Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Practicarea apicultrii pastorale cu stupi ajutatori

Mesajde fratila_catalin » 13 Iul 2013, 17:14

Salut stimati colegi mai experimentati!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la practicarea apiculturii pastorale cu stupi ajutatori de pe vatra.
Ma intereseaza momentul cand se introduce puietul capacit si cat puiet se introduce de fiecare stup astfel incat sa nu generam chiar noi friugurile roirii.
Imi este foarte necesara deprinderea cu aceasta tehnica pentru a ma orienta de anul acesta cate roiuri/familii imi mai trebuie s.a.m.d. pentru la anul.
Va multumesc!
fratila_catalin

Re: Practicarea apicultrii pastorale cu stupi ajutatori

Mesajde cristi_vidican » 13 Iul 2013, 17:50

Un subiect foarte bun. Pus cam nepotrivit acum pt că toți cei care ar putea răspunde la așa ceva sunt plecați pe câmp.
Fără familii ajutătoare, nu poți face pastoral tot anul cu rezultate bune.
Se întâmplă în apicultura noastră, în orice zonă a țării, ca să existe în plin sezon pauze de cules. Uneori datorită ploilor, timpului, lipsei nectarului etc.
Aceste pauze, în lipsa unor stimulări consistente, fac ca uneori stupii de producție să ajungă toamna sub nivelul roilor.
Se știe că stupăritul pastoral uzează o familie de albine. Anumite flori uzează foarte mult. Rapița prin stropiri, teiul prin efectul nociv (cum a fost și anul acesta), precum și FS, unde uzura e cunoscută de toți.
În contextul acesta, e nevoie de rame cu puiet introduse din când în când în familiile de producție.
Dan Mărgărit ne-a spus (asta nu ne-a mai arătat) că la începutul sezonului, la prima inspecție în cuiburi uniformizează familiile, pregătindu-le pt cules. Adică, ia de la cele tari, care riscă să roiască și pune la cele mai slabe. Ia de la nuclee și pune acolo unde mai e nevoie.
Numărul mare de nuclee pe care ei le au, spune foarte mult.
În ce mă privește pe mine, nu am ce întări stupii, că și așa îi țin greu în frâu ca să nu roiască până la salcâm.
După salcâm pică culesul și la unii dacă nu fac roi, roiesc.
Dar, cu linie bună de mătci, stupii se pot întări fără riscuri.
Anul acesta nu mi-au roit stupii cei tari. Precizez că erau mătci care n-au fost crescute de mine.
Astfel de familii, cu astfel de mătci pot fi întărite când se pleacă la rapiță.
Se știe că un cules masiv este benefic pentru prevenirea roirii. Dar stupii cu gând de ducă, greu îi ții și așa în frâu.
Dacă urmează 2-3 culesuri de salcâm, se poate întări.
Când întărim, întotdeauna trebuie să asigurăm spațiu pentru pontă.
Am unificat odată 2 stupi mai slabi. Eram la începutul rapiței. Fiecare era pe 5-6 rame și am zis să produc ceva cu ei. Peste câteva zile când am venit la ei, erau deja în friguri, chiar dacă aveau cules foarte bun.
Rame cu puiet adăugăm cu cel puțin 15 zile înainte de marele cules care-l vizăm.
Exemplu: vrem să prindem din plin salcâmul. când plecăm la rapiță întărim stupii. Astfel, vom avea albină bună pe tot parcursul lunii mai la salcâm.
În cazul meu, am observat o lipsă de populație la tei și la FS. Și aceste cazuri trebuie întărit înainte.

Eu am vorbit mai multe din experiența mea.
Treaba aceasta e relativă în funcție de ce cules urmărește fiecare.
În orice caz, trebuie împuternicit în perioada rapiței.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde fratila_catalin » 13 Iul 2013, 19:25

Asa este Cristi. Daca familia este roitoare la prima aglomerare a cuibului va intra in friguri.Cred ca aceea sau acestea sunt familii bune de ramas pe vatra si din care sa luam puietul pentru stupii ce urmeaza sa i dislocam.
fratila_catalin

Mesajde proapis13 » 13 Iul 2013, 20:14

Titlul topicului ar fi trebuit sa fie,Valorificarea culesurilor cu ajutorul familiilor ajutatoare
Initiatorul topicului in afara de faptul ca nu stapineste bine termenii apicoli nu cunoaste nici macar forumul
Exista functia viewforum.php?f=69 - Cautare avansata iar cine o foloseste da de
Valorificarea intensiva a culesurilor - viewtopic.php?f=4&t=3839&p=131292&hilit=familii+ajutatoare#p131319
unde se face vorbire si despre pregatirea familiilor in vederea deplasarii in pastoral si ajutorarea acestora cu puiet

Eu unul propun ca discutia sa se poarte aici - viewtopic.php?f=4&t=3839&p=131292&hilit=familii+ajutatoare#p131319
deoarece este pacat ca info pretioasa sa se disperseze,asta in cazul in care mai este de adaugat ceva din experienta colegilor ce folosesc aceasta metoda
Ramane la latitudinea moderatorilor daca se unifica cele 2 topice
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Adi Hodis » 14 Iul 2013, 16:06

Iarăşi este cazul de a îndemna la ... studiu.
Nu se cunoaşte notiuni elementare, nr-l de zile in care, din ou se ajunge la albină culegătoare. Un calcul simplu, dă răspunsul solicitat.
Dar ... si mîine e o zi ...
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE