Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Puiet pestrit!

Mesajde clabescu.marius » 07 Iul 2013, 09:44

Salutatre tuturor....am si eu o nedumerire si vreau sa va intreb ce ma sfatuiti.Am o familie care a mers prost tot anul nu sa dezvoltat suficient pentru nici un cules,ieri la control am observat ca matca depune puietul pestrit.Prima grija a fost sa examinez foarte bine celulele si aspectul puietelui de frica unei boli,puietul eclozeaza normal chiar am vazut eclozarea catorva albinute,nu are nici un fel de miros si nici nu sunt turtie capacelele celulelor.Ceea ce stiu sigur este ca matca respectiva este de salvare deoarece o am de anul trecut dintr-o asemenea botca.Eu am hotarat sa schimb regina respectiva cu una imperecheata de la un crescator...ce ma sfatuiti voi sa fac? :?
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Re: Puiet pestrit!

Mesajde danman » 07 Iul 2013, 12:59

Eu le schimb fara probleme folosind o colivii tip capac, din plasa de aluminiu (ca cea pt funduri antivaroua). Trebuie doar sa ai grija sa n-o prinzi colo cu prea multe albine, mai ales batrane. Eu prind eventual ceva puiet gata de eclozionare sau albine tinere dar nu prea multe (5-10). Am colivii de acest gen cu gaura pt dop de ceara, dar si cele fara gaura sunt chiar mai bune, albinele o elibereaza rozand fagurii, dau si gaura de pe partea cealalta daca e nevoie, sau in cel mai rau caz o eliberezi tu dupa cateva zile. Important e sa n-o poata elibera prea repede c-o omoara. Se poate face schimbul in aceeasi zi, cu o mana iei matca veche, cu alta o pui pe cea noua sub colivie si la revedere. Daca familia e slaba si risca sa intre prea slaba pe iarna, merita schimbata acum.
danman

Mesajde clabescu.marius » 08 Iul 2013, 12:23

clabescu.marius scrie:Salutatre tuturor....am si eu o nedumerire si vreau sa va intreb ce ma sfatuiti.Am o familie care a mers prost tot anul nu sa dezvoltat suficient pentru nici un cules,ieri la control am observat ca matca depune puietul pestrit.Prima grija a fost sa examinez foarte bine celulele si aspectul puietelui de frica unei boli,puietul eclozeaza normal chiar am vazut eclozarea catorva albinute,nu are nici un fel de miros si nici nu sunt turtie capacelele celulelor.Ceea ce stiu sigur este ca matca respectiva este de salvare deoarece o am de anul trecut dintr-o asemenea botca.Eu am hotarat sa schimb regina respectiva cu una imperecheata de la un crescator...ce ma sfatuiti voi sa fac? :?

Totusi ma gandesc ca alta cauza nu poate fi decat matca puturoasa :)
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde bucursorinelionel » 08 Iul 2013, 12:33

Cauza puietului pestriț, dacă nu are nicio legătură cu bolile specifice puietului, este sigur, matca, fie cu deficiențe de morfologice-anatomice, fie bătrânețea/epuizarea (timpurie,prematură) a spermatecii.Schimbarea este inevitabilă, dacă nu o faci tu, mai devreme sau mai târziu o vor face albinele.Deci, cu cât mai repede, cu atât mai bine!
bucursorinelionel

Mesajde clabescu.marius » 08 Iul 2013, 18:57

bucursorinelionel scrie:Cauza puietului pestriț, dacă nu are nicio legătură cu bolile specifice puietului, este sigur, matca, fie cu deficiențe de morfologice-anatomice, fie bătrânețea/epuizarea (timpurie,prematură) a spermatecii.Schimbarea este inevitabilă, dacă nu o faci tu, mai devreme sau mai târziu o vor face albinele.Deci, cu cât mai repede, cu atât mai bine!

Eu am studiat cat am stiut de bine fenomenul si nu am gasit nimic comun cu una din bolile puietelui....am sa pun si cateva poze sunt de pe 2 rame ale familiei.Tin sa spun ca matca este una care a fost dintr-o botca de salvare de anul trecut.
Fişiere ataşate
Fotografie1410.jpg
Aici ecloza o albina...
Fotografie1412.jpg
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde ciptheman » 08 Iul 2013, 19:29

schimba matca si scapi de probleme garantat
ciptheman

Mesajde clabescu.marius » 08 Iul 2013, 20:17

ciptheman scrie:schimba matca si scapi de probleme garantat

Astazi am procedat la schimbarea reginei si sper sa fie bine,poate daca nu vor intervenii probleme in acceptarea ei se va remedia si problema cu puietul. :?
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde alexx » 08 Iul 2013, 21:59

clabescu.marius scrie:
ciptheman scrie:schimba matca si scapi de probleme garantat

Astazi am procedat la schimbarea reginei si sper sa fie bine,poate daca nu vor intervenii probleme in acceptarea ei se va remedia si problema cu puietul. :?

Categoric se va remedia problema 100%
alexx

Mesajde proapis13 » 08 Iul 2013, 22:31

Din cate vad eu in fotografia a treia s-ar putea sa fie vba despre Loca europeana;sper sa nu ma insel
https://www.google.ro/search?q=loca+eur ... d=0CCwQsAQ
Compara si tu foto de la tine cu cele de mai sus si fa-ti o idee
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde clabescu.marius » 08 Iul 2013, 23:16

proapis13 scrie:Din cate vad eu in fotografia a treia s-ar putea sa fie vba despre Loca europeana;sper sa nu ma insel
salve :D

Nu am vazut larve afectate (culoare maro sau intoarse)puietul nu are capacelele gaurite sau turtite,nu am vazut asta pe nici una din ramele verificate.A fost o familie care a mers prost din primavara si care abia acum a reusit sa ajunga pe 8 rame,pana acum ceva timp puietul era compact fara probleme.Nu stiu ce sa zic.... :?Am mai adaugat o fotografie pare ca se vede mai bine
Fişiere ataşate
Fotografie1414.jpg
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde Mircea_63 » 08 Iul 2013, 23:52

Din cele citite pana acum si puse cap la cap, apreciez ca e vorba de efectul cosangvinizarii. Deseori nici nu mai conteaza al cui efect este ci pur si simplu schimbi matca si problema se "vindeca". E parerea mea, va rog nu trageti in pianist! :roll:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde octav88 » 09 Iul 2013, 08:49

Celulele goale din jurul puietului capacit ce are in ele? are cumva miere?
octav88

Mesajde clabescu.marius » 09 Iul 2013, 09:08

[quote="octav88"]Celulele goale din jurul puietului capacit ce are in ele? are cumva miere?[/quote
Este puiet in diferite stadii....
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
clabescu.marius

Mesajde aliuta2000 » 09 Iul 2013, 09:17

se vede larvar , dar nu suficient cat sa acopere toate celulele dintre cel capacit.
cel mai probabil matca , daca omul spune ca nu duhneste si configuratia de puiet capacit se schimba treptat .
la ultima poza , daca va reveni in 3-5 zile cu o alta poza o sa fie destul de mult puiet capacit , dar nu compact totusi
A.D.
aliuta2000

Mesajde cucubau » 12 Iul 2013, 22:06

Salutatre tuturor....am si eu o nedumerire si vreau sa va intreb ce ma sfatuiti.Am o familie care a mers prost tot anul nu sa dezvoltat suficient pentru nici un cules,ieri la control am observat ca matca depune puietul pestrit.Prima grija a fost sa examinez foarte bine celulele si aspectul puietelui de frica unei boli,puietul eclozeaza normal chiar am vazut eclozarea catorva albinute,nu are nici un fel de miros si nici nu sunt turtie capacelele celulelor.Ceea ce stiu sigur este ca matca respectiva este de salvare deoarece o am de anul trecut dintr-o asemenea botca.Eu am hotarat sa schimb regina respectiva cu una imperecheata de la un crescator...ce ma sfatuiti voi sa fac?

de proapis13 » 08 Iul 2013, 22:31

Din cate vad eu in fotografia a treia s-ar putea sa fie vba despre Loca europeana;sper sa nu ma insel

Loca europeana , oare ? Simptomele la loca europeana sunt stiute de toata lumea si pe cat de simplu pare de pus un diagnostic pe atat este de complicat .La loca europeana puietul mort de culoare schimbata si cu miros specific nu se regaseste decat in cazurile foarte grave . O familie afectata de boala va curata continuu puietul mort , iar matca va depune oua in celulele ramase goale si ca drept rezultat, aspectul puietului va fi pestrit.
In afara de schimbarea matcii , eu recomand micsorarea cuibului la limita spatiului ocupat de albina si distrugerea tuturor ramelor neacoperite de albina .
........
cucubau

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR