Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

matca cu probleme

Mesajde mihaibursuc » 23 Iul 2013, 22:47

la inceputul lunii formezz un roi caruia ii dau matca tanara abea imperecheata acceptata toate bune si frumoase pana azi cand la un control gasesc 4 rame ouate dar cu mai mult de jumate din puiet fiind trantor .Ce credeti ca se intampla?
mihaibursuc

Re: matca cu probleme

Mesajde B.K » 24 Iul 2013, 00:44

mihaibursuc scrie:la inceputul lunii formezz un roi caruia ii dau matca tanara abea imperecheata acceptata toate bune si frumoase pana azi cand la un control gasesc 4 rame ouate dar cu mai mult de jumate din puiet fiind trantor .Ce credeti ca se intampla?

Matca trantorita . Trebuie schimbata
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde Mircea_63 » 24 Iul 2013, 07:36

Daca ai si larve de albina, e de asteptat sa traga o botca de schimbare. Sa nu o rupi.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde mihaibursuc » 24 Iul 2013, 12:13

da sant si larve de lucratoare si de trantor. acum ma gamdesc cca roiul a fost format pe rame de cat si poate celula este mai adanca( rama este normala nu este de40 sau45) poate o avea vreo importanta
mihaibursuc

Mesajde thomas » 04 Sep 2015, 15:46

Subiect de ghicitoare: Am o matca scoasa prin transvazare prin luna iunie. A plecat super bine-ajunsese la 3 rame de puiet cand m-am uitat ultima data la roiul respectiv. Fiind ocupat, m-am uitat la ea tocmai prin august. Si dezamagire mare: acum oua numai trantori si imi stricase fagurii.
Am vrut s-o omor si sa unesc roiul cu altul. Dar m-am abtinut. Am distrus celulele de trantori si i-am dat faguri buni. Se pare ca a fost o decizie buna. Acum, dupa o luna oua iar bine.
Ce nu inteleg eu, e cauza acestui lucru. Sa nu fi fost imperecheata cum trebuie si s-a imperecheat din nou?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde alin75 » 04 Sep 2015, 16:35

thomas scrie:Subiect de ghicitoare: Am o matca scoasa prin transvazare prin luna iunie. A plecat super bine-ajunsese la 3 rame de puiet cand m-am uitat ultima data la roiul respectiv. Fiind ocupat, m-am uitat la ea tocmai prin august. Si dezamagire mare: acum oua numai trantori si imi stricase fagurii.
Am vrut s-o omor si sa unesc roiul cu altul. Dar m-am abtinut. Am distrus celulele de trantori si i-am dat faguri buni. Se pare ca a fost o decizie buna. Acum, dupa o luna oua iar bine.
Ce nu inteleg eu, e cauza acestui lucru. Sa nu fi fost imperecheata cum trebuie si s-a imperecheat din nou?

Matca este marcata?
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde cristi arad » 06 Sep 2015, 22:13

vezi tu, exista cam 2 situatii care pot conlucra la un moment dat
1. matca are probleme organice - vezi in tratatele apicole despre anomaliile matcilor SAU matca nu-i suficient de bine fecundata, caz in care mai iese o data la zbor de imperechere
2. albinele nu accepta noua matca si tind sa faca schimbare linistita de matca (nonacceptarea poate fi cauzata si de problemele organice ale matcii - aici conlucreaza ambele situatii dupa cum vorbeam)

SOLUTII :
1 desfiintezi familia prin unificare - cea mai recomandata
2 astepti o noua matca (daca familia este mai puternica ) - am avut matca care sa imperechat acu 2 ani in 15 septembrie si a iernat familia drept este ca a fost mai mica dar a iesit din iarna, am ajutat-o si a facut 20kg la floarea soarelui
cristi arad

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE