Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pastrare miere?

Mesajde ovidiuc » 08 Iul 2013, 10:02

Buna ziua!
Cum as putea sa pastrez mierea? Acum o saptamana am extras-o si am pus-o intr-un vas emailat cu capac. Apoi am dus-o in beci. Capacul nu e etans. Cum si unde ar trebui sa o pastrez? In borcane e bine? In bidoane de plastic de 5 L? Sa o mai las asa in oala? Senzatia mea a fost ca a prins un pic de gust acrisor deasupra.
Va multumesc!
ovidiuc

Re: Pastrare miere?

Mesajde alt stupar » 08 Iul 2013, 18:05

daca "senzatia" nu te inseala... ai rezolvat-o.
Iremediabil.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ovidiuc » 08 Iul 2013, 18:42

alt stupar scrie:daca "senzatia" nu te inseala... ai rezolvat-o.
Iremediabil.

Nu are nimic mierea. A gustat-o un apicultor cu experienta. A spus doar sa nu o mai tin in beci daca e umezeala si sa iau spuma de deasupra...
ovidiuc

Mesajde bucursorinelionel » 09 Iul 2013, 14:05

Mierea nu se păstrează în oală.Cel mai indicat este recipientul din sticlă, respectiv , borcanul ( 330ml,400ml,80oml..etc.etc) cu capac etanș, la rece (2...10-12 grade celsius) sau în recipienți de inox alimentar, eventual din aluminiu pasivizat, cu închidere etanșă.Dacă nu poți etanșa, torni un strat de ceară lichefiată prin încălzire în bain marie, de 2-3 mm,și acoperi cu tifon.Tot în bain marie lichefiezi și mierea cristalizată dar să nu depășești 40 grade celsius.
Dacă are deja gust acrișor iar spuma crește, fie o utilizezi la țuică, fie o faci hidromel, dar nu o mai consumi ca atare...!!
bucursorinelionel

Mesajde ovidiuc » 09 Iul 2013, 15:44

bucursorinelionel scrie:Mierea nu se păstrează în oală.Cel mai indicat este recipientul din sticlă, respectiv , borcanul ( 330ml,400ml,80oml..etc.etc) cu capac etanș, la rece (2...10-12 grade celsius) sau în recipienți de inox alimentar, eventual din aluminiu pasivizat, cu închidere etanșă.Dacă nu poți etanșa, torni un strat de ceară lichefiată prin încălzire în bain marie, de 2-3 mm,și acoperi cu tifon.Tot în bain marie lichefiezi și mierea cristalizată dar să nu depășești 40 grade celsius.
Dacă are deja gust acrișor iar spuma crește, fie o utilizezi la țuică, fie o faci hidromel, dar nu o mai consumi ca atare...!!

Multumesc frumos!
Spuma o colectez si o fac socata. Nu are inca niciun gust acrisor. La sugestia unora mai experimentati am pus-o in oala emailata si am pus deasupra tifon, dupa care am legat cu ata. Am dat-o apoi la loc uscat. O voi lasa asa un timp ca sa se mai matureze, dupa care o sa o pun in borcan. Ma gandisem sa o las o saptamana, doua. Voiam sa fac asta pentru ca mai sunt particule ce trebuie sa sedimenteze. La extractie am folosit o sita deasa dar tot au mai ramas particule in miere.
ovidiuc

Mesajde IonutMioveni » 09 Iul 2013, 19:57

Salutare Ovidiu.
Cu un simplu search pe Google : "mierea " rezolvai problema ta...si stiai cu siguranta cum trebuie pastrata mierea.
UIte aici...la sectiunea "Constituenti majori".
http://ro.wikipedia.org/wiki/Miere
Sper ca ti-a fost de ajutor ai te-ai lamurit. :)
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde Mircea_63 » 09 Iul 2013, 20:12

Sa se ceee? Sa se matureze?

Hai sa-ti explic. Mierea are o concentratie mare de zaharuri si 18-19-20% apa.

Drojdiile si sporii lor sunt peste tot in jurul nostru si reusesc cu succes sa fermenteze solutiile dulci, dar nu chiar si mierea. De ce? Pentru ca mierea are o concentratie prea mare de zaharuri si asta nu e un mediu propice pentru ele. Le ucide concentratia mare de zahar.

Insa zaharurile din miere sunt higroscopice, adica au darul de a absorbi umezeala din aer. Cand reusesc ele sa absoarba destula apa din umezeala aerului, concentratia de zaharuri scade pe masura ce creste continutul in apa. La un moment dat vei avea desupra o pelicula mai subtire (mai putin vascoasa) de miere diluata suficient cat sa fie prielnica acestor drojdii. Atat le trebuia! Incep sa se inmulteasca si sa fermenteze, acrind mierea.

Tu ai pus un tifon deasupra oalei. Prin tifonul ala nu-ti intra mustele in oala, dar umezeala este absorbita cu brio, drojdiile trec si ele fara probleme, asa ca e o cale numai buna pentru acreala. Vrei sa fie mierea in siguranta? Acopera-o etans. Nu-i musai sa stea la pivnita sau frigider, dar nici in soare. Atat!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Odey » 09 Iul 2013, 21:53

Pune`o cel mai bine in borcane de sticla si strange bine capacul..cel mai sigur.. nu is scumpe borcanele, , asa e cel mai sigur :)
Bafta. :D
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde ovidiuc » 10 Iul 2013, 09:58

Odey scrie:Pune`o cel mai bine in borcane de sticla si strange bine capacul..cel mai sigur.. nu is scumpe borcanele, , asa e cel mai sigur :)
Bafta. :D

Asa voi face!
Chestia cu pusul in oala si acoperit cu tifon m-a invatat un apicultor cu experienta de 30 de ani.
Ce fac totusi ca nu s-au decantat toate impuritatile? O pun asa in borcan? Nu arata prezentabil.
ovidiuc

Mesajde bucursorinelionel » 10 Iul 2013, 11:04

Ce înțelegi tu prin „impurități„..??..Cumva fragmente foarte mici de polen/păstură..?? sau diverse elemente anatomice de albină..?? Sau fragmente de ceară..?? Sau altele..?
Dacă ești convins că ai respectat minime norme igienice la extracție și nu ai utilizat site ruginite..nu prea ai de ce să-ți faci griji..mierea brută nu va fi niciodată perfect transparentă.Siropul de zahăr invertit sau apiinvertul pot fi aproape transparente, mai degrabă translucide.
Și încă o remarcă: dacă mierea extrasă provine din rame căpăcite sau cel puțin 80% nu prea mai ai tu ce să maturezi, asta înseamnă că albinele au realizat concentrația optimă.
ATENȚIE!!! Și în oală și pe rame, mierea necăpăcită ( neetanșată) se acrește sub acțiunea microorganismelor!!!
Așadar, ai de grijă să ai mierea căpăcită pe ramele cu rezerve de iernare..!!!
bucursorinelionel

Mesajde ovidiuc » 10 Iul 2013, 11:12

bucursorinelionel scrie:Ce înțelegi tu prin „impurități„..??..Cumva fragmente foarte mici de polen/păstură..?? sau diverse elemente anatomice de albină..?? Sau fragmente de ceară..?? Sau altele..?
Dacă ești convins că ai respectat minime norme igienice la extracție și nu ai utilizat site ruginite..nu prea ai de ce să-ți faci griji..mierea brută nu va fi niciodată perfect transparentă.Siropul de zahăr invertit sau apiinvertul pot fi aproape transparente, mai degrabă translucide.
Și încă o remarcă: dacă mierea extrasă provine din rame căpăcite sau cel puțin 80% nu prea mai ai tu ce să maturezi, asta înseamnă că albinele au realizat concentrația optimă.
ATENȚIE!!! Și în oală și pe rame, mierea necăpăcită ( neetanșată) se acrește sub acțiunea microorganismelor!!!
Așadar, ai de grijă să ai mierea căpăcită pe ramele cu rezerve de iernare..!!!

Problema e ca din cauza ploii au capacit foarte putin. De altfel au si cules putin. 30 de zile a plouat in fiecare zi. Abia ce au inceput sa culeaaga mai consistent.

Am inteles explicatia. Mierea a fost extrasa respectand toate normele igienice. Centrifuga e noua, sita este din inox asa ca ceea ce e in plus in miere nu provine de la ele. E vorba de mici particule de pastura si ceara. Foarte fine. Ma asteptam sa fie foarte curata. O voi pune intr-un borcan mare acoperit etans.
ovidiuc

Mesajde SummerCat » 12 Iul 2013, 01:00

Ovidiu, eu am trecut-o printr-un tifon-perdea-ce-o fi fost, pus in 2-3. Mi-a ras orice impuritate. Acum, practicitatea tifonului depinde si de cata miere vrei sa-ti filtrezi.

Ah si inca o observatie: si eu ma gandisem la peturi mici, dar tare bine imi pare ca am ales borcanele. Am pus-o in beci si a cristalizat cu timpul. Este exact ca untura, o iei si o intinzi pe paine. Pai cum o luam daca era in peturi? Reancalzire, deci alta distractie?merci, nu e chef de asta.

Am inteles ca singura care nu cristalizeaza cu timpul este mierea de salcam datorita concentratie mai mari de fructoza comparativ cu cea de glucoza. Restul mierii iti va cristaliza cu timpul in pragul de temperaturi de 13-26*C. Sub 11 *C nu cristalizeaza datorita vascozitatii, peste 26*C nu cristalizeaza din cauza temperaturii.
Deci sa te gandesti cum o scoti pentru consum mai pe urma, un borcan cu gura larga e mult mai imbietor pentru lingura :)
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde ovidiuc » 12 Iul 2013, 21:04

SummerCat scrie:Ovidiu, eu am trecut-o printr-un tifon-perdea-ce-o fi fost, pus in 2-3. Mi-a ras orice impuritate. Acum, practicitatea tifonului depinde si de cata miere vrei sa-ti filtrezi.

Ah si inca o observatie: si eu ma gandisem la peturi mici, dar tare bine imi pare ca am ales borcanele. Am pus-o in beci si a cristalizat cu timpul. Este exact ca untura, o iei si o intinzi pe paine. Pai cum o luam daca era in peturi? Reancalzire, deci alta distractie?merci, nu e chef de asta.

Am inteles ca singura care nu cristalizeaza cu timpul este mierea de salcam datorita concentratie mai mari de fructoza comparativ cu cea de glucoza. Restul mierii iti va cristaliza cu timpul in pragul de temperaturi de 13-26*C. Sub 11 *C nu cristalizeaza datorita vascozitatii, peste 26*C nu cristalizeaza din cauza temperaturii.
Deci sa te gandesti cum o scoti pentru consum mai pe urma, un borcan cu gura larga e mult mai imbietor pentru lingura :)

Acum am pus-o intr-un borcan mare de 15 kg. Atat mi-a mai ramas dupa ce am bagat labele in ea si am mai impartit pe la rude. Am acoperit cu celofan si elastic. Zilnic spumuiesc ce e deasupra si mananc... Nu e mult dar nu imi place sa vad spuma aceea deasupra. Cand am rasturnat-o din vasul mai mare am observat ca pe fund se cristalizase deja cum mi-ai spus. Am ras-o cu lingura si am pus-o la facut ice tea. Iese extraordinar. Mai bun ca Nesstea.
ovidiuc

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR