Prima pagină APICULTURA GENERALA BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE

Discutii despre tratamentele efectuate familiilor de albine,medicamente,mod de administrare,etc. , discutii despre bolile si daunatorii albinelor
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stup gol

Mesajde alt stupar » 03 Oct 2011, 22:54

Acum, hai sa bag si eu pareri degeaba:
-din ce se vede intr-una dintre poze corpul de sus ( asa se intelege, in poza intra si podisorul) o fi avut ceva miere, nu zic nu, dar nu doldora, ca nu-s crescaturi intre spetezele superioare.
- in ce zona ai uitat stupul ? In intervalul respectiv, un stup cu urdinisul larg, populatie debila si campat langa padure poate fi complet decimat de viespea comuna + tauni.
- ultimul tratament antivarooa ? Desi inclin sa nu atribui Varooa minunea in cazul dat, sunt numeroase cazuri in care o colonie puternic infesta roieste pur si simplu lasand ramele cu miere. Apoi alte hoate fac curat.
- puiet de toate varstele... de care puiet, de albine sau... ?
-si in fine, cel mai plauzibil este un furtisag. Lent sau violent dar fatal.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Nebunu_R » 03 Oct 2011, 22:56

Bee Happy scrie:Ar trebui sa ai grija de roiul celalalt, sa nu pateasca la fel.

Pai asta nu era roi. Avea 20 de rame pline de albine.
Nebunu_R

Mesajde gica » 03 Oct 2011, 22:57

Mai colegi,
sa luam pozele pe rand:
- in prima poza apare rama roasa in zona unde a fost miere capacita.Asta arata ca de acolo a fost furata mierea.
1.Mierea a fost furata cand colonia nu a mai aparat stupul.Atunci a inceput si atacul de gaselnita.
2.Colonia nu a pierit de boala (in acest caz din cauza mirosului respingator pentru albine stupul nu este atacat)
3.Rama din poza precum si celelalte rame nu sunt vechi.
- poza doi arata corpul doi.Eu nu vad nimic aiurea aici.Daca sesizati ceva spuneti-mi si mie.
- poza trei arata corpul unu.Aici se vede lemnul topit in zona unde au fost nimfe de gaselnita.Sa ne agatam de acest aspect:
1.Ciclul evolutiv la gaselnita in conditii optime este - 10 zile ou,20 de zile larva,14 zile nimfa.Total 44 de zile.In conditii neprielnice ajunge la 80 de zile.Aici nu a fost cazul.Sa presupunem ca nu iesisera fluturii din gogosi.Dam timpul inapoi si ajungem la o data de depunere a oualor intre 16 august si 1 septembrie.In aceasta perioada colonia era deja slabita si nu se mai apara.
2.Nu se pune in discutie atacul de varooa.Un stup netratat da coltul in luna mai sau toamna tarziu prin depopulare functie de gradul de infestare.
Personal cred ca la 15 august stupul nu mai avea matca demult si nici sanse sa faca alta.Din ce cauza s-a ajuns aici nu stiu.Nu a fost boala.
gica

Mesajde Nebunu_R » 03 Oct 2011, 23:06

alt stupar scrie:1. in ce zona ai uitat stupul ? In intervalul respectiv, un stup cu urdinisul larg, populatie debila si campat langa padure poate fi complet decimat de viespea comuna + tauni.
2. ultimul tratament antivarooa ? Desi inclin sa nu atribui Varooa minunea in cazul dat, sunt numeroase cazuri in care o colonie puternic infesta roieste pur si simplu lasand ramele cu miere. Apoi alte hoate fac curat.
3. puiet de toate varstele... de care puiet, de albine sau... ?

1. stupul e in curtea bunicilor in sat. padurea e la vre-o 5 km.
2. antivaroua nu am mai facut din primavara. am facut ieri si pe o foaie A4 am avut intre 20-40 indivizi.
3. cand zic puiet de toate varstele ma refer la puiet de albine in stadiul de ou, larva si nimfa(puiet capacit).
Nebunu_R

Mesajde alt stupar » 03 Oct 2011, 23:36

gica scrie: - poza doi arata corpul doi.Eu nu vad nimic aiurea aici.Daca sesizati ceva spuneti-mi si mie.

eu vad (adica banuesc...)
- au fost introduse cel putin o rama dar probabil chiar 3 (!) cu FA, la 3 albine pe 5 randuri. Ca nuca-n perete.
priveste te rog atent la fagurii din vecinatatea ramei noi. Spre deosebire de restul, aia nu par a fi rosi, mai degraba necrescuti.

Cunosc personal un caz in care in a doua jumatate a lunii septembrie (subliniez, septembrie, ca erau vecinii respectivului la cules de prune si au fost martori) au inceput sa "roiasca" niste Cunciuri. Al naibii, roiau cate 2-3 colonii pe zi, de parca erau intelese intre ele :oops: Se utilizase in primavara Varatrazul pentru fumigatii. Apa statuta...
Cand s-a intrat cu Varachet si foaie de control la stupii ramasi, cam de la fiecare familie se adunau paduchi cat sa umple pe un sfert o cutie de cribite.

Repet, inclin sa nu atribui paduchelui linsajul.
@Nebunu R, de Acarapia woodi ce sti ?
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Adi Hodis » 04 Oct 2011, 01:21

Nebunu_R scrie:Salut!
Pe 17 iulie am umblat ultima data la un stup multietajat pe doua corpuri.
La acea data avea in corpul de sus miere (majoritatea de floarea soarelui) si pe doua (trei?) rame din centru puiet (de toate varstele cred, pentru ca atunci cand nu vad oua ma apuc sa caut matca). In corpul de jos (cuib) nu am umblat. Intre corpul I si II am avut pusi niste distantieri de 2-3mm (cuie) pentru a ajuta ventilatia caci la noi a fost toata vara canicula. Urdinisul a fost deschis pe toata lungimea sa.
Ieri, 2 octombrie, nu am mai gasit nici pic de albina, nici pic de miere si era plin de gaselnita. Nu am sesizat vre-un miros greoi, ci chiar mirosea frumos, a ceara. Nu am vazut albine moarte in fata urdinisului sau pe fundul stupului.

Nebunu_R scrie:1. stupul e in curtea bunicilor in sat. padurea e la vre-o 5 km.
2. antivaroua nu am mai facut din primavara. am facut ieri si pe o foaie A4 am avut intre 20-40 indivizi.
3. cand zic puiet de toate varstele ma refer la puiet de albine in stadiul de ou, larva si nimfa(puiet capacit).

Din tot ce ai relatat, pentru a primi un diagnostic cat mai apropiat, trebuie sa ne spui ce ai vazut pe ramele din cuib.
Exista puiet de albine capacit ( putin si mort bineinteles ) ? ... larve moarte nu exista, la sigur.
Exista puiet de trantor capacit ? ... mort si acela.
Exista botci ( s-au ramasitze ) de botci de salvare ?.
Raspunsuri pot sa dau si eu dar cam degeaba, vorba lui alt_stupar ... diagnosticul al prezinta ramele din cuib.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Nebunu_R » 04 Oct 2011, 05:18

alt stupar scrie:@Nebunu R, de Acarapia woodi ce sti ?

pai ce am citit in noaptea asta. ca s-ar face vinovat de unele depopulari in masa. dar se dezvolta mai ales cand albina sta in ghem - iarna si vara cand ploua, ceea ce nu cred ca a fost cazul.
Nebunu_R

Mesajde Nebunu_R » 04 Oct 2011, 05:34

nea adi, m-am uitat si eu rama cu rama. in afara de unele celule in care mai erau urme de pastura, in rest erau numai celule goale, unele strapunse de gaselnita.
urme de botci am vazut, nu erau de salvare.
Nebunu_R

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 08:41

alt stupar scrie:
gica scrie: - poza doi arata corpul doi.Eu nu vad nimic aiurea aici.Daca sesizati ceva spuneti-mi si mie.

eu vad (adica banuesc...)
- au fost introduse cel putin o rama dar probabil chiar 3 (!) cu FA, la 3 albine pe 5 randuri. Ca nuca-n perete.
priveste te rog atent la fagurii din vecinatatea ramei noi. Spre deosebire de restul, aia nu par a fi rosi, mai degraba necrescuti.

Adi Hodis scrie:Din tot ce ai relatat, pentru a primi un diagnostic cat mai apropiat, trebuie sa ne spui ce ai vazut pe ramele din cuib.
Exista puiet de albine capacit ( putin si mort bineinteles ) ? ... larve moarte nu exista, la sigur.
Exista puiet de trantor capacit ? ... mort si acela.
Exista botci ( s-au ramasitze ) de botci de salvare ?.
Raspunsuri pot sa dau si eu dar cam degeaba, vorba lui alt_stupar ... diagnosticul al prezinta ramele din cuib.

Adrian posibil sa gresesti in banuieli.Sunt si alte variante posibile cu rama cea noua.Poza a fost facuta seara.
Sa mergem pe ce scrie Adi Hodis.Aici m-am oprit si eu aseara cu gandul.
Datele sunt insuficiente.
Sa rugam pe domnul "Nebunu_R" sa faca ceva poze la 2-3 rame centrale din fiecare corp.
Dupa aceea sa mergem mai departe.

Nebunu_R scrie:Ieri, 2 octombrie, nu am mai gasit nici pic de albina, nici pic de miere si era plin de gaselnita. Nu am sesizat vre-un miros greoi, ci chiar mirosea frumos, a ceara. Nu am vazut albine moarte in fata urdinisului sau pe fundul stupului.

gica scrie:Personal cred ca la 15 august stupul nu mai avea matca demult si nici sanse sa faca alta.Din ce cauza s-a ajuns aici nu stiu.Nu a fost boala.

Am facut aceasta afirmatie luand in considerare afirmatia facuta de colegul.Cred ca m-am hazardat putin.Mai trebuia cel putin un argument.
Din acest motiv ceva poze daca se mai poate ar fi binevenite.
gica

Mesajde stroe » 05 Oct 2011, 14:37

La cum s-a procedat cu stupul era surpriza sa fie OK acum. E furtisag intr-un stup slabit, cu multe rame ,probabil fara matca si fara prea multa miere. Furtisagul a fost ajutat de urdinisul larg si stupul nestrans iar invitatia la furt a fost facuta de distantierele dintre cuib si cat. Postarea era buna la ASA NU SE FACE.
stroe

Mesajde gica » 05 Oct 2011, 14:45

stroe scrie:La cum s-a procedat cu stupul era surpriza sa fie OK acum.... Postarea era buna la ASA NU SE FACE.

Domnule,am peste 70 pe o vatra si peste 60 pe cealalta.Toti in aceiasi situatie,urdinisul la maxim si la 50-60% din ei ies albinele printre corpuri.Toti sunt ok.
Am facut hraniri de stimulare,hraniri de completare.Nu s-a intamplat nimic.
In general concluzia se pune cand te plictisesti sa mai gandesti.
E o cauza dar care o fi.
gica

Mesajde paul » 05 Oct 2011, 17:51

Dau si eu o parere de ... neofit .Dintr-un motiv sau altul ,stupul a ramas fara matca ,s-a bezmeticit ,mare parte din albine au migrat in stupii alaturati ;stup slab lipsit de aparare =furtisag .Argumentez :probabil in iulie ,la control ,matca a plecat acolo ...unde nu este intristare nici suspin ...,familia a incercat sa-si formeze o noua regina ,esuind acest demers din varii motive ,lucratoarele au migrat in stupii alaturati ,eventualele ouatoare ...au plecat in cautarea matcii pierdute ...Pe acest fond ,stupul a fost victima unui atac concertat ,vecine hoate ,emigrantele ,viespii si moliile ...Sa nu uitam ca august este o luna ...sensibila la furaciuni .Parerea mea .
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Nebunu_R » 05 Oct 2011, 20:32

doar poza asta o mai am cu rame.
Fişiere ataşate
DSC00286.jpg
Nebunu_R

Anterior

Înapoi la BOLI SI DAUNATORI - TRATAMENTE