cam cât trebuie lasat acel cearşaf?
se pare că s-au mai liniştit.
mulţumiri.
vlad scrie:pana maine .
de cele mai multe ori furtisagul izbucneste datorita unor greseli ale apicultorului . analizeaza-ti activitatea la si in stupi si vezi ce nu-i bine .
la ce te ajuta faina ? sa vezi daca hotul e al tau ? si daca e cu ce te ajuta ? cauta modalitati de combatere nu de politie . pune sicane la urdinis ( asta in cazul in care nu ai si alte ,, intrari " in stupi ) , redu urdinisul la o albina nu la trei cm , pune pe scandura de zbor o bucata de oglinda sau geam afumat . cand ai mutat ramele in alta cutie ai facut si o greseala : pe locul vechi trebuia sa lasi cutia goala si roiul furat sa-l duci de pe vatra la 3-4 km ; asa , odata cu ramele mutate in noua cutie , ai mutat si hoatele si deja stiau unde trebuiau sa vina
IGNITE scrie:Eu fac afumarea cu TIMOL seara, pentru ca asa stiu ca se face...
Ioan Guist scrie:Furtisagul, roitul, bolile, agresivitatea,harnicia sunt strans legate de bagajul genetic.
Orice neajuns in aceasta directie trebuie sa nasca semne de intrebare.
IGNITE scrie:salutare! sunt unul dintre acei începători care şi-au cumpărat mulţi stupi din prima. mai mult, nici nu am timp pentru a mă îngriji de stupină. la faţa locului sunt părinţii...ajutaţi din când în când de un apicultor ...nu foarte profesionist şi cu caracter dubios.
în stupina mea am 35 de familii. aseară mi-a mai fost adusă o familie. dintr-o experienţă de acum 2 săptămâni, ştiu că şi această ultimă familie este una înfometată. vânzătorul mi-a adus familia după bunul său obicei...pe 10 rame jos şi 2 în catul de sus. bineînţeles...mierea a stors-o...că aşa e caracterul lui.
acum două săptămâni, unul dintre stupii aduşi de el...mi-a halit la propriu o familie de albine pe care o aveam deja. am rămas fără matcă, fără miere, fagurii roşi...în fine...
în seara asta...mi-a adus ultima colonie. CE FAC MÂINE PENTRU A PREVENI FURTIŞAGUL ACELA NENOROCIT? AŞ PUTEA SĂ PUN ÎN STUP 2-3 RAME CU MIERE DINTR-UN ALTUL?
la ceilalţi stupi..am dat cu motorină şi i-am afumat seara cu 30 fumuri pe urdiniş produs de pastile THYMO VARRO SAN...un produs antivarroua, în ideea de a schimba mirosul...
IGNITE scrie:....are diplomă de apicultor din anii 80...
IGNITE scrie:... şi sunt rele).
IGNITE scrie:Ioan Guist scrie:Furtisagul, roitul, bolile, agresivitatea,harnicia sunt strans legate de bagajul genetic.
Orice neajuns in aceasta directie trebuie sa nasca semne de intrebare.
ce mă sfătuiţi să fac pe termen scurt, mediu şi lung, ca să remediez treaba?
în primul rând...ce pot face ACUM cât mai rapid pentru a tăia răul de la rădăcină, cu cele mai bune efecte? orice idee ... cât de extremă...(în afară de a distruge familiile de albine).
primul furtişag l-a comis una dintre cele 5 familii, care abia ce-mi fusese adusă în stupină. acum, se prea poate...dar nu este sigur, ca un roi să-l fi atacat pe altul, vecin, roiurile, toate, provenind de la cele 20 de familii (care mi-au roit şi sunt rele).
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Google [Bot] şi 45 vizitatori