de Adi Hodis » 11 Iul 2013, 03:21
Vai, da' ce s-au aprins "spiritele" pe aici !.
Ignatius, sint dator cu scuzele cuvenite, nu ti-am observat semnătura .
Te rog sa ma scuzi.
Am crezut ca-i un alt incepator si iaraşi reluam povestea cu ... practica, mai întâi.
Oricît de răutăcios par a fi, sa stii Perma, ca orcarui incepator, asa recomand intotdeauna.
In orice meserie , se incepe cu teoria si se combină cu practica.
Recitind postarile, am observat ca totuşi e loc de a lămuri ( ca sa nu zic, a învăţa ) ce si cum.
Asadar, revenind la subiect, pe lîngă ce a scris colegul Bucur Sorinel ( da' lung nume ai ) mai pot sa adaug urmatoarele:
1. Asigurarea rezervelor pt. iernat, dupa culesul de la floarea-soarelui, ideal este un cules de întreţinenere. Daca scade cintarul, se intervine cu sirop invertit in regim de stimulare.
In caz de seceta prelungita, obligatoriu, se include si înlocuitori de polen si se măreşte portia de sirop ca sa crească cantarul progresiv, 500 - 600 gr/zi.
10 rame pline = 25 kg miere. Mult peste necesar, 18 kg.
2 Nr-l de stupi per vatra, sa nu depăşească 40 de fam-ii, s-au 80 de roi, echivalentul familiilor in populaţie.
3. Nu se mai inversează caturile cuibului.
( eu, adică soţia, pune caturile extrase sub cuiburi si le ia in primăvara . )
4. Toate matcile care nu ţine pasul cu ponta la nivelul celorlalte, se elimină s-au se trec in lotul de ajutare/cedare material biologic fam-lor care vor ierna, urmand a fi eliminate la sfârşitul toamnei.
O colonie normala, in condiţiile de mai sus, îşi asigură tot ce-i trebuie pt iernare.
Distanta intre ramele din două caturi, suprapuse, trebuie sa fie intre 6 si 8 mm. Sa se poată catara albinele. Daca-i mai mare de 8 mm, cladeste punti. Daca-i mai mica de 6 mm, nu incape si ... iar nu-i bine ca le lipeşte.
Nu tin rame la rezervă niciodată, valorific mierea aceea iar ramele le folosesc in stupina.
De coroniţe nu-ţi fa griji acum Ignatius, e prea devreme. Fă asa cum am zis, şi vei vedea ca o sa-si facă. Au la disozitie suficient timp. Nu se poate ca la mine sa funcţioneze iar la dumneata, nu. Si nici populaţia nu va fi cum nu trebuie. Ca sa ai liniste, daca la in prima decada a lui septembrie, vei avea in cuiburi o medie de 6 - 7 rame cu puiet ( totalizat ), eu nu mi-as face probleme .
( Apropo, cate kg de albina rezultă ?. Si pe câte rame va fi ghemul de Iernare ?. )
Nu scot rame din cuiburi, cum sint dupa extrasul de la floare asa raman pînă cand fac roi, anul urmator.
PS
Scriu pe telefon, sint in SUA, diferenţa de 7 ore in urma faţă de România. Conexiunea e varză. Ce vreau sa zic ... dupa ce am postat, am observat semnătura si ca ... dadu-i cu stingu-n dreptu'.
Am scris iar ... sa dreg busuiocu' ... dar n-a ţinut conexiunea si trebuia sa încep munca.
Asa ca ... sint bun de pedeapsa, in caz ca scuzele nu vor fi acceptate. E un butonas care ajuta la raport ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/