Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: FURTURI ALBINE

Mesajde B.K » 02 Iul 2013, 09:32

IGNITE scrie:văd că...pe aici unii sunt poliţişti. mac72..spre ex. băiatul...v a povestit cum stă treaba. eu confirm. eu nu sunt poliţist. dar confirm că ştiu bine cu ce se mănâncă.

ideea e că trebuie sesizată poliţia verbal, dar şi în scris. iar la 112 daca e o urgenţă, un flagrant...să aveţi o justificare, ca să nu primiţi amendă. mulţi sună la 112 pe motiv că rămâne apelul înregistrat, însă, este bine să faceţi plângeri scrise...poliţia va fi măcar informată că pe teritoriul ei...există gunoaie care sustrag stupi. lor nu le place să aibă A.N. URI cu prejudicii mari, de peste 2000 de ron, căci nu le pot da soluţii şi nu pot scăpa uşor de ele.

deci...când faceţi plângerea...spuneţi că vi s-a produs un prejudiciu...şi evaluaţil fără milă.

trebuie să spuneţi poliţiei. aceştia vă pot învăţa cum să faceţi spre ex. capcanări sau alte drăcovenii.

Si zici ca nu esti politist ???? :D
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde IGNITE » 02 Iul 2013, 11:16

nu sincer...pot fi totusi...avocat...magistrat...nu? astia nu se pricep?
IGNITE

Mesajde Closcutz » 02 Iul 2013, 21:24

Bre eu sunt popa, da matale esti politist 120%. Iar cu aia de la rurala sa te mai gandesti ca prin zona noastra e cam invers!
Closcutz

Mesajde iunicu » 02 Iul 2013, 22:04

IGNITE scrie: spuneţi poliţiei. aceştia vă pot învăţa cum să faceţi spre ex. capcanări sau alte drăcovenii.

Suntem numai ochi (si urechi)! Chiar daca nu sunteti politist ne puteti invata daca aveti cunostinta.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde IGNITE » 03 Iul 2013, 16:02

lucrez cu poliţitşti. am avut de a face cu două situaţii privind furtul de stupi. nu pot să spun că aş putea să învăţ pe cineva ce să facă în această situaţie, mai ales că, pe aici pe forum sunt mulţi oameni destul de pretenţioşi, cărora le plac, prin firea lor, informaţiile testate, corecte, studiate.

eu sunt mai mult genul cu capul în nori. eu văd acoperişul casei, văd stadiul final, fără a şti cum să construiesc casa până la el. eu sunt genul aiurit, alţii sunt genul rutinier, cum ar spune unii ca mine.

însă...mi se pare corectă ideea enunţată de cineva în sensul că trebuie făcut orice care să dezarmeze hoţul.
dacă îngreunăm situaţia unui potenţial hoţ, ăla se va orienta spre alt obiect pe care o să-l fure. asta în general. problema noastră este că noi avem de-a face cu hoţul specializat în furtul de stupi, iar stupii nu sunt ca găinile pe toate drumurile, hoţ, care, cel mai sigur are şi o idee sigură nu numai despre cum se face treaba, cum se umblă cu albinele, dar, foarte sigur, are şi o idee despre locul unde îi va plasa. deci ...sigur are în cap ceea ce urmează să facă cu ei, astfel încât să-i găseşti greu: îi vinde superapid, face roiuri, dracu să-l ia, activează pe o piaţă, care este aproape de noi, sau nu. în orice caz, el ajunge rapid de tot pe piaţă, asta în situaţia în care nu şi-i însuşeşte pentru el.
IGNITE

Mesajde IGNITE » 03 Iul 2013, 16:26

acum...hoţul de stupi ştie cum e cu stupii, însă, spre deosebire de alţi hoţi, el nu ştie cum e cu restul.
adică nu ştie metodele prin care sunt prinşi până la urmă hoţii de orice fel.

eu cred că marea problemă o reprezintă însă poliţiştii, cei care anchetează în general, pentru că ei nu ştiu nimic despre stupi. nu ştiu nici măcar cum arată unul, ce să mai spunem despre comportamentul albinelor. a spus cineva despre faptul că într-o situaţie, un hoţ a lăsat în cutie o ramă şi că păgubitul observa în zilele următoare albine care se întorceau la acea cutie. asta ar trebui să fie o informaţie foarte importantă pentru poliţie, care ar trebui să fie fructificată în acele momente, care la ei se numesc momente operative. atunci ar fi fost utilă o percheziţie la toţi apicultorii din zonă şi căutarea ramelor purtând semne particulare. Acum...se pune problema că...nu ştiu cui i-ar conveni să fie nevinovat şi din cauza unui gunoi de om să vină poliţia sa-i umble în stup. dar imaginaţi-vă că poliţia ajunge să verifice stupii...e lesne de înţeles că ar trebui să apeleze la nişte apicultori dintr-o asociaţie ceva...ăia pot avea şi ei combinaţiile lor...oricum până se apelează la ei...durează. totul, durează. asta este o mare problemă. deci...şi dacă ar fi voinţă...tot ar dura pentru că nimeni nu este obişnuit cu acest gen de fapte. sau...să spunem că poliţistul îşi trage o mască...eu nu uit senzaţia pe care o aveam prima dată când m-am apropiat de un stup deschis, chiar dacă eram superechipat...tot îmi era teamă că voi fi muşcat. chestia asta îţi distrosionează percepţia.

în fine...ar fi util ca toată lumea să fie înscrisă în asociaţii...numărul de stupi să fie declarat pe bune...dar nu pentru a şti şmecherii de la fisc, să aibă anumite semne particulare spre ex. în ceară (asta imi vine în minte...pe sârmă înfăşori ceva cu un semn care nu se vede când va fi acoperit totul cu ceară), pe ramă, pe matcă; acestea să colaboreze cu poliţia pentru elaborarea unor ghiduri de anchetă aşa cum se întâmplă spre ex. în domeniul proprietăţii intelectuale...adidas, chanel...firme din it ... se întâlnesc cu organele statului şi le pun la dispoziţie informaţii care odată verificate să poată conduce la stabilirea autorilor sau a faptului dacă un produs este original sau nu.
mai sunt substanţe care se aplică pe diverse obiecte...şi care expuse la lumina unor lămpi...se văd...şi astea ar fi utile pentru capcanare.

e util în general orice care face hoţul să lase urme...sau orice care păstrează urme.
spre ex. dacă legam stupii pe un palet cu cablu...acesta ori e furat cu totul...si atunci o muscam...ori cablul e tăiat...dacă e tăiat se află cu ce...la percheziţie se poate afla instrumentul ş.a.m.d.

şi e important când sesizăm poliţia să o facem în scris, detaliat, să le explicăm situaţia pe înţeles, să insistăm...să mergem în audienţe la procurorul care supraveghează respectivul poliţist dacă acesta nu se mişcă rapid...ş.a.m.d.

zic şi eu...în realitate nu cred că e aşa de uşor.
IGNITE

Mesajde Mircea_63 » 03 Iul 2013, 16:32

IGNITE, aia de "procura" stupi, or fi procurori? ;) Ar putea folosi cate un aparat de pus la ureche, pentru amplificat sunetele. Utilitati multiple!

Ce zici, e o varinta plauzibila? :? Numai sa nu-mi zici ca nu intelegi. :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde IGNITE » 03 Iul 2013, 16:33

acum...hoţul de stupi ştie cum e cu stupii, însă, spre deosebire de alţi hoţi, el nu ştie cum e cu restul.
adică nu ştie metodele prin care sunt prinşi până la urmă hoţii de orice fel.
eu cred că marea problemă o reprezintă însă poliţiştii, cei care anchetează în general, pentru că ei nu ştiu nimic despre stupi. nu ştiu nici măcar cum arată unul, ce să mai spunem despre comportamentul albinelor. a spus cineva despre faptul că într-o situaţie, un hoţ a lăsat în cutie o ramă şi că păgubitul observa în zilele următoare albine care se întorceau la acea cutie. asta ar trebui să fie o informaţie foarte importantă pentru poliţie, care ar trebui să fie fructificată în acele momente, care la ei se numesc momente operative. atunci ar fi fost utilă o percheziţie la toţi apicultorii din zonă şi căutarea ramelor purtând semne particulare. Acum...se pune problema că...nu ştiu cui i-ar conveni să fie nevinovat şi din cauza unui gunoi de om să vină poliţia sa-i umble în stup. dar imaginaţi-vă că poliţia ajunge să verifice stupii...e lesne de înţeles că ar trebui să apeleze la nişte apicultori dintr-o asociaţie ceva...ăia pot avea şi ei combinaţiile lor...oricum până se apelează la ei...durează. totul, durează. asta este o mare problemă. deci...şi dacă ar fi voinţă...tot ar dura pentru că nimeni nu este obişnuit cu acest gen de fapte. sau...să spunem că poliţistul îşi trage o mască...eu nu uit senzaţia pe care o aveam prima dată când m-am apropiat de un stup deschis, chiar dacă eram superechipat...tot îmi era teamă că voi fi muşcat. chestia asta îţi distrosionează percepţia.
în fine...ar fi util ca toată lumea să fie înscrisă în asociaţii...numărul de stupi să fie declarat pe bune...dar nu pentru a şti şmecherii de la fisc, să aibă anumite semne particulare spre ex. în ceară (asta imi vine în minte...pe sârmă înfăşori ceva cu un semn care nu se vede când va fi acoperit totul cu ceară), pe ramă, pe matcă; acestea să colaboreze cu poliţia pentru elaborarea unor ghiduri de anchetă aşa cum se întâmplă spre ex. în domeniul proprietăţii intelectuale...adidas, chanel...firme din it ... se întâlnesc cu organele statului şi le pun la dispoziţie informaţii care odată verificate să poată conduce la stabilirea autorilor sau a faptului dacă un produs este original sau nu.
mai sunt substanţe care se aplică pe diverse obiecte...şi care expuse la lumina unor lămpi...se văd...şi astea ar fi utile pentru capcanare.
e util în general orice care face hoţul să lase urme...sau orice care păstrează urme.
spre ex. dacă legam stupii pe un palet cu cablu...acesta ori e furat cu totul...si atunci o muscam...ori cablul e tăiat...dacă e tăiat se află cu ce...la percheziţie se poate afla instrumentul ş.a.m.d.
şi e important când sesizăm poliţia să o facem în scris, detaliat, să le explicăm situaţia pe înţeles, să insistăm...să mergem în audienţe la procurorul care supraveghează respectivul poliţist dacă acesta nu se mişcă rapid...ş.a.m.d.
zic şi eu...în realitate nu cred că e aşa de uşor.
IGNITE

Mesajde IGNITE » 03 Iul 2013, 16:36

or fi. dar oricum...da i în mă-sa ca să fim în ton cu restul.
IGNITE

Mesajde Mircea_63 » 03 Iul 2013, 16:38

Mare diplomat mai esti. :lol:
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Donbazil » 07 Iul 2013, 00:43

Sal'tare!
Mai fratilor! Nu stiu daca omu' ( ignatie) e sau nu politist si nici nu ma intereseaza, dar ca "fost" cu 29 de ani in M.I. v-o spun p'a dreapta ca omu' le zice bine!.....
Faca mistocarii cat misto vor, dara oamenii cu scaun la cap au ce lua de la omu'..... :idea:
Lucrurile s-au schimbat al dracu' de 5 ani de cand am iesit eu la pensie....Unele.....(Ca altele sunt - si vor ramane la fel -inca muuulta vreme).....
Hotzi au fost, sunt si vor mai fi si trebuie ca cineva sa-i prinda.....Vretzi -nu vretzi- asta fac de cele mai multe ori " militzienii" ( ca tare va e drag unora sa-i persiflatzi)....
Da' dupa ce sunt adunate date si probe intr-un dosar si intra in joc procurorul iar mai apoi judecatorul ce sa mai faca Ghitza Pristanda?.....El ii prinde si le probeaza fapta, - ei ii dau drumu' ca " nu prezinta pericol social"....
Asa ca eu zic sa ascultam de la fiecare opinia si sa facem cum este mai bine si mai corect. DA!.....SA FACEM!.....
Baiu dreaq este ca tot mai multzi se fac ca fac ceva in societatea noastra si asta-i rau!......
Si cum paza buna trtece primejdia rea, eu cred si va sfatuiesc si pe voi sa va pazitzi avutul..... :idea:
Doua-trei luni de dormit " in mijlocul naturii" e chear sanatos pentru organism....Iar un sprei cu piper si un ciomag sanatos la indemana sunt totdeauna bine-venite.
(Pusca, pistolul si alte arme lasatzi-le in lada de fier ca sa nu fitzi nevoitzi sa datzi cu subsemnatu' si fara voie sa devenitzi din victime, agresori)....Parerea mea.....Eu am si din alea si din alea, - dar!..... :idea:
Sal'tare
Donbazil - Faget :)
Donbazil

Mesajde IGNITE » 08 Iul 2013, 12:57

numele meu este IGNITE, în engleză, domnule DON...
nu sunt poliţist, dar lucrez cu ei. unii se pot prinde alţii nu. nu asta este discuţia.
sincer, nu am avut nici un moment senzația că sunt luat la mişto, că de aveam senzaţia...evident răspundeam într-un mare fel (nu aş vrea să fiu stârnit...pentru că pot fi foarte spurcat, iar alţii foarte gingaşi) că nu degeaba mi-am ales numele IGNITE.

şi aş vrea să nu avem gândire preconcepută cu privire la nimic...cum ar fi spre ex, treaba aia cu lipsa de pericol social. sau că poliţiştii îşi fac treaba, dar uite că alţii, de deasupra, nu înţeleg miezul problemei şi aşa mai departe. Dacă aţi lucrat cu din astea...cu atât mai mult mă aştept să gândiţi mai corect. nu toată lumea e la fel şi nu toată practica judiciară este la fel.

că se ajunge la concluzia că fapta nu prezintă pericolul social al unei infracţiuni este o cu totul altă poveste--deci şi dacă ar fi aşa...asta nu înseamnă că nu se descoperă autorul.
poate azi nu păţeşte nimeni nimic, poate nici mânie, însă, dacă insistăm, în final, fiecare păsărică moare pe graiul ei. DECI HAI SĂ NU FIM NO COMBAT.

organele statului acţionează, începând cu poliţia, care e cea de la faţa locului (PRIMA DATOARE SĂ-ŞI FACĂ TREABA, IAR EI ŞI-O FAC, DACĂ NE ŢINEM SCAI DE EI...ASTA ÎN GENERAL...CĂCI SUNT ŞI POLIŢIŞTI PASIONAŢI DE PROFESIA LOR ŞI PE LÂNGĂ CARE NU TREBUIE INSISTAT ANAPODA) şi terminând cu un judecător, daca li se arată importanţa faptei, gravitatea ei.
ca să vă liniştiţi...ÎN NOUL COD PENAL DISPARE NOŢIUNEA DE LIPSA DE PERICOL SOCIAL. dar apare principiul oportunităţii, adică, se poate renunţa la un proces, la un dosar, dacă nu apare ca fiind unul serios, pe româneşte. CA SĂ FIE SERIOS, TREBUIE ŞI NOI SĂ FIM SERIOŞI...ADICĂ SĂ INSISTĂM.
ştiţi vorba lui CATO...Delenda est Carthago - CARTAGINA TREBUIE DISTRUSĂ. şi aşa a şi fost. DAR, CÂT A INSISTAT OMUL...se ştie, chiar dacă nu s-a dat la ziare.
IGNITE

Mesajde IGNITE » 08 Iul 2013, 13:05

uite...eu sun începător, dar găsesc că fundul detaşabil este o idee bună din multe puncte de vedere, inclusiv pentru că un dobitoc care încearcă să ridice cutia poate avea surprize neplăcute. oricum...poate pierde un pic timpul din cauza fundului detaşabil.
vorba unui forumist...să legăm clopoţei de cutii, să legăm cutii de conserve...orice ar împiedica sau îngreuna activitatea unui hoţ.

numerotarea mătcii...îmi mai vine în minte...însă, sunt un începător şi nu ştiu dacă chiar ar ajuta. ţinerea unei evidenţe, pe care, la cald, imediat după comiterea unui furt, să o prezentăm organelor de poliţie şi să le dovedim că matca aia poate fi a noastră, iar nu a dobitocului care a furat-o pentru că, el, deşi ar fi numerotat-o, nu are o evidenţă (pentru el nu este o practică) şi atunci la ce i-ar fi folosit să-şi numeroteze matca?
IGNITE

Mesajde Donbazil » 08 Iul 2013, 15:30

Sal'tare!
Dragul meu coleg de forum apicol IGNITE : SORRY....
Scuze pentru ca io-s mai de moda veche, nu prea le am cu engleza si sincer habar-nam ce inseamna acest cuvant, da' nu-i bai, mie mi-a placut cum ai pus problema si d'aia m-am bagat.....
Nici acuma dupa ce m-ai pus cumva la punct tot nu m-am maniat pentru ca ai dreptate....Io-s deja trecut de mult pe linie moarta, e vremea voastra acuma si nu ma deranjeaza deloc. Va doresc succes si sa duceti hardughia asta mai departe....
Oricum apreciez prestatzia dumneatale si a altor catorva nou-venitzi pe forum si sper sa avetzi si pe mai departe ceva de spus in sensul bun al problemei care ne roade: apicultura.
Sa fii sanatos si sa nu te lasi!.....
Cu deosebit respect!
Donbazil - Faget :)
Donbazil

Mesajde IGNITE » 08 Iul 2013, 16:22

Departe de mine gândul de a vă pune pe dvs. la punct. ... nu de aia suntem aici. nu aş face aşa. dar când scrii nu se înţelege pe deplin şi sensul ataşat mesajului, care depinde de multe alte lucruri în afara de conţinutul scrierii.

oricum...pun pariu că dvs. aţi fost unul dintre poliţiştii ăia buni, îngăduitori. Că nu îmi pot imagina un miliţian din ăla gras şi cu fălci nervoase, tremurânde, care nu iese din uniformă nici în concediu, iar când e în pensie se îmbracă tot în miliţian...SĂ DEVINĂ UN APICULTOR. deci...sigur dvs. eraţi un poliţist blând, căci aşa am înţeles că... aţi fost în profesia respectivă.
IGNITE

Mesajde ignatius » 27 Aug 2013, 22:52

legat de furtul stupilor eu vad cam asa sistemul de protectie:
1. UN gard sub forma unei sarme care sa delimiteze perimetrul;
2. Panou de atentionare : pericol de moarte CAPCANE HOTI
3. un sistem de capcane ca la ursi sau cu laturi, tepuse ingropate in pamant etc;
4. La vreo 2 stupi marginasi sa se instaleze o sonerie cu un difuzor care sa se activeze atunci cand se ridica capacul;
5. Dupa ce am ajuns in pastoral, inlocuim soclul mobil cu un soclu neasamblat si cu plasa pe mijloc;
6. De fiecare capac , pe interior se prinde o sufa mai subtire care va cobora spre fundul stupului si se va prinde de un odgon/cablu metalic gros sau de o tepusa infipta in pamant
cam asta e in mare viteza
cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE