Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Incepatorii intreaba

Mesajde priest » 20 Iun 2013, 09:42

MariusDuca scrie:
davcosti scrie:Dacă ai puiet în ambii stupi sau vezi ouă proaspete ai Mătci în ambii, cel puțin așa reiese.
Dacă nu ai Matcă trebuie să-și tragă botci. Unde nu are Botci are Matcă. Unde apar botci nu are matcă.
Eu după ce-am divizat, am văzut botcile după vreo 4-5 zile, în stupii noi creați fără Mătci.

La asta ma asteptam si eu ca in cateva zile sa isi traga botca avand puiet de o zi, dar uite ca au trecut 3 saptamani si aproape la fiecare vizita am venit in stupul nou cu cate o rama cu puiet de 1 zi si pana in momentul de fata nu si-a tras botca si nici puiet nu are in afara celui de 1 zi introdus de mine iar cel introdus la vizita anterioara este capacit.....si eu unul nu am un raspuns pentru acest fapt....

Inseamna ca ai matca. Probabil in aceeasi situatie voi fi si eu...asteptam.
priest

Mesajde MariusDuca » 20 Iun 2013, 10:03

priest scrie:
MariusDuca scrie:
davcosti scrie:Dacă ai puiet în ambii stupi sau vezi ouă proaspete ai Mătci în ambii, cel puțin așa reiese.
Dacă nu ai Matcă trebuie să-și tragă botci. Unde nu are Botci are Matcă. Unde apar botci nu are matcă.
Eu după ce-am divizat, am văzut botcile după vreo 4-5 zile, în stupii noi creați fără Mătci.

La asta ma asteptam si eu ca in cateva zile sa isi traga botca avand puiet de o zi, dar uite ca au trecut 3 saptamani si aproape la fiecare vizita am venit in stupul nou cu cate o rama cu puiet de 1 zi si pana in momentul de fata nu si-a tras botca si nici puiet nu are in afara celui de 1 zi introdus de mine iar cel introdus la vizita anterioara este capacit.....si eu unul nu am un raspuns pentru acest fapt....

Da la asta ma gandesc din ce in ce mai mult ca am matca dar care nu a iesit inca la imperecheat ca altfel nu are nici o logica......
MariusDuca

Mesajde zahh » 20 Iun 2013, 14:59

Aproximativ la cate zile dupa iesirea roiului primar, iese cel secundar?
zahh

Mesajde priest » 20 Iun 2013, 16:11

MariusDuca scrie:
priest scrie:
MariusDuca scrie:

Da la asta ma gandesc din ce in ce mai mult ca am matca dar care nu a iesit inca la imperecheat ca altfel nu are nici o logica......

Acum m-am uitat cu atentie si am vazut 4 botce. Larvele au 5 zile (dupa aspect). Deci matca mea s-a dus.
priest

Mesajde Mircea_63 » 20 Iun 2013, 16:22

zahh scrie:Aproximativ la cate zile dupa iesirea roiului primar, iese cel secundar?

Cartile spun ca aproximativ 8 zile.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde zahh » 20 Iun 2013, 16:58

Dupa plecarea celui de-al doilea roi, o sa trebuiasca sa mai aud matci cantand? Daca da, aproximativ, 2, 3 zile?
zahh

Mesajde liviutzbogos » 20 Iun 2013, 17:02

zahh scrie:Dupa plecarea celui de-al doilea roi, o sa trebuiasca sa mai aud matci cantand? Daca da, aproximativ, 2, 3 zile?

Dar de ce nu faci in asa fel incat sa nu plece 2,3 roi din acea familie? Cand ai botci capacite faci tu roi, cu cate o botca capacita fiecare. Sau deja au plecat?
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde zahh » 20 Iun 2013, 17:35

Nu am experienta suficient... Am citit dar nu am aflat numa roi cu matca batrana si primul roi a iesit de 7 zile, maine sper sa iasa si al doilea si apoi gata...
zahh

Mesajde valentin.pavel » 20 Iun 2013, 17:43

Daca il astepti e foarte probabil sa-l pierzi .Din ce am citit eu roiul secundar nu se aseaza de obicei in apropierea stuoului din care pleaca ,mai bine cauti matca si faci unul artificial.
valentin.pavel

Mesajde zahh » 20 Iun 2013, 19:15

Usor de zis.. dar greu de facut pt. Un incepator, pana nu vad cum se procedeaza nu ma leg.. :-j
zahh

Mesajde un OM » 20 Iun 2013, 23:22

Si ai impresia ca atunci cand vei vedea roiul (daca il vei vedea) ii vei spune " aseaza-te pe creanga aceea? Nu pa aia boule ca e prea sus!". Cel mai probabil cand il vei vedea, nu il mai vei vedea vreodat.
Pui mana disdemorning, sau cu prima ocazie, iei 1 rama miere cu pastura, 1-2 rame cu puiet cat mai capacit . Daca pe aceste rame se afla si botca este in ordine. Ai putea lua , daca este 1 botca capacita si 1 botca necapacita.
In stupul vechi mai lasi 1 botca capacita si una necapacita, restul le castrezi.
Un clasic in viata ti-ar spune IMPLICAREEE.
un OM

Mesajde visanc » 21 Iun 2013, 10:33

Da Zahh, daca nu incerci tu, nu o sa vina nimeni sa iti arate cu forta cum se face. Ai "norocul", "prilejul", "onoarea" sau cum vrei sa ii zici sa experimentezi. Ce ai de pierdut, un roi sau maxim incetinesti putin dezvoltarea familiei principale, lucru care oricum se intampla din cauza roitului. Dar tu ai ocazia sa castigi experienta experimentand. Ia si bazeaza-te pe logica, ia si divizeaza si pune in noul roi format si botca si puiet si miere, pastura, de toate. Albina se adapteaza, ai sa vezi ca vor forma o familie si vei avea o satisfactie enorma ca ai facut lucru asta.
Trebuie sa reusesti o data si sa gresesti cel putin o data pentru ca sa stii care sunt limitele de a proceda bine si respectiv gresit.

Spor la treaba! ;)
visanc

Mesajde duma » 21 Iun 2013, 11:44

Salut tuturor ! Am o intrebare despre un roi facut de mine si doar din povestile celor mai experimentati decat mine . A luat 3 rame cu puiet de toate sadiile de ecluzionare si pe o rama am lasat o botca capacita si 2 rame cu miere si pastura puse la margini ( acoperitoare ) si pe toate ramele am lasat albinele care erau destul de multe si le-am pus in lada de 5 rame si am duso la o distanta de 15-18 km .Intrebarea mea este : Ce ar trebuii sa fac in continuare :?: sa mut roiul in lada mai mare dupa ce iese matca , etc , etc :?: Astept raspunsurile si parerile voastre !
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde visanc » 21 Iun 2013, 13:39

Puteai sa pui roiul de prima data in lada mare, chiar daca nu erau toate ramele.
visanc

Mesajde Mircea_63 » 21 Iun 2013, 14:13

Dupa imperechere si inceperea pontei, muti in lada mai mare.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde liviutzbogos » 21 Iun 2013, 14:14

duma scrie:Salut tuturor ! Am o intrebare despre un roi facut de mine si doar din povestile celor mai experimentati decat mine . A luat 3 rame cu puiet de toate sadiile de ecluzionare si pe o rama am lasat o botca capacita si 2 rame cu miere si pastura puse la margini ( acoperitoare ) si pe toate ramele am lasat albinele care erau destul de multe si le-am pus in lada de 5 rame si am duso la o distanta de 15-18 km .Intrebarea mea este : Ce ar trebuii sa fac in continuare :?: sa mut roiul in lada mai mare dupa ce iese matca , etc , etc :?: Astept raspunsurile si parerile voastre !

Pai acum astepti sa se imperecheze matca, sa nu muti lada pana nu se imperecheaza si isi incepe ponta. Dupaia, cand il duci inapoi acasa, cred ca ar fi mai bine sa il muti intr-o lada mai mare. Bagi sirop in el si il dezvolti pana in toamna. Daca in toamna e pe putine rame, sa zicem 4, 5, atunci poti sa bagi doi roi intr-o lada, sa ierneze mai bine. Dar cu roiul asta, pana nu se imperecheaza matca nu umbli, nici macar sirop. Cand incepe ponta dai sirop, dai o rama cu puiet eventual, daca ii mai slabut. Spor la treaba. Ne mai auzim la un tel., cand esti liber sa iesim la un "suc"...de apa, malt, hamei :P
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

AnteriorUrmătorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR