Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

CAPACIRE UMEDA versus CAPACIRE USCATA

Mesajde paul » 05 Oct 2011, 14:07

Nu-mi sunt clare aceste notiuni !In putinele carti despre apicultura citite de mine ,aceste doua tipuri de capacire sunt enuntate ,fara prea multe detalii .As vrea sa stiu :1-anumite rase de albine capacesc umed iar alte rase capacesc uscat ? 2-conteaza zona (ecotipul ) 3-exista vreo legatura intre abundenta sau lipsa partiala de cules si aceste doua forme de capacire ? 4-daca rasa este" de vina ",care albine sunt mai harnice ,cele care capacesc umed sau cele care capacesc uscat ? Atat deocamdata si multumesc anticipat pt .raspunsuri !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Re: CAPACIRE UMEDA versus CAPACIRE USCATA

Mesajde proapis13 » 05 Oct 2011, 14:58

Eu unul sunt pentru capacirea uscata si sfatuiesc colegii incepatori sa selectioneze
cu preponderenta acele familii ce capacesc uscat.
Unu la mana ,mierea este adusa la umiditatea optima max 20% - nici vascoasa nici fluida
- aceasta mentinindu-si calitatile fizico-chimice timp mai indelungat
Avantajul este ca imediat dupa extras se matureaza mai repede catre 17-18% umiditate
Pelicula de aer dintre miere si ceara face ca descapacitul sa fie mai lesne
iar ceara sa nu se umple de miere crescand calitatea cerii
Eu asa vad lucrurile
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica » 05 Oct 2011, 15:02

cauta in Manualul apicultorului editia a V-a si editia a VI-a,gasesti destul acolo.Daca nu esti multumit mai intrebi.
paul scrie:4-daca rasa este" de vina ",care albine sunt mai harnice ,cele care capacesc umed sau cele care capacesc uscat ? !

Albina nu este harnica,este cel mai lacom si unul din cele mai crude animale de pe pamant
gica

Mesajde paul » 05 Oct 2011, 16:04

Daca as avea manualele acestea ,putine intrebari as mai pune !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica » 05 Oct 2011, 16:15

Daca nu scrie nimeni scriu diseara.Acum plec la descapacit.
gica

Mesajde andrei_calinescu » 05 Oct 2011, 16:52

gica scrie:Daca nu scrie nimeni scriu diseara.Acum plec la descapacit.

Uscat sau umed???
andrei_calinescu

Mesajde gica » 05 Oct 2011, 20:36

andrei_calinescu scrie:Uscat sau umed???

Sunt si asa si asa.Pentru ca:
Nu poti invinge natura
Cand la matca-i place ...poliandria.
Paspuns pentru Paul:
1. Da anumite rase capacesc uscat,altele umed.In cadrul fiecarei rase pot exista linii care capacesc uned sau uscat.Am scris ''pot'' pentru ca nu stiu.Carpatina are linii care capacesc uscat si linii care capacesc umed.
2. Cred ca fiecare ecotip are aceste linii.Se obtin prin selectie.
3. nu exista
4. am raspuns mai sus.Si citeste unde am scris ca e mult
gica

Mesajde paul » 05 Oct 2011, 21:39

Multumesc frumos ,am sa caut material pentru ca problema este f.interesanta ! Poate am eu o parere gresita dar am impresia ca albinele care capacesc uscat sunt mai ...altfel .Cred ca au o dezvoltare mai rapida primavara si sunt mai organizate ...Mentionez ca nici una din cele 5 familii ale mele ,nu capaceste uscat ,concluzia ca aceste albine sunt mai ...altfel ,am tras-o vizionand rame cu puiet si mai ales rame cu miere .Colegul proapis 13 prin postarea de mai sus mi-a intarit aceasta convingere .Crescatorii de matci ,pe langa criteriile de selectie binecunoscute ,iau in considerare si acest criteriu ? A facut cineva vreo statistica apropos de familii recordiste ,care sunt majoritare cele care capacesc umed sau cele care capacesc uscat ? Mai am o banuiala si anume :cele care capacesc uscat ,capacesc mai repede decat cele care capacesc umed ,nemaivorbind si de avantajul economic (prezentat ce proapis 13 ) !
paul

Mesajde jonny_it » 05 Oct 2011, 21:48

paul scrie:Multumesc frumos ,am sa caut material pentru ca problema este f.interesanta ! Poate am eu o parere gresita dar am impresia ca albinele care capacesc uscat sunt mai ...altfel .Cred ca au o dezvoltare mai rapida primavara si sunt mai organizate ...Mentionez ca nici una din cele 5 familii ale mele ,nu capaceste uscat ,concluzia ca aceste albine sunt mai ...altfel ,am tras-o vizionand rame cu puiet si mai ales rame cu miere .Colegul proapis 13 prin postarea de mai sus mi-a intarit aceasta convingere .Crescatorii de matci ,pe langa criteriile de selectie binecunoscute ,iau in considerare si acest criteriu ? A facut cineva vreo statistica apropos de familii recordiste ,care sunt majoritare cele care capacesc umed sau cele care capacesc uscat ? Mai am o banuiala si anume :cele care capacesc uscat ,capacesc mai repede decat cele care capacesc umed ,nemaivorbind si de avantajul economic (prezentat ce proapis 13 ) !

Faceti un test pe 100 de familii si atunci puteti spune daca cele care capacesc uscat se dezvolta mai bine primavara :)

Asa cum a spus si nea Gica, rasa carpatina prezinta ambele moduri de a capaci iar aceasta insusire este un criteriu secundar in selectie.

Eu personal prefer capacirea uscata pentru ca vand destul de multi faguri la borcan sau in sectiuni si au un aspect mai placut daca sunt capaciti uscat(cu putina educatie a consumatorului se poate rezolva si asta). ;)
jonny_it

Mesajde paul » 05 Oct 2011, 22:24

jonny_it ,o sa te rog frumos ,in primavara (cat mai devreme ) sa-mi vinzi si mie 2-3 matcute care au aceasta calitate (capacesc uscat )! Multumesc anticipat .
paul

Mesajde jonny_it » 05 Oct 2011, 22:53

paul scrie:jonny_it ,o sa te rog frumos ,in primavara (cat mai devreme ) sa-mi vinzi si mie 2-3 matcute care au aceasta calitate (capacesc uscat )! Multumesc anticipat .

La primavara nu promit nimic pentru ca anul acesta nu cred ca o sa mai iernez matci in ghem(prea mare bataia de cap).
Dar asa prin iunie iti pot da gratis 2-3 matci crescute/imperecheate in 2012, trebuie doar sa imi aduci aminte ca eu uit cam repede :)
jonny_it

Mesajde paul » 05 Oct 2011, 23:15

Multumesc frumos si dau si un Jack D.....s ca sa am parte de ele .Cu aducerea aminte ...cand am de primit ...REGINE ...no problem :lol: :lol: :lol:
paul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR