Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Celula naturala o arma naturala impotriva varroa?

Mesajde BUNKA » 02 Iun 2013, 13:57

Se vede ca lumea e plecata prin pastorale si nu are timp de butoane...inca astept sa vad fagurii cu celule mici, din cauza ca nu am recurs la scuturari treaba e mai lenta dar usor usor, merge !
BUNKA

Mesajde stefanmadalin » 02 Iun 2013, 15:57

Pai si cand se incalzesc nu se dilata la loc?
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 02 Iun 2013, 16:20

Bun, si nu revine la loc cand se incalzeste. Adica ceara era calda cand ai pus-o in matrita,ea s-a racit cu apa doar dupa ce a luat forma matritei.
Adica sa inteleg ca ceara nu se mai dilata la incalzire? Sa fac rost de niste azot lichid zic...poate poate.
stefanmadalin

Mesajde stefanmadalin » 02 Iun 2013, 17:12

Ok, de cat ti-au iesit celulele? Le-ai masurat?
Nu pot sa vin , toata saptamana o sa stau numai pe la cursuri.
stefanmadalin

Mesajde akmm » 04 Iun 2013, 15:27

delorin I scrie:Intrebare- acest zahar pudra este apoi consumat de catre albine sau este doar gunoi? ...

Am mai frecat-o pe asta cu zaharul pudra.
Se foloseste doar pentru diagnosticare si doar la stupii cu fund de plasa 100% si nu de tratament.Curatarea de pudra determina un soi de agitatie generala.
Pudra trebuie sa fie super pudra.Ce cade se aduna, se dizolva eventual cu apa, se strecoara si se foloseste ca sirop.De preferinta la familiile lesinate/roiuri.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde BUNKA » 13 Iun 2013, 14:08

Intrebare...de ce albinele din anumite colonii rod efectiv scandura stupilor si se aude din ei ca o crantaneala continua care acopera ca zgomot de fond zgomotul normal al unei colonii adica acel zumzet?
Este exact ca si cum ar roade soarecii in lada, un numar foarte mare de albine se pun pe ros si pe tavita se pot vedea "scame" de fibra lemnoasa...ce se intampla??
Poate colegul nostru Akmm stie despre ce e vorba ca are mai multa experientza !! :shock:

Dupa ce vedem cateva pareri va zic si de ce a aparut fenomenul sau in urma carei actiuni au inceput sa faca asta!
BUNKA

Mesajde akmm » 20 Iun 2013, 15:19

BUNKA scrie:Intrebare...de ce albinele din anumite colonii rod efectiv scandura stupilor si se aude din ei ca o crantaneala continua care acopera ca zgomot de fond zgomotul normal al unei colonii adica acel zumzet?
Este exact ca si cum ar roade soarecii in lada, un numar foarte mare de albine se pun pe ros si pe tavita se pot vedea "scame" de fibra lemnoasa...ce se intampla??
Poate colegul nostru Akmm stie despre ce e vorba ca are mai multa experientza !! :shock:

Dupa ce vedem cateva pareri va zic si de ce a aparut fenomenul sau in urma carei actiuni au inceput sa faca asta!

Daca am fost vizat imi dau cu parerea: urdinisul a fost inchis mult prea mult.
akmm

Mesajde BUNKA » 29 Iun 2013, 16:18

akmm scrie:
BUNKA scrie:Intrebare...de ce albinele din anumite colonii rod efectiv scandura stupilor si se aude din ei ca o crantaneala continua care acopera ca zgomot de fond zgomotul normal al unei colonii adica acel zumzet?

Daca am fost vizat imi dau cu parerea: urdinisul a fost inchis mult prea mult.

N-a fost inchis deloc..au fost pudrate cu zahar.
Instant apare comportamentul asa numit Chewing...Grooming, parca intra in priza si incep sa curete totul cu o mare frenezie, eu zic sa nu minimizam efectul zaharului pudra.
Am si eu acum faguri cu celule mai mici, si sper ca de acum incolo sa se reduca celula pana spre 4,9mm...si de acolo vedem ce si cum legat de VSH si Grooming..rezistenta la varoa si alte fenomene.
Stiu ca se ajunge greu la rezultate si ca unii au pierdut mii de colonii pana sa aiba rezultate insa merita incercat, trebuie mers pe selectie obligatoriu pt ca unele colonii vor avea instincte de supravietuire si adaptare la parazit mai intens decat altele.
Acelasi efect de rontzait efectiv la lemn l-am avut si cand am dat pasta proteica am gasit pe tavita full de scame de lemn.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 29 Iun 2013, 16:22

marian sima scrie:Comportamentul apare la familiile mari si are 2 consecinte.

1Are nevoie de mai mult aer.
2Familia este prea inghesuita in cutie .

Nici una din situatiile astea nu erau cauza la mine..erau niste colonii care aveau forta a 7-8 rame Dadant 1/1 cu un spatiu sub ele de aproximativ 27 de litri plus sita pe fund deci o super aerisire asa cum imi place mie sa le tin.
Pudra e de vina asa cum am mai zis mai sus...multi rad de ea dar activeaza un comportament benefic la albine..pb e ca trebuie facuta saptamanal o pudrare.
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Iul 2013, 20:23

Liniste si pace pe aici !!!
Deja am celule mici si colonii ce nu se vor mai intalni NICIODATA cu foita de ceara ...sunt convins ca in viitor se va discuta mult aici! :mrgreen:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 14 Iul 2013, 19:48

[youtube] http://youtu.be/nrhlBkjvOsM[/youtube]
Am facut primii pasi pe drumul catre albina naturala provenita din celule naturale mai mici, faguri naturali fara foite artificiale..aici sunt cateva imagini despre ceea ce fac acum, am modificat si lazile si ramele si tot practic...
BUNKA

Mesajde akmm » 15 Iul 2013, 14:51

Un studiu PDF in Engleza, mai vechi, despre prezenta familiilor de albine in locatii salbatice.
Intrarile sunt 58% pe jos, 18 la mijloc si 24 pe sus.Volumul disponibil al cavitatilor intre 30 si 60 litri.
Vechimea, functie de culoarea fagurilor, de la 1 la 3 ani.Cuibul organizat, preponderent in 8 faguri paraleli drepti la diametre pana in 20 cm.La diametre mai mari fagurii erau curbi.Pentru a permite circulatia libera intre pasaje, ici colo sunt gauri de comunicare.
http://tinyurl.com/oo47ynt
Postam si aceasta pagina.Pentru delectarea ochiului.
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... DXZc0tZe04
akmm

Mesajde delorin I » 19 Iul 2013, 17:54

Si totusi, de ce nu apare acel grooming si dupa ce albina viziteaza florile de bostan/dovleac din care se intoarce ca dintr-o piscina plina toata de polen, pe care singura, sigur nu il poate curati?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde BUNKA » 20 Iul 2013, 16:34

delorin I scrie:Si totusi, de ce nu apare acel grooming si dupa ce albina viziteaza florile de bostan/dovleac din care se intoarce ca dintr-o piscina plina toata de polen, pe care singura, sigur nu il poate curati?

Nu stiu..cert e ca unele comportamente se intensifica..o sa pun un film sa vedeti un semn al intensificarii instinctului igienic.
La aproape toti stupii Delon mi-a aparut acest fenomen mult mai intens decat in stupii obisnuiti...se batzaie inainte si inapoi si cu clestii si piciorusele din fatza raspaluiesc lemnul..pe tavita e plin de scame de lemn semn al activitatii lor din interior.
Nu stiu de ce zaharul pudra provoaca intensificarea acestor comportamente..ce am observat e ca foarte putin ajunge pe tavitza, aproape tot este lins de peste tot, de catre albine...se ling intre ele, ling fagurii absolut totul...cine stie ce implicatii are treaba asta asupra comportamentului lor de grup...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 21 Iul 2013, 20:48

delorin I scrie:Si totusi, de ce nu apare acel grooming si dupa ce albina viziteaza florile de bostan/dovleac din care se intoarce ca dintr-o piscina plina toata de polen, pe care singura, sigur nu il poate curati?

Uite Delorine (Florine)..cine cauta gaseste http://www.youtube.com/watch?v=funSTZOydok vezi aici de ce pica varoa la pudrarea cu zahar, si aici http://www.resistantbees.com/puder_e.html vezi ce fel de zahar trebuie folosit...de trestie, macinat cu masina de cafea...si scrie si de eficientza unei pudrari.
Am mai invatzat cate ceva, nu cunosteam amanuntele astea.
BUNKA

Mesajde delorin I » 02 Aug 2013, 15:16

Zaharul brun este destul de piperat...daca am gasi un importator direct, ar fi excelent! Aici http://www.flickr.com/photos/mybees/935 ... otostream/ se pot vedea pozele facute de Mybees cu cele 2 roiuri aflate in stupina lui, crescute in corpuri delon. Unul este improvizat, fara fund si capac si de aici o serie de probleme legate de hranire!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE