Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Asigurarea rezervelor de miere pt iernare in ME

Mesajde visanc » 18 Iul 2013, 23:28

Alin, ce prezintu este varianta fericita. Este foarte usor atunci cand ai populatie si ai rezerve sa iernezi fara probleme.

@teinegru64: imi cer scuze daca iti pun intrebari si iti cer informatii care le-ai oferit deja in alte postari. In poza care ai pus-o pare ca ai mai facut o taietura in fund, care foloseste pe post de urdinis, asa este? Ce m-ar interesa mai mult in primul rand ar fi: din ce moment al toamnei intorci corpul?
visanc

Mesajde alin m » 18 Iul 2013, 23:43

visanc scrie:Alin, ce prezintu este varianta fericita. Este foarte usor atunci cand ai populatie si ai rezerve sa iernezi fara probleme.

si nu asta e tinta ?
dupa cum am zis ME nu sint ai mei. eu am orizontali mancatori de timp pana am sa dau de niste bani si ii bag pe foc
alin m

Mesajde visanc » 19 Iul 2013, 00:23

Da, asta este tinta, dar sunt sigur ca apicultorii profesionisti au ajuns acolo, dar noi cei incepatori, acum ne-am procurat doar stupii si normal ca nu au ajuns inca pe 3 corpuri, dar iarna vine, culesurile s-au cam terminat si trebe sa vedem cum ii pregatim pt iernat... dupa aia vom deschide si un topic cu dezvoltarea familiei in primavara ;)
visanc

Mesajde 65crs » 20 Iul 2013, 15:28

Am si eu 5 ME ca experiment de anul trecut ,lucrarile care l-am facut anul acesta au fost pana acum; in primavara am verificat daca au puiet sau nu si cu aciasta ocazie le-am strins cuibul in rest am luat cate un cat plin la fiecare cules salcim,tei ,f.soarelui .In momentul de fata am si catul 2 plin cu miere capacita si nustiu ce sa fac ,i-as lasa asa sa vedem ce fac , s-au sa le eliberez citeva rame cu miere sa oua matca cum scria un coleg mai sus ?Corpurile 1 si 2 nu le-am inversat niciodata.
65crs

Mesajde ovidiu_78 » 20 Iul 2013, 20:35

pai dc nu ii dai catul 3?? daca tot merge asa bine,iar la me nu se strange si largeste cuibuil....citeste aici unde a mai scris si nea Gica si multe vei avea de invatat viewtopic.php?f=4&t=599&hilit=tehnica+inversarii
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde 65crs » 21 Iul 2013, 13:35

Catul 3 l-am extras ,si ce a scris nea Gica am citit de mai multe ori.
65crs

Mesajde ignatius » 23 Iul 2013, 18:35

salut
recapitulez putin.
mai in gluma:
AXIOMA: intodeauna matca va dori sa urce sus sa ponteze si daca urca intr-un ME sigur va oua;

directii pentru o iernare buna:
1. Asigurarea spatiului pentru matca
2. Rame pline cu miere

La ME e mai complicat pentru ca rama cu puiet si cu coronita nu asigura mierea peste iarna, deci trebuie sa avem rame separate pentru puiet si rame pline cu miere separate. Daca lasam corpul 2 plin cu miere prea devreme, matca va urca , da mierea la o parte si va oua si vom pierde si acele rame pe care ne bazam pentru iernare.
DEci fie ai rame cu miere la pastrare, fie ramele cu miere va trebui sa le tii in fiecare cat in lateral; sau inca mai tii gratie haneman dar cand noptile sunt reci nu e cel mai bun lucru sa tii matca jos si caldura sus.
asta am scris-o rapid pt ca tocmai am venit de la stupi si m-am lovit de acest aspect.
cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ovidiu_78 » 23 Iul 2013, 22:23

nu e chiar asa....
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ignatius » 24 Iul 2013, 12:21

Dar cum este? poate ne spui si noua Ovidiu, multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde un OM » 24 Iul 2013, 12:32

De acum inainte mai usor cu nectarul. Va veni vremea ca in curand sa dam cu siropelul. Un ME se simte bine pe 3 corpuri.
Atat timp cat se va stimula, chiar daca matca urca in magazia a doua (cand este ME pe 2 corpuri) va fi fortata sa coboare in primul corp. Acolo trebuie facut loc pentru ouat, ramele cu nectar trebuind ridicate.
un OM

Mesajde vladutz » 24 Iul 2013, 13:50

Am si eu o intrebare...anul acesta nu am mers cu stupi in pastoral din cauza unor probleme iar pe locul unde au stationat nu prea au avut cules ...uni au miere cat de cat iar uni deloc pentru ca au consumato in lipsa de cules...ce pot face ?...as putea da 100% rezerve de sirop pe iarna ??
vladutz

Mesajde danman » 24 Iul 2013, 14:03

Ai putea.
danman

Mesajde jonny_it » 24 Iul 2013, 17:06

ignatius scrie:salut
recapitulez putin.
mai in gluma:
AXIOMA: intodeauna matca va dori sa urce sus sa ponteze si daca urca intr-un ME sigur va oua;

directii pentru o iernare buna:
1. Asigurarea spatiului pentru matca
2. Rame pline cu miere

La ME e mai complicat pentru ca rama cu puiet si cu coronita nu asigura mierea peste iarna, deci trebuie sa avem rame separate pentru puiet si rame pline cu miere separate. Daca lasam corpul 2 plin cu miere prea devreme, matca va urca , da mierea la o parte si va oua si vom pierde si acele rame pe care ne bazam pentru iernare.
DEci fie ai rame cu miere la pastrare, fie ramele cu miere va trebui sa le tii in fiecare cat in lateral; sau inca mai tii gratie haneman dar cand noptile sunt reci nu e cel mai bun lucru sa tii matca jos si caldura sus.
asta am scris-o rapid pt ca tocmai am venit de la stupi si m-am lovit de acest aspect.
cu stima

Axioma aia este incompleta. Matca urca sus sa oua dar in nici un caz nu o sa coboare albinele mierea in corpul de jos pentru ca ea vrea sa oua in corpul de sus.
Daca nu se fac inversari de corpuri aiurea, schimb de rame intre corpuri si alte manevre cat timp albinele au un cules normal sau beneficiaza de stimulare o sa isi aseze mierea acolo unde trebuie. La ME majoritatea problemelor apar cand isi baga nasul apicultorul si mai muta o rama de ici dincolo. :)

Aici in zona pe la 1 august incep sa verific toate familiile si estimez rezervele de miere. Cele pe 3 corpuri raman pe 2, cele pe 2 raman asa iar cele pe 1 primesc un corp cu miere deasupra(in cazul roilor buni, minim 8-10 rame cu albine, asta daca nu au primit deja) sau un corp cu rame goale sub corpul existent.

De obicei corpul de jos este plin cu puiet si polen si foarte putina miere pe ramele marginase. Sus la familiile normale au miere, polen(putin) si puiet(mai mult sau mai putin, in functie de matca, puterea familiei si culesul existent). Pe masura ce albinele inca aduc nectar/sunt stimulate matca ramane cu puietul doar jos si in corpul de sus puietul este impins in partea de jos a ramelor.

Dupa ce se raceste estimez cantitatea de albina si scot ramele care nu sunt pline cu miere, eventual descapacesc dupa diafragma 1-2 rame astfel incat sa fie umplute. O familie care are 6-8 rame pline cu miere nu ar trebui sa aiba probleme pana in aprilie. Fara nici un fel de turta sau stimulare.
jonny_it

Mesajde cristianNiculae » 29 Iul 2013, 07:59

Buna dimineata,

Am si eu o intrebare ref. la ME.
Am 2 familii de albine (roi de anu asta), una pe 10 rame si alta pe 8 rame.
Din cate am citit pe forum la familiile pe un singur corp se recomanda iernarea pe 2 corpuri folosind corpul de jos cu rame goale, necladite(de altele nici nu am).
Eu m-am gandit la o alta varianta:
Ce-ar fi daca as imparti ramele cladite existente in 2 si as pune sa zicem 5 rame cu coroana de miere jos si 5 rame pline cu miere sus, delimitate printr-o diafragma pe verticala cutiei?
Ati facut vreunul asa?
Sunt constient de faptul ca latimea e putin cam mica si s-ar putea sa nu incapa ghemul de albine dar ma gandesc ca poate se aseaza ele cumva.

Multumesc anticipat.
cristianNiculae

Mesajde visanc » 29 Iul 2013, 09:51

jonny_it scrie:
Cele pe 3 corpuri raman pe 2, cele pe 2 raman asa iar cele pe 1 primesc un corp cu miere deasupra(in cazul roilor buni, minim 8-10 rame cu albine, asta daca nu au primit deja) sau un corp cu rame goale sub corpul existent...

cristianNiculae scrie:Din cate am citit pe forum la familiile pe un singur corp se recomanda iernarea pe 2 corpuri folosind corpul de jos cu rame goale, necladite...

Eu ce-i drept nu pe forum, ci de la alti apicultori am auzit ca familiile care sunt pe doua corpuri, dar nu sunt toate ramele/intervalele ocupate asa de bine ar fi recomandat restranse pe un singur corp pentru ca densitatea de albine sa fie mai mare si ele sa poata incalzi mai usor spatiul stupului, care implicit va fi mai redus. :?:
visanc

Mesajde cristianNiculae » 29 Iul 2013, 10:07

Eu ma gandeam ca poate in configuratia de mai sus ajungem la o iernare tipica de ME si cu albine mai reduse ca numar avand resursele deasupra ghemului. Singura mea problema ar fi latimea mai redusa a spatiului.
cristianNiculae

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR