[quote]Pentruca, inca nu sunt pe deplin convins ca distrugerea fagurilor la extractie nu regreseaza colonia. Ar mai trebui analizat si acest lucru. Sigur ... reinoirea fagurilor, etc, dar reinoirea asta nu trebuie facuta chiar in fiecare an. In natura nu se face. Pe urma ca sa extragi usor un fagure, si sa-l refolosesti, trebuie sa recunosc ca e nevoie de rama si de centrifuga radiala. Ajuta mult. Acum, singura rama cu fagure natural capabila sa fie extrasa radial fara prea mari complicatii si efort suplimentar o vad ca fiind rama de inaltime redusa (Dadant 1/2). Celelalte, ME, Delon, etc sunt un pic prea inalte cred eu. Poate pentru extractia fagurilor fara foita cu centrifuga, un stup pe corpuri 1/2 s-ar preta mai bine. Probabil e nevoie inca de studiu practic.
Stau si ma intreb totusi: merita atatea eforturi pentru extragerea mierii prin centrifugare (adica pentru pastrarea fagurilor), sau e mai buna metoda Warre... influenteaza negativ chiar atat de mult colonia faptul ca la extractie ii iei si fagurii nu doar mierea? Poate s-ar putea gasi aici o solutie, nu stiu, poate un moment prielnic in care o astfel de actiune sa nu influenteze negativ, etc. Vad extractia asta ca pe o stramtorare a cuibului, poate ca facuta toamna ceva mai tarziu n-ar influenta negativ. Primavara oricum vor cladi.[/quote
Danmanne..tehnica lui Warre de a distruge fagurii e defectuasa, nu e buna pt ce vrem noi..de aia roiesc, trebuie ca stupii astia sa poata fi purtati in pastoral asa cum facea Delon, trebuie sa fie faguri drepti frumosi ca cei de sus nu din aceia precum vedem in Warre, trebuie sa extragem radial un numar mare de rame odata, apropos mai am un film cu un amic de al meu preot care are ME, si are una pe 42 rame motorizata..am fost sa-l ajut la extras, am scuturat rame pe ploaie la 8-9 seara sub umbrela, am innotat prin noroaie si..am facut treaba!
A fost circ, dar a fost frumos!
N-am extras niciodata un fagure 100% natural in care nu s-a crescut puiet, nu stiu cum e dar vom vedea..daca trebuie sa crestem macar cateva generatii de albina in ei atunci asta vom face..adica eu cel putin voi face tot ce e necesar ca treaba sa mearga si nu vad in foita o chestie care sa-mi dea munca peste cap..adica eu zic ca se poate si fara si ca e posibil sa fie mult mai bine.
Toti care au experimentat Warre pana acum i-am auzit mereu zicand ca nu e un stup de productie, ca e asa un bibelou de tinut in curte...eu sunt de alta parere..Lada Warre, Delon, sau cum vreti sa-i ziceti poate fi utilizata si pt productie fara probleme cu cateva mici modificari, si inca foarte bine..vine cu niste plusuri pe care celelalte lazi nu le au, am mai discutat e vb de iernare si stabilitatea climatica pe care o are colonia in asa ceva..pur si simplu orice colonie se dezvolta mult mai exploziv pe asa ceva decat in orice alt sistem..daca mai vb si de celula naturala si implicatiile pe care le aduce ea in intretinerea albinelor deja vorbim de un cumul de factori care duc undeva...unde, vom vedea!!