Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Doua matci in familie. Lamuriri?

Mesajde samuellazea » 18 Iun 2013, 09:36

Salutare la toata lumea,

Vreau sa va povestesc ce am patit eu cu o familie aseara ca eu nu mai inteleg.

Deschid aseara o familie faina pe 10 rame si cu multa albina. Familia era bine iar cum e teiul acum curgea de prin rame ce au adunat ele peste zi. Acum, scot eu rama a doua din stanga (privit de la urdinis/pat rece) ca sa nu strivesc albina daca scot prima rama. Ma uit eu frumos dupa matca si o pun deoparte ca sa am loc ( matca nu era pe ea ). Acum iau rama din margine stanga care era rama oarba cladita de ele. Matca mare si frumoasa de altfel se plimba pe rama. Ce zic eu? Hai sa o pun si pe ea putin in lumina reflectoarelor :) ( sa o filmez 1 min ). Zis si facut. Dupa filmare am pus-o frumos in margine unde era. Mentionez ca era distanta intre rama cu matca si cealalta rama. '

Gasind matca am zis sa fac un control rapid peste rame sa vad cum mai arata. Trec eu peste rame si ajung la penultima rama din dreapta unde DIN GRESEALA dau cu ochii peste o matca mare, frumoasa si imperecheata din cate pot zice ( am vazut ca avea inca dop de la imperechere :) ). Pe rama am gasit si 2 botci roase jos. Am luat matca si am pus-o intr-o cutiuta de transport ca aia aveam la mana.

Inainte sa o iau si sa o pun la un roi am zis sa fiu sigur ca nu e matca cealalta. O iau frumos de la inceput cu ramele si o caut pe cealalta. Parca a intrat in pamant. Am terminat ramele si nu am gasit-o. Am zis ca am ratat-o si sa o mai caut o data. Si uite asa am ajuns sa iau toate ramele de 5 ori la mana, concentrat nevoie mare si parca au mancat-o albinele. Dupa a cincea oara m-am lasat pagubas pentru ieri ca deja ma dureau ochii si mintea de atat cautat. Urmeaza azi sa reiau operatiunea sa vad ce iasa.

Matca din cusca de transport am lasat-o in familie ( doar sa fiu sigur ) dar am sigilat iesirea. In functie de ce gasesc azi o sa i-au o decizie. Acum si o intrebare. Cum va explicati voi toata chestia asta?? Daca nu as fi filmat-o as fi zis k sunt nebun dar acum am dovezi :) . Ce nu imi explic e cum de nu am gasit matca cealalta. Doar matcile le-am gasit in parti opuse de lada si cu distanta intre rama cu prima matca si celalalte. Iar de zburat de pe rama pe care era pana pe rama celalalta nu prea cred.

Acum astept sa vad ce pareri aveti si voi

Sami
samuellazea

Re: Doua matci in familie. Lamuriri?

Mesajde sorin_horezu » 18 Iun 2013, 09:55

Schimb linistit de matca. Eu am gasit la un stup doua pe aceeasi rama si nu aveau treaba una cu cealalta. Pana la intrarea in iarna a ramas numai cea tanara.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde samuellazea » 18 Iun 2013, 09:58

Stiu ca e schimb linistit dar nu as fi pierdut matca batrana ca e una performanta si de calitate. Plus ca am un roi unde ar prinde bine o matca imperecheata fiindca cea actuala nu e imperecheata. Azi vroiam sa caut matca batrana si sa o iau sa ii las loc celei noi. Ce parere aveti?
samuellazea

Mesajde sorin_horezu » 18 Iun 2013, 10:11

Poti sa o iei, numai sa te asiguri inainte ca mai e matca batrana. In mod normal isi trage iar botci de schimb linistit.
Apicultura nu e balada populara sa se transmita prin viu grai ... pentru diversitate CITESTE O CARTE!!!
sorin_horezu

Mesajde liviutzbogos » 18 Iun 2013, 10:18

Lasa-le asa si nu mai fa tu schimb de matci pe acolo. Stiu ele mai bine decat tine care e situatia in acea familie. Daca intervii tu, probabil sa faci mai mult rau.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde irina » 18 Iun 2013, 10:20

Stiu ca e schimb linistit dar nu as fi pierdut matca batrana ca e una performanta si de calitate

o parere de incepator
dc era de calitate , albinele nu s-ar fi pregatit s-o schimbe
Am intalnit si eu situatia asta, si nu o singura data.La inceputu lunii mai, intr-un stp erau 2 matci, la distana de o rama.Amandoua linistite,rame ouate frumos.Am decis sa fac un roi.N-am fost sigura insa ca am luat regina tanara.M-am convins acum cateva zile, cand in roi am gasit ...2 matci, ca am luat de fapt matca batrana.L-am lasat asa , este sg stp ramas pe vatra,n-am avut alta solutie.
Ideea e ca albinele continua sa-si traga botci de SL pana reusesc sa schimbe matca.Poti specula asta si sa faci roi,sau le lasi sa si-o schimbe cat mai repede.
irina

Mesajde samuellazea » 18 Iun 2013, 10:33

irina scrie:
Stiu ca e schimb linistit dar nu as fi pierdut matca batrana ca e una performanta si de calitate

o parere de incepator
Am intalnit si eu situatia asta, si nu o singura data.La inceputu lunii mai, intr-un stp erau 2 matci, la distana de o rama.Amandoua linistite,rame ouate frumos.Am decis sa fac un roi.N-am fost sigura insa ca am luat regina tanara.M-am convins acum cateva zile, cand in roi am gasit ...2 matci, ca am luat de fapt matca batrana.L-am lasat asa , este sg stp ramas pe vatra,n-am avut alta solutie.
Ideea e ca albinele continua sa-si traga botci de SL pana reusesc sa schimbe matca.Poti specula asta si sa faci roi,sau le lasi sa si-o schimbe cat mai repede.

La mine se poate vedea clar diferenta intre matci. Una are inca dop ;)
samuellazea

Mesajde sorin_horezu » 18 Iun 2013, 11:05

samuellazea scrie:
irina scrie:

o parere de incepator

Avea ieri.
sorin_horezu

Mesajde samuellazea » 18 Iun 2013, 11:20

sorin_horezu scrie:
samuellazea scrie:
irina scrie:

o parere de incepator

Avea ieri.

Ce e drept. Poate azu nu mai are dar m-as mira. Fiindca e in cutiuta de transport si albinele au acces numai sa o hraneasca. Diseara vreau sa o caut pe cea batrana si sa o pun pe cea tanara la loc pe rama si sa o separ pe cea batrana
samuellazea

Mesajde liviutzbogos » 18 Iun 2013, 13:17

Pai atunci fa un roi cu cea tanara, daca pe cea batrana nu o gasesti si vor trage ele din nou botci de schimbare linistita. Sau tu nu vrei sa faci roi, vrei doar sa o iei pe cea batrana si ce sa faci cu ea?
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde samuellazea » 18 Iun 2013, 13:41

Am un roi care are o regina neimperecheata la care am vazut k nu se mai imperecheaza matca. I-am dat o rama cu puiet larvar si ele au inceput sa-si traga botci. As da roiului matca imperecheata sa nu il mai tin asa ca timpul trece si se slabeste prea tare. Fac bine asa?
samuellazea

Mesajde liviutzbogos » 18 Iun 2013, 14:02

samuellazea scrie:Am un roi care are o regina neimperecheata la care am vazut k nu se mai imperecheaza matca. I-am dat o rama cu puiet larvar si ele au inceput sa-si traga botci. As da roiului matca imperecheata sa nu il mai tin asa ca timpul trece si se slabeste prea tare. Fac bine asa?

Aham...pai parerea mea (nu stiu daca e buna) e sa-i dai matca tanara acelui roi. Cred ca o vor accepta mult mai usor decat pe cea batrana care trebuie schimbata. Cel putin eu asa gandesc, logic pe de-o parte. Si cealalta familie va trage botci de schimbare linistita si totul va fi in regula.
Nihil Sine Deo!

liviutzbogos

Mesajde sorin_horezu » 18 Iun 2013, 14:46

Nu cred ca mai e matca in roiul ala daca au inceput sa isi traga botci de salvare. Cel mai probabil s-a pierdut la imperechere.
sorin_horezu

Mesajde marian67stroe » 18 Iun 2013, 15:01

samuellazea scrie:La mine se poate vedea clar diferenta intre matci. Una are inca dop ;)

Daca cea batrana era asa de calitate cum o lauzi crezi ca ar mai fi acceptat inca una tinerica sa o ajute la ouat??? :?:
Cand nu esti sigur de caracterul unui om, priveste-i prietenii.
marian67stroe

Mesajde samuellazea » 18 Iun 2013, 15:04

sorin_horezu scrie:Nu cred ca mai e matca in roiul ala daca au inceput sa isi traga botci de salvare. Cel mai probabil s-a pierdut la imperechere.

In roiul ala am vazut eu cu ochii mei si ieri matca dar era mica si pricajita. Cred ca am si filmat-o intr-o zi sapt trecuta. Nu mai stiu sigur ca am filmat mai multe.

Poate nu le place de matca aia si vor alta. Dar stiu ca m-au dat putin peste cap cu timpul fara matca imperecheata ca nu a mai avut cine oua si am pierdut destula populatie
samuellazea

Mesajde samuellazea » 18 Iun 2013, 15:06

marian67stroe scrie:
samuellazea scrie:La mine se poate vedea clar diferenta intre matci. Una are inca dop ;)

Daca cea batrana era asa de calitate cum o lauzi crezi ca ar mai fi acceptat inca una tinerica sa o ajute la ouat??? :?:

Pai cea batrana a facut treaba de anul trecut. Si crede-ma ca se vede in urma ei populatie si cules destul. Dar ajunge si ea la capatul puterilor. Si de laudat am laudat-o ca mi-as mai dori asa matci in stupina. Cat mai multe cu atat mai bine ;)
samuellazea

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR