Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Problema stupinei mele

Mesajde nicholas886 » 16 Iul 2013, 20:42

Mă numesc marius, sunt din c-ta, si anul trecut am achizitionat un stup..am divizat, am intrat in iarna cu 2 stupi buni, au iesit din iarna la fel de buni..
La salcam am extras 15kg miere, iar acum dupa floarea soarelui 25 kg miere de la ei..Inafara faptului ca m-am ales si cu miere pentru consum propriu, am mai facut la salcam din ce 2 stupi inca 3 roi , , inceput cu un starter mic, tras cateva botci(metoda nu stiu cum se chiamă, se alege un fagure proaspat lucrat si ouat, se taie o fașie de un rînd de celule, se injumatațeste celula cu o lama , se lipeste cu partea cealalalta de o sipca, se distrug 2 celule si una se lasa cu oul in ea, astfel incat sa avem distanta dintre celulele-botci cam de 2 celule(1 cm aprox) sa nu le lipeasca albinele una de cealalta, si or trage botci mai de calitate decat cele de salvare zic eu..:D- metoda lui stra-bunicu)..dupa 12-13 zile, despartit nucleul in 3, cate o rama de albina cu puiet flancate de 2 FA, si gata roiul..Matcile s-au inperechiat, iar acum am la fiecare cate 3 rame puiet, 2 cu hrana, roi pe 4-5 rame sa spunem-mîndria mea..:D..
Cam atat cu lauda..ca dupa floare , ieri s-a prabusit lumea apicola a mea peste mine..Stupul cel mai mare, cu o dezvoltare de nedescris , cu cuib blocat cu mere, etc..problema prezentata acum vreo 2 saptamani pe forumhttp://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=10&t=4061, una lume zicea ca am carnica, - a roit..A mai avut tentative la floare, am extras mierea, multa de altfel. si de la cuib, taiat botci, remedire problema..vineri noaptea i-am mutat, aseara l-eam facut o vizita..ce sa vezi, 1 matca tanara in stup si o gramada de botci, albina cam cat sa acopere 6 intervale, primul instinct, scos matca tanara cu 3 rame cu albina si puiet+ 1 de miere, lasat stupul vechi cu botcile si cu vreo 6 rame cu de toate, sa nu mai fuga inca o data ca era dezastru, sia asa e de fapt....
Acum , asta era stupul de la care vroiam sa iau puiet si hrana sa ajut roii, acum am 6 stupi, care sunt de fapt 5 roi pe 4-5 rame si un stup de productie dar slabit dupa floare cu populatie mica( puiet la cules putin+ pierderea culegatoarei)

Ce pot face sa dezvolt cat mai rapid roii care-i am , sa pot sa-i bag pe 7-8 intervale in iarna, ca acum nu mai am de unde sa le ajut..
Eu ma pregateam de alt cules, ca aproape de mine e o sola de 20ha cu floarea soarelui care va inflori la jumatea lui august, pusa a doua oara..acum ma pregatesc de nimic, nici astia nu cred ca se vor face sa culeaga la anul la salcam..
Va rog recomandati-mi cum sa fac sa creasca foarte repede , ce sa le fac, cu ce sa-i stimulez, cum ..
Eu mai bagam zahar invertit, dar nu cred ca da asa repede roade..cules de polen am vazut ca este..HELP
....
P.S Nu stiu cum sa inserez imagini ca postam si poze cu stupina.
nicholas886

Re: Problema stupinei mele

Mesajde pustu » 16 Iul 2013, 21:02

metoda de mai sus se numeste '' Metoda Japonese ''
cat despre recomandari cred ca tot dumnealui poate sa faca

sa traiesti nea eugene
yahoomail : danpustu
facebook : pustu stuparul
youtube : http://www.youtube.com/pustustuparul
pustu

Mesajde jenica67 » 16 Iul 2013, 21:12

:lol: Dom'n Japonese"" asa iti ramane numele ! :lol:
jenica67

Mesajde nicholas886 » 16 Iul 2013, 22:05

offtopic ....bine bine, dar eu nu intrebam de amărîta de metodă..asta am invățat-o de la strabunicu”..pun pariu ca nici el nu stia cum se numea, dar scotea matci bune..(o folosea cand nu avea alta variantă..el mergea pe botci de roire..ele sunt capabile sa fac din 2 rame in mai 10 in septembrie si anul urmator 30kg la salcam, la cei care-i cunosc si s-au modernizat cu tranzvazări, scot 10kg miere si zic ca l-au apucat pe dzeu de picior..cei- drept la 100 de stupi nu ai cum sa ai roitoare, au si ei dreptate..:D)...

on: pe mine ma doare ce-i fac cu roii..sa-i scot din iarna, sa am stupi la anul..help
nicholas886

Mesajde danman » 16 Iul 2013, 23:13

Variante sunt mai multe, una din ele ar fi sa slabesti familia neroita (inca) si sa intaresti cu cate o rama de puiet si albina roii, asigurandu-te astfel ca nu va roii si aceea desi e putin probabil c-o va face, alta ar fi sa stimulezi roii cu sirop in perioadele de pauza de cules si pana spre toamna ca sa prelungesti ouatul matcii, mai poti cumpara rame cu puiet... etc. etc. Dar eu zic sa nu-ti faci probleme, mai ales daca ai cules in zona roii se vor dezvolta singuri si chiar de-ar fi sa-i bagi pe 5 rame in iarna nu-i o catasrofa. Mult mai important e sa aiba hrana de calitate si sa nu aiba condens pe iarna ca sa iasa bine.
danman

Mesajde bucursorinelionel » 17 Iul 2013, 12:18

Nicholas, dacă nu mai ai cules acum, primul pas este un tratament anti varroa, pui diafragma etanșă și calculezi nr. de picături corespunzătoare volumului, dacă utilizezi varachet.
Pasul 2, stimulare cu turtă proteică 0,5 kg la fiecare roi, sirop invertit 2/1, 1 hrănitor (tip uluc) pe seară, sau 1 hrănitor de podișor (tava 4-5 l) la săptămână..până la culesul de f.s. pe care îl preconizezi în august.Dacă vei avea cules bun atunci, nu uita să le lași rezerve
După acel cules , mai bagi câte o turtă de 1kg, eventual mai stimulezi cu sirop 1/1 pentru pontă.
bucursorinelionel

Mesajde apivasmob » 17 Iul 2013, 14:17

O alta varianta unificarea unor roi care la control nu iti plac matcile cum ponteaza.Fara a slabii familia pe care o mai ai.
Nimeni nu este perfect
apivasmob

Mesajde nicholas886 » 18 Iul 2013, 00:13

multumesc de sfaturi,..acum cu culesul din august, stiti ca e loterie, floarea a fost pusa, e acelasi soi (bun melifer) de la care am tras miere acum, dar stiu si eu cum va fi in august?.. poate nu va da pic de miere, ..nu ma bazez pe el, dar stupii ii voi duce, cel putin daca nu scot miere pt mine, sa faca cuibul gras si sa am si rame pentru primavara...
Matcile la roi imi plac, nu pot face nici o comparatie intre ele, au cam iesit in acelasi timp, in aceiasi saptamana au inceput sa oua, au deja 2-3 rame de puiet bine acoperite, nu e pestrit, e ouat foarte bine..una dintre ele seamana foarte bine la aspect si ponta cu maica-sa, acea care mi-a roit si care a fost o matca foarte buna dupa cum am mai povestit( culoare caramizie , complet fara nici un inel de alta culoare, matca mare, albinele observabil mai mici in talie decat cele romanesti zic eu,alb cu negru la inele, cu ponta compacta, nu amesteca puietul cu mierea, nu face coronita mare peste puiet decat toamna, in rest care rama e de puiet e de puiet care cu miere cu miere/ ....asa era matca care mi-a roit, ca mai mult de ea imi pare rau decat de stup:D) ...
Acum sper ca si cele 2 matci avum se vor imperechea și vor incepe repede ponta..Daca eram la salcam acum chiar nu ma suparam ca-l divizam chiar in 3, dar suntem la jumatea lui iulie..
Eu as vrea sa intru cu ei pe 6-7 rame in iarna, nu stiu cum va fi iarna, si nu vreau sa intru cu 6 roi in iarna ca la anul sa ma chinui cu ei sa-i scot din iarna,fara sa scot nimic la anul..la stupina trebuie rame, faguri, tratamente, zahar, etc si banii se fac greu..asa, am dat 20kg miere, am mai cumparat si eu cate ceva pentru ei..
Le bag maine cate un FA la fiecare, am luat vreo 5kg de zahar sa-l invertesc, pana la urma asa o sa fac, nu zilnic ca mai au si ei ceva cules , mai ales ca aduc polen, dar la 2 zile bag sirop..
Tratament cu varachet forte am facut deja sambata seara, dupa ce i-am adus de la floare. Nu au paduchi , cel putin nu am vazut in stupi dar am facut preventiv.
Am mai auzit pe mai multi, sa bag si sirop de ceapa in ceai(eu amestec invertitul cu ceai de menta, musetel,etc ), am citit si pe forum ca ar prelungi viata albinelor..merge daca fierb ceapa, si dupa pun plicurile de ceai?..sau trebuie neaparat sirop crud de ceapa?
nicholas886

Mesajde akmm » 18 Iul 2013, 12:05

Of, of-topic.
Cica un nou guvernator pus de Cezar in Galia i-a trimis acestuia un impozit dublu la Roma,Cezar a trimis jumatate inapoi cu urmatorul bilet: Nu vreau lana cu piele cu tot. Imi trebuie lana si la anul.
1.Familia poate trece iarna si daca are 4-5 intervale
2.E posibil ca din atatea roiuri/matci schimbate unele sa fie proaste si asa sa se impuna o unificare.
3.Pe viitor incepatorii sa faca extractia in August cand stiu prea bine ca alte surse de cules in afara de hranitor nu sunt.Iar ce lasa va fi bun lasat pentru iernare, fara sa mizeze pe cioara de pe gard.
Stiu, in cazul unui cuib blocat, unui cantar ce uimeste pe cei mai experimentati stupari, matci ce oua si pe leatz(sic!) din lipsa de spatiu, atunci da, extragem nu sa ne comparam cu cineva ci pentru a da albinei posibilitatea sa se manifeste la potential maxim.
Multa lume confunda albinele cu o fabrica de miere.Albinele sunt organisme vii si au propriile nevoi.Cand intri brusc in casa lor/viata lor, mai pe urma, tot patitu-i priceput.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde octav79 » 26 Iul 2013, 09:00

Eu as zice ca in siropul ce-l dai sa pui si niste startovit. O sa vezi o cum matca devine mitraliera. Si eu voi da incepand cu 1 august la toti stupii.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR