Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Trecere de la cuib 3/4 la 1/1

Mesajde Beekeeping » 20 Iun 2013, 22:12

Im incerc "norocul" si pe acest forum cu problema mea, poate cineva stie sa imi dea un sfat bun
--------
M-am decis sa merg pe cuib 1/1 si magazie 3/4, sunt in etapa in care trec un ME cu rama 3/4 la cuib 1/1.

Am mutat familia respectiva intr-un stup cu :

- cuib 1/1, am in el rame de 3/4 cu puiet evident
- corp nr.2 de 3/4 cu rame 3/4. Contine si puiet destul de mult, ME-ul respectiv a fost unul puternic.
- corp nr.3 de 3/4, acum e plin cu nectar de tei.

In dorinta de a creste rame de 1/1 pentru cuib am introdus 2 rame de 1/1 in cuib, au fost cladite prompt pana la dimensiunea de 3/4, apoi s-au oprit
Azi i-am mai dat inca o rama la cladit, probabil in cateva zile o sa o duca la dimensiunea 3/4.

Cu precizarea ca nu am rame de 1/1 gata cladite, cum ma sfatuiti sa il conving sa construiasca ramele la dimensiunea normala de 1/1 ? Evident, vreau sa iernez pe rame 1/1 si un singur corp.

Daca are vreo relevanta, stupul e din poliuretan si ramele sunt naturale (fara foita artificiala)

Ce ati face in locul meu ?

PS ME-ul a fost super, am renuntat la el din dorinta de a avea stupi de acelasi tip.
Beekeeping

Re: Trecere de la cuib 3/4 la 1/1

Mesajde aliuta2000 » 21 Iun 2013, 10:24

construiesti rame in regi,ul in care le-ai cosntruit pana acum ...
cand in cuib o sa dispara ,treptat rama de 3/4 ele vor cosntrui incet incet si sub ce 3/4 pana la 1/1 . si vei vedea ca vor construi si sub rama de 3/4 cat vor considera ele in cules major .
A.D.
aliuta2000

Mesajde nelutzu-api-cool » 21 Iun 2013, 15:34

Continua mai departe cu introducerea ramelor de 1/1, pana le inlocuiesti pe toate. Ele ar trebui sa le construiasca in totalitate, mai ales daca incep sa aiba nevoie de spatiu suplimentar..
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde proapis13 » 21 Iun 2013, 16:15

Eu unul zic sa procedezi invers fata de cum au procedat colegii de la topicul de mai jos ;)
viewtopic.php?f=11&t=3808&hilit=trecerea+de+la+cuib+de+3%2F4+la+1%2F1#p129947

Daca are vreo relevanta, stupul e din poliuretan si ramele sunt naturale (fara foita artificiala)

Pai are relevanta,albina construieste cat considera ea ca este puterea familiei si atata timp cat este cules
Daca pica culesul opreste si ea construitul :!:
Daca se reactiveaza culesul nu se reintoarce la construit pina cind nu-si face rezerve suficiente
Eventual alungeste celulele
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Beekeeping » 21 Iun 2013, 21:45

Nu am nici o problema in a stimula stupul respectiv, mai am ceva miere de anul trecut pe care pot sa o fac sirop (nu dau zahar la albine din principiu, fac miere pt familie). Am acum 3 rame de 1/1 in cuib, chiar daca sunt cladite numai pana la cota de 3/4. Singura mea temere e faptul ca se apropie floarea soarelui cand exista o tendinta de blocare a cuibului, sper sa reusesc sa cladesc pana atunci ramele de 1/1.

Momentan nu au cladit deloc sub ramele de 3/4, ceea ce ma duce cu gandul la faptul ca inca au spatiu suficient. Mai e un pic de cules de tei de care eu vreau sa profit la maxim pentru a cladi rame, nu ma intereseaza mierea in mod special.

Multietajatul a fost o experienta foarte placuta pentru mine, chiar daca nu ii stapanesc toate chichitele. Insa am preferat sa merg pe calea mai simpla cu cuib 1/1 si magazie 3/4. E si mai simplu pentru spatele meu sa lucrez cu rama decat sa mut tot catul. Am spus ca e mai bine sa am toti stupii la fel decat sa fac experimente.

Am sa revin pe acest topic peste ceva timp, dupa ce voi mai schimba in cuib inca vreo 3 rame, sper ca stimulat (dupa tei, evident) sa cladeasca ramele asa cum vreau eu.

multumesc pentru sugestii, m-au ajutat sa ma mai limpezesc.
Beekeeping

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR