akmm scrie:Cum sa dezvolt subiectul acesta eu, nascut rus starover (.......)
Domnul akmm, in nici un caz prin post-ul meu de mai sus nu am intentionat sa va ating pe dvs sau altul, indiferent de etnie, stiti probabil ca dvs va port un deosebit respect. Daca prin cele de mai sus v-ati simtit atins, aveti scuzele mele, nu asta a fost intentia.
Ma deranjeaza cand baga se in fata chestia cu ortodoxismul pentru a acoperi intentii murdare, politice. realitatea vizavi de ortodoxism in rusia este aceea care v-am scris-o mai sus, importanta acordata zilei de Pasti vs. zilei de 9 Mai.
Discutia nu este despre rusi sau romani ci despre Rusia si Romania... am prieteni de viata rusi, kazaci, kalmuci, unii au stat la mine in casa si eu am stat in casa lor.
Oameni deosebiti, intentionat subliniez cuvantul "oameni". Eu aici vorbesc de un sistem politic si nu dau doi bani pe un nationalism sustinut de o temelie putreda, fara nici o legatura cu realitatea, indiferent cine l-ar sustine. Din pacate in ultima vreme, acest pseudo-nationalism este o unealta de manevra (iarasi).
Stiu foarte bine cum sunt priviti romanii in afara, daca vorbim doar de cele negative: needucati, barbari, nesapalati, criminali,
hoti, hoti, lenesi, ... ca sa enumer doar cateva calificative. Celelalte de bun augur sunt de departe eclipsate de cele anterior mentionate. Degeaba se duc 20 ingineri la Bergamo, 10 cercetatori la Geneva, sau 30 doctori la Paris cand se duce unul care violeaza sau da in cap, pe strada la Milano.... ala, unul, ii baga in rahat pe toti... Cum sunt rusii sunt priviti in afara? - galagiosi, scandalagii, se sparg in bani, turisti, betivi, nespalati, grandomani, etc.
Analizand cele de mai sus, eu zic - avantaj rusi... asta e realitatea vazuta in afara, fie ca ne place sau nu (mie nu imi place).
Asta asa, ca parenteza, dar repet, discutia mea se refera la Rusia si Romania, nicidecum la rusi si la romani. Vorbesc despre Rusia, cu referinta la sistemul politic sustinut regional si global.
Romania este o tara prea mica sa isi poata vedea singura de interese, sa creeze un pol al puterii regionale. Suntem luati ori de unii, ori de altii (corect spus "luati", ca alegerea nu prea o facem noi).
In momentul de fata Rusia sub Putin si-a cam pus ordine in gradina, au aranjat chestiile interne, acum incep sa se concentreze iarasi asupra politicii externe si a extinderii influentei externe. De unde si noul val de "fraternitate" asupra popoarelor vecine, revocarea ortodoxiei (doar pe plan extern ca intern nu face doua ruble), mici aluzii la crearea unui nou tratat comenrcial regional, etc, etc (vezi relatia actuala cu Kazakhstanul, cu Bielorusia, vezi eforturile de readucere in matca a Ukrainei, schimbarea de politica vizavi de rep Moldova si altele) ...
Repet ce am scris mai sus, singura sansa de un trai mai bun este sa fim luati de occident. Va inchipuiti ca traim prost, noi Romanii ?? Asta pentru ca ne raportam la nemti, italieni, francezi, etc. Dar daca cineva a fost in est, (excludem Moscova si Peter, ca nu e reprezentativ), mult in est sau sud, Romania pare un paradis roz, foarte roz... credeti-ma.
Estul este o optiune pentru cei carora le place politica pumnului de fier (in gura)!! Acest sistem nu da doi bani pe individ, sau pe drepturile individului, totul se reduce la sistem, sistemul primeaza individului.
Ne-am obisnuit cu libertatea si nu mai stim ce inseamna lipsa ei pentru a o aprecia cum se cuvine... mai cititi istoria....
Scutul american este o chestie binevenita, nu ca am fi aparati de 6 rachete, ci pentru faptul ca suntem, nu sub "scutul antiracheta" (frectie) ci sub scutul de interese occidental, chiar si ca regiune periferica...
E un catren care imi place, al lui Pastorel, referitor la prezenta americanilor in orient acum mai bine de jumate de secol:
"Daca si de data asta / Se retrag din Orient / Ma fac porumbelul pacii / Si ma p*s pe Occident" 
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!