Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Ce ar trebui sa fac?

Mesajde valentin.pavel » 18 Iun 2013, 09:33

Niste iarba cosita peste capace, ajuta peste zi daca stau in soare
valentin.pavel

Mesajde creiveancristi » 18 Iun 2013, 15:41

Nu sunt in soare,sunt sub pomi,doar dimineata bate soarele pe ei.
Azi dimineata n-a mai fost nici o albina la urdinis,s-au tras toate peste noapte inauntru.
Ce pot sa fac este sa le scot foliile,{cat timp este caldura asta}dar intre rame si capac nu mai am nimic,ramane asa,pun capacul care are niste aerisiri cu sita mari,direct peste ramele din cat.
Sper sa aiba aer asa.
Multumesc de sfaturi.
creiveancristi

Mesajde Mircea_63 » 18 Iun 2013, 15:56

Nu-i bine!!! Daca iei folia, pune-i podisor.

Distanta podisor-rame nu e aiurea ci are schepsisul ei. Daca pui numai capacul iti vor creste fagurasi intre capac si rame.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde creiveancristi » 19 Iun 2013, 09:12

Nu am scanduri de podisor sa le pun.
Mai bine ma apuc sa-i divizez.Oricum am vrut sa fac treaba asta,si am facut cu succes la cativa.Mi-am lasat 6 puternici,sa culeg ceva poliflora,acum vad ca s-au dezvoltat mult,decat sa-i pierd prin copaci mai bine fac roi artificiali.Trebuie sa-i verific sa vad daca gasesc ceva botci de roire in vreo unul din ei,daca nu comand matci.
creiveancristi

Mesajde Mircea_63 » 19 Iun 2013, 09:21

Pune folie! E mai bine decat fara podisor...
Mircea_63

Mesajde aliuta2000 » 19 Iun 2013, 10:08

daca nu ai podisor , poti pune si o haina mai veche nefolosita in acelasi fel cum pui folia , pentru ca tesatura aceea permite aerisirea si trecerea vaporilor catre capac , pe cand folia izoleaz si face condens si efect de sera catre familia de albine .
A.D.
aliuta2000

Mesajde proapis13 » 19 Iun 2013, 10:44

aliuta2000 scrie:daca nu ai podisor , poti pune si o haina mai veche nefolosita in acelasi fel cum pui folia , pentru ca tesatura aceea permite aerisirea si trecerea vaporilor catre capac , pe cand folia izoleaz si face condens si efect de sera catre familia de albine .

Cele scrise mai sus sunt valabile in anotimpul rece nu acum vara :!:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde aliuta2000 » 19 Iun 2013, 10:55

proapis13 scrie:
aliuta2000 scrie:daca nu ai podisor , poti pune si o haina mai veche nefolosita in acelasi fel cum pui folia , pentru ca tesatura aceea permite aerisirea si trecerea vaporilor catre capac , pe cand folia izoleaz si face condens si efect de sera catre familia de albine .

el are folie acum si nu poate pune podisor ..... eu zica ce e mai bine tesatura decat folie mai ales acum ... pe caldurile acestea
A.D.
aliuta2000

Mesajde liviutzbogos » 20 Iun 2013, 16:05

aliuta2000 scrie:
proapis13 scrie:

el are folie acum si nu poate pune podisor ..... eu zica ce e mai bine tesatura decat folie mai ales acum ... pe caldurile acestea

Si eu am avut o panza in loc de podisor pana acum. Destul de utila doar ca eu am ars-o din greseala in vre-o doua locuri si pe acolo ieseau albinele. Am pus ziare deasupra dar au inceput sa le roada. Azi vreau sa fac un podisor cu aerisire.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde creiveancristi » 20 Iun 2013, 22:09

Acum vreo 3 saptamani am facut 2 roi,astazi la control unu avea regina care a inceput de cateva zile ouatul si era in regula.La celalalt n-am gasit regina{am vazut-o la controlul de acum 1 saptamana}puietul a ecluzionat tot,nici oua nu are deloc,poate s-a pierdut la imperecheat.
Asa ca am luat dintr-o familie 1 rama cu oua proaspete de 1 zi si le-am dat-o.Am facut bine?
Daca nu au regina,ar trebui sa-si traga botci de salvare,nu?
creiveancristi

Mesajde alexx » 22 Iun 2013, 09:06

creiveancristi scrie:Acum vreo 3 saptamani am facut 2 roi,astazi la control unu avea regina care a inceput de cateva zile ouatul si era in regula.La celalalt n-am gasit regina{am vazut-o la controlul de acum 1 saptamana}puietul a ecluzionat tot,nici oua nu are deloc,poate s-a pierdut la imperecheat.
Asa ca am luat dintr-o familie 1 rama cu oua proaspete de 1 zi si le-am dat-o.Am facut bine?
Daca nu au regina,ar trebui sa-si traga botci de salvare,nu?

Teoretic daca regina nu sa mai intors de la imperecheat ar trebuii sa traga botci.Familia cum se comporta cand deschizi podisorul fara sa dai cu fum?mai verifica in 3-4 zile si vezi daca si-a tras botci,dacaa nu isi trag si sunt linistite inseamna ca au matca si probabil nu ai vazut-o tu.
alexx

Mesajde creiveancristi » 22 Iun 2013, 17:38

Am verificat acum,dupa 2 zile si-au tras cate 6-7 botci de salvare pe fiecare fata a ramei cu puiet pe care le-am dat-o.
Concluzia 100% nu au regina.
Acum caut sa gasesc 1-2 botci de roire sa le introduc si sa distrug botcile de salvare trase de ele.
Daca gasesc saptamana viitoare sa cumpar matci imperecheate,am sanse sa o accepte?Sunt de 3 saptamani divizati si am inteles ca daca stau mult timp orfani accepta foarte greu regina introdusa.
creiveancristi

Mesajde Mircea_63 » 22 Iun 2013, 18:16

O sugestie! Ia-l de acolo, scutura-l, culegatoarele n-au decat sa se redistribuie pe unde vor, adica in stupii vecini deveniti numai buni de cules. Rama cu puietul ce mai e pe ea, o bagi in care stup vrei.

Cand ai facut rost de matca sau botca, il asezi unde vrei, scutura in lada albina de pe ramele cu puiet din trei stupi diferiti si da-i o rama cu miere, botca sau matca in colivie cu serbet, papa in hranitor si la revedere. Ce rost sa te chinui cu el?

In felul asta ai pastrat numarul de stupi, n-ai pierdut albina si nu mai pierzi nici nervi si timpul cu un stup dificil.
Mircea_63

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR