Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Roi in padure

Mesajde bubulici22 » 15 Iun 2013, 17:02

Buna ziua am si eu o mare problema:
In urma cu doua saptamani am fost la padure la mine si am vazut un roi intr-un copac.... l-am luat intr-un stup de 5 rame si l-am lasat la o distanta de 3m fata de pamant in alt copac pe o platforma improvizata de mine ... eu am 4 stupi acasa care sunt populati...... intrebarea mea este POT SA IAU ACEL STUP DE LA PADURE SI SA IL ADUC LA MINE ACASA? Precizez ca distanta dintre padure (locul unde este stupul)si casa mea(stupina unde vreau sa il aduc) este de vreo 700-800m
Va multumesc frumos si va rog sa ma ajutati [url]file:///E:/DCIM/101MSDCF/DSC02367.JPG[/url]
bubulici22

Re: Roi in padure

Mesajde nicu has » 15 Iun 2013, 17:29

distanta este mica trebuie dus la o distanta de 4sau 5 km tinut vreo 2 saptamani dupa care sa il aduci pe vatra langa ceilalti daca il vei aduce asa o sa pierzi albina culegatoare si este pacat sanatate
nicu has

Mesajde liviutzbogos » 15 Iun 2013, 22:53

Depinde de cata vreme era stabilit in padure...daca era de vre-o cateva zile eu zic ca il poti duce linistit. Dar daca e de mai multa vreme, albina a cladit faguri si si-a intiparit locul acela drept "casa" a ei, atunci trebuie dus la 3 km fata de padure. Roii ce ii iei din pom din gradina, ii bagi in lada si ii pui langa ceilalti, nu? Dar aia nu s-au stabilit definitv in acel pom. Asta in padure probabil ca are ceva vreme. Pana la urma, ca sa fii sigur, du-l undeva vre-o saptamana si stii o treaba.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde bubulici22 » 15 Iun 2013, 23:38

Va multumesc din suflet pentru aceste raspunsuri sunt un mic apicultor care usor usor le invat .... pers care trebuia sa ma invete mai departe a decedat si acum ma stadui ca prostu.... si cate o data parca ma stradui aiurea asa :|
bubulici22

Mesajde stuparul2011 » 19 Iun 2013, 23:30

buna seara,
bun venit.
dupa mine nu te straduiesti degeaba, toata treaba este sa inveti foarte mult din greseli. aici pe forum si nu numai exista foarte multa literatura......persoane care te ajuta cu sfaturi utile.
rabdare si atentie la orice. daca este posibil cauta pe altcineva care te poate ajuta cu albinele. invata cat mai multe de la el si pune in aplicare ce crezi ca ti se potriveste.......
sanatate si numai bine
stuparul2011

Mesajde bubulici22 » 19 Iun 2013, 23:48

am tot incercat sa gasesc pe cineva care sa ma lasse sa stau pe langa el dari sincer iti spun ca nu am gasit ...... sper ca bunul Dumnezeu sa imi dea pe cineva care sa ma instruiasca deoarece teoria o stiu foarte bine dar degeaba daca nu ai practica ......
bubulici22

Mesajde Beekeeping » 20 Iun 2013, 00:00

sugestie: ai avea o sansa in plus daca ar aparea la profil localitatea ta
Beekeeping

Mesajde aliuta2000 » 20 Iun 2013, 08:31

i-al fara prbl .
daca era pe copac , sigur nu are faguri claditi , ci acolo se aseza el in calatoria lui .
ca sa sti ca nu are chair ganduri negre , da-i o rama cu puiet tanar si el o sa fie si mai stans legat de stupul tau .
A.D.
aliuta2000

Mesajde bubulici22 » 20 Iun 2013, 23:38

aliuta2000 scrie:i-al fara prbl .
daca era pe copac , sigur nu are faguri claditi , ci acolo se aseza el in calatoria lui .
ca sa sti ca nu are chair ganduri negre , da-i o rama cu puiet tanar si el o sa fie si mai stans legat de stupul tau .

Nu cred ca a-ti citi bine mesajul deoarece problema este ca eu am stupul prins acolo intr-o lada de ceva timp mai exact aprox. 3 saptamani si eu doresc sa aduc lada in stupina mea care se afla la nici 800m de locul unde este lada din padure :)
bubulici22

Mesajde un OM » 20 Iun 2013, 23:48

In cazul acesta mutarea la 6-7 km este inevitabila.
un OM

Mesajde bubulici22 » 20 Iun 2013, 23:51

un OM scrie:In cazul acesta mutarea la 6-7 km este inevitabila.

Si tinut vreo 3 zile cel putin daca nu ma insel nu?
bubulici22

Mesajde aliuta2000 » 21 Iun 2013, 09:08

daca vrei sa il tragi acasa .. le dai hrana suficienta intr-un hranitor de mare capacitate 1.5-2 l si il duci frumusel la tine acasa , si il pui intr-un loc fara lumina si pe cat posibil cat mai raocoros, dar bine ventilat (gen beci sau beci daca ai )pentru 3 -4 zile .
Apoi il scoti la noul loc unde vrei sa il pui , si la urdinis ii pui muschi de pamant , frunze crengi , etc.. astfel incat albina cand va iesi afara sa intalneasca obstacol , sa nu iasa libera , si ea se va reorienta asupra noului loc , chiar daca e destul de aproape .
Cat il ti la beci , loc intunecos si racoros , in urdinis sa pui plasa sa nu iasa afara , dar nu inchizi urdinisul ca le omori , e ideal daca ai fund antivaroa sau cel putin subar la ele . Daca nu ai atunci in podisor sa ai aerisire .

exista pe undeva explicata treaba asta, si chiar un filmulet , si pot sa iti spun ca functioneaza destul de bine , mai ales daca in momentul in care le pui pe noua locatie in urdinis pui muschi de pamant umed si albina se strecoara prin spatiile lasate de tine , dar mai mici decat ar putea sa iasa libera(sa se chinuie sa iasa , sa fie obligata sa roada , sa care din acel muschi , s) si pe urdinis ai si cateva crengute care o impiedica sa zboare din prima clipa de libertate .
A.D.
aliuta2000

Mesajde bubulici22 » 02 Iul 2013, 14:20

Am reusit l-am adus la stupina mea ............ am procedat in felul urmator........... Am luat stupul intr-o seara si l-am dus intr-un camp cu floarea soarelui care era la vreo 7km fata de locul de la padure, l-am lasat in jur de 6 zile si apoi l-am adus la mine la stupina .......... merge foarte bine ......
multumesc frumos pentru sfaturi
bubulici22

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR