca,fara hrana,fara puiet!

Mesajde gabicosta » 18 Iun 2013, 09:08

va salut.ooof asta s-a intamplat.l-am descoperit in final asa cum scrie in titlu,fara matca(cel putin am cautat-o de am innebunit),fara oua sau puiet deloc,si mancare foarte putina pe care era bataie.stupul e plin de albine.sfaturi astept ca in rest.... :) ,le-am dat o rama plina cu miere de la alta familie si am montat o botca de la alta.ce parere aveti?avea o botca de schimbare cu o saptamana in urma dar...acum e prapad.ce sa se fii intamplat? :?:
gabicosta

Re: stup fara matca,fara hrana,fara puiet!

Mesajde TmZ » 18 Iun 2013, 09:14

micsoreaza urdinisul la 1 maxim 2 centimetri,e posibil sa fi facut furtisag sau fa rocada intre stupi(iei o familie bine dezvoltata si o pui in locul lui,iar stupul cu problema in locul familiei puternice),peste 1-2 zile verifica botca
Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe...
TmZ

Mesajde TmZ » 18 Iun 2013, 09:17

dc se bat in stup e problema.adica sigur au facut furtisag,au omorat matca iar acum fura mierea.....poti sa il stropesti un pic cu tuica dupa ce il muti sa opresti lupta
Trebuie sa incerci necontenit sa urci foarte sus daca vrei sa vezi foarte departe...
TmZ

Mesajde gabicosta » 18 Iun 2013, 09:23

ma gandesc ca e cam improbabil sa fie furtisag acum ,este cules destul....si botca ma gandesc sa o mai las vreo 3 zile pana sa mauit la ea ca nu era prea "coapta".oricum ar fii o sa micsorez urdinisul.multumesc,sa ne auzim cu bine
gabicosta

Mesajde gabicosta » 18 Iun 2013, 09:27

am tot auzit de chestia asta cu tuica si tocmai am facut un curs unde am avut un apicultor prof care are in jur de 1000 de stupi si a spus ca e poveste asta cu tuica,adica nu face nimic si ca e buna dar numai de baut :lol:
gabicosta

Mesajde TmZ » 18 Iun 2013, 09:28

daca spui ca ai cules de ce nu ai hrana in stup????????????????
TmZ

Mesajde TmZ » 18 Iun 2013, 09:29

gabicosta scrie:am tot auzit de chestia asta cu tuica si tocmai am facut un curs unde am avut un apicultor prof care are in jur de 1000 de stupi si a spus ca e poveste asta cu tuica,adica nu face nimic si ca e buna dar numai de baut :lol:

eu am folosit si mai folossesc si acum mai ales la unificari,a mers de fiecare data si am fost multumit
TmZ

Mesajde Mircea_63 » 18 Iun 2013, 09:31

Cred ca sintagma "era bataie" pe hrana a fost folosit mai degraba ca formulare literara.

NU fa rocada cu un stup puternic! Afirmi ca in acel stup ai albina multa? Fa rocada cu un stup slab. Acuma daca i-ai dat botca, ai grija daca faci miscarea asta...sa nu o faci in intervalul eclozare-imperechere.

Ceilalti stupi au cules? Daca aia au si asta nu...e bai. Daca nu-i cules, hraneste-i.

A disparut botca? Poate a eclozat si au curatat locul sau poate aveai matca. Da-i o rama cu larve si vezi daca isi trag botci. Un stup populat atat de bine cum spui, nu ajunge victima furtisagului. Daca era furtisag gaseai stupul gol, albine moarte, rame roase. Da-le mancare!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde gabicosta » 18 Iun 2013, 09:36

ceilalti au hrana destula si diversa,este cules,o sa le hranesc ,ce imi recomandati in afara de sirop?
gabicosta

Mesajde TmZ » 18 Iun 2013, 09:36

da-ne mai multe detalii,verifica miscarea la urdinis,vezi daca aduc polen,cam cate rame de albina ai in stup????
TmZ

Mesajde gabicosta » 18 Iun 2013, 09:37

si mare rocada nu prea am ce sa fac :lol: am doar trei stupi :lol:

stupul este pe 10 rame si cat la fel,vreo 3-4 si sus construiau la rame noi...

am urmarit si veneau cu polen erau si pe rame cateva,dar cam putine cred eu

bineinteles,nu era bataie doar aglomerare mare pe ce mai ramasese pe acolo ,si am uitat sa va spun ca stupul asta a avut probleme de la inceput,era cam lenes,puiet putin botci destule dar nu sa roiasca,ceva varooa dupa spusele unuia,le-am dat acu o sapt varachet...
gabicosta

Mesajde TmZ » 18 Iun 2013, 09:54

este posibil sa ai matca in stup iar tie ti-a scapat,nu ai vazut-o,dc a iesit acu o saptamana va trebui sa mai astepti cateva zile pana va incepe ponta,incearca cu o rama proaspat ouata sa vezi dc incep sa-si traga botci asa cum a spus d-nul Mircea
TmZ

Mesajde gabicosta » 18 Iun 2013, 09:57

m-am gandit si eu la asta,dar m-a surprins lipsa hranei si faptul ca nu mai era nici un fel de puiet in nici o faza,astept ce pot sa fac?

si altceva,majoritatea ramelor sunt cam negre,vreau sa le schimb dar nu au terminat niciuna din cele noi puse

Foloseste functia EDIT, in dreapta sus. Evita postarile succesive!
gabicosta

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR