Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Layens + cat

Mesajde teinegru64 » 01 Iul 2013, 23:19

Nu va aprindeti baieti...am solutia si pentru matcile care arunca ouale pe leaturi....rama cu umerii de Layens si leaturile Dadant.Fix echivalentul a doua rame ME.Va asigur ca pe o asemenea rama nu se pierde nici macar un singur ou.Cand intr-o postare anterioara spuneam ca in acest an ME nu ma pus la traba....ma refeream la ME cu o astfel de rama plasata in mijlocul cuibului, si nu la ME pe care il stiti cu totii.concret ...o asemenea rama ma scutit de inversarea caturilor , a ajutat matca sa coboare primavara in catul de jos etc.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine/71428143
Zilele urmatoare voi pune poze cu primul stup pe rame Dadant/Layens .Daca intr-o zi nu merge Layens-ul trec imediat pe Dadant. :lol:
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde akmm » 02 Iul 2013, 08:04

bucursorinelionel scrie:..hihihiihohohohhahah..!!!..buuună..ce mai , ma dor obrajii de râs...!!!

,,Razi tu razi Harap Alb...''
Daca din 3000 de oua pe zi pierzi 100-200, mai pierzi cam tot atatea din cauza celulei sau bolilor etc, rezulta in timp tocmai buna o medie-medie de fertilitate.
Sigur, carcotasii vor sa minimizeze aceste aspecte, noi insa nefiind asa, comparam conditiile optime cu cele artificiale din stup.
Evident nu eu am facut aceste constatari, nefiind cercetator, cu siguranta insa sunt oameni de toata isprava care si-au irosit mare parte din viata tocmai pentru a nu lasa nici un aspect in ceata.
Ignorantilor se pare insa ca ignoranta le este arhisuficienta incat sa nu mai fie nevoie sa tresara la nici un aspect nou elucidat din interiorul stupului, propriile cunostinte fiindu-le deja prea multe.
Rama Dadant nu este rama ideala/perfecta.Practica dovedeste totusi ca este o rama pe care se poate baza daca se tine cont si de neajunsurile ei.
Unul din neajunsuri ar fi, spre exemplu, situatia in care matca oua cuibul din rama in rama iar toata mierea o urca in caturi.Pentru un asemenea moment, cand ai doua caturi amplasate, trebuie sa se regaseasta acolo 6 rame de cuib tocmai bune ca rezerve jos pentru iernare.Daca au fost si noi din start, jumatate din cuib, iata, l-am reinnoit.
Nu combat Layens-ul si cu siguranta are meritul sau.S-ai pui insa cat, ca la Dadant e ilogic.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde danman » 02 Iul 2013, 09:13

akmm scrie:
bucursorinelionel scrie:...
Nu combat Layens-ul si cu siguranta are meritul sau.S-ai pui insa cat, ca la Dadant e ilogic.

Cred ca aici e raspunsul intrebarii lui Bunka si nu numai a lui: de ce s-a raspandit atat de mult Dadant in detrimentul Layensului. Inca din primele mele zile de stuparit cand am aflat despre existenta Layensului m-am intrebat de ce nu e atat de raspandit din moment ce era foarte clar ca este dupa placul albinei acest tip de rama. Ei, raspunsul cred ca sta tocmai in imposibilitatea de a-i pune cat. Adica de putut poti, dar probabil ca urca mia putina miere in cat decat o face Dadant (avand loc destul pe rama, fix deasupra puietuli) iar profitul sta in cat. Dadant cred ca lasa albinei strict cat sa treaca iarna iar restul o forteaza sa-l puna in buzunarul apicultorului. Totusi macar in ce priveste stupii orizontali, Layens merita sa-l depaseasca pe Dadant ca numar de utilizatori.
Acum, numai dl. teinegru ne poate spune daca a facut o comparatie intre productia de miere marfa extrasa a unui Dadant si a unui Layens cu cat, ca sa vedem daca teoria mea sta sau nu in picioare. Ca are mai multa miere pe iarna stim cu totii, inclusiv eu care am iernat cateva familii anul trecut pe Layens dar intrebarea e din al cui cat extragem mai mult, din al lui Dadant sau din al lui Layens (ca eu nu le-am pus cat, ci am facut roi din ele). Si asta daca avem (sau daca are dl teinegru) cele doua tipuri de stupi de aceeasi capacitate si ambele cu cat.
danman

Mesajde bucursorinelionel » 02 Iul 2013, 10:35

Indiferent ce tip de stup utilizăm, catul se pune când ai cuibul plin (cu albine, miere,polen, puiet), desigur, înaintea culesului, sau, în anumite cazuri, pentru a da spațiu suplimentar, fie pentru ponta mătcii, fie pentru a asigura zonă de răcire in caz de temperaturi excesive.
Dacă ai cuibul pe 10 r chiar și cu rame Layens originale, și ai celulele pline 90%, unde va fi depus nectarul,la un cules de intensitate mare, să zicem la salcâm..???
A spune că e ilogic să pui cat la stupul Layens e o aiureală, vorbă de clacă sau de margine de radioșanț, dacă albina are nevoie de spațiu..PUI CAT..!!!Sau caturi..
Pentru Dl.Cernagor (AKMM):
Prietene, mai ușor cu pianul pe scări...!!Dacă dvs . lucrați in cercetare (fundamentală sau aplicată) nu sunteți la locul potrivit deoarece nu aveți habar de principii, metode, instrumente, unități de măsură...și apropo, deontologia profesională în cercetare obligă să citezi sursa de documentare
În altă ordine de idei, o matcă ce se ouă pe unde apucă, pe leaț cum zici matale, nu e o matcă normală...Prin urmare nu are ce căuta intr-o familie de producție....poate cel mult intr-una destinată experimentelor..!!!
bucursorinelionel

Mesajde bucursorinelionel » 02 Iul 2013, 12:12

Cât privește intreținerea familiilor de albine în stupi Layens, deși nu am lucrat cu rama standard ci doar cu cea de dadant pe verticală, pot spune că doar în ceea ce privește manevrarea ramei la extragerea din cuib ar fi ceva de comentat nefavorabil, necesitând mai multă atenție și delicatețe pentru a nu strivi albinele, neajuns ce se poate remedia dacă lucrezi cu 10 r in cutie de 12 sau cu 12 r in cutie de 14 sau lucrând cu o diafragmă simplă sau dublă de lățimea a cel puțin o ramă..
Comparând 10 familii cu ramă dadant normală, cu alți 10 cu ramă D pe verticală, deci cu suprafețe și volume egale, și ca material genetic, mătci din aceeași linie, selecționate din aceeași matcă mamă, cu diferențe de creștere a puietului în același tip de nucleu sub 1%, înainte de a fi introduse în coloniile de producție, la ieșirea din iarnă, 15 martie 2013 situația era că dadanții normali cereau turta, in timp ce layenșii( să zicem așa) incă mai aveau 6-8 cm de miere în coroniță....concluzia o trageți dvs. stimați colegi..
Și mai puteți trage o concluzie din afirmația că, aceeași stupi , prin comparație, înainte de salcâm, 20 mai zona de deal,Muntenia, layenșii aveau 2-3 rame cu puiet în cat și cereau extracție + al doilea cat, în timp de dadanții normali de-abia cereau primul cat...elocvent domnule AKMM...???
Nu iau în discuție superioritatea sau inferioritatea unui tip sau altui tip...doar comparații..sper eu, obiective...!!!
bucursorinelionel

Mesajde akmm » 02 Iul 2013, 14:26

Asta cu pianul pe scari nu e nimerita.Nu ma pricep la muzica si nici hamal nu sunt.
E drept ca rautatea poate intrece orice bariera si ca atare cei mai mari producatori de miere au exact ME si Dadant, si mai putin Layens.Nu contesta nimeni ca in comuna Zarea stupul Layens are cele mai bune rezultate, nu asta e insa situatia pe plan mondial.Din cate am citit, ca cercetator nu sunt.
Comportamentul matcii in sezon pe rama este ca al gainii, adica daca i-a ajuns oul la iesire iar celulele libere sunt 20cm mai incolo nu are cum sa-l tina, se pierde.Pot confirma cei ce chiar se ocupa de cercetare, si nu pentru a-mi da mie satisfactie sau insatisfactie ci pentru a stabili un lucru.
Exista locatii/stupari carora cu siguranta Layens-ul le vine ca o manusa.Cand spui insa Layens si spui apoi ca ii adaugi cat te afli in contradictie cu initiatorul stupului.Layens este prin natura lui destinat expunerii pe orizontala.Ca se preteaza si unui cat, acest aspect i-a scapat chiar inventatorului.Parerea mea.
Si mai este dovedita o situatie.Aceea in care albinele blocheaza complet cuibul, scotand puietul de trantor si abia asteptand sa eclozeze cel de albina si sa-i umple celula iar in cat, indiferent cate caturi ar fi, nu urca nici o picatura.Sau ma rog, o picatura doua acolo de pofta, dand satisfactie celor ce se jura ca nu au patit niciodata asa ceva.De Dadant zic.
Sa mai ai si factori favorizanti precum coroane de miere generoase, e chiar spectaculos.
Si pana la urma accept buna credinta a tuturor si faptul ca toti avem dreptate, nu inteleg insa un atac mascat la persoana ca si cum as fi calcat fizic pe cineva pe batatura.
akmm

Mesajde bucursorinelionel » 02 Iul 2013, 14:45

Prietene, dacă citești mai atent lucrările lui Layens , vei descoperi că a luat în calcul un model /tip la care utiliza rame reduse, in aceeași cutie, dar în lateralele cuibului....le găsești pe net..Succes și spor la studiu..!!
bucursorinelionel

Mesajde akmm » 02 Iul 2013, 15:03

Pana sa-i gasim toate lucrarile, hai sa o postam pe aceasta:
http://apiculture-populaire.com/pdf/Ele ... (De-Layens).pdf
akmm

Mesajde balu » 02 Iul 2013, 15:50

faza cu pierdutul oualelor pe drum o sustin si eu , lucru care poate nu se intimpla decit in momentul deranjului, cind scoti rama din stup.
balu

Mesajde bucursorinelionel » 02 Iul 2013, 17:34

Balu, nicio matcă normală, în condiții normale, nu înșiră ouăle pe leaț când se duce sa ia „rândul de la capăt„ cu însămânțatul , așa cum sugerează Akmm, după cercetători anonimi și necitați.Eu nu am observat așa un fenomen în 25 de ani și la peste 10000 de mătci selectate...nici la cele neselectate ( cel puțin dublu ca număr).Dacă ajunge la leaț, și nu mai are celule disponibile considerate de ea ca atare ( presupun că ai observat că are obiceiul să la inspecteze), fie virează sub leaț și caută pe aceeași ramă în sens semicircular, fie trece pe fagurele vecin ( cum afirma stefeug), fie urcă în catul superior dacă are punți de ceară în cazul cotelor peste 6 mm intre leațuri, sau pur și simplu, urcă pe rama superioară , tot în 3-5-7 secunde dacă ai cota de 6 mm între leațuri.
Că s-ar putea speria, sau că ar avea ceva probleme în urma unor factori de mediu ( chimici, biologici, mecanici), și că se scapă de un ou-două, e posibil..
Dar că ar pierde pe leaț, in plimbare, ouă, unul câte unul, de fiecare dată ....haida -de...povești la gura sobei...!!
Pentru Akmm..poate îmi explicați și mie ce e cu „cârcotașii„ și cu „ ignoranții”..la care făceați referire intr-o postare anterioară...ca să nu rămâneți cu impresia de„ atac ascuns la persoană”..Și dacă nu ați găsit ce v-am sugerat despre Layens (Georges de Layens), accesați , vă rog ,Wikipedia , cu trimite- rile de rigoare..mai aveți timp..succes..!!
Si, ca adăugare, rama dadant e pentru ușurința manevrării de către apicultor, nu pentru confortul și bunăstarea coloniei.
bucursorinelionel

Mesajde Adi Hodis » 03 Iul 2013, 01:36

akmm scrie:[quote="ignatius"
Rama ME a fost nascocita pentru a evita amplsarea magazinului?

,,Alte rame ca dimensiune au fost nascocite pentru a evita amplasarea magazinului''
Fac o rectificare, propozitia de sus ar fi trebuit sa sune:,, Alte rame ca dimensiune au fost nascocite ulterior pentru a evita amplasarea magazinului''
Pentru cei dispusi sa se chinuie un pic, avem aici istoria desavarsirii modelului de stup Dadant cu magazin.
http://archive.org/stream/dadantsystemo ... 5/mode/2up
Rama de multi etajat era deja pe piata cand Dadant s-a apucat de sistemul sau cu magazin.Rama sa, o recunoaste si el, este de fapt Rama Quinby, precizare cu care incepe cartea sa la pagine 1.
La pagina 9 se vede diferenta initiala dintre rama ME si Dadant.
La pagina 18 avem un ME redus, familie doar pe magazine.Dadant il desfiinteaza cu argumente in comentariul care urmeaza pozei; acum 100 ani.Argumentul 1 este ca matca oua in cerc iar o rame ingusta nu-i permite acest lucru.
La pagina 18 avem si un Layens.
Mai pe urma, din motive de eficienta economica, ramele au fost unificate ca lungime, pastrandu-se doar o alta inaltime.La pagina 42 ni se ofera explicatii.La pagina 43 avem ramele ME si Dadant unificate.Dadant s-a dat dupa lungimea ME.Spune nu pentru ca rama sa ar fi fost prea lunga ci pentru a putea lucra impreuna cu cei doi stupi.
La pagina 87 avem rame de magazin dupa 50 sezoane de utilizare.[/quote]

http://www.pchelhom.ru/index/0-4
Vizionati filmul si apoi sa discutam ... actualitati. Nu istorii .
Pe ramele acelea inguste se deacurca de minune matca.
Apicultorului ai este usor sa manevreze caturile acelea.
D-vs cum v-ar fi cu ramele Dadant si in magazii ? ... la acelasi nr. de stupi.
Dar la peste 60 de ani, a? .
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde akmm » 03 Iul 2013, 07:50

Ma intreb si eu, matca oua in orice celula gasita libera?
Avem mai jos si o descriere a stupului Layens facuta de Abatele Warre.
,,Largirea cuibului
M. de Layens a intampinat de asemenea mari probleme prin plasarea unui magazin ca la
Dadant. Este evident ca a eliminat acest neajuns adaugand rame de o parte si cealalta a
cuibului. M. de Layens a facut o greseala. Atunci cand albinele umplu cu miere ramele
din imediata apropiere a cuibului cu puiet, ele nu mai trec si la urmatoarele goale.Aceste
rame trebuiesc atent urmarite. Cum s-au umplut jumatate cu miere cum trebuiesc mutate
la perete si puse altele goale in loc.Altfel albinele roiesc ca din lipsa de spatiu disponibil.
Prin largirea cuibului problemele nu se diminueaza, ci din contra.
Stupul de Layens nu are decat avantajul ramei adanci. Scotand acest avantaj pastreaza
aceleasi defecte ca si stupul Dadant incluzand: ramele, fagurii artificiali, podisorul,
salteluta, revizia de primavara, largirea cuibului si cantitatea de miere pentru iernare.

Observatii
Se fac referi la Stupul Layens ca la un stup sistematic modern.Se inplinesc insa 50 de ani
de cand am abandonat stupul pe 9 rame cu magazin.E bun pentru iernare, dar sunt rare
cazurile cand albinele urca in corpul de sus. In partea de sus a ramei adanci din catul de jos
se regaseste mierea cuibului. Albinele dispretuiesc ca treaca peste miere in corpul de sus.
Prefera sa roiasca.''
akmm

Mesajde bucursorinelionel » 03 Iul 2013, 10:30

Poate ar trebui să ne gândim mai bine de ce în Spania sunt peste 2.500.000 de stupi Layens..sau peste 1.000.000 în Franța, ca sa nu mai discutăm de variantele derivate din Layens..??
În altă ordine de idei, Georges de Layens a avut geniala idee de a copia un model natural ( ca și Warre) dar a și creat un model de lucru pentru creșterea productivității coloniei.Mai mult, modelele sale au fost baza de inovare pentru alte generații de apicultori, dovadă incontestabilă a valorii modelelor gândite de el.La Warre nu s-a întâmplat asta, modelul său neavând nici aceeași arie extinsă geografic, nici aceeași capacitate de inovare.
Layensul este un tip de stup capabil de întreținerea a coloniilor la un mod performant, cel puțin suficient de bun pentru producții ridicate.Warre este un bibelou, frumos, interesant, educativ, dar nu are aceeași pliere și capacitate de producție.
Ceea ce pare a fi o piedică în dezvoltarea coloniilor de albine in modelul Layens cu cat, fenomen întâlnit și la dadanții standard sau la ME, invocat de Dl. Cernagor mai sus citat de la abatele Warre, cum ca albina nu urcă în cat din cauza rezervei de miere sub formă de coronița de sub leațul superior al ramei de cuib, constituie mai degrabă un ajutor și stimulent eficace în dezvoltarea de primăvară daca se curăță de ceara suplimentară lateralele leațurilor și se descăpăcește prin zgâriere coronița/coronițele de pe ramele cu puiet.Și să ținem cont și de cota/distanța dintre suprafața leațului superior al ramei de cuib și suprafața leațului inferior al ramei de cat ( 6mm, s-a dovedit pentru mine a fi cea mai bună cotă)..
bucursorinelionel

Mesajde akmm » 03 Iul 2013, 13:44

Ar fi interesant de vazut de ce in Romania, Combinatul ACA sau cine o fi luat masura, a impus rama STAS ca fiind rama Danant si nu Layens, stiut fiind ca la noi iernile ar fi mai pretentioase ca in Spania, spre exemplu.
Fermele de stat, imense ca numar de stupi, erau pe rama standard si rama 3/4 si nu pe Layens.Un scurt istoric al introducerii stupului sistematc in forma pe care o avem ( si dedesupturile deciziei) ar fi cel putin edificatoare.
akmm

Mesajde bucursorinelionel » 03 Iul 2013, 14:24

Despre standardizarea stupilor din Ro s-a mai scris..nu are rost să reluăm ..poate un domn moderator oferă mai multe detalii (care se pot obține cu funcția de căutare)..că standardizarea a fost sau nu oportună și cât de eficientă..e altă poveste..provocările prezentului și ale viitorului diferă..!!
Iar din punct de vedere istoric, mai putem face referiri și la Voirnot, și la Zander,etc..etc..etc...aaa..și să nu uităm de Antonescu..că e de-al nostru..!..desigur, mă refer la tipul de stup..nu la persoane politice..!!
În altă ordine de idei, orice discuție bazată doar pe teorie și nesusținută prin practică, sau comparații obiective..devine puerilă..și „vorbim discuții„..adică apă de ploaie..!!
De curiozitate, poate și alții vor face oarece comparații intre diverse tipuri de stupi cu condiția păstrării comparabilității datelor (suprafețe echivalente faguri/rame, volume echivalente, material genetic uniform sai cel puțin similar), dar la modul practic..cu cât mai multe opinii, cu atât mai bine..!!
bucursorinelionel

Mesajde alt stupar » 03 Iul 2013, 18:45

bucursorinelionel scrie:Pentru Dl.Cernagor (AKMM):
Prietene, mai ușor cu pianul pe scări...!!Dacă dvs . lucrați in cercetare (fundamentală sau aplicată) nu sunteți la locul potrivit deoarece nu aveți habar de principii, metode, instrumente, unități de măsură...și apropo, deontologia profesională în cercetare obligă să citezi sursa de documentare

bucursorinelionel scrie:poate un domn moderator oferă mai multe detalii (care se pot obține cu funcția de căutare)..cu cât mai multe opinii, cu atât mai bine..!!

off topic :shock:
Funtia de cautare nu este apanajul exclusiv al vreunui moderator, dimpotriva, este la indemana tuturor.
Aplicarea unui avertisment pentru postari care lezeaza demnitatea altui coleg insa este !

"cu cât mai multe opinii, cu atât mai bine.." da ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR