Am inceput cu 42 de roi, dupa cum am mai spus aici in italia se ierneaza roi, iar la sfarsitul lunii martie deja sunt familii pt reproductie, incepand cu 5-10 aprilie incepe perioada roirii, avantajul ligusticei este ca faci roi de te saturi iar la urmatorul control dupa 2 saptamani poti face iar, singura conditie este sa nu ingenunchezi familia.
eu am folosit pana acum numai pentru starteri in jur de 100 de rame cu puiet, deloc economic, aceste rame cu puiet insemnau inca 100 de familii in acest moment pe 7-8 rame..dar..a trebuit sa merg pe starteri.
am spus ca eu transvazez joi si vineri, si recoltez luni si marti ,pentru ca reginele sa ajunga la destinatar joi, maxim vineri.
in prima luna , luna mai am sarit de pragul strategic de 200 de regine, in iunie 340 de regine, iar acum pana pe 10 iulie sunt deja 170.
am dat aceste detalii pentru cei ce doresc sa isi completeze un pic cunostintele (vaste sau pentru cei ce sunt la inceput)..urmand sistemul italian de reproductie.
sincer la inceput nu imi convenea, dar acum privesc cu alti ochi.
lucrez cu aproximativ 300 de nuclei de imperechere, acestia sunt acum in productie si incerc sa ii tin plini tot timpul, in lipsa de cules pe care am avut-o de aproximativ 3 saptamani a fost dificil cu cresterea botcilor.
folosesc un incubator ..botcile de luni le iau duminica cand ma intorc de la plaja

iar cele de marti luni dupa ce termin...in cazul cand duminica nu trec pe la ele orfanizez finisorul de luni joi seara, vineri botcile fiind in ziua 12 vor muri datorita socului...
probleme cu botcile am avut , am pierdut luna trecuta in jur la 300 datorita transportului si temperaturii ...de unde am eu stupina pana acasa sunt 28km...o jumatate de ora a fost suficient.
imperecherea a fost in jur la 70% o medie sa spunem, dar am avut si 26% si 93%...de plouat nu a plouat dar a batut un vant de nu puteai sta in picioare.
un mare accent pun pe cresterea trantorilor, in fiecare familie se regasesc una sau doua rame , la inceput in marginea cuibului iar acum in mijlocul lui, altfel datorita tendintei de blocare a cuibului, le umple cu miere.
Problemele cu care m-am confruntat au fost multe, nimeni nu ma luat de manuta sa imi spuna pas cu pas si le-am vazut pe propria piele..iar acum pot spune ca am reusit sa tin depopularea nucleilor in frau....totul consta in verificarea botcilor joi si vineri, dupa un mic calcul al meu, in jur la 5 % din regine nu eclozioneaza, este un procent mic, dar la o cantitate de 300 de nuclei folositi de 2 ori pe luna se aduna si iti da peste cap locurile de imperechere, unde incerci sa ai 70-80 de nuclei la zi...vei avea ulterior 100-120,...si de aici nebunie si cu botcile, si cu timpul scurt, si cu roierea din apidea..si cu finisorii.si cu spatiul mic din camera de pastrare a nucleilor.
daca am reusit sa va fac o idee despre cresterea matcilor in sistem intensiv...ma bucur mult, consider ca trebuie sa pun si eu umarul la acest forum cu informatii, ca de invatat am invatat destul de pe urma lui!
am sa revin cu fotografii!