Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Un mic ajutor va rog ROI FARA PUIET

Mesajde proapis13 » 21 Iun 2013, 22:45

bubulici22 scrie:astazi am scos matca din cusca am pus-o pe o rama unde era albina mai multa, a inceput imediat sa se hraneasca unele albine ii dadeau hrana altele o agresau un pic .... maine sa vedem ce o fi :D

Din cate cunosc parca albinele trebuiau sa elibereze matca :o sau ma insel la ora asta???
S-ar putea ca in curind sa ai din nou parte de ....titlul topicului :lol:
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde liviutzbogos » 21 Iun 2013, 23:15

bubulici22 scrie:astazi am scos matca din cusca am pus-o pe o rama unde era albina mai multa, a inceput imediat sa se hraneasca unele albine ii dadeau hrana altele o agresau un pic .... maine sa vedem ce o fi :D

Dupa cum spune si colegul nostru proapis13, matca trebuia eliberata de catre albin, nu de catre apicultor :) La orificiul cutiutei trebuia sa pui niste miere zaharisita, serbet, putina ceara, chiar hartie igienica am vazut la unii apicultori. Dar poate daca a stat mai multa vreme inchisa in stup, poate ai noroc si o accepta. Vezi tu peste cateva zile.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde bubulici22 » 22 Iun 2013, 10:30

liviutzbogos scrie:

Dupa cum spune si colegul nostru proapis13, matca trebuia eliberata de catre albin, nu de catre apicultor :) La orificiul cutiutei trebuia sa pui niste miere zaharisita, serbet, putina ceara, chiar hartie igienica am vazut la unii apicultori. Dar poate daca a stat mai multa vreme inchisa in stup, poate ai noroc si o accepta. Vezi tu peste cateva zile.

Problema este ca ea a stat 48h in cusca si deaceea am zis sa o eliberez
stima
bubulici22

Mesajde priest » 22 Iun 2013, 11:37

Eu,spre exemplu,am cumparat o matca in cutiuta,cu serbet. Am rupt sigiliul si am lasat albinele sa o elibereze. Mentionez faptul ca matca mi-a fost livrata in cutiuta impreuna cu 4-5 albine(probabil suita matcii). Asadar,serbetul fiind probabil prea putin,matca a fost eliberata mai devreme de 24 ore. Rezultatul: matca a fost hacuita la fel si suita acesteia.
priest

Mesajde Mircea_63 » 22 Iun 2013, 12:34

Acceptare matcilor, imperecheate sau mai ales neimperecheate, este o problema cu dichis.

Ruttner, in cresterea matcilor da multe raspunsuri, fiind focusat pe cresterea lor, introducerea pare o problema minora, scrisa la finalul cartii. Merita citit cu maxima atentie!

Nu in ultimul rand trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca exista si rateuri. Uneori se repeta intrebarea:

-Nu mi-a acceptat matca. De ce?
-Sunt cazuri in care singurul raspuns este...aiaie.

Chiar si Ruttner avea rateuri, doar n-om fi noi mai catolici decat Papa. "Retetele" sunt chestie de statistica, nu au intotdeauna efect garantat, la fel cum doctorul trateaza pacientul, nu boala.

Zilele trecute, o cunostinta de-a sotiei ne roaga de o botca. I-am trimis o matca in bigudiu. Avea un stup fara puiet (singurul) si vroia sa schimbe matca. N-a tinut cont de sfaturi, nici nu stia el ce si cum cu acceptarile astea. Pur si simplu a scos matca din bigudiu si i-a dat drumul in stup.

Reusita deplina! :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde priest » 22 Iun 2013, 17:04

Mircea_63 scrie:Acceptare matcilor, imperecheate sau mai ales neimperecheate, este o problema cu dichis.

Ruttner, in cresterea matcilor da multe raspunsuri, fiind focusat pe cresterea lor, introducerea pare o problema minora, scrisa la finalul cartii. Merita citit cu maxima atentie!

Nu in ultimul rand trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca exista si rateuri. Uneori se repeta intrebarea:

-Nu mi-a acceptat matca. De ce?
-Sunt cazuri in care singurul raspuns este...aiaie.

Chiar si Ruttner avea rateuri, doar n-om fi noi mai catolici decat Papa. "Retetele" sunt chestie de statistica, nu au intotdeauna efect garantat, la fel cum doctorul trateaza pacientul, nu boala.

Zilele trecute, o cunostinta de-a sotiei ne roaga de o botca. I-am trimis o matca in bigudiu. Avea un stup fara puiet (singurul) si vroia sa schimbe matca. N-a tinut cont de sfaturi, nici nu stia el ce si cum cu acceptarile astea. Pur si simplu a scos matca din bigudiu si i-a dat drumul in stup.

Reusita deplina! :lol:

Corect,insa eu cred ca am facut o greseala. Aveau 4 botce pe care nu le-am distrus cand am introdus matca. Cred ca de aceea au si omorat-o.
priest

Mesajde CORNEL V. » 22 Iun 2013, 19:56

Sa fii sigur ca de aia a fost omorata matca
CORNEL V.

Mesajde Odey » 23 Iun 2013, 08:31

priest scrie:Corect,insa eu cred ca am facut o greseala. Aveau 4 botce pe care nu le-am distrus cand am introdus matca. Cred ca de aceea au si omorat-o.

Asigurate`te ca nu mai ai nicio botca, sau puteai sa nu pui nicio matca si sa lasi sa iasa din botca, matca care va iesi din botca sigur o vor accepta :)
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde priest » 23 Iun 2013, 09:28

Odey scrie:
priest scrie:Corect,insa eu cred ca am facut o greseala. Aveau 4 botce pe care nu le-am distrus cand am introdus matca. Cred ca de aceea au si omorat-o.

Asigurate`te ca nu mai ai nicio botca, sau puteai sa nu pui nicio matca si sa lasi sa iasa din botca, matca care va iesi din botca sigur o vor accepta :)

Asta am si facut acum.Am lasat botcele.Nu mai bag alta matca, nu are rost.Mai este o saptamana si eclozioneaza.
priest

Mesajde Odey » 23 Iun 2013, 12:15

priest scrie:
Odey scrie:

Asta am si facut acum.Am lasat botcele.Nu mai bag alta matca, nu are rost.Mai este o saptamana si eclozioneaza.

Nu mai e nevoie sa bagi alta matca, albinele deaia si`o tras 4 botci/botce ca sa fie sigure ca din cele 4 vor iesi o matca, iar alea 3 botci care vor ramane le va omora matca sau albinele,
4 botci-->1 matca
restul de 3 botci--> DEAD!
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde un OM » 23 Iun 2013, 18:04

Ai si mata dreptate, 1 matca fecundata moarta, 3 matci in botci moarte. Victorie ...1 matca de salvare.
un OM

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE