Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

canicula si albinele

Mesajde alexclau » 23 Iul 2013, 07:25

suntem nevoiti uneori sa avem stupii in plin soare, mai ales la FS. cum ar influenta "canicula" dezvoltarea familiei si mai ales calitatea puietului?
Prietenia nu se poate cumpara decat cu moneda FORTE: OMENIA.
alexclau

Re: canicula si albinele

Mesajde un OM » 23 Iul 2013, 07:40

Lipsa sursei de apa, apropierea fundului de stup fata de pamant, poate sa faca familia sa o vireze apre o loca. De la "neica Gica" citire!
un OM

Mesajde danman » 23 Iul 2013, 09:11

Se poate compensa printr-o ventilatie corespunzatoare. In trecut am avut probleme cu canicula in sensul ca faceau barbi, etc dar anul asta am lasat in permanenta plasa pe toata suprafata podisorului sub capac, (capac foarte gros si izolat) urdinis superior si inferior si nici urma de barbi si chiar putine albine la ventilat. I-am avut tot anul in plin soare. Adevarat ca anul asta nici canicula nu e ca in alti ani. Oricum trebuie avut grija si cu ventilatia, pt ca mai mult rau poate face puietului un curent prea puternic decat caldura excesiva.
danman

Mesajde namzeb » 23 Iul 2013, 13:04

O buna aerisire si o minima protectie impotriva razelor de soare te pot scapa de barbi si ventilatia masiva a albinelor.Anul acesta am procedat la punerea peste capace a unor foi de pliester care nu au mai permis incalzirea puternica a tablei de pe capace si am observat ca au lucrat mai bine si nu au ventilat asa mult.
Fişiere ataşate
DSCI1310 (Copy).JPG
poliester pe capace pe care am pus greutati sa nu le ia vintul
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde IonutMioveni » 23 Iul 2013, 15:30

Solutia asta cred eu ca e aceesibila oricui.
Placile de polistiren (de 20mm ) + o caramida deasupra am folosit si eu anul acesta si am fost multumit atat de pretul lor cat si de eficienta....doar cateva albinute la ventilat. :D
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde oliviub » 23 Iul 2013, 17:36

E diferenta mare daca placile de poliester sunt puse in capac sau deasupra lui?
oliviub

Mesajde alexclau » 23 Iul 2013, 23:07

multumesc de raspunsuri, insa ideea era daca caldura excesiva poate afecta puietul si care ar fi modificarile acestuia.
Prietenia nu se poate cumpara decat cu moneda FORTE: OMENIA.
alexclau

Mesajde iunicu » 23 Iul 2013, 23:38

Idel sa pui polistirenul intre capac si podisor findca polistirenul se imbiba cu apa de ploaie si mentine umezeala. Mie, din cauza asta, mi-a aparut puncte de rugina pe tabla capacelor.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde nae » 24 Iul 2013, 07:13

alexclau scrie:multumesc de raspunsuri, insa ideea era daca caldura excesiva poate afecta puietul si care ar fi modificarile acestuia.

Caldura e mai rea decat frigul .
Temperatura optima 34-36* ; la 37* puietul iese''debil''-parte din el moare la cateva zile dupa ecluzionare (sa nu-mi ceri sursa ca n-o mai stiu ) , la 39* moare in celule .
Cate grade avem in cutie la transport spre si de la FS !? , depopularea o punem pe seama uzurii de la tei ...
Albina regleaza temperatura prin ventilatie si prin parasirea cutiei - ''in barbi'' ; prin parasirea cutiei larvele sunt vaduvite de hrana=probleme(albina mai usoara/loca ),larve subnutrite + varroa(la FS dezvoltare maxima ) +altele care-mi scapa ...
nae

Mesajde italianu » 24 Iul 2013, 08:26

un OM scrie:Lipsa sursei de apa, apropierea fundului de stup fata de pamant, poate sa faca familia sa o vireze apre o loca. De la "neica Gica" citire!

Chiar asa? De la caldura vine loca? Da' care aia americana sau aia europeana? :o
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde danman » 24 Iul 2013, 10:17

oliviub scrie:E diferenta mare daca placile de poliester sunt puse in capac sau deasupra lui?

Deasupra se si deterioreaza mult mai repede pt ca polistirenul (indiferent de care) nu rezista la raze UV prea mult timp. Cel mai bine e in capac si pot ramane acolo vara/iarna.
danman

Mesajde namzeb » 24 Iul 2013, 13:23

In capac astupa aerisirea,eu pun aceleasi placi de 2 ani si nu s-au deteriorat, iar daca stupii sint putin aplecati cum zice cartea nu sta apa se scurge.Este adevarat, unde stupii sint la orizontala poate sta apa oricum,eu stiu ca trebuie sa fie putin aplecati spre in fata ca iarna sa se scurga eventualul condens.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde nae » 24 Iul 2013, 21:33

oliviub scrie:E diferenta mare daca placile de poliester sunt puse in capac sau deasupra lui?

DA.
Energia termica se PROPAGA in 3 feluri:
-conductie,
-convectie,
-...(lapsus).
In cazul nostru tabla are rol de Low-e (pelicula,ilizibila, argintata de pe fata INTERIOARA a ''termopanului '' care REFLECTA o parte din energia solara...),... dublu Low-e e pt prosti , Low-e pt fatada N e pt ******* .
Pus pe capac polistirenul face rau (este ars de UV ),sub capac diminuieaza energia transmisa prin conductie -ATAT ,adica fara ventilatie(diminuieaza convectia ) si ...(lapsus ) nu face mare lucru .
Daca n-ati inteles nu dati cu pietre , multumesc .
nae

Mesajde Mircea_63 » 24 Iul 2013, 21:46

Lapsus se numeste "radiatie"! :D Radiaza in infrarosu!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde nae » 24 Iul 2013, 21:49

Mircea_63 scrie:Lapsus se numeste "radiatie"! :D Radiaza in infrarosu!

Sarut -mana , cum zici matale .
nae

Mesajde redoo » 24 Iul 2013, 22:01

Cum fac eu... in fata stupilor, cat tine gradina in toamna am pus pomi fructiferi iar printre ei balarii pe care le cosesc si le pun pe stupi de zici ca's snipers'i. In perioada asta si mai ales in lipsa de cules abundent opturez urdinisul cu o sita de podisor dubla si obtin un urdinis deschis total, dar cu aces adaptat la puterea familiei. Sunt multumit de rezultat.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR