ignatius scrie:salut
recapitulez putin.
mai in gluma:
AXIOMA: intodeauna matca va dori sa urce sus sa ponteze si daca urca intr-un ME sigur va oua;
directii pentru o iernare buna:
1. Asigurarea spatiului pentru matca
2. Rame pline cu miere
La ME e mai complicat pentru ca rama cu puiet si cu coronita nu asigura mierea peste iarna, deci trebuie sa avem rame separate pentru puiet si rame pline cu miere separate. Daca lasam corpul 2 plin cu miere prea devreme, matca va urca , da mierea la o parte si va oua si vom pierde si acele rame pe care ne bazam pentru iernare.
DEci fie ai rame cu miere la pastrare, fie ramele cu miere va trebui sa le tii in fiecare cat in lateral; sau inca mai tii gratie haneman dar cand noptile sunt reci nu e cel mai bun lucru sa tii matca jos si caldura sus.
asta am scris-o rapid pt ca tocmai am venit de la stupi si m-am lovit de acest aspect.
cu stima
Axioma aia este incompleta. Matca urca sus sa oua dar in nici un caz nu o sa coboare albinele mierea in corpul de jos pentru ca ea vrea sa oua in corpul de sus.
Daca nu se fac inversari de corpuri aiurea, schimb de rame intre corpuri si alte manevre cat timp albinele au un cules normal sau beneficiaza de stimulare o sa isi aseze mierea acolo unde trebuie. La ME majoritatea problemelor apar cand isi baga nasul apicultorul si mai muta o rama de ici dincolo.
Aici in zona pe la 1 august incep sa verific toate familiile si estimez rezervele de miere. Cele pe 3 corpuri raman pe 2, cele pe 2 raman asa iar cele pe 1 primesc un corp cu miere deasupra(in cazul roilor buni, minim 8-10 rame cu albine, asta daca nu au primit deja) sau un corp cu rame goale sub corpul existent.
De obicei corpul de jos este plin cu puiet si polen si foarte putina miere pe ramele marginase. Sus la familiile normale au miere, polen(putin) si puiet(mai mult sau mai putin, in functie de matca, puterea familiei si culesul existent). Pe masura ce albinele inca aduc nectar/sunt stimulate matca ramane cu puietul doar jos si in corpul de sus puietul este impins in partea de jos a ramelor.
Dupa ce se raceste estimez cantitatea de albina si scot ramele care nu sunt pline cu miere, eventual descapacesc dupa diafragma 1-2 rame astfel incat sa fie umplute. O familie care are 6-8 rame pline cu miere nu ar trebui sa aiba probleme pana in aprilie. Fara nici un fel de turta sau stimulare.