Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Layens + cat

Mesajde danman » 29 Iun 2013, 08:17

Ai mei Warre sunt de fapt japonezi 18 din 20 si numai 2 Warre dar de fapt e tot una. singura diferenta e ca la Warre exista acele leaturi "mobile" la fiecare corp iar la japonez leaturile exista doar sus si sunt prinse intre ele si formeaza o grila. Sunt japonezi si fara grila, care cladesc efectiv pe capac (de la capac in jos lipind fagurii de capac). Avantajul la Warre e ca poti lua desface oricand stupul dand jos fiecare corp pe cand la japonezi corpurile se despart doar la recoltare, in rest ii dai peste cap ca o cosnita si te uiti in ei. Mie mi se pare oricum mult mai rapid asa. Leaturile sunt oricum inutile din punct de vedere al mobilitatii. Daca vrei rame mobile nu e suficient sa ai leaturi, e nevoie si de leaturi laterale, adica de o semirama (asa am eu la cei 2 de care vorbeam si pe care i-am facut asa pentru a face nuclee de imperechere cu acele rame - 1 corp = 4 nuclee/2 rame).

Oricum un lucru e clar: familiile cazate in japonezi sau Warre nu se vor dezvolta asa cum ne-am astepta unii dintre noi (avand ca reper stupii nostrii pe rame sau cei ai lui Dan Margarit) ele raman la dimensiunea unei familii salbatice, dimensiunea lor naturala, si probabil pt asta le ajung doua sau maxim 3 corpuri (8-12 rame Dadant). Amintitiva ca nici in cosnite nu existau familii gigant, dealtfel cosnitele erau destul de mici ca dimensiune. Pe urma faptul ca ele nu cladesc decat in cules, iar noi pe de alta parte le recoltam fagurii, le mentine permanent intr-o dimensiune redusa (ca si suprafata de fagure construit) ca si "numar de rame" acesti stupi vor fi permanent cei mai mici, iar asta probabil favorizeaza la un moment dat si roirea. (Scuzati offtopicul).Atasez cateva poze pentru exemplificare: primele doua cu japonezi si ultima cu Warre si semirama lui.

Dar n-am inteles la ce va referiti cand spuneti ca, caturile adaugate dedesubt au ramas goale. Goale de miere? e normal... pt ca ele odata puse dedesubt devin cuib. Goale de puiet? adica cuibul n-a coborat de sus...? si ce s-a intamplat? au roit pana la urma? Poate ma elucidati un pic aici, va rog.
danman

Mesajde akmm » 30 Iun 2013, 18:20

[quote="ignatius"
Rama ME a fost nascocita pentru a evita amplsarea magazinului?[/quote]
,,Alte rame ca dimensiune au fost nascocite pentru a evita amplasarea magazinului''
Fac o rectificare, propozitia de sus ar fi trebuit sa sune:,, Alte rame ca dimensiune au fost nascocite ulterior pentru a evita amplasarea magazinului''
Pentru cei dispusi sa se chinuie un pic, avem aici istoria desavarsirii modelului de stup Dadant cu magazin.
http://archive.org/stream/dadantsystemo ... 5/mode/2up
Rama de multi etajat era deja pe piata cand Dadant s-a apucat de sistemul sau cu magazin.Rama sa, o recunoaste si el, este de fapt Rama Quinby, precizare cu care incepe cartea sa la pagine 1.
La pagina 9 se vede diferenta initiala dintre rama ME si Dadant.
La pagina 18 avem un ME redus, familie doar pe magazine.Dadant il desfiinteaza cu argumente in comentariul care urmeaza pozei; acum 100 ani.Argumentul 1 este ca matca oua in cerc iar o rame ingusta nu-i permite acest lucru.
La pagina 18 avem si un Layens.
Mai pe urma, din motive de eficienta economica, ramele au fost unificate ca lungime, pastrandu-se doar o alta inaltime.La pagina 42 ni se ofera explicatii.La pagina 43 avem ramele ME si Dadant unificate.Dadant s-a dat dupa lungimea ME.Spune nu pentru ca rama sa ar fi fost prea lunga ci pentru a putea lucra impreuna cu cei doi stupi.
La pagina 87 avem rame de magazin dupa 50 sezoane de utilizare.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde danman » 30 Iun 2013, 21:24

Interesanta cartea! Multumim dl akm!
danman

Mesajde Stefan_D » 30 Iun 2013, 21:54

gabi bee scrie:layensul +cat merge dar trebuie sa incerci mai multe tipuri sau combinatii de layens pana ajungi la optim ! trebuie insa pastrata si o oarecare compatibilitate cu dadantul ! eu am 10 bucati populati dintre care 3 pe productie si 7 roiuri iar din cei 3 doar unul a dat rezultate f bune ! vor trebui cativa ani de teste pt a vedea ce si cum e mai bine insa pana atunci dadantul face mierea ! ;)

Ce probleme intampini? Nu inteleg ce e de experimentat?
Stefan_D

Mesajde ignatius » 30 Iun 2013, 22:46

oricum sunt intr-o ceata totala, de-a lungul vremurilor am gasit la fiecare stup slabiciuni, ma gandeam ca layensul ar fi un stup bun , dar vad ca este foarte combatut de unii.vedeti, sunt niste chestii care te pun pe ganduri, unii spun ca layensul nu e grozav dar sunt unii care se apuca si isi fac 6 pavilioane numai Layens (Dobre) . Teinegru cand spune ca layensul e stupul visat cand spune ca nu e prea grozav. Altii au ME de o viata si vin altii si spun ca au renuntat la el si au trecut pe Dadant.
Eu vad o problema comuna la toti stupii, blocarea cuibului cu miere, pt ca se stie prima data ele duc miere langa puiet, in cuib.
Acu vreo 8-9 era o metoda a lui Popesc, director tehnic la ACA, inainte de cules ducea ramele cu puiet tanar in marginele cuibului, apoi spre centru aseza ramele cu puiet capacit, iar in centru lasa o un fagure cladit mai vechi. Albinele neavnd unde sa pun mierea jos era obligata sa urce miere in cat. Cred ca e valabil pentru toti stupii cu magazine.
Alta problema comuna la toti stupii, mi se pare insuficienta ramelor de cuib, adica stupii pe 10 rame cred ca e prea putin desi sunt un milion de argumente ca matca nu poate duce mai mult de 10 rame.
UN prieten de-al meu are un pavilion si si-a facut stupii pe 17 rame dadant cu cat de 1/2 pe 10 rame.
Am intalnit pe cineva la Vaslui care are numai stupi pe 14 rame stationar si cat de 1/2.
Nu mai stiu ce sa spun, va las pe voi, si asa afara ploua.
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde activ » 30 Iun 2013, 23:18

akmm scrie:La pagina 18 avem un ME redus, familie doar pe magazine.Dadant il desfiinteaza cu argumente in comentariul care urmeaza pozei; acum 100 ani.Argumentul 1 este ca matca oua in cerc iar o rame ingusta nu-i permite acest lucru.

DA ... intradevar, dupa cum se vede si in foto de mai jos matca incepe sa oua in cerc, chiar si intr-un sistem nou pentru mine, cat si pentru ea, precum LAYENS-ul, dar ...
Fişiere ataşate
20130628_120610 (Medium).jpg
PRIMA MEA RAMA DE LAYENS cu Hofman de 33mm, cladita si ouata.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde activ » 30 Iun 2013, 23:38

activ scrie:DA ... intradevar, dupa cum se vede si in foto de mai jos matca incepe sa oua in cerc, chiar si intr-un sistem nou pentru mine, cat si pentru ea, precum LAYENS-ul, dar ...

DAR cand termina poate sa arate si asa, vezi foto de mai jos, ... chiar si pe rame de trei sferturi (3/4), ca e 3/4 din Dadant sau e 1/2 din Layens (tot 3/4 ca inaltime) ;)
Fişiere ataşate
20130622_195428 (Copy).jpg
Rama MEA cu puiet capacit.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde akmm » 01 Iul 2013, 07:31

Poza expusa nu-mi rezolva problema ridicata.
Ideia este ca matca ouand in cerc in momentul in care atinge speteaza o ia la picior pana ajunge la celulele goale.In tot acest timp ouale ii ies unul dupa altul ca dintr-o masina de facut carnati, toate pierzandu-se pe drum.
Si asta nu o spun eu, e o constatare a celor ce fac cercetare.
akmm

Mesajde stefeug » 01 Iul 2013, 08:09

ca sa treaca de pe un fagure pe altul (in lateral), matcii ii trebuie, nu mai mult de 2-3-5 secunde. La cate secunde depune o matca un ou, tinand cont ca o zi cu 24 de ore are 86400 de secunde, iar o supermatca nu depune mai mult de 3500 oua pe 24 de ore? matca oricum, nu oua pe un singur fagure, ci trebuie sa treaca si in lateral, pe alti faguri. oricum ar fi , inca nu e rezolvata problema, daca albinele manipuleaza sau nu ouale din celule, deoarece nu este pe deplin inteles cum apar oua in botci: oua matca direct acolo (si atunci cum de sunt fecundate, din moment ce dimensiunea celulei e mai mare si decat cea de trantor) sau le muta albinele lucratoare din alte celule ... iar daca albinele se mai ocupa si cu mutatul oualor, atunci nu va fi nicio problema sa puna 2-3 oua scapate in alte celule ... cred! pe de alta parte, la rasa noastra de albine apare si fenomenul de canibalism al puietului, deci de ce nu ar putea sa recicleze si ouale ca sa nu se piarda nimic?

dar nu aceasta era discutia

in cartea lui Dadant nu se face o comparatie cu rama Layens ... de fapt nici nu se pomeneste, ci doar este aratata o fotografie. la un congres .. pe la 1880 (nu-mi mai aduc bine aminte) se stabilise ca ramele lui Dadant si Layens sa fie la fel, de 40X30cm dar cu alta orientare, insa ulterior, Dadant a modificat rama sa (istoria este in cartea lui Hristea - Stuparitul - editia 1).
deci nu vad si nu inteleg, de ce rama Dadant este superioara ramei Layens, mai ales ca au aceleasi dimensiuni (aproximativ), iar argumentul cu matca care-si pierde ouale, cade. de asemenea, dispunerea rezervelor (cel putin pentru iernat) se face deasupra puietului la Layens, ceea ce-i confera net avantaje la iernat! Stupul Dadant a fost adoptat tocmai datorita catului 1/2 care permitea obtinerea de mieri monoflore, ceea ce n-a fost cazul la Layens, la vremea lui, deoarece el a inventat un stup orizontal. Abia mai tarziu, inspirati de dispunerea superioara a rezervelor in rama Layens, s-au gandit urmasii,. fie sa-i adauge un cat cu alta dimensiune de rama, fie sa taie rama Layens in doua si sa faca ME din jumatati de Layens. Chiar si in aceste conditii, o jumatate Layens contine in jur de 5500-6000 celule, ceea ce inseamna cam 2-3 zile de munca pentru matca, ca sa umple un fagure ...oricum, o rama de 20cm de la un leat la altul, contine un cerc cu raza de 10cm, ceea ce inseamna in jur de 2500 celule pe ambele fete (3,14dmpX800) ...
care sunt alte contra-argumente pentru a desfiinta Layens si Layens + cat?
stefeug

Mesajde akmm » 01 Iul 2013, 08:26

stefeug scrie:..... oricum ar fi , inca nu e rezolvata problema, daca albinele manipuleaza sau nu ouale din celule, deoarece nu este pe deplin inteles cum apar oua in botci: oua matca direct acolo (si atunci cum de sunt fecundate, din moment ce dimensiunea celulei e mai mare si decat cea de trantor) ......

Treaba cu botcile e rezolvata.Sa avem o clipa in ochi momentul in care botcile in faza initiala de constructie sunt extrem de inguste la gaura, dupa care odata ouate sunt imediat reconstruite de albine.
Sper ca imaginea adaugata ne aminteste acest lucru. Avem insa tot viitorul in fata pentru a-l redescoperi.
Sa adaug si un comentariu rautacios.
Layens-ul este foare apreciat de cei ce s-au fript cateva ierni cu aprecierea eronata a rezervelor de hrana.Altfel nu inregistram un soi de psihoza colectiva in care stupari experimentati sa caute cu disperare o salvare la rama STAS.
Numai citind/recitind motivele pentru care Abatele Warre si-a taiat rama in doua pe inaltime, putem concluziona:
,,De obicei albinele nu umpleau in totalitate ramele din corpul de sus cu miere ( Nota, ramele initiale erau 300x400mm-LxH). Ramanea puiet la baza si miere sus. Sa extragi miere asa era un chin.
Ajutorul pe care il aveam, mereu imi zicea : iti vine pur si simplu sa tai cutia in doua.
Ceea ce am si facut. Am taiat corpul in doua, pastrand volumul insumat intact. La fel am facut si cu celalalt corp, de jos.''
In principiu este un non-sens sa-i pui cat unui Layens din moment ce acest stup a rezultat ca o reactie de salvare a albinelor la magazinul plasat deasupra de Dadant, magazin ce-amplasat aiurea dupa ureche sau la intrecere cu un altul, da, ar raci puietul si ar stanjeni dezvoltarea familiei.
Fişiere ataşate
images (7).jpg
images (7).jpg (10.03 KiB) Vizualizat de 13732 ori
akmm

Mesajde BUNKA » 01 Iul 2013, 18:52

akmm scrie:Poza expusa nu-mi rezolva problema ridicata.
Ideia este ca matca ouand in cerc in momentul in care atinge speteaza o ia la picior pana ajunge la celulele goale.In tot acest timp ouale ii ies unul dupa altul ca dintr-o masina de facut carnati, toate pierzandu-se pe drum.
Si asta nu o spun eu, e o constatare a celor ce fac cercetare.

Acuma serios vorbind...asta-i cuiul lui Pepelea..in loc sa discutam chestii serioase ne cramponam de cateva oua!!
Dadant nici nu miroase pe langa Layens!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Iul 2013, 19:26

Sa adaug si un comentariu rautacios.
Layens-ul este foare apreciat de cei ce s-au fript cateva ierni cu aprecierea eronata a rezervelor de hrana.Altfel nu inregistram un soi de psihoza colectiva in care stupari experimentati sa caute cu disperare o salvare la rama STAS.
Numai citind/recitind motivele pentru care Abatele Warre si-a taiat rama in doua pe inaltime, putem concluziona:
,,De obicei albinele nu umpleau in totalitate ramele din corpul de sus cu miere ( Nota, ramele initiale erau 300x400mm-LxH). Ramanea puiet la baza si miere sus. Sa extragi miere asa era un chin.
Ajutorul pe care il aveam, mereu imi zicea : iti vine pur si simplu sa tai cutia in doua.
Ceea ce am si facut. Am taiat corpul in doua, pastrand volumul insumat intact. La fel am facut si cu celalalt corp, de jos.''
In principiu este un non-sens sa-i pui cat unui Layens din moment ce acest stup a rezultat ca o reactie de salvare a albinelor la magazinul plasat deasupra de Dadant, magazin ce-amplasat aiurea dupa ureche sau la intrecere cu un altul, da, ar raci puietul si ar stanjeni dezvoltarea familiei.

Chiar ca e rautacios...n-are legatura aia ...cu prefectura!!
Stii vorba!
Asta cu aprecierea rezervelor o combat in cateva fraze:
1. Adevar este de necontestat ca forma in care se organizeaza albinele in timpul iernii pentru a-si conserva energia termica este SFERA, o sfera normala se incadreaza perfect intr-un cub cu latura de 30cm maxim, cine are cat de cat experienta cu albina stie ce-i ala sistem de iernare horn sau clopot...o sfera care blocheaza complet un cilindru poate controla perfect curentii de aer si umiditatea precum si schimbul de gaze..un cilindru se aseamana perfect cu un paralelipiped cu sectiune patrata pus in picioare adica exact stupul abatelui Warre, sau al urmasului sau Delon...un Layens restrans bine pe 7-8 rame in care umpli golul de aer cu ceva asa cum face Tei Negru are aceeasi forma.
2. Adevar de necontestat este ca Dadantul nu convine albinei din punctele astea de vedere, pur si simplu in mod natural o colonie nu poate forma o sfera care sa ocupe o lada de 10 rame din doaga in doaga..ar insemna sa avem o sfera uriasa la minim 38cm...adica 10 rame full in conditii de ger si tot ar ramane resurse de hrana in afara ghemului de iernare in fata si spate fara ca albinele sa aiba acces la ele..exista asa ceva fara unificari??..nu!
Am facut eu asa ceva dar nu ma intrebati cu ce costuri...
3.Adevar de necontestat este ca pe Dadant trebuie restrans spatiul de iernare la 5-6 rame, si nu se poate vorbi de o organizare in sfera ci un paralelipiped, albinele pierd mai usor energia termica consuma mai mult producand mai des caldura prin vibratii, crescand uzura iar in ianuarie cand pun puiet cat o chiftica nu se muta in spate nici mort..toata lumea umbla cu turte si diafragme pe dadant si se poarta cu el ca cu oul rosu..un alt adevar de necontestat.
4. Adevar de necontestat e ca albina a invatat timp de milioane de ani sa-si puna rezervele de hrana de sus in jos vara si sa le consume de jos in sus pe timpul iernii si adevar de necontestat e ca noi tot incercam in dadantii nostri sa o facem sa circule pe orizontala si numai nu ne iese :lol:
5. As putea sa continui mult si bine..decat sa discutam asta mai bine sa ne punem de acord ca Dadant e o ghena de stup, nu se poate compara cu Layens niciodata, ca Layens plus cat e o idee foarte buna, mult mai buna decat orice configuratie de Dadant plus ceva, si ca decat sa batem apa in piua cu dadantul de care tot mai multa lume se convinge, mai bine sa discutam despre Baudoux, dasteptul care a convins o lume intreaga sa foloseasca foite cu celule de 5,4mm marite pt a crea o superalbina, si daca nu cumva implicatiile acestui fapt acum sunt deosebit de negative...ma rog, nu-i asta topicul pt discutiile astea dar aici vad eu ca ar trebui argumentat cu ceva solid nu la layens plus cat...e clar ca e mult mai bun decat Dadant.
Uite o varianta de Layens de 2*10 Layens care are capacitatea si litrajul a 2* Dadant si este incomparabil mai bun decat dadantul si la iernat si la exploatat in sezon.
Se lucreaza foarte simplu..cand vine culesul muti puietul capacit gata de eclozare sus, la fel si marginasele de miere si o sa ai sus un corp full cu miere in caz de supercules, binenteles daca ai doua corpuri cu albina adica echivalentul a 20R Dadant...cand vrei sa faci roiuri imparti puietul si albina in cele doua corpuri, mai pui un corp si un capac si aia e...ierneaza beton amandoi si anul urmator repeti schema..se lucreaza cu acelasi tip de rama si de corp, in schimp pozitionarea ramelor este IN FAVOAREA INSTINCTULUI NATURAL DE DEZVOLTARE AL COLONIILOR.
BUNKA

Mesajde bucursorinelionel » 01 Iul 2013, 19:36

Chestia cu matca ce ouă in cerc da, e adevărată..dar că ar merge pe leaț cu ouăle inșirate ca un cârnăcior de bere...hehehehe..chiar m-a făcut să râd în hohote..!!!!...sau , mai știi,...fiind sub influența gradelor alcololice..??!!..mai știi??..se poate..!!...Poate inventăm Poliția Rutieră pe ramele de puiet..dar..cum aplicăm amenzile...??
Hai, colega AKMM.., chiar așa..???
Eu nu am văzut așa ceva, ci doar că virează la limita de leaț, cu 180 de grade, și că inspectează fiecare celulă în care depune ou..
Aș completa , mai degrabă, că pontează și sub formă de semicerc sau, intermediar, segment de cerc de 300 de grade, dar că o ia pe arătură...nu, nu, nu.. auzi, frate, lăsând ouă în urma ei precum pietricelele din povestea lui Hans și Gretel...hihihiihohohohhahah..!!!..buuună..ce mai , ma dor obrajii de râs...!!!
bucursorinelionel

Mesajde BUNKA » 01 Iul 2013, 19:37

A...adevar de necontestat e ca albina nu sta calare pe miere in timpul iernii ci ea sta amplasata sub miere inaintand usor in sus odata cu consumul ei, diferentele termice zi/noapte fac ca ghemul sa se contracte si sa se afane astfel repozitionandu-se mereu imediat sub miere...sfera nu poate forma COAJA GHEMULUI pe rame pline (lucru necesar pe Dadant) ci pe celule goale..ma rog e o poveste intreaga dar nu-i asa.. e mai usor sa zici ca exista o psihoza ca vezi Doamne unii au luat-o in freza.
Poate unii s-au saturat de sistemul asta de 2 bani pe care il tot peticim si carpim in fiecare iarna cu fel de fel de turte si alea de provenienta dubioasa ..nu mai vb de posircile care ni se vand an de an sub o alta denumire doar doar le vom cumpara si anul asta!
Ce sa mai ...traim intr-o societate de consum in care rulajul banului e important, cumpara posirca, baga la roi, roiul da coltul, si la primavara cumpara alt roi prin PNA si apoi cumpara din nou posirca subventionata si tot asa...in cateva cuvinte, sta in picioare zicala "APA , AERUL SI FRAIERUL!!"
Cine pierde...albina, omul care nu mai pune pe limba de mult o picatura de miere naturala ci tot posirci turnate in hranitoare in timpul culesului, ala cinstit care trudeste si tot spera la o zi in care si lui ii va merge bine fara ca sa stie cum face altul "productii" de 20T anual indiferent de vreme si tot asa...
BUNKA

Mesajde BUNKA » 01 Iul 2013, 19:39

bucursorinelionel scrie:Chestia cu matca ce ouă in cerc da, e adevărată..dar că ar merge pe leaț cu ouăle inșirate ca un cârnăcior de bere...hehehehe..chiar m-a făcut să râd în hohote..!!!!...sau , mai știi,...fiind sub influența gradelor alcololice..??!!..mai știi??..se poate..!!...Poate inventăm Poliția Rutieră pe ramele de puiet..dar..cum aplicăm amenzile...??
Hai, colega AKMM.., chiar așa..???
Eu nu am văzut așa ceva, ci doar că virează la limita de leaț, cu 180 de grade, și că inspectează fiecare celulă în care depune ou..
Aș completa , mai degrabă, că pontează și sub formă de semicerc sau, intermediar, segment de cerc de 300 de grade, dar că o ia pe arătură...nu, nu, nu.. auzi, frate, lăsând ouă în urma ei precum pietricelele din povestea lui Hans și Gretel...hihihiihohohohhahah..!!!..buuună..ce mai , ma dor obrajii de râs...!!!

Po` sa zambesc si eu cu tine?? :lol:
BUNKA

Mesajde bucursorinelionel » 01 Iul 2013, 20:07

Bunka, frate , poți să te abții..??Chiar poți..??? :D ...și dă-i ..și luptă.. :D
Eu înțeleg că traducem, chiar și lucrări de cercetare academică..dar cu neuronii..nicidecum cu bocancii.!!!!...Mă aștept la un minim de respect totuși..măcar din politețe..!!
Sau , mai bine, poate ne lămurește PAB..hai , frate, PAB, LUMINEAZĂ-NE...PÂNĂ NU PLEZNESC DE RÂS...!!!
bucursorinelionel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR