Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mierea de Soc

Mesajde Closcutz » 23 Iul 2013, 12:21

Si o produci dumneata si nu aflasem noi. Da fuguta la manual si mai baga de acolo ceva arbusti, plante spontane sau chiar de cultura de la care ai umplut butoiele.Daca iti spun ca ma apropii de suta de familiii, n-are relevanta prea mare ca la anu incerc sa depasesc numarul asta. In alta ordine de idei nu conteaza cati ai, ci cati ai puternici.
Closcutz

Mesajde Closcutz » 23 Iul 2013, 12:30

In alta ordine de idei asta e viata, altii vor sa fructifice salcamul, altii n-au salcam si merg pe amorfa, iar unii mai inteligenti si cu experienta care stiu mersul lucrurilor, proceseaza tone de miere de soc, si cand vine maharu de la achizitii vinde miere de soc la pret de salcam, aoleu e cam putin...atunci la pret de mana. :lol:
Closcutz

Mesajde mirceas » 23 Iul 2013, 12:55

Closcutz scrie:Si o produci dumneata si nu aflasem noi. Da fuguta la manual si mai baga de acolo ceva arbusti, plante spontane sau chiar de cultura de la care ai umplut butoiele.Daca iti spun ca ma apropii de suta de familiii, n-are relevanta prea mare ca la anu incerc sa depasesc numarul asta. In alta ordine de idei nu conteaza cati ai, ci cati ai puternici.

Macar unii mai citesc cartile de apicultura si nu fac apicultura dupa ureche, poti sa ai matale si o suta,, degeaba daca nu stii ce sortimente de miere ai in butoaie, macar pentru cultura generala. Unii mai intra pe forum poate mai afla si ei cate una alta, dar sa te apuci sa vorbesti aiurea in tramvai chiar nu isi are rostul. Nu spun cu rautate chiar nu conteaza numarul, azi ai 100 vine iarna ramai cu 2, 3 in primavara( Doamne fereste )
Sanatate si numai bine
mirceas

Mesajde mirceas » 23 Iul 2013, 12:58

Closcutz scrie:In alta ordine de idei asta e viata, altii vor sa fructifice salcamul, altii n-au salcam si merg pe amorfa, iar unii mai inteligenti si cu experienta care stiu mersul lucrurilor, proceseaza tone de miere de soc, si cand vine maharu de la achizitii vinde miere de soc la pret de salcam, aoleu e cam putin...atunci la pret de mana. :lol:

Parinte cand ajungeti in Bucuresti sa imi dati de stire !!!
mirceas

Mesajde delorin I » 23 Iul 2013, 16:29

Oare de ce trebuie sa trebuie sa deviati in insulte si injurii? E o problema deschisa, se dezbate si pana la urma se va afla adevarul! Cum putem afla prin analize ce contine aceasta miere de soc sau doar cu gust de soc? Doar in Germania se pot face aceste analize? Pana la urma poate fi un subiect de interes general! Stie cineva rusa? Sa caute in ruseste pe google si sa lamureasca acest subiect! La ditamai continentul imposibil daca exista acest tip de miere, sa nu existe in Rusia! Мед шока asa mi-au tradus mie dar nu gasesc si nu sunt convins ca e corect tradus!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 23 Iul 2013, 17:04

Elderberry Sambucus nigra Shrub 20 - 60 pounds honey; 600 - 800 pounds pollen per acre Nectar and excellent pollen source Blooms for 10 - 15 days. Honeybees love the pollen. The annual variety of elderberry, Sambucus ebulus, is also a good honeybee plant ! Ata e sursa http://www.themelissagarden.com/TMG_Vetaley031608.htm interesanta pentru ca sunt descrise si alte plante de cultura care sunt si melifere!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde Closcutz » 23 Iul 2013, 17:54

N-am nimic impotriva diversitatii. E clar ca socul negru e cel melifer, dar mi se pare cam exagerat sa spui ca mierea este de soc, mai digerabil ar fi fost sa admitem ca are aroma sau gust de soc, dar este poliflora. Ma gandesc ca si la voi ca si la mine arbustii de soc sunt spontani(nu exista o plantatie sau o padure cu soc preponderent). Daca ai avea soc negru, ai dresa albinele cu sirop facut din ceai de flori de soc, ai avea caturi de 1/2 (de preferat redus) si flora spontana mai saraca combinata cu densitate mare de arbusti de soc, poate s-ar strange de orgoliu cate un cat de la familiile mai puternice. Pina la urma deaia tinem albine sa facem miere cat mai multa si daca se poate cat mai diversa, dar la aachizitie se fac mutre la rapita, se cauta salcam, de pe la noi floarea soarelui, izma si tei mai mult pentru casa si cateodata amorfa daca nu-i salcam. La cateva zeci de km am fost chemat la coriandru, dar era peste mana asa ca nu am experimentat inca sortul asta. Pentru cine ajunge la munte si face mana, faneata, mur bravo lor, jos palaria.
Closcutz

Mesajde delorin I » 23 Iul 2013, 17:59

Deci e nevoie sa traduc ce am postat anterior... Sambucus NIgra sau socul negru produce in conditiile supuse analizei intre 9 si 27 kg de miere la hectar(deci nu nectar) dar mai ales polen in cantitati industriale- intre 272kg si 362 kg pe hectar! Sa ne surprinda dar ca mierea are gust de soc? Acum depinde de plantatia de soc din jur si momentul cand albinele il recolteaza! Deci mierea de soc nu este un mit ci dupa cum se poate observa este certificata in afara!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Re: PRETUL MIERII 2013

Mesajde State » 23 Iul 2013, 19:19

delorin I scrie:Elderberry Sambucus nigra Shrub 20 - 60 pounds honey; 600 - 800 pounds pollen per acre Nectar and excellent pollen source Blooms for 10 - 15 days. Honeybees love the pollen. The annual variety of elderberry, Sambucus ebulus, is also a good honeybee plant ! Ata e sursa http://www.themelissagarden.com/TMG_Vetaley031608.htm interesanta pentru ca sunt descrise si alte plante de cultura care sunt si melifere!

Iar acum sa luam aminte ce se stie la noi, in Romania:

Dragos2006 scrie:Asta cu mierea de soc e criminala , am trait sa o aud (vad) si pe asta . Daca ati sti ca socul este otravitor in anumita cantitati ... Eu unul pana anul trecut mancam cu placere dulceata din fructe de soc dar cand la un curs am invatat despre soc am incetat sa mai pun gura pe produsele obtinute din soc.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde delorin I » 23 Iul 2013, 19:38

In mod ciudat sau inexplicabil, site-ul societatii romane de apiterapie, ignora in lista de 120 de plante prezentate, tocmai socul!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 23 Iul 2013, 19:58

Mai fratilor dar ce v-ati mai aprins pe aici
Astazi am incins telefonul si am stat de vba cu cativa apicultori batrini
Toti la unison au recunoscut ca nu au facut si nu au mancat vreodata miere de soc
Nu uitati ca la mine in zona unde am copilarit,Hinova si zona unde am stupii sunt arbusti de soc la tot pasul

O explicatie pertinenta venita tot din partea unui apicultor cu peste 40 de ani de experienta ar fi ca vinovata de mirosul si aroma de soc din miere ar fi Gladita(tecarul) - http://www.google.ro/search?q=gladita&b ... d=0CC8QsAQ planta ce se inrudeste cu salcimul si care in anumiti ani infloreste concomitent cu salcimul sau spre sfirsitul acestuia
Cei ce fac miere in stationar daca trag mierea maturata pot avea surpriza sa constate ca mierea are gust de ,,soc'' si de aici expresia de miere de soc

Este un punct de vedere personal si trebuie tratat ca atare,nu am Manualul Apicultorului ed a VII-a si de aceea si nu numai raman sceptic
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Closcutz » 23 Iul 2013, 20:12

Eu am si editia din 1966 in care se vorbeste de socul negru, dar pe socul din padurea unde am avut stupii nu am vazut macar o singura albina. Avea un miros puternic si inecacios. Am flori uscate din care eu nu am facut socata ca nu sunt mare amator. Amicii au facut.Probabil arbustii de soc de la mine sunt soc comun. Va spun inca o data ca nu am nicio frustrare ca nu am miere de soc, ci poate un mic regret ca la atatea flori nu-i niciun beneficiu pt fetite, macar polen daca puteau sa adune.
Closcutz

Mesajde kiloz » 23 Iul 2013, 23:12

Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde kiloz » 23 Iul 2013, 23:22

Miere din soc
Timp preparare;30 min
Fierbere: 45 min
30 de flori de soc
1l apa
75 dkg zahar
zeama de la o lamiie
Pofta buna!
Să fii drept şi scrie adevărul.
kiloz

Mesajde Florin Dobre » 23 Iul 2013, 23:29

kiloz scrie:Miere din soc
Timp preparare;30 min
Fierbere: 45 min
30 de flori de soc
1l apa
75 dkg zahar
zeama de la o lamiie
Pofta buna!

Beton! :D
Deci...pentru prepararea mierii de salcam punem 30 de flori de salcam? :lol:
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde akmm » 24 Iul 2013, 07:57

Cam asa se zice despre soc la plante melifere.Conteaza ce e la sfarsit.E trecut Socul Negru.
Бузина чёрная. Весенне-летний медонос, даёт поддерживающий взяток. При сплошном насаждении медопродуктивность до 85 кг/га.
De toxicitatea pentru sanatatea umana ne putem speria aici:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Soc_negru
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE