Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Stupi construiti din kit

Mesajde MihaiC » 28 Iun 2013, 16:45

Buna ziua.

La inceputul saptamanii am achizitionat de la unul din useri de pe forum , 5 kit-uri pentru stupi pe 10 rame cu magazie de 1/2.Initial am vrut de 12 rame cu fund AV, dar comanda dura mai mult, asa ca am optat pentru varianta pe care o propunea executantul.
Setul de montaj contine un fund fix,doua leaturi pe post de picioare, piesele pentru corp de 1/1,piesele pentru corp de 1/2,piesele pentru podisor (practic o rama), piesele pentru capac (doar rama) fara tavan si fara tabla, si scandurica de zbor. Am primit si bonus 5 inchizatori pentru scandura de zbor.

Am achizitionat in vederea montajului, aracet D3 bison,holtzsuruburi,tabla pentru invelirea capacului,sita pentru podisor si bagheta de rasinoase de 10x15 pentru montarea sitei pe podisor, asa cum se poate vedea in poza de mai jos.
Am constatat ca unele panouri sunt imbinate din piese puse cap la cap cu o frezare gen "pieptane" ( nu stiu cum se numeste in termeni tehnici) iar alte panori sunt din scadura intreaga.Dauneaza cu ceva in timp faptul ca unele sunt diferite?
De asemenea as dori sa stiu ce pot pune pe rama aceea de capac inainte de a pune tabla.Tamplarul mi-a sugerat ca as putea pune parchet laminat, sau OSB.Eu ma gandeam la scandura de 12mm ,parchetul mi se pare o improvizatie.
In poza se mai observa si gaurile de aerisire date in capac.La unul din capace gaura trece printr-un nod si zona e usor fragila din acest motiv.Sa inlocuiesc scandura aia? O sa se deterioreze in timp?
Pana in acest punct am tratat lemnul cu doua straturi de ulei de in fiert si sicativat, urmand ca apoi sa-i vopsesc cu o vopsea acrilica.Daca cineva ma mai poate ajuta cu ceva sfaturi in faza aceasta a constructiei as fi foarte recunoscator.
Fişiere ataşate
IMG_20130627_174600.jpg
Podisorul tip rama cu sita metalica si cu bagheta pusa de mine pe partea dinspre cuib.Are rolul de a tine plasa dar si de ghidaj la asezarea podisorului pe cuib.
IMG_20130626_200255.jpg
Gaura de aerisire din capacul incomplet.
IMG_20130624_150009.jpg
Imbinarea cu pricina.
MihaiC

Re: Stupi construiti din kit

Mesajde MihaiC » 28 Iun 2013, 16:47

Cei cinci stupi montati, si tratati cu prima mana de ulei de in.Se observa difritle imbinari de pe fetele cuibului.
Fişiere ataşate
IMG_20130626_200211.jpg
MihaiC

Mesajde Jean Valjean » 28 Iun 2013, 16:58

Salutare si bine ai venit pe forum. Din ceea ce scrii banuiesc ca esti incepator asa ca-ti doresc succes in tot ceea ce intreprinzi.
La capac poti pune OSB sau scanduri mai subtiri cum sunt cele de lambriu sau orice fel de scanduri ai, nu e chiar asa de important.
In ceea ce priveste imbinarile acelea de tip "pieptene" cred ca sunt mult mai rezistente decat imbinarea de tip nut si feder, dar nu pot sa-ti garantez pentru ca nu sunt in masura.
La primii stupi am dat si eu trei maini de ulei de in, dar cred ca am exagerat. La urmatorii nu am mai dat decat o mana si apoi i-am vopsit.
Tu faci cum crezi, dar cand ai mai multi stupi, sa dai 2-3 maini de ulei de in inseamna ceva timp si bani.
Cel mai mare risc in viata este sa nu-ti asumi nici un risc!
Jean Valjean

Mesajde cristi_vidican » 28 Iun 2013, 17:40

La capac, sub tablă, e bine să pui OSB. Eu am pus de 8 mm și sunt foarte mulțumit.
cu scândura sub capac, trebuie să fie foarte bine uscată, altfel va crăpa de la căldura prea mare de sub tablă.
Poate e bine să pui între osb și tablă polistiren extrudat, din acela care se pune sub parchet, de 3-5 mm.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde MihaiC » 29 Iun 2013, 18:56

Jean Valjean scrie:Salutare si bine ai venit pe forum. Din ceea ce scrii banuiesc ca esti incepator asa ca-ti doresc succes in tot ceea ce intreprinzi.
La capac poti pune OSB sau scanduri mai subtiri cum sunt cele de lambriu sau orice fel de scanduri ai, nu e chiar asa de important.
In ceea ce priveste imbinarile acelea de tip "pieptene" cred ca sunt mult mai rezistente decat imbinarea de tip nut si feder, dar nu pot sa-ti garantez pentru ca nu sunt in masura.
La primii stupi am dat si eu trei maini de ulei de in, dar cred ca am exagerat. La urmatorii nu am mai dat decat o mana si apoi i-am vopsit.
Tu faci cum crezi, dar cand ai mai multi stupi, sa dai 2-3 maini de ulei de in inseamna ceva timp si bani.

Multumesc de urari,intr-adevar sunt incepator.Tatal meu a tinut cateva familii de albine acum multi ani, in stupi RA1001,dar nu am avut niciodata albinele mele.Magaziile le-am montat ieri si am dat numai un singur strat de ulei de in.Momentatn nu le voi folosi si ma intreb cum sa le depozitez deoarece dupa ce le vopsesc la exterior, partea interioara a lemnului va ramane neprotejata.De depozitat le voi depozita intr-un porumbar.
MihaiC

Mesajde MihaiC » 29 Iun 2013, 18:58

cristi_vidican scrie:La capac, sub tablă, e bine să pui OSB. Eu am pus de 8 mm și sunt foarte mulțumit.
cu scândura sub capac, trebuie să fie foarte bine uscată, altfel va crăpa de la căldura prea mare de sub tablă.
Poate e bine să pui între osb și tablă polistiren extrudat, din acela care se pune sub parchet, de 3-5 mm.

Voi pune tot OSB, e mai ieftin si se procura mai repede.O sa mai am un pic de cercetat cum se monteaza tabala deoarece ,daca la constructii de elmn ma mai pricep cat de cat, cu tabla nu am lucrat niciodata.
MihaiC

Mesajde cristi_vidican » 29 Iun 2013, 19:52

MihaiC scrie:O sa mai am un pic de cercetat cum se monteaza tabala deoarece ,daca la constructii de elmn ma mai pricep cat de cat, cu tabla nu am lucrat niciodata.

Fii atent aici! Încearcă să-ți imaginezi!
Tai tabla pentru capac. O pui pe o masă, apoi pui capacul pe ea cu partea interioară în sus. Încerci să cadrezi capacul să iasă marginile egale la tablă. Iei un marker și tragi 2 linii pe tablă, pe lateralul capacului. Sper că ești cu mine până aici.
Cauți o țeavă rectangulară sau pătrată. găsești o grindă de lemn sau mai bună e cea de fier. Sau ceva care are un colț de 90 de grade
Pui tabla pe grindă la nivelul linei trase cu markerul. Pui peste tablă țeava rectangulară tot la nivelul linei de marker și cu un ciocan de cauciuc bați tabla în jos. Mai ești?
Revii la masa de lucru. Pui tabla (cu îndoitura în sus, adică în formă de U), pui capacul în tabla îndoită și cu niște cuie sau holțșuruburi prinzi lateralele. Atenție să fixezi marginile față-spate.
Apoi iei o foarfecă de tablă și despici tabla pe colțuri până când ajungi la capac. Despici în partea față-spate pe muchia care ai îndoit-o.
Partea ce rămâne din laterala tablei o culci pe partea fața-spate a capacului (să vină la interior când vei îndoi partea față-spate). Apoi îndoi pe capac tabla în felul următor: pui țeava rectangulară pe capac, cam unde va fi îndoită și bați ușor cu ciocanul de cauciuc până se îndoaie bine tabla. Apoi o prinzi la colțuri cu cuie sau holțșuruburi.
Știu că e greu să-ți imaginezi, dar am încercat să explic cât mai detaliat.
Ideea e că vei descoperi mereu idei mai bune la fiecare montare.
Succes!
cristi_vidican

Mesajde jexy » 30 Iun 2013, 14:59

Cristi ar fi binevenite si ceva poze cu pasii de mai sus daca poti bineinteles, stima
jexy

Mesajde cristi_vidican » 30 Iun 2013, 15:37

Voi încerca, deși nu mai am nici un capac de pus tablă pe el.
Vedem. Mâine duc stupii la FS și începe nebunia, încep drumurile, se apropie finalul anului apicol. Mai avem o lună și s-a dus și el. Până acum a fost bun, pentru mine
cristi_vidican

Mesajde MihaiC » 18 Iul 2013, 20:30

Am terminat de construit stupii.Fata de kit-ul prezentat in pozele de aici http://anunturiapicole.stuparitul.com/v ... 978,stupii au iesit diferit.Pretul final pentru un astfel de stup ajunge la 130 RON, adaugand transportul si restul de materiale achizitionate.Peste asta se mai adauga si manopera.
Fişiere ataşate
DSC02422.JPG
Podisor cu sita metalica.
DSC02421.JPG
Capac cu OSB si tabla de aluminiu.
DSC02419.JPG
Cinci cutii
MihaiC

Mesajde MihaiC » 18 Iul 2013, 20:41

Vopseaua a fost aplicata dupa ce inainte corpurile au fost date cu ulei de in.Au urmat un strat de alb acrilic si doua de galben pe corp si doua straturi de alb pe magazie.
Vopseaua alba este de foarte buna calitate, este cea mai buna vopsea cu care am lucrat, in sensul ca are o putere de acoperire fantastica, mai ales pentru o nuanta deschisa.Nu acelasi lucru se poate spune despre cea galbena.
Fişiere ataşate
DSC02418.JPG
Vopseaua folosita.
DSC02424.JPG
Primii mei stupi...
DSC02423.JPG
Cuib si cat 1/2.
MihaiC

Mesajde costi_vic_ro » 18 Iul 2013, 20:48

MihaiC scrie:
cristi_vidican scrie:La capac, sub tablă, e bine să pui OSB. Eu am pus de 8 mm și sunt foarte mulțumit.

Voi pune tot OSB, e mai ieftin si se procura mai repede.O sa mai am un pic de cercetat cum se monteaza tabala deoarece ,daca la constructii de elmn ma mai pricep cat de cat, cu tabla nu am lucrat niciodata.

SALUTARE.mie mi se pare ca esti mai mult decat un profesionist,chiar pari constructorul acestor kituri ;) .oricum mult succes in continuare
costi_vic_ro

Mesajde ovidiu_78 » 18 Iul 2013, 22:50

Interesante acele capace acoperite cu tabla...nu prea am mai vazut din astea...
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde MihaiC » 18 Iul 2013, 23:00

@costi_vic_ro: kit-urile sunt achizitionate de la adresa pe care am mentionat-o mai sus,eu am asamblat corpurile si magaziile, le-am prins de fund,am montat rama podisorului si rama capacului.Am cumparat din hornbach OSB si l-am si taiat tot la ei.Am cumparat plasa pentru podisoare si tabla de Al.eu am dat cu ulei de in si cu vopsea.initial mi-ar fi placut sa le fac eu cap coada dar acum dupa cit am muncit la astea prefer sa le cumpar facute, sau kit-uri mai complete.Deja am comandat un alt model de la o firma din oradea...Sper sa fiu mai multumit decat de astea.
@ovidiu_78: Pai sunt capace formate dintr-o rama de lemn, cu OSB, acoperite pe toata inaltimea cu tabla da Al.Sunt ca mai toate capacele pe care le-am vazut pe forum,indoite dupa descrierea lui cristi_vidican.
MihaiC

Mesajde costi_vic_ro » 19 Iul 2013, 17:04

[quote="MihaiC"]@costi_vic_ro: kit-urile sunt achizitionate de la adresa pe care am mentionat-o mai sus,eu am asamblat corpurile si magaziile, le-am prins de fund,am montat rama podisorului si rama capacului.Am cumparat din hornbach OSB si l-am si taiat tot la ei.Am cumparat plasa pentru podisoare si tabla de Al.eu am dat cu ulei de in si cu vopsea.initial mi-ar fi placut sa le fac eu cap coada dar acum dupa cit am muncit la astea prefer sa le cumpar facute, sau kit-uri mai complete.Deja am comandat un alt model de la o firma din oradea...Sper sa fiu mai multumit decat de astea.

ma refeream la faptul ca : daca este prima oara cand lucrezi cu tabla >ESTI SUPER TARE.fara pic de defecte :).
costi_vic_ro

Mesajde ovidiu_78 » 19 Iul 2013, 17:34

Eu ma refeream la faptul ca sunt pe toata suprafata ramei care alcatuie capacul...
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Următorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE