Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Recuperare familie albine

Mesajde ek90 » 20 Iun 2013, 01:11

Salut tuturor! Eu locuind intr-un sat, in urma cu cateva zile un vecin m-a chemat sa imi arate ca din spatele casei ies albine. Ajuns la fata locului am observat ca albinele ies printr-o gura de vizitare de la un cos de soba la care i-a cazut o caramida si albinele au putut intra acolo (cosul sobei are o gaura pe spate pentru a fi curatat). In acea soba mi-a spus omul ca nu a mai facut foc de vreo 40 de ani si ca a vazut albine iesind cam de vreo 5 ani, dar in ziua aceea probabil au roit. Cu o lanterna am vazut ca au faguri deja construiti acolo si unii din ei sunt chiar inchi la culoare (semn ca au ceva vechime). Am incercat sa pun o rama cu miere si cu Abejar (o crema care atrage roiuri) la iesire si cu afumatorul sa pufai fum in soba, dar nicigand sa iasa, se aduna pe rama doar lucratoare pentru a cara miere si cam atat. Fagurii nu ii pot taia pentru ca nu este spatiu (e o gaura cam de 10 cm care duce in soba). Partea proasta e ca vecinu asta vrea la iarna sa faca foc in soba si parca nu imi vine sa le las acolo sa arda de vii. Aveti vreo idee cum le pot scoate de-acolo? Multumesc!
ek90

Re: Recuperare familie albine

Mesajde B.K » 20 Iun 2013, 10:08

Da jos capacul sobei , nu e greu si nici costisitor sa-l pui la loc , asta numai daca sunt albinele in soba.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde MyBees » 20 Iun 2013, 10:13

Salut,

Incearca sa scoti din faguri prin gura de vizitare. Te echipezi corespunzator si vezi daca ajungi cu bratul la faguri. Poate ai noroc. Apoi cu un obiect ascuti si elastic mai poti taia din faguri pana la o inaltime mai mare. Eu am facut un fel de maceta elastica dintr-o platbanda care se indoia pentru a intra prinn gura de vizitare si apoi o indrepti sa poti sa tai cu ea(adica sa tai fagurele in locul in care se lipeste de zid)
In partea de jos ai tot timpul un material pe care sa cada albina si usor de spalat(o folie) pentru ca va pica si multa mizerie.

Daca fagurele se intinde pana mai sus(eu am avut peste 2 metri de fagure construit) desprinzi cate o garamida doua din zid si faci astfel o gaura prin care mai poti recupera din faguri. Incerci sa vezi daca ai fagure dand cate o gaura cu bormasina. dai gaura si vezi daca dai in fagure sau in gol. Daca nu iti dai sema de la burghiu(ramane ceara, miere pe el) bagi ceva subtire pe gaura si verifici. Te intinzi asa pana ajungi sa scoti tot fagurele si albina. Albina o scuturi cu peria legata de o sarma mai groasa cu ajutorul careia sa ridici peria in sus pe horn.

Cand ai recuperat fagurele si albina astupi gura de vizitare si gaurile pe care le-ai facut si pui stupul in care le-ai recuperat cu urdinisul cat mai aproape de cel vechi. Fagurele il prinzi cu niste sarma pe rame, cel cu puiet este foarte important, si apoi il pui in stup(faci un mozaic din toate bucatelele pe care le-ai scos)

Daca gasesti alta situatie improvizezi. Oricum, nu te da batut. Cel mai probabil hornul este astupat in partea de sus cu un cuib de pasari. Daca ar fi fost liber nu ar fi fost propice coloniei si nu l-ar fi ales.

Uite cateva poze, sa iti dai seama cum a mers la mine.

Imagine

Imagine

Imagine

Spor!
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde ek90 » 20 Iun 2013, 11:23

Ai dreptate MyBees, hornul este infundat in partea de sus cu tot felul de bete, ramuri etc. Am vorbit cu omul in legatura cu desfacerea sobei si a spus ca spre toamna e dispus sa faca lucrul asta, momentan nu vrea sa faca deranj in casa. Prin spatele casei nu prea pot face mare lucru, deoarece este un fel de tub (cel care duce in soba) de vreo 40 - 50 cm lungime și cam 10 cm diametru, abia apoi incep sa se vada fagurii. Ma gandesc ca daca ii rup ei cad tot in interior si mai rau stric. Albinele sunt instalate mai mult ca sigur in interiorul sobei, iar familia este destul de mare pentru ca din cate am inteles a si roit acum cateva zile.
ek90

Mesajde B.K » 20 Iun 2013, 11:35

ek90 scrie:Ai dreptate MyBees, hornul este infundat in partea de sus cu tot felul de bete, ramuri etc. Am vorbit cu omul in legatura cu desfacerea sobei si a spus ca spre toamna e dispus sa faca lucrul asta, momentan nu vrea sa faca deranj in casa. Prin spatele casei nu prea pot face mare lucru, deoarece este un fel de tub (cel care duce in soba) de vreo 40 - 50 cm lungime și cam 10 cm diametru, abia apoi incep sa se vada fagurii. Ma gandesc ca daca ii rup ei cad tot in interior si mai rau stric. Albinele sunt instalate mai mult ca sigur in interiorul sobei, iar familia este destul de mare pentru ca din cate am inteles a si roit acum cateva zile.

Eu zic totusi sa insiti la vecinul tau sa desfaci capacul sobei , suporti tot deranjul care nu este asa mare pana la urma.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde adriann » 21 Iun 2013, 00:38

90% ca nu si-au facut faguri in capacul de la soba... ci doar pe horn, vb cu proprietarul sa spargi in spatele casei hornul... si sa il repari dupa.
In capac e multa funingine si loc destul de mic.. pe horn au loc suficient... posibil sa fie extinse pe 2 m.
adriann

Mesajde MyBees » 21 Iun 2013, 00:45

ek90, uita-te cu o lanterna si o oglinda pe horn, prin gura de vizitare. nici eu nu cred ca au intrat spre soba.
"Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life"
---
my flickr | my facebook | my pinterest | my blog | my YM: MyBees_ro@yahoo.com | my Google+
MyBees

Mesajde adriann » 21 Iun 2013, 01:02

da niste gauri la diverse inaltimi....1, 1,5....3 m fata de gura de curatare.. si vezi ce gasesti..
dupa ce gasesti limita superioara scoti si tu 1 caramida, pui o plasa de tantati, perdea unde sa se adune albina si dai fum la greu de jos sa scoti 90% din albine.... apoi cu cuibul gol mai scoti 2-3 caramizi si incerci sa scoti cat poti de mult din faguri si poate si matca daca nu a iesit singura.daca vri pot sa dau o fuga sambata pe la tine sunt pe aproape (crivina), da MP sa iti dau nr. de tel
adriann

Mesajde stroe » 22 Iun 2013, 06:51

Nu se poate decat demontand cosul sobei. Oricum nu o mai poate folosi daca are cuib de cioara si familie de albine in el. Daca operatia se face la toamna nu prea poti sa recuperezi nimic( o parte din albine se vor duce inapoi, o parte mor la mutare o parte din puiet se distruge , fagurii nu mai pot fi reconstruiti etc). Acum se poate face iar fagurii se monteaza pe rame cu plasa de sarma cu ochiuri mari. Demontarea cosului nu poate fi evitata pentru ca e infundat cu paie si faguri.
stroe

Mesajde ek90 » 22 Iun 2013, 17:50

Am mai purtat ceva discutii cu omul, l-am induplecat si cu un borcan de miere si mi-a zis ca peste o saptamana pot desface capacul sobei sa vad ce-i acolo. Intr-adevar este foarte multa funingine, chiar si in locul unde se vad fagurii, dar totusi le-au placut conditiile din moment ce s-au stabilit (cel putin iarna cred ca au un confort termic de 10 ori mai bun in comparatie cu cele din stup). Momentan am scos toate crengile de-acolo sa pot avea acces mai usor spre soba (din exterior), am reusit sa trag afara si o bucatica mica dintr-un fagure (vreo 5 cm) si este plin cu miere. Acum mai astept putin sa vad daca omu se tine de cuvant.
ek90

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE