Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: PRETUL MIERII 2013

Mesajde cristi_vidican » 11 Iun 2013, 11:11

Mă bag și eu în discuție cu cazul meu.
Am recoltat rapița și am dat-o repede la Apicola. Doamna de acolo a controlat umiditatea (densitatea) cu degetul și a spus că e ok. Am luat banii și i-am cheltuit.
Mi-au mai rămas 2 bidoane. Pe unul l-am vândut la borcan, celălalt s-a cristalizat. L-am lichefiat eu cum am putut și l-am dus tot la Apicola să-l vând.
Imediat doamna mă avertizează că dacă are umiditate, nu mi-o ia, că i s-au returnat 3 butoaie cu umiditate peste limite. Zic că eu nu cred că are și bag bidonul înăuntru. Doamna ia refractometrul și zice sec: NU! :D Eu am crezut că n-are umiditate. La care ea explică: are 22, poate mai mult! :o :shock: Precizez că mierea nu s-a acrit, nici n-are gust diferit. Posibil să fie alte bănuieli.
Îmi pune și mie refractometrul la ochi 8-) , mă uit prin el și nu înțeleg nimic, și zic: bine!
Zic sărutmâna la plecare și la revedere, gândindu-mă cum să fac să mai vin pe la doamna tot cu acel bidon.
O să dau mierea la un stup, să o tragă, s-o căpăcească, o descăpăcesc, o bag în centrifugă și sper să scot măcar tot cât cam băgat din bidon.
Ce vreau să zic cu asta? Dacă aș fi avut 2 t de rapiță cu umiditatea 22 sau cu alte probleme?
Adică, dacă am un bidon cu probleme, nu-i mare necaz, dar dacă am mai mult, ce mă fac?
Spun asta ca să sprijin ce a spus Adi Blaguescu mai sus: când dai mierea la procesator, nu te poți juca, că te arzi rău și te costă scump.
Nu spun că nu poți păcăli procesatorii, dar de ce să riști?
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Florin Dobre » 11 Iun 2013, 11:35

Nu cred ca un producator care livreaza miere marfa de tone sau chiar zeci de tone isi permite sa riste. Poate merge o data, de doua ori...dar daca e prins cu mata-n sac, va avea o eticheta pe frunte si ii va fi foarte greu sa-si curete blazonul. Isi risca biznisul.

Domnul Gabriel cred ca s-a referit la faptul ca in pastoral mierea se extrage la foc automat, cand nu este inca maturata. Asta pentru a valorifica maxim toate culesurile. Dar exista metode...caturi de schimb, maturatoare.
Alta acuza ar fi practica unora de a baga siropelu' in plin cules pentru a spori marfa. Aici exemplific...La rapita anul asta un grup de apicultori...cules slab. Ei linistiti...polen sa bage ca de nectar ne ocupam noi. :shock:

Una peste alta...
Aceia care fac stuparit stationar se vor uita mereu cu un ochi critic la cei care fac pastoral. Niciodata nu vor lua in calcul vitregiile pe care le presupune pastoralul. Ei produc mai putin si musai ce-i putin ar fi mai bun...nu e valabil. Sunt rare cazuri de stupine stationare care sunt amplasate ideal si se apropie de cantitatile pastoralului.
Pe scurt e vorba de capra vecinului sau sindromul mioritei(c-are oi mai multe, mandre si cornute).
In plus niciodata o colonie tinuta in stationar nu va avea nervul uneia plimbate. Asta am vazut-o cu ochii mei.

Oricum...mierea mea e unica, e cea mai buna. :)
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 11 Iun 2013, 14:02

Florin Dobre scrie: ...Oricum...mierea mea e unica, e cea mai buna. :)

Ba a mea... :lol:

Chiar azi...vine unul din sat, posesor si el de albine. Legumicultor, mai vinde si cate un borcan de miere la piata. Ma intreaba daca stiu pe cineva care are miere "en gross" ca lui ii trebuie 1000 de kg.
Stiu, cum sa nu!? Sun un prieten, bucuros ca pot fi de folos amandurora.

Numai bine, potentialul client incepe sa ma intrebe:
-Dar e curata?
- 100% ...omul e stupar de meserie, profesionist, ce mai...
-Da, da... las ca-i stiu eu pe astia....
-Mai, da mierea la procesatori pentru export, astia fac analize si para-analize, omul nu se joaca cu asa ceva si produce tone..in plus il cunosc si e om de cuvant si profesionist.
- Hai mah, ma lasi...astia se duc in pastoral, vin cu ele bolnave, baga antibiotice...
- Nu baga mai asa ceva, i-ar iesi la analize...are si certificat de analize...
- Degeaba ca ai nostrii nu au reactivi, hartiile alea is numa` asa, dar n-ar fi rau un certificat! Da` salcamu` de unde il culege?
- De la salcam, desigur... :D
- Salcam salcam, dar ala din Oltenia are alt gust, eu il cunosc imediat! La mine nu merge cu figuri...
- Auzi, il cunosc personal, e om serios, stupar adevarat si are marfa de calitate...
- Esti tu naiv, nu ma iau eu dupa d`astea!

Ca sa vezi! Asa turnura luase discutia de parca eu m-as fi dus la el si incercam sa-l pacalesc cu ceva. Abia am asteptat sa-l vad plecat si sa-mi aprind o tigare, de nervi. Am mai injurat vreo juma de ceas si...inca nu mi-a trecut.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde trantor » 11 Iun 2013, 15:18

stationar versus pastoral?
Desi de 4 ani stau cu stupii pe vatra si in viitor ma gandesc la o schema cu mai multe vetre, anul asta am extras mierea de salcam pe vatra dupa care am dus o parte din stupi mai sus , spre munte vreo 50 Km la un salcam intarziat fata de noi. Dupa o saptamana caturile erau pline ochi si capacite 20-30-40 % . Am extras o miere net superioara celei de pe vatra - intelegandu-se salcam pur. In cea de pe vatra se simte un pic si papadia si floarea de pom.
....
trantor

Mesajde Ioan Guist » 11 Iun 2013, 21:43

Catre Cristi Vidrican

Doamna, cu pricina, a avut nevoie de marfa sa vanda.Dup'aia a avut stoc si a facut ....gat.Tu , apicultorul lui peste, trebuia sa te uiti atent la refractrometru si sa analizezi mierea si functie de temperatura.Ca...exista un tabel ce -ti spune cu cate grade de umiditate scazi daca mierea e calda.Adica cu cat mierea e mai calda cu atat scazi din umiditatea data de refractometru.

De ce noi ne-am luat refrectometru.
Prin 2004-2005, ani grei cu reducere drastica la pretul platit de procesator (< 50-60 % fata de 2003) domnul procesator (nu dau nume ca suna prost)a venit in camp si a luat poliflora.Am umplut un camion.L-am cocosat.Noi stiam sigur ca am extras numai capacit.Bloc.Trei rame au fost cu 1/2 capaceala si restul era capacit bloc.Miere gigea.Procesatorul ne suna si ne comunica ca avem umiditate peste 21.Prostii.Urmatoarea zi am sunat in Germanica si am comandat doua refractrometre cu 50 euro daraba.O caruta de bani pentru noi.Ca ... eram cu cureaua la max.Am incasat banii minus diferenta d eumiditate.
Astazi, punem refractrometru si stiu la fix ce am in butoi.

Si acum in subiect.
Apicultorii de pastoral au doua mari avantaje.
1 Au stupii in cules mai tot timpul.Se stie ca albina cu cat e mai muncita cu atat familia e mai robusta.
2 Mierea marfa predata la procesator este analizata si reanalizata.Producatorul este taxat in minus pentru fiecare rabat de la calitate.Umiditate, adaos de miere de alta sursa pentru mierea uniflora,impuritati si ceara sau albina moarta, etc sunt taxate.Despre antibiotice ...exclus.Te mananca astia la micul dejun.Ramai cu un camion de miere sa faci baie in ea :lol: :lol:
Problema noastra a fost cat pe ci sa bubuie anul trecut, cand Uniunea Europeana a cerut analiza pe miere la incarcarea cu polen modificat genetic.Mai stiti cu castravetii din Spania??? Ei bine, daca aveai 20 tone de salcam curat si in el era un graunte de polen modificat genetic de la rapita sau fructiferi, nu se exporta.Deci, o mananci pe toata cu gura ta.
Blocaj total.Analizele erau 3-5 sute de euro in Elvetia.Tampenii de la coana Europa.Procesatorii nu au mai luat nimic de pe piata pana in iunie.Nu aveam paine pe masa.Mai grav decat in 2004 cand o intrat China pe piata.

Sa vi acum si sa sugerezi ca aia din pastoral nu fac miere de calitate, este (sper) o lipsa crasa de informare.
Cat despre stiinta apiculturii, aia ce fac pastoral, aia ce traiesc de pe albina, apai aia stiu bine cu ce se mananca apicultura.Ca-i doare la buzunar orice nereusita.Astia ce fac pastoral numai ca nu stiu cum o cheama pe fiecare albina in parte, dar stiu exact cum sa tina de familii s afie sanatoase, sa faca miere vandabila an de an, sa investeasca in tehnica si material biologic, sa fie la curent cu informatia de top.

Am mai scris.
In pastoral sunt cei ce au dat cu capul. Cei ce cunosc bine de tot economia generatiilor in familia de albine si stapanesc "perfect" miscarea dupa meteo si botanica ce secreta nectar.Cei din pastoral sunt cei de volum si calitate ce iese in afara tarii.
In stationar sunt conservatorii de material biologic, conservatorii de brand local, detinatorii de tehnici rustice, patratorii de istorie.

Fiecare are locul lui.Fiecare ar trebuii sa-si cunoaca bine rolul in apicultura Romaneasca.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Dragos2006 » 12 Iun 2013, 00:26

hai sa lasam teoria cu omg-ul si sa spunem ca azi salcamul a ajuns la 17,5 la en-gros. Chestia cu analiza e in mare parte vrajeala pentru scazut pretul la miere dar cum anul asta este catastrofal pentru albine in mai toata Europa pretul la miere creste vertiginos.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde cristi_vidican » 12 Iun 2013, 14:37

Eu nu îș mai naiv din felul meu și dacă doamna spus așa, eu am crezut-o.
Eu cât produc reușesc să vând de acasă. Mierea de rapiță a vrut s-o dau repede ca să nu se cristalizeze, că după aceea e mai greu cu ea.
Vis-a-vis de preț, eu practic un preț care să-mi aducă clienți cât mai mulți și să nu rămân cu ea pe pe stoc ca să fiu apoi obligat să mă rog de tot felul de doamne de la achiziție.
Dar, miere să fie, că tot o vindem noi cumva.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Beekeeping » 12 Iun 2013, 16:38

Eu nu am sute de stupi ca cei care fac pastoral, insa in mod evident ei produc o miere mono-cultura. Cei care au stupii in stationar nu pot produce asa ceva, mierea e mult mai amestecata, sursele de nectar sunt diferite. De ex la salcam am scos o miere care nu e transparenta, ca la cei care fac pastoral. Personal imi place mai mult asa, inca asta nu inseamna ca mierea celor care fac pastoral nu e buna.

Daca pe piata se cere miere mono-flora, atunci clar e mai "buna", financiar vorbind.
Beekeeping

Mesajde martanul » 13 Iun 2013, 00:51

Dragos2006 scrie:hai sa lasam teoria cu omg-ul si sa spunem ca azi salcamul a ajuns la 17,5 la en-gros. Chestia cu analiza e in mare parte vrajeala pentru scazut pretul la miere dar cum anul asta este catastrofal pentru albine in mai toata Europa pretul la miere creste vertiginos.

fratzica spunem unde-i pretzul asta ca incep sa tremur ca si cainele la vaccin sau ca fata mare'n fata pu-i .daca imi este cu ingaduintza vreau sa va spun ca toti ce i care au postat aici au dreptate ,chiar si colegul gheorghe gabi poate ca el din auzite .prin anii 90 ,91 nu am putut sa vindem mierea decat prin wolf ,via ungaria fara analize , fara comentarii,cantareai la tine in curte, Atila (sa-i dea domnul sanatate )deschidea diplomatul si numara banii cash pe loc ,fara analize fara nimic ,dar vremurile bune au trecut . acum cine nu are miere conform normelor ori o vinde cu borcanu ,ori o face tzuica ,cine face pariu cu mine pe o sticla de merlot ca ii spun ce umiditate are in mierea cu +, - 1% dupa ce ii bag degetul sexual in butoi fara refractometru si indiferent de temperatura de afara?nu asteptati raspunsuri ca sunt in teren.
un meserias stie ce este intr-un stup fara sa-l deschida ,un amator il deschide se uita si nu stie ce-i acolo !
martanul

Mesajde lammert » 26 Iun 2013, 08:27

stie cineva pretul la mierea de mana de brad ?
lammert

Mesajde IGNITE » 08 Iul 2013, 15:44

comercianţii, cei care preiau mierea de la apicultori îi joacă pe degete pe aceştia pentru că li se permite.

zicea cineva că ei nu iau orice...pentru că-şi strică brandul. CINE SĂ-I PRINDĂ DOMNULE PE ĂŞTIA. noi nu avem un amărât de cod sanitar în România. Păi dacă ar fi aşa...ar fi bine. S-ar vedea inclusiv în preţul mierii. Nu am mai mânca mierea de toată jena de la raft. NU?

comercianţii îşi permit mult cu apicultorii pentru că aceştia nu sunt organizaţi, iar când sunt, cei desemnaţi să le reprezinte interesele sunt nişte răhăţoi care-şi reprezintă propriile interese.

la noi...preţul nu este determinat de cerere şi ofertă. Asta este în teorie. Cunosc eu şi teoria preţului de echilibru. aşa ar trebui să fie teoretic. la noi, totul este pur speculativ, în beneficiul celor care achiziţionează.

chiar credeţi că are legătură cu cererea şi cu oferta? dacă există cerere de 100 tone şi oferta este de 200 de tone care-i preţul? AR FI BINE SĂ ŞTIM NOI CARE ESTE CEREREA, DAR NU ŞTIM, NU NE GÂNDIM LA ASTA. ar fi bine să ştim şi care este oferta, dinamica ei. Dar nu suntem la bursă. Dar nici cei care preiau nu ştiu. Cert este că dacă se ocupă cu achiziţia de miere, cererea de miere este una sigură. atât timp cât se importă la greu miere din CHINA, sigur există cerere. Dacă cererea e de 100 şi oferta tot de 100, piaţa ar fi goală. putem pune problema şi aşa. Speculăm din partea astalaltă. Dar ca să ajungi să speculezi aşa trebuie să ai tu pârghiile, nu ei, să fii conştient de propriile atuuri, să ţi le construieşti, să ai laboratoare, să ai depozitare, omogenizare...tot tacâmul.
Ar fi bine să se ţină seama de calitate şi să se ceară analize riguroase, că, atunci, poţi cere mai mult pe ceva ce se ştii că este bun prin definiţie, iar ei trebuie să-ţi ofere preţ bun. Dacă s-ar uniformiza toate aceste cerinţe, ai şti că toţi trebuie să respecte standardul.

totul este posibil şi foarte posibil pentru că nu există cadrul legal. România se limitează la a traduce în legi, directivele UE, care nu neapărat cer asta, ci cer un rezultat, felul în care se ajunge la rezultat poate fi reglementat de fiecare în parte. DAR CINE SĂ O FACĂ LA NOI? BURTOŞII? CE AU BURTOŞII ÎN BURŢI? CE AU ŞI ÎN CAP. În plus, occidentalii vin cu tot felul de reglementări care corespund anumitor interese ale anumitor membrii ue. De aia unii, nu puţini, contestă UE.
IGNITE

Mesajde octav88 » 22 Iul 2013, 08:29

si pana la urma unde dati mierea la cine?am si eu anul acesta o cantitate considerabila si nu stiu unde sa o duc cu borcanu am vandut salcam in jur de 100kg si miere de soc cam 50kg. mai am in jur de 100 de tei si 200 de poliflora unde ma sfatuiti sa o dau? eu locuiesc in Bucuresti
octav88

Mesajde FLORINELU » 22 Iul 2013, 08:43

octav88 scrie:si pana la urma unde dati mierea la cine?am si eu anul acesta o cantitate considerabila si nu stiu unde sa o duc cu borcanu am vandut salcam in jur de 100kg si miere de soc cam 50kg. mai am in jur de 100 de tei si 200 de poliflora unde ma sfatuiti sa o dau? eu locuiesc in Bucuresti

eu te sfatuiesc sa ai rabdare,cantitatile pe cre zici ca le ai nu sant prea mari,iar pana la primavara nu o sa mai ai strop de miere. formeaza-ti o clientela a ta si respecta-ti cumparatorii si treaba o sa mearga struna.
la cei ce au cantitati mai mari,acolo e problema.
FLORINELU

Mesajde Mircea_63 » 23 Iul 2013, 08:42

Discutiile despre mierea de Soc au fost mutate aici viewtopic.php?f=10&t=4132
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde amina » 04 Aug 2013, 19:14

si noi facem pastoral,mierea e foarte buna si normal mai multa ca pe vatra dar pretul care ne este oferit e jalnic,apropo de antibiotice eu sunt contra lor ,niciodata nu le-am folosit am gasit solutii ecologice ,ceaiuri de plante autohtone
amina

Mesajde Dragos2006 » 04 Aug 2013, 22:11

Spuneti dumneavoastra , daca actualul pret de achizitie este jalnic , care credeti ca ar fi normal ?
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE