Closcutz scrie:Hai s-o luam cu binisorul. 1 Ai oua = ai matca imperecheata in stup. 2 Daca ai dubii ca sunt probleme cu matca trebuie sa o cauti si sa te uiti un pic la ea. Matca se gaseste pe ramele ouate, pe cele din care a eclozionat puietul iar lucratoarele au pregatit ramele de ouat.3 Celula aia dupa mine pare de trantor, dar daca vrei sa dormi super linistit cauti matca si ii arunci o privire. Daca are vreun piciorus lipsa sau defect sau traste vreo aripa atunci ii bai. Si asta mai indica un lucru acela ca ai vatamat-o intr-o interventie din trecut, ceea ce nu da bine in CV avand in vedere ca nu ai decat 2 stupi.
Matca imperecheata am ca e roi de anul trecut. A si ajuns la 10 rame cu puiet. Matca nu am vazut-o decat o data dar eu de obicei nu stau sa o caut. Ma uit sa vad daca totul e in regula si il inchid la loc. Doar ca nu stiam ce e "chestia" aia, nu imi parea a botca dar una de salvare nu am vazut niciodata, ma gandeam ca o fi una rahitica. De trantor am, inca prea mult parca, dar sunt mai largi putin. In fine, ii dau pace. Pana sapt viitoare nici nu mai umblu. Atunci ii mai bag 2 rame cladit sa fie lada full (16 rame) si pregatesc magazia pentru floarea soarelui. Stiu ca mai e vreme dar nu am rame, nu am nimic, asa ca o iau incet. Numai bine si multumesc de sfaturi. Doamne ajuta parinte.