Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

pozitia stupilor

Mesajde glaliona » 04 Oct 2011, 08:13

Salutari la toata lumea.Am si eu o mica problema pe care sper sa o rezolv cu ajutorul vostrul.Am pe vatra 19 stupi care sant cu urdinisul spre nord,spre directia de unde iarna viscoleste.Mentionez ca este primul an de cand am albinele,adica le am din primavara si asa am fost sfatuita de un cumnat apicultor sa le pun.Se apropie vremea rea si ma tem sa nu bage zapada pe urdinis.Va intreb daca pot sa intorc toate lazile la 180 grade atunci cand da bruma si albina e stransa in ghem.Astept pareri.
glaliona

Re: pozitia stupilor

Mesajde gabi bee » 04 Oct 2011, 13:45

cel mai bine este sa le suciti inca de pe acum ,pe toate odata ,cu cate putin in fiecare zi si in 7-10 zile ajung cu urdinisul spre sud , cum de fapt este si normal ! ;)
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde stroe » 04 Oct 2011, 18:53

poti sa-i intorci cand vrei ( acum se poate intoarce treptat cate 45 grade pe zi sau atunci cand vine vremea rea se pot intoarce total din prima)
stroe

Mesajde glaliona » 04 Oct 2011, 19:22

Daca intorc in fiecare zi cate un pic la un moment dat vor ajunge unul in spatele celuilalt.Distanta dintre ei nu va permite sa aiba arie de zbor.Cred ca ar fi mai bine sa intorc toti stupii in momentul cand albina va inceta zborul.Cumnatul a avut intentia buna,a vrut sa nu am probleme cu vecinii.Dar pe parcursul anului am vazut ca am albina foarte cuminte(toata vara am lucrat in stupina in tricou si pantalon scurt),la el in schimb te fugaresc toata curtea pana in casa :lol: .Locuim in regiuni diferite(Galati si Arad).Mersi de raspuns si mai astept pareri.
glaliona

Mesajde Badea. claudian » 04 Oct 2011, 20:58

Ai un pic de rabdare pana in luna noiembrie cand vremea devine mai rece si instabila si activitatea lor este din ce in ce mai redusa ..... si atunci cand prinzi o fereastra cu temperatura mai ridicata si ghemul este mai afanat adica albinele se afla in semighem poti face manevra de intoarcere a stupilor cu urdinisul catre dud-est .... numai asa vor avea o iernare usoara cu zboruri de curatire ori de cate ori se va ivi ocazia !!!
PS.
Iarna vantul nu sufla de la nord singurul vant care bantuie pe la noi este crivatul si acesta vine de la rasarit :oops: :oops:
Badea. claudian

Mesajde proapis13 » 04 Oct 2011, 22:36

Badea. claudian scrie:Iarna vantul nu sufla de la nord singurul vant care bantuie pe la noi este crivatul si acesta vine de la rasarit :oops: :

Asta e valabila la noi ;) dar la el nu cred ca e valabil
Daca in zona lui bate vantul din Nord-Est :o
Apropo,din ce zona e???? :shock: ca daca e din centrul tarii....
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde glaliona » 04 Oct 2011, 23:03

Daca va referiti la mine sant din Galati si va spun sincer ca nu stiu sigur din ce directie viscoleste. :roll:
glaliona

Mesajde Badea. claudian » 04 Oct 2011, 23:11

DL. Marian nu stiu de unde este .... acum ori din galati ori din arad alta solutie de a rezolva problema nu cred ca mai are .... iarna crivatul bate de la N-E la S-V asa ca nu are cum sa scape de el
Badea. claudian

Mesajde glaliona » 04 Oct 2011, 23:15

Ultimul raspuns ma descurajat total.Cum adica nu am cum sa scap de el? :o
glaliona

Mesajde Badea. claudian » 04 Oct 2011, 23:25

Daca cei 19 stupi pe care ii ai ierneaza afara sub cerul liber nu ai cum sa " scapi de crivat " .... decat daca sunt pusi intr-un adapost special amenajat
Badea. claudian

Mesajde glaliona » 04 Oct 2011, 23:47

Stupii ierneaza afara.Intrebarea ar fi daca merita sa-i rasucesc cu urdinisul spre Sud.
glaliona

Mesajde proapis13 » 04 Oct 2011, 23:50

Lasa ca au aparut tot felul de busole pe piata speciale pentru orientare in teren
si tot felul de statii meteo la purtator;o gasi el ceva maruntis sa ia una
Nu-i nevoie de aia cu laser si G.P.S.
Sa aiba grija la distanta fata de sol ca-n rest de vant tot nu scapa ;)
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Liviu Began » 06 Oct 2011, 09:51

glaliona scrie:Daca va referiti la mine sant din Galati si va spun sincer ca nu stiu sigur din ce directie viscoleste. :roll:

E o melodie " De la rusi vine ploaia" ... prin analogie Crivatul tot de acolo. Am locuit 10 ani in Galati si din ce-mi aduc aminte INTOTDEAUNA vantul de iarna (deci cel rece) bate dinspre N-E-E.
Vis-a-vis de "daca scapi sau nu" e vorba de vant... de el nu scapi dar asta nu ar fi o problema pt "zburatoare". Eu ti-as recomanda ca in primul rand sa asezi stupii langa un gard aflat in directia opusa din care bate vantul caci daca va fi o iarna mai grea (cum se anunta-cu multa zapada) si nu ridici stupii suficient in mod cert exista pericolul, datorat vantului puternic din zona, sa-ti troieneasca zapada pe langa ei si sub ei iar atunci sa sufoci albinele, inm cazul; in care nu actionezi rapid cu dezapezirea.

Succesuri :D
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde iosca » 29 Noi 2011, 20:58

Pan' la urma i-ai intors sau nu ? Daca nu i-ai intors, intoarce-i (fara sa le muti locul) pe toti la 180 gr. Eventual asteapta sa treaca zilele astea insorite si intoarce-i fara sa-i bruschezi, dar ii poti intoarce oricand (parerea mea !)
http://iosca.sunphoto.ro

Când te-aştepţi mai puţin, atunci îţi dă Dumnezeu mai mult !
iosca

Mesajde nae » 30 Noi 2011, 20:21

La intrebare au raspuns colegii. Problema mea este alta : -cumnatul, apicultor, tine stupii cu urdinisul spre N ,vara la 35-40 grd. ,!? (are pavilion? )
nae

Mesajde glaliona » 02 Dec 2011, 09:48

Salut toata lumea de pe forum.Stupii iam intors acum 15 zile.Sper sa fie bine.Cumnatul meu locueste in Arad si are 50-60 de stupi pe vatra.In primavara cand am cumparat stupii intentia lui a fost sa nu deranjez vecinii dar pe parcurs sa rezolvat.
glaliona

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR