Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

materialele(sculele) unui apicultor

Mesajde georgecc » 23 Iun 2013, 18:15

buna ziua numele meu este George si vreau sa ma apuc de apicultor.
nustiu mare lucru despre apicultura(chiar daca pana pe al 14 ani am stat cu stupii in gradina,dar nu mi-am bagat capul prea mult in ei).
am si eu o intrebare : ce amteriale si scule imi trebuie pentru un apicultor de al A la Z si de unde le-as putea lua?
georgecc

Re: materialele(sculele) unui apicultor

Mesajde cristi_vidican » 23 Iun 2013, 18:56

Apucă-te de apicultură și apoi vei descoperi foarte repede de ce ai nevoie. Nevoia e cel mai bun profesor.
Pentru început: mască, daltă, afumător. Apoi vei descoperi ce-ți lipsește ție personal. Dacă primul lucru nu vor fi mănușile, e semn bun.
Mie-mi lipsește o centrifugă radială pe 20 de rame - electrică
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde cristi_vidican » 23 Iun 2013, 19:04

Uite aici o listă. Multe sunt visul multora dintre noi
cristi_vidican

Mesajde georgecc » 23 Iun 2013, 19:42

cristi_vidican scrie:Uite aici o listă. Multe sunt visul multora dintre noi

multumesc frumos.
georgecc

Mesajde Odey » 24 Iun 2013, 15:58

Pt inceput iti trebuie o carte sau un profesor cum a spus si Cristi , apoi echipamentul de protectie , afumatoarea si dalta sunt ustensile vitale.Restul vei vedea tu ce ai nevoie:)
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde FLORINELU » 24 Iun 2013, 21:26

cristi_vidican scrie:Uite aici o listă. Multe sunt visul multora dintre noi

Cristi daca imi aratai lista aia in urma cu 15 ani nu mai aveam picior de albina acuma. :lol: :lol:
FLORINELU

Mesajde georgecc » 24 Iun 2013, 21:35

o vaga ideie am despre apicultura, candva am avut legatura cu apicultura, bunicul a fost apicultor.
pe mn ma interesa daca as vrea sa ma apuc de apicultura cam cat m-ar ajunge sa imi iau cativa stupi si tot echipamentul, iar de profesor nu duc lipsa(bunicul meu),lipsa duc doar de carti si dac ma puteti ajuta cu cv carti pe internet v-as fi recunoscator(momentan nu sunt in romania sa mi le pot procura).
inainte de a ma apuca vreau sa imi fac o ideie cat ar costa totul de la A la Z
georgecc

Mesajde liviutzbogos » 24 Iun 2013, 21:58

georgecc scrie:o vaga ideie am despre apicultura, candva am avut legatura cu apicultura, bunicul a fost apicultor.
pe mn ma interesa daca as vrea sa ma apuc de apicultura cam cat m-ar ajunge sa imi iau cativa stupi si tot echipamentul, iar de profesor nu duc lipsa(bunicul meu),lipsa duc doar de carti si dac ma puteti ajuta cu cv carti pe internet v-as fi recunoscator(momentan nu sunt in romania sa mi le pot procura).
inainte de a ma apuca vreau sa imi fac o ideie cat ar costa totul de la A la Z

Pai sa incepem cu lazile care sunt intre 100 si 200 de lei/buc. Dar probabil bunicul tau mai are vre-o 2 lazi aruncate in pod, le folosesti pe alea pentru inceput. Apoi materialul biologic care costa cam 150 lei roiul si 400 lei familia. Acum e cam tarziu pt toiuri deci, daca te apuci anul asta, preferabil e sa iei familii. Cate, asta tu hotarasti. Apoi minimul de ustensile necesar: masca, sa nu te intepe tantarii - 20 lei; afumator, in cazul in care nu esti fumator - 40 lei; dalta, iti usureaza munca intre ramele din cuib propolizate - 15 lei. Apoi ramele (sa ai de rezerva cateva) - 1,2-1,5-2 lei bucata, depinde de tamplar si de calitate; foitele de ceara - 5 lei bucata; sarma - 25 lei jumatate de kg (nu o sa folosesti atat dar...sa fie). Asta e asa in mare, iar preturile sunt aproximative. Unele lucruri poate le mai gasesti pe la bunicul prin pod, altele, cum ar fi centrifuga, le mai imprumuti de la un apicultor vecin pt ca nu ai chiar asa mare nevoie de ele pt inceput. Tratamentele sunt foarte importante dar sa le cumperi tu, nu le folosesti pe toate odata la 2, 3 stupi asa ca incerci sa cumperi de la cei carora le-au ramas in plus. Carti am eu cateva in format electronic, numa sa aiba cine le citi. Spor la treaba si sper ca banii sa nu fie o piedica in drumul tau spre apicultura :D
Ultima oară modificat de liviutzbogos pe 24 Iun 2013, 22:11, modificat 1 dată în total.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde cristi_vidican » 24 Iun 2013, 22:00

FLORINELU scrie:Cristi daca imi aratai lista aia in urma cu 15 ani nu mai aveam picior de albina acuma. :lol: :lol:

:lol: Apicultura se poate face și cu bani puțini. Eu am început cu sculele bunicului (vreo 2 ani am avut stupi în parale), care treptat nu le mai înapoiam. Așa m-am făcut cu daltă, afumător, mască, centrifugă, unele lăzi. Era bunicu, și știi cum sunt bunicii cu nepoții!!!
Oricum, ce a ajuns pe mâna mea, a ajuns pe mâini bune, ce a rămas de el acasă, s-a prăpădit.
Încă mai am dalta primită de la el. Într-o zi am pierdut-o printre stupi și n-am mai găsit-o. După vreo 3 ani, a găsit-o tata când ara în acea zonă.
Azi, avem acces la scule performante și la preț ok, zic eu.
Dar, se poate și cu scule improvizate. Aveam un prieten care pe post de mască avea o haină cu glugă și tifon.
În loc de daltă putem folosi un cuțit mai tare, iar în loc de afumător, o cârpă legată suc și aprinsă la un capăt.
Exceptând masca tip glugă cu tifon, le-am folosit pe celelalte cu succes.
cristi_vidican

Mesajde liviutzbogos » 24 Iun 2013, 22:08

cristi_vidican scrie:Dar, se poate și cu scule improvizate. Aveam un prieten care pe post de mască avea o haină cu glugă și tifon.
În loc de daltă putem folosi un cuțit mai tare, iar în loc de afumător, o cârpă legată suc și aprinsă la un capăt.
Exceptând masca tip glugă cu tifon, le-am folosit pe celelalte cu succes.

Eu anul trecut mi-am facut un afumator dintr-o canta pt lapte, erau acelea cu toarta si capac. I-am dat niste gauri, i-am facut un burduf din fata de masa...iar ca dalta, o scoaba pt corni, taiata in doua si ascutita cu flexul. Asta o folosesc si acum, afumatorul l-am folosit pana mai sapt trecuta cand m-a cadorisit mandra mea cu unu nou :D
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde georgecc » 27 Iun 2013, 21:16

va multumesc tuturor pentru informatiile date.chiar sunt foarte bune
cristi nu nu vreau anu acesta, vreau de la anu din primavara(chiar daca anul unui apicultor incepe din toamna),tocmai de aia vreau pana atunci sa ma mai documentez.cristi daca vrei sa imi trimiti un mail cu cartile tale in format electronic ti-as multumi din suflet. cocu134@gmail.com e adresa mea de mail.
si apropo cum ar fi mai bn sa imi iau roi sau familie?
va multumesc inca odata pentru informatii.
georgecc

Mesajde alexx » 27 Iun 2013, 21:56

georgecc scrie:va multumesc tuturor pentru informatiile date.chiar sunt foarte bune
cristi nu nu vreau anu acesta, vreau de la anu din primavara(chiar daca anul unui apicultor incepe din toamna),tocmai de aia vreau pana atunci sa ma mai documentez.cristi daca vrei sa imi trimiti un mail cu cartile tale in format electronic ti-as multumi din suflet. cocu134@gmail.com e adresa mea de mail.
si apropo cum ar fi mai bn sa imi iau roi sau familie?
va multumesc inca odata pentru informatii.

Eu am cumparat familii ca sa fac roi din ele cand m-am apucat
alexx

Mesajde nelutzu-api-cool » 03 Iul 2013, 15:57

Pentru inceput ar fi bine sa iti iei roi..in primul rand, sunt mai ieftini decat o familie, si in al doilea rand ai avantajul de a-i creste tu, si a le urmari indeaproape dezvoltarea, ceea ce e foarte important.. Parerea mea este ca numai asa inveti, confruntandu-te cu toate fazele dezvoltarii, si lovindu-te in mod practic de toate problemele si semnele de intrebare care iti apar.. ;)
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde alexx » 03 Iul 2013, 16:08

nelutzu-api-cool scrie:Pentru inceput ar fi bine sa iti iei roi..in primul rand, sunt mai ieftini decat o familie, si in al doilea rand ai avantajul de a-i creste tu, si a le urmari indeaproape dezvoltarea, ceea ce e foarte important.. Parerea mea este ca numai asa inveti, confruntandu-te cu toate fazele dezvoltarii, si lovindu-te in mod practic de toate problemele si semnele de intrebare care iti apar.. ;)

Da dar si daca achiitioneaza familie in primavara va trebuii sa faca roi si atunci va vedea dezvoltarea unui colonii
alexx

Mesajde nelutzu-api-cool » 03 Iul 2013, 18:10

alexx scrie:
nelutzu-api-cool scrie:Pentru inceput ar fi bine sa iti iei roi..in primul rand, sunt mai ieftini decat o familie, si in al doilea rand ai avantajul de a-i creste tu, si a le urmari indeaproape dezvoltarea, ceea ce e foarte important.. Parerea mea este ca numai asa inveti, confruntandu-te cu toate fazele dezvoltarii, si lovindu-te in mod practic de toate problemele si semnele de intrebare care iti apar.. ;)

Da dar si daca achiitioneaza familie in primavara va trebuii sa faca roi si atunci va vedea dezvoltarea unui colonii

Da, sunt de acord, si e perfect ok, dar daca doar atunci incepe albinaritul, ii va fi greu sa divizeze singur o familie..
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Mesajde alexx » 03 Iul 2013, 18:40

nelutzu-api-cool scrie:
alexx scrie:

Da, sunt de acord, si e perfect ok, dar daca doar atunci incepe albinaritul, ii va fi greu sa divizeze singur o familie..

Asa e dar mai intrazie un an in dezvoltatea stupinei in fine oricum e bine aici depinde si de ce bani dispunem fiecare :)
alexx

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR