Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: FAMILII NOI ÎN STUPINĂ. FURTIŞAG.

Mesajde IGNITE » 26 Iul 2013, 21:05

cam cât trebuie lasat acel cearşaf?

se pare că s-au mai liniştit.

mulţumiri.
IGNITE

Mesajde Mircea_63 » 26 Iul 2013, 21:17

Peste noapte pleaca acasa, iar dimineata vin din nou, intai cateva cercetase, apoi astea se duc si le cheama pe celelalte. Nu stiu cat de bine e ca le-ai mutat, nu de alta dar se vor depopula. In situatii de astea e bine sa pui un colector de polen, gratie antisoareci, ceva care sa le faca pe hoate sa intre greu.
Ai doua paduri in apropiere, nu este imposibil sa fie chiar si o familie salbatica, dar esentialul este sa se apere ele singure.
Chiar si o mana de paie de la Luminita si le incurca intrarea, iar cele din stup se pot apara mai usor. ;)
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde vlad » 26 Iul 2013, 21:25

pana maine .
de cele mai multe ori furtisagul izbucneste datorita unor greseli ale apicultorului . analizeaza-ti activitatea la si in stupi si vezi ce nu-i bine .
la ce te ajuta faina ? sa vezi daca hotul e al tau ? si daca e cu ce te ajuta ? cauta modalitati de combatere nu de politie . pune sicane la urdinis ( asta in cazul in care nu ai si alte ,, intrari " in stupi ) , redu urdinisul la o albina nu la trei cm , pune pe scandura de zbor o bucata de oglinda sau geam afumat . cand ai mutat ramele in alta cutie ai facut si o greseala : pe locul vechi trebuia sa lasi cutia goala si roiul furat sa-l duci de pe vatra la 3-4 km ; asa , odata cu ramele mutate in noua cutie , ai mutat si hoatele si deja stiau unde trebuiau sa vina
vlad

Mesajde IGNITE » 26 Iul 2013, 21:34

vlad scrie:pana maine .
de cele mai multe ori furtisagul izbucneste datorita unor greseli ale apicultorului . analizeaza-ti activitatea la si in stupi si vezi ce nu-i bine .
la ce te ajuta faina ? sa vezi daca hotul e al tau ? si daca e cu ce te ajuta ? cauta modalitati de combatere nu de politie . pune sicane la urdinis ( asta in cazul in care nu ai si alte ,, intrari " in stupi ) , redu urdinisul la o albina nu la trei cm , pune pe scandura de zbor o bucata de oglinda sau geam afumat . cand ai mutat ramele in alta cutie ai facut si o greseala : pe locul vechi trebuia sa lasi cutia goala si roiul furat sa-l duci de pe vatra la 3-4 km ; asa , odata cu ramele mutate in noua cutie , ai mutat si hoatele si deja stiau unde trebuiau sa vina

ai dreptate...

am să reduc şi mai mult accesul...despre bucata aia de sticlă am citit,nu mi-am făcut, o să improvizez.
am citit şi despre o gratie specială, făcută din lemn...ideea cu paiele mi se pare şi asta bună...

stupul vechi trebuia lăsat la locul lui...dar părinţii mei l-au dus...lângă ăla nou...gândindu-se ei că au mai rămas ceva albine în el...le-am zis să-l mute înapoi...dar nu ştiu ce efect va avea.

la 3-4 km...am înţeles că ar fi de dorit, însă, din păcate...asta ar însemna să-l las nepăzit. dar, având în vedere pericolul declanşării unui furtişag generalizat...mâine poate va fi luată măsura asta. am o întrebare aici: aş putea să-l duc în pivniţă sau într-o cameră dintr-o anexă şi să-l las acolo un timp? :? .
IGNITE

Mesajde IGNITE » 26 Iul 2013, 21:43

da...am şi pădure care începe la câţiva metri de mai încolo de grădina în care sunt stupii. şi câmp e aproape, or mai fi şi pe acolo ceva apicultori...
IGNITE

Mesajde Ioan Guist » 26 Iul 2013, 21:54

Furtisagul, roitul, bolile, agresivitatea,harnicia sunt strans legate de bagajul genetic.
Orice neajuns in aceasta directie trebuie sa nasca semne de intrebare.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cristi_vidican » 26 Iul 2013, 22:01

Am un prieten care vinde 2/3 din stupină. Păstrează doar cele la care a schimbat mătcile. El nu poate deschide un stup la ora asta, pe când prietenii lui pot lucra lejer.
A ajuns și el la concluzia de mai sus.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde nae » 26 Iul 2013, 22:20

IGNITE scrie:Eu fac afumarea cu TIMOL seara, pentru ca asa stiu ca se face...

Aseara am dat de d-ta in clinci cu Modi / Paul/ State...
Ma nene !?, m-ai dat pe spate ...
(IG = sarut-mana , sanatate d-tale si familiei )
nae

Mesajde vlad » 26 Iul 2013, 22:47

la 3-4 km...am înţeles că ar fi de dorit, însă, din păcate...asta ar însemna să-l las nepăzit. dar, având în vedere pericolul declanşării unui furtişag generalizat...mâine poate va fi luată măsura asta. am o întrebare aici: aş putea să-l duc în pivniţă sau într-o cameră dintr-o anexă şi să-l las acolo un timp? :? .

pai in loc sa-l protejezi tu il supui la alte chinuri ? du-l pe camp , cauta -i matca ( ca e foarte posibil sa n-o mai aiba ) si baga-l intr-un lan de porumb sau f s . si stai linistit ca nu ti-l ia nimeni atata timp cat nu te vede nimeni cand il lasi ; multi apicultori isi lasa roiuri pe camp la inceputul fs
vlad

Mesajde IGNITE » 27 Iul 2013, 01:19

Ioan Guist scrie:Furtisagul, roitul, bolile, agresivitatea,harnicia sunt strans legate de bagajul genetic.

na...că răspunsul ăsta mă bagă în sperieţi. e foarte logic ceea ce spuneţi, mai ales având în vedere şi cine o spune...

ce mă sfătuiţi să fac pe termen scurt, mediu şi lung, ca să remediez treaba?

în primul rând...ce pot face ACUM cât mai rapid pentru a tăia răul de la rădăcină, cu cele mai bune efecte? orice idee ... cât de extremă...(în afară de a distruge familiile de albine).

ce e curios...că am albine din două surse (de la doi apicultori, e adevărat din aceeaşi comună); 5 familii provin de la un apicultor care face roire artificială de mulţi ani, el neavând probleme cu roitul...iar 20 de familii de la un apicultor care, deşi, are diplomă de apicultor din anii 80, deci omul a avut de-a lungul timpului albine...mi- a explicat că el consideră că roirea naturală...e "naturală", iar el reuşeşte să prindă majoritatea roilor. mi-a spus că, deşi, de mai multe ori a încercat să implanteze la familiile sale mătci cumpărate...ori nu a reuşit ori dacă matca a fost acceptată, la scurt timp a fost înlocuită.

primul furtişag l-a comis una dintre cele 5 familii, care abia ce-mi fusese adusă în stupină. acum, se prea poate...dar nu este sigur, ca un roi să-l fi atacat pe altul, vecin, roiurile, toate, provenind de la cele 20 de familii (care mi-au roit şi sunt rele).
IGNITE

Mesajde IGNITE » 27 Iul 2013, 01:27

pai in loc sa-l protejezi tu il supui la alte chinuri ? du-l pe camp , cauta -i matca ( ca e foarte posibil sa n-o mai aiba ) si baga-l intr-un lan de porumb sau f s . si stai linistit ca nu ti-l ia nimeni atata timp cat nu te vede nimeni cand il lasi ; multi apicultori isi lasa roiuri pe camp la inceputul fs

adevărul este că eu nu mi-am pus problema aşa...cine naiba să-l găsească până la urmă? e o idee bună...arată dezinvoltură. numai să nu dea careva peste el şi să păţească ceva. nişte injecţii în urechi. dc se întâmplă aşa...nu e al meu sau ...mi l-au furat domnule. :)
IGNITE

Mesajde Florin Dobre » 27 Iul 2013, 01:48

IGNITE scrie:salutare! sunt unul dintre acei începători care şi-au cumpărat mulţi stupi din prima. mai mult, nici nu am timp pentru a mă îngriji de stupină. la faţa locului sunt părinţii...ajutaţi din când în când de un apicultor ...nu foarte profesionist şi cu caracter dubios.

în stupina mea am 35 de familii. aseară mi-a mai fost adusă o familie. dintr-o experienţă de acum 2 săptămâni, ştiu că şi această ultimă familie este una înfometată. vânzătorul mi-a adus familia după bunul său obicei...pe 10 rame jos şi 2 în catul de sus. bineînţeles...mierea a stors-o...că aşa e caracterul lui.
acum două săptămâni, unul dintre stupii aduşi de el...mi-a halit la propriu o familie de albine pe care o aveam deja. am rămas fără matcă, fără miere, fagurii roşi...în fine...
în seara asta...mi-a adus ultima colonie. CE FAC MÂINE PENTRU A PREVENI FURTIŞAGUL ACELA NENOROCIT? AŞ PUTEA SĂ PUN ÎN STUP 2-3 RAME CU MIERE DINTR-UN ALTUL?
la ceilalţi stupi..am dat cu motorină şi i-am afumat seara cu 30 fumuri pe urdiniş produs de pastile THYMO VARRO SAN...un produs antivarroua, în ideea de a schimba mirosul...

1. De ce ti-ai cumparat multi stupi din prima daca nu te poti ocupa de ei?
2. De ce ti-ai cumparat multi stupi din prima daca nu stii sa te ocupi de ei si te bazezi pe "un apicultor ...nu foarte profesionist si cu caracter dubios"? In ce masura poti evalua profesionalismul acelui apicultor daca tu esti un incepator care si-a cumparat multi stupi din prima si nu stie ce sa le faca?
3. Ai vrut sa le schimbi mirosul dar de fapt le-ai uniformizat mirosul. Cred ca asta este o posibila explicatie a furtisagului repetat.

De ce crezi ca se recomanda startul cu un numar mic(2-5) de familii? Creste experienta->creste si numarul familiilor.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 27 Iul 2013, 02:00

IGNITE scrie:....are diplomă de apicultor din anii 80...

Eu am facut cursul acum 6 ani. Stii cat am invatat din acel curs? ZERO ;) Dar diplome au luat toti. Promovabilitate peste 100%. ;)
Singurele chestii care se repetau obsesiv erau 141 si 112. Ce albine?! Ce apicultura?! Astea erau detalii. Sa iasa banu' nene la aia cu proiectele, care, absolut intamplator, erau chiar "profesorii".
Cursurile astea sunt degeaba fara practica intr-o stupina.
Parerea mea...
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Florin Dobre » 27 Iul 2013, 02:04

IGNITE scrie:... şi sunt rele).

Evident ca sunt rele la ce batalii au loc acolo...zi de zi. Sunt excitate nervos...lojic. :x
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Ioan Guist » 27 Iul 2013, 06:54

IGNITE scrie:
Ioan Guist scrie:Furtisagul, roitul, bolile, agresivitatea,harnicia sunt strans legate de bagajul genetic.

ce mă sfătuiţi să fac pe termen scurt, mediu şi lung, ca să remediez treaba?
în primul rând...ce pot face ACUM cât mai rapid pentru a tăia răul de la rădăcină, cu cele mai bune efecte? orice idee ... cât de extremă...(în afară de a distruge familiile de albine).
primul furtişag l-a comis una dintre cele 5 familii, care abia ce-mi fusese adusă în stupină. acum, se prea poate...dar nu este sigur, ca un roi să-l fi atacat pe altul, vecin, roiurile, toate, provenind de la cele 20 de familii (care mi-au roit şi sunt rele).

Sa mutati familile atacate pe alta vatra.
Sa aduceti sange proaspat,selectionat, in stupina.
Furtisagul nu-l produce o familie ...agresiva sau..."dresata" pe a fura.Albina doar culege!! Problema furtisagului e in partea cealalta, adica la familile in care se intra usor.
Asa, teoretic , cu cat avem familii mai agresive cu atat sunt mai aparate la furtisag.Nu e asa.

Succes
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde IGNITE » 27 Iul 2013, 10:01

mulţumesc frumos pentru tot.
aveţi dreptate. accept toată critica. e greu să mă justific. dar să nu se înţeleagă că lăcomia a stat la baza acţiunilor mele...eu am un salariu bun (aşa cred) pentru care muncesc fără limite, deci nu banul m-a determinat, ci avântul pioneresc.

am spuc că mi s a părut dubios şi am arătat şi contextul. m-am simţit nemulţumit, considerând că am contractat ceva şi mi-a fost adus...un pic altceva. m-am referit că mi-a adus nişte stupi cam fără miere şi de aia am dedus eu că or fi declanşat furtişagul asupra celorlalţi. în fine...nu am cum să fac eu evaluări asupra altora mai ales în domeniul ăsta şi aveţi dreptate.
de mulţi ani tot îmi spun că vreau să cumpăr albine ş.a.m.d. am gândit că dacă cumpăr mai mulţi şi voi plăti pe cineva care să mă ajute şi de la care să mai fur câte ceva, mă voi descurca. anul ăsta ai mei s-au pensionat şi stau mai mult pe la ţară. am făcut-o şi pentru ei (ideea era să tragă şi ei ceva foloase de pe urma lor). am luat mulţi şi pentru că...ERAU LA OFERTĂ, ca să zic aşa (mi-au fost vânduţi la 300 de lei pe mai mult de 10 rame, cutiile mi-au fost puse la dispoziţie pentru o perioadă de timp...omul a rămas fără serviciu şi trebuiau bani şi are o ofertă mai departe de domiciliu, prin urmare, nu-şi va mai permite să se ocupe de stupi). decât să fi cumpărat câţiva ... cam la acelaşi preţ...mai bine i-am luat pe toţi (am gândit cu uşurinţă că mă descurc eu cumva). am luat atâţia şi pentru că mi-am spus că dacă o să fac naveta la stupi, să nu o fac doar pentru câţiva.

dar...este adevarat, poate că trebuia să mă limitez doar la cei 5 pe care-i contractasem iniţial.
eu nu m-am gândit la nici o măsură şi la nici un fond. pe cuvânt. nu m-am gândit şi nici nu mă gândesc în următorii 4-5 ani la bani din albine.

vă mulţumesc tuturor pentru cele scrise. sper să fiu sfătuit şi pe viitor, deşi îmi e cumva cam jenă să întreb (poate nu pare, dar aşa e), având în vedere că am cam greşit cu nişte lucruri (multe) în ceea ce priveşte albinele astea, iar acum pare că sunt un milog disperat care vrea să facă treabă (să dreagă busuiocul) pe mintea altora. dacă am abuzat sau voi abuza de bunul vostru simţ, de bunăvoinţa voastră, îmi cer scuze încă de pe acum.
IGNITE

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE