Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: dadant 12 rame

Mesajde BARBY » 28 Aug 2011, 17:35

gica scrie:gardilop = sifonier = dulap de haine.
Denumire veche.Nu cred ca e regionalism.
Multi stupari au un dulap in care tin ramele peste iarna sau rame la rezerva

NEA GICA CE ZICI DE STUPUL MEU? AM MUNCIT 2 ZILE LA EL..EU O SA IERNEZ FARA CAT DEDESUBT PT CA NU AM CU RAME CLADITE FIIND ROI DE ANUL ACESTA DAR O SA BAG TABLA CARE INCHIDE SITA DE PE FUND..CE ZICI? STIMA
BARBY

Mesajde jenica67 » 28 Aug 2011, 18:23

Domnul Gica, cum faceti tratamentul cu varachet, daca aveti magazia sub ?
jenica67

Mesajde silviutlro » 03 Oct 2011, 01:38

Salut! Anul acesta am trecut si eu pe lada de 12 rame 1/1 in cuib si 10 rame 1/2 redus cu doua caturi. Parerea mea este sa distantezi lada de pamant daca nu pui cat dedesupt la cuib(pe o naveta de bere sau altceva de acest gen). Inainte aveam lazi de 10 rame 1/1 la cuib si 3/4 la cat.
Ce am constatat? Este mult mai usor de lucrat in cel de 12 rame, automat si interventii mai putine. Acum am loc si de rama claditoare(de control). cele doua magazii fac cat un corp dadant, deci pot merge si pe principiul stupului multietajat pana la ajungerea familiei in stadiul de dezvoltare propus, apoi pun un cat si daca da Dumnezeu, il pun repede si pe al doilea cu rame de 1/2.
Satisfactia este:1. la extractie cand ramele sunt galbene si pline cu miere. O rama are cel putin 2kg de miere(n-am cantarit).
2. la rezerva de miere pentru iernare(vezi akmm)
3. inspectarea cuibului(datorita ramei claditoare pe care o scot fara jena din cuib si nu ma gandesc ca o ating de cate ceva si mai strivesc niste puiet pentru ca si asa o recoltez dupa metoda BUNKA)
4. posibilitate mai redusa sa intre in frigurile roirii
Dezavantaj: greutate mai mare la manipulare incarcare - descarcare ... dar suntem tineri si lazile poate vor avea si manere
Alt dezavantaj major care sa ma convinga sa trec inapoi la 10 rame nu vad momentan
Admit corectii daca am gresit sau daca am omis aspecte relevante!
Cu respect!
silviutlro

Mesajde janese » 03 Oct 2011, 09:39

tocmai cand itzi frige buza sa se urce in cat la primu salcam...asta pe 12 rame mai intarzie....ca nu e doldora de albine jos
janese

Mesajde un OM » 04 Oct 2011, 03:36

Luati propozitia de mai jos ca pe un romanism (ceva de genul: ce buna era Dacia, aveam nevoie de o surubelnita, patent si ceva sarma).
Inainte de salcamul 1 il face de 10 rame "doldora" de albine (prin dispunerea diafragmei, sau alta metoda), iar dupa extragerea mierii de salcam il labarteaza la 12 rame.
Sfatul de mai sus este dat de cineva care nu a folosit stupul de 12 rame :lol: .
un OM

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 09:18

Mai nemeseriasilor si dadatorilor cu presupusul.
Daca merge culesul cat de cat chiar daca jos in cuib este doar jumate de albina si puiet tot urca in cat deasupra cuibului ceva miere.Ca albina doar asta stie - mierea sus si puietul sub miere.In lateral pune doar in ramele marginase zonei de puiet.
Vazut asta la stupii lui tata timp de 40 de ani.
gica

Mesajde Adi Hodis » 04 Oct 2011, 11:46

Iara nu pica pe-o vorba nea Gica cu nea Janese ... si daca nea Gica a va´zt di 40 ´j de ani ca albina urca mierea ... cum sa nu-l cred ? ... mai ales de v´o 15 ani vad si eu :P

Sa traiesti nea Janese :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 12:34

Adi,seamana chibritelnitele astea a stupi pe 12 rame.
De unde vrei sa stie. :lol: :lol: :lol:
Fişiere ataşate
chibritelnite.jpg
gica

Mesajde janese » 04 Oct 2011, 12:43

baaa...vrajitorilor!!!!
eu zic ce am vazut pe pielea mea!
12 rame dadant in prahova si dambovita ..,,nu merge"...la fel ca si multietajatu (de 230)!!!..raspandit este in oltenia stationar asta pe 12 rame......eu mi-am zis parerea din ce am vazut pe pielea mea si ce vad in jur la alti stupari....
cine vrea nu are decat sa incerce...si va vedea pe pielea lui ce shi cum!!!!...maimutzelor!!!!
sa pui diafragma limitatoare la unu pe doishpe si sa-l faci pe zece ca sa urce in cat..... :shock: ..pai asha potzi face si cu un orizontal pe doua-jde rame!!!! :lol:
asha pentru cultura voastra generala...sa stitzi ca am in stupina pe doishpe rame...si cu cate doua caturi de 1/2 cu 146 si pe un cat de 1/1...
iar zic.......maimutze shi..stupari(adecaaa......stupari janese...shio maimutzeee....hodishanu...gicanu......shi daca vrea si ,,un om"...il bag si pe el!!!! :lol:
janese

Mesajde janese » 04 Oct 2011, 12:45

gica scrie:Mai nemeseriasilor si dadatorilor cu presupusul.
Daca merge culesul cat de cat chiar daca jos in cuib este doar jumate de albina si puiet tot urca in cat deasupra cuibului ceva miere.Ca albina doar asta stie - mierea sus si puietul sub miere.In lateral pune doar in ramele marginase zonei de puiet.
Vazut asta la stupii lui tata timp de 40 de ani.

aici..chiar ca esti povestitor!!!!
janese

Mesajde Adi Hodis » 04 Oct 2011, 13:06

janese scrie:...
asha pentru cultura voastra generala...sa stitzi ca am in stupina pe doishpe rame...si cu cate doua caturi de 1/2 cu 146 si pe un cat de 1/1...
...

Dap´ cred ... da´s curios cate albine ? ... 3,14 ?. :)
Ma tzin scai de dumneata ... pina ne-om vedea, cat mai repede, sper.
Nea Gica !!! ... nu ma lasa singur ...
SA continui ... de ce diafragama in stup de 12 rame cand poate fi la o matca tanara inca 1 rama cu puiet + albina acoperitoare + 1 rama cladita in cuib pt. ouat, la rapitza ... ca sa ataci salcamul.
Apoi sa te tzii de spate la v´o 50 de caturi 1/1 :roll: :lol:
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 13:24

janese scrie:baaa...vrajitorilor!!!!
eu zic ce am vazut pe pielea mea!
12 rame dadant in prahova si dambovita ..,,nu merge"... :lol:

Miciurineeee :lol: :lol: :lol:
Hai sa-ti reamintesc lucrurile pe care le stii.Stupul pe 12 rame Dadant cu 2 caturi la jumate a fost pus la punct intre razboaiele mondiale de inaintasii nostrii.A fost verificat si a corespuns pentru toata tara.
A fost creat anume pentru albina noastra care are pragul de roire la 42000-45000 de albine si ocupa la apogeu 24 de rame Dadant.A fost facut sa multumeasca pe toata lumea.Vezi ca acum ceva ani l-a reinventat si Milu pe undeva prin Spania.
Pe pielea ta ai vazut prostiile facute de tine,isperente cu matci aduse de aiurea si puse la lucru in conditiile de la noi.
Pai cum vrei ma sa mearga cacaioavele alea italiene si corciturile de rigoare in asa stup.La populatia lor pe maxim (aproape 30 000)se ratacesc in el.Pentru alea este suficient un stup cu 10 rame si un cat.
De recolte vorbim mai peste 100 de ani.
Revino-ti pana nu distrugi si stupina soacrei cu prostiile tale.Ca la ea merge bine stupul pe 12 rame Dadant
gica

Mesajde janese » 04 Oct 2011, 14:10

gluma e gluma si sfaturile-s sfaturi!!
problema care se pune...sfatuitzi incepatorii sa treaca pe 12 rame 1/1,jos???? au ba??
iar incepatorii nu au decat sa-ncerce!!!...cand nu avetzi argumente serioase...o datzi in mangleala!!!!maimutzelor!!!!
uite un exemplu...unu in dambovita(cobia)...are o zona buna de stationar...si are multietajati pe 3/4 de multi ani si pe vatra ii merge bine!....cum a plecat cu ei si a incercat sa faca un semistationar prin sudul ialomitei...cum i-a depopulat si au mers mai bine corpurile de 1/1 jos
ps...stiu ca voi avetzi isplicatii la tot...dar sa va mai zic una...de fapt sa va reamintesc....ce am zis mai acu vreo trei luni:
atzi inceput sa va datzi cu parerea oriunde si oricum abuzand de ,,brandu vostru"...ashaaa...ca mari apicultori....nu stiu daca facetzi bine incepatorilor...dar eu zic ..ca nu le facetzi bine.... probati tot ce ziceti cu poze din stupina voastra...nu cu un ,,eu cred" ascuns!
de unde am observat treaba asta??? sa va zic!...vorbesc cu voi la telefon...ce mai faci janese???...eu zic...uite cu ce ma ocup in momentul de fatza pe tema apicola....nici nu asteptatzi sa deschid gura ca incepetzi sa va datzi cu parerea....imediat va intrerup si va atrag atentzia ca va spun ...doar atat!.. nu cer sfaturi!...dar voi...continuatzi sa turuitzi sfaturi,.....de mari cunoscatori...si nu va potolitzi pana nu zbier in telefon la voi...ca nu am cerut sfat de la respectivul cu care vorbesc..doar spun ce fac...si iar incercati sa-mi datzi sfaturi...si pana nu va dau dracu nu incetatzi!......la telefon atotsfatuitorii....culmea!!!...sunt tot aceeasi atotsfatuitori care-s si pe forum!!!!
decat ca cu mine nu va merge!!!
gicane.....tu vorbesti de matci aduse de unde zici tu!!!ai avut vreodata in fatza ochilor o matca de alta natzie sau sursa decat oltenia ta...si apoi sa-tzi dai cu parerea????ai vazut-o macar ??dapai s-o probezi???

gicane...hodishane(ca vad ca si tu batzi la clape pe topicul asta)...intaritzi batutu la clape cu poze actuale din stupinele voastre,pe tema care se discuta pe topicul respectiv..si cautatzi sa fitzi obiectivi..fara a inclina alegerea facuta de voi ca ar fi miezul miejilor!!..ca daca 12 rame ar fi fost mana cereasca...atunci de ce nu aveti doar daia in stupina????
maimutze!!! :lol:
Ultima oară modificat de janese pe 04 Oct 2011, 14:20, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde janese » 04 Oct 2011, 14:19

Adi Hodis scrie:
janese scrie:...
...

Dap´ cred ... da´s curios cate albine ? ... 3,14 ?. :)
Ma tzin scai de dumneata ... pina ne-om vedea, cat mai repede, sper.
Nea Gica !!! ... nu ma lasa singur ...
SA continui ... de ce diafragama in stup de 12 rame cand poate fi la o matca tanara inca 1 rama cu puiet + albina acoperitoare + 1 rama cladita in cuib pt. ouat, la rapitza ... ca sa ataci salcamul.
Apoi sa te tzii de spate la v´o 50 de caturi 1/1 :roll: :lol:

problema care se pune este...12 rame1/1, jos.... sau 10 rame????
neajutatzi..nenimic!!!!
janese

Mesajde gica » 04 Oct 2011, 14:20

Ce-ai ma nebunule.Nu vezi ca am pus o poza mai sus.O mai pun de 10 ori daca-ti place. :lol: :lol: :lol:
gica

Mesajde janese » 04 Oct 2011, 14:24

gica scrie:Ce-ai ma nebunule.Nu vezi ca am pus o poza mai sus.O mai pun de 10 ori daca-ti place. :lol: :lol: :lol:

cum ai vazut ca m-am repes la beregata ta...cum ai dat-o in mangleala!!!!hotzu dracu!!!! :lol:
janese

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR