Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Asigurarea rezervelor de miere pt iernare in ME

Mesajde alin m » 12 Iul 2013, 22:16

paul scrie:
perma scrie:Din ce-am citit pe forum, inversarea nu se face.

Ba se face ...
Deblochezi (inlocuiesti) ramele pline cu miere din catul 2 (pe care nu le extragi , ci le pui deoparte la rezerva pentru iernat) cu rame crescute bune de ouat. Regina va urca in catul 2 si va oua. Bineinteles, trebuie stat cu siropelul pe ele pentru stimulare- completare. Dupa ce ti-a ouat macar 6 rame din corpul de sus ... inversezi . Corpul 2 devine corpul 1. La fel corpul 1 sa aiba rame bune de ouat .

parca nu se lucra cu rama ca sa te apuci sa numeri pana la 6
alin m

Mesajde paul » 12 Iul 2013, 22:27

Ai dreptate ... principiul ME (MER) e sa nu lucrezi cu rama. Ideal ar fi (fost) sa aiba colegul 3 caturi crescute. Catul 3, cel cu miere ramane deasupra iar cu catul 1 si 2 sa faca inversari. In conditiile in care nu are decat 2 caturi trebuie sa faca compromisul de a lucra cu rama. Altfel risca sa intre in toamna-iarna cu albine putine, cunoscut fiind faptul ca prin august cand noptile devin mai reci, reginele nu mai manifesta apetenta pentru a oua in catul de jos. Si daca catul 2 este blocat ... :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde perma » 12 Iul 2013, 23:11

Eu sper ca pana la ora asta catul doi sa fie plin cu miere. Tei si faneata. Perspective erau cand le-am vazut eu acum 2 saptamani. Un alt cat cu rame crescute nu am, dar pot sa le pun un alt cat cu rame goale, pentru constructie. Intrebarea mea e de ce sa pun catul doi (dupa ce l-am luat p'ala cu miere) deasupra. Instinctul coloniei nu e sa puna mierea deasupra puietului si sa continue dezvoltarea in jos? Deci as putea lasa stupul asa cum este si doar sa-i mai pun un corp sub el!? Asa am citit si in cartea abatelui Warre, asa-mi pare si mie logic...
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde paul » 13 Iul 2013, 07:45

perma scrie: Intrebarea mea e de ce sa pun catul doi (dupa ce l-am luat p'ala cu miere) deasupra. Instinctul coloniei nu e sa puna mierea deasupra puietului si sa continue dezvoltarea in jos? Deci as putea lasa stupul asa cum este si doar sa-i mai pun un corp sub el!? Asa am citit si in cartea abatelui Warre, asa-mi pare si mie logic...

Perma ... abatele are dreptate in conditiile in care vorbim de perioada de ... primavara. Primavara ... asa se face . Vara tarziu inspre toamna , nu se mai face asa , cunoscut fiind faptul ca reginele prefera sa oua cu predilectie in corpul 2 unde este mai cald si se poate pastra mai usor caldura. Tu faci cum crezi ! Sfatul meu ... incearca sa faci macar cu o familie cum ti-am spus eu si la 15 august sa numeri ramele cu puiet. Vezi cate rame ai in acela (aceia)pe care i-ai preparat ... a la abate , si vezi cate rame ai in acela pe care l-ai preparat dupa cum ti-am sugerat eu. Si apoi sa vii sa ne povestesti ...
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde paul » 13 Iul 2013, 08:02

Imi mai permit sa-ti dau un sfat ... daca nu te deranjeaza ;) Incearca sa scoti din corpul 2 ramele pline cu miere si capacite total, trece-le la rezerva si in locul lor introdu rame cu foita deasupra cuibului. Stimuleaza cat poti de mult pentru ati creste fagurii. Cu cat mai repede cu atat mai bine !!!
paul

Mesajde cristi arad » 13 Iul 2013, 11:30

ignatius scrie:Va salut
Una din probleme stupului ME, pe care o intampina o serie de apicultori, este mortalitatea albinelor in stupii ME din cauza faptului ca nu urca in corpul 2. Bine, stim, la unii urca , la unii nu urca.
As vrea sa discutam despre cum asiguram rezervele de miere in corpul 2 pentru iernat? ar fi 2 variante, ce spuneti?
1. Inca din timpul anului ne preocupam sa punem la pastrare rame pline cu miere, asta ar fi varianta cea mai buna;
2 Sau de la ultimul cules de floarea soarelui lasam in corpul de sus rame pline cu miere?

De ce vreau sa scot in evidenta acest subiect?
Ne trezim ca la floarea soarelui scoatem toata mierea iar matca cu tot puietul o vom avea in corpul de sus. In acest corp de sus urmarim sa avem si puiet mult si rame pline cu miere pentru iernat, vedeti unde apare problema? pe de o parte vrem corpul de sus plin cu rame cu miere pentru iernare pe de alta parte ne dorim puiet mult.
Cum rezolvam aceasta problema sau contradictie ? sau cum intretinem familiile de albine in stupi ME langstroth dupa ultimul cules de la floarea soarelui astfel incat sa asiguram in corpul 2 rame pline cu miere?
Va multumesc

de ce ai trecut pe ME?; de ce incepi iernatul in corpul de jos?; cam cata miere intentionezi tu sa lasi in ei?? Ti-am pus intrebarile ca sa te fac atent si sa te invit la o discutie; hai sa vedem ce zici
cristi arad

Mesajde Adi Hodis » 13 Iul 2013, 12:41

perma scrie:Adi, ai dovedit ca esti un gentleman. Iti multumesc pentru sfaturi. Doua intrebari am, una pentru tine si alta pentru teinegru64:
1) la mine colonia d'abia anul asta se stabilizeaza pe doua corpuri. Mai pot face extractie acum din corpul 2 sau e prea tarziu?
...

Da, poţi sa extragi. Încă nu s-a terminat culesul de la floarea-soarelui dar trebuie sa ţii cont de cantitatea de miere existenta in stupi si aportul zilnic de nectar.
Nu extragi din ramele cu puiet mult.
Mai bine ar fi sa extragi ramele marginase ca sa protejezi puietul si spargi cuibul doar cu 1 rama, pt ouat.

Rame la cladit se pot da. In perioada actuală, cladesc majoritar celule de albine.
In prezenţa unui cules bun, cladesc bine chiar si in august.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde perma » 13 Iul 2013, 14:03

Acum, dupa ce am citit toate sfaturile (pentru care va multumesc) cred ca o sa procedez in modul urmator (mai ales ca am un singur stup multietajat, deci bibilirea nu-i o problema):
O sa iau stupul rama cu rama si iau din el toate ramele cu miere. Daca-s peste 10 atunci se face un cat cu provizii pentru iarna si se extrage restul. In locul ramelor extrase se pun rame pentru constuctie. N-o sa fac niciun gen de inversare. Vedem ce construiesc/culeg pana la impachetarea de iarna. Totodata o sa pun si o rama 1/1 la mijlocul cuibului ca albinele sa o creasca si pe ea pana la nivel de doua rame 3/4 ca sa urmez exemlul lui @teinegru64. Astfel, daca mai culeg ceva pana la impachetare si acel ceva se poate extrage, nu?
Azi esti bine-sanatos si maine te lauda popa'n curte!
Omu' ie inainte de toate!
perma

Mesajde un OM » 13 Iul 2013, 22:45

Daca gasiti 10 rame cu miere luati la pastrare cel mult 5,pe cele mai capacite, nu stiti vremurile.Eu mai repede as extrage celelalte 5 si le-as da la ouat. Apoi, mai tarziu, daca consider ca nu au suficienta miere de iernare, as da mierea la punga, in septembrie spre octombrie.
un OM

Mesajde paul » 14 Iul 2013, 08:41

perma scrie: N-o sa fac niciun gen de inversare.

Faci cum crezi ...
Numai ca, de la o vreme (august-septembrie) regina nu mai vrea sa oua decat in corpul 2 ... :x
Daca crezi ca ai alta solutie decat inversarea ... 8-)
paul

Mesajde mateiflorin » 14 Iul 2013, 22:09

din fruct de pepene rosu se extrage ceva miere adica sa il sparg si albinele sa soarba zeama
mateiflorin

Mesajde cristi arad » 14 Iul 2013, 22:41

cristi arad scrie:
ignatius scrie:Va salut
Una din probleme stupului ME, pe care o intampina o serie de apicultori, este mortalitatea albinelor in stupii ME din cauza faptului ca nu urca in corpul 2. Bine, stim, la unii urca , la unii nu urca.
As vrea sa discutam despre cum asiguram rezervele de miere in corpul 2 pentru iernat? ar fi 2 variante, ce spuneti?
1. Inca din timpul anului ne preocupam sa punem la pastrare rame pline cu miere, asta ar fi varianta cea mai buna;
2 Sau de la ultimul cules de floarea soarelui lasam in corpul de sus rame pline cu miere?

De ce vreau sa scot in evidenta acest subiect?
Ne trezim ca la floarea soarelui scoatem toata mierea iar matca cu tot puietul o vom avea in corpul de sus. In acest corp de sus urmarim sa avem si puiet mult si rame pline cu miere pentru iernat, vedeti unde apare problema? pe de o parte vrem corpul de sus plin cu rame cu miere pentru iernare pe de alta parte ne dorim puiet mult.
Cum rezolvam aceasta problema sau contradictie ? sau cum intretinem familiile de albine in stupi ME langstroth dupa ultimul cules de la floarea soarelui astfel incat sa asiguram in corpul 2 rame pline cu miere?
Va multumesc

de ce ai trecut pe ME?; de ce incepi iernatul in corpul de jos?; cam cata miere intentionezi tu sa lasi in ei?? Ti-am pus intrebarile ca sa te fac atent si sa te invit la o discutie; hai sa vedem ce zici

se pare ca omul nu-i interesat; nici o problema
cristi arad

Mesajde proapis13 » 14 Iul 2013, 23:26

Din cate stiu lobenita are in jur de 20g zahar la 300g fruct copt
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde mateiflorin » 14 Iul 2013, 23:51

proapis13 scrie:Din cate stiu lobenita are in jur de 20g zahar la 300g fruct copt
salve :D

adica la 10 kg fruct are 600 gramje de zahar convenabil azi am aruncat 1 tona de lubenita
mateiflorin

Mesajde Geany » 15 Iul 2013, 08:32

In cazul formarii de roi intr-un corp de stup ME, care nu ajunge pe doua corpuri pana la sfarsitul sezonului, cum se ierneaza pe un singur corp, mai exact cum ar trebui dispusi fagurii cu miere si cam cate rame cu puiet ar trebui sa aibe la pregatirea pentru ienat?
Geany

Mesajde bucursorinelionel » 15 Iul 2013, 12:46

Stupul ME e poate cel mai voluminos datorită nr. de caturi ce se pot adăuga, generozitatea volumului său determină condiții de dezvoltare pe verticală pentru colonie dar impune condiții pentru a da dovada performanțelor:
1) Matcă (super)performantă..(selecție, selecție, selecție...),
2)Rame echipate cu faguri artificiali de calitate, deoarece, în medie, o colonie pusă pe treabă, clădește 3 rame echipate față de un fagure natural echivalent ca suprafață doar cu o ramă,
3) cote/dimensiuni care să convină albinei (nu mai insist, s-a mai discutat),
4) de regulă iernează pe 2 corpuri, ramele cu mierea căpăcită obligatoriu deasupra cuibului, chiar și când nu ai un cat (cazul roilor) plin cu rame de puiet..dacă ai măcar 5-6 rame, în acest caz, mai bine reduci spațiul pe lateral, cu diafragme in fiecare cat.
Și să nu uităm că, intr-un spațiu vertical, albina construiește de sus în jos, tot așa are și tendința de acumulare.
bucursorinelionel

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR