Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Siropul de zahar/Invertirea zaharului

Mesajde vasilefi » 23 Iul 2013, 15:00

zaharul se mai inverteste fara sare de lamaie?
am facut sirop si din graba am uitat sa pun sarea cand am fiert compozitia.

se poate pune in loc de sare lamaie - suc de lamaie?
echivalentul a 5g sare lamaie am citit undeva ca e 80ml suc lamaie...
vasilefi

Mesajde un OM » 23 Iul 2013, 15:19

Nu. Deocamdata nu este o problema mare, albina care o ai in stup curand nu o sa mai fie. De aceea stimularile si completarile se fac in afara lunii septembrie, macar o parte a ei, ca albina sa nu intre uzata la iernare. Cat de curand trebuie sa nu mai uiti de invertire.
un OM

Mesajde delorin I » 23 Iul 2013, 15:28

Am reusit si eu de cateva saptamani reteta Romanescu! Ce nu pricepeam era din cauza unei lecturi in graba si prost facuta! E simpla si extrem de practica! Nu imi dau seama la ce ph am ajuns pt ca am folosit la 25 de kg de zahar invertit 3 X 8gr plicuri de sare de lamaie! Deci reteta mea finala a avut lipsa un gram! Adica altfel spus - trebuie sa imi fac rost de un cantar fin ca sa respect intocmai aceasta reteta!
Ultima oară modificat de delorin I pe 23 Iul 2013, 16:09, modificat 1 dată în total.
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde vasilefi » 23 Iul 2013, 15:38

multumesc. o dau asa acum ca am pus-o in pungi cate 200-300 ml/punga si mi-ar fi necaz sa le desfac pe toate sa mai fierb o data siropul.
vasilefi

Mesajde un OM » 23 Iul 2013, 15:44

Prin fierberea repetata a siropului se mareste HMF-ul, lucru deloc bun.
un OM

Mesajde balasaedy » 24 Iul 2013, 22:22

buna seara!vreau sa ma lamuriti si pe mine cu o problema da nu este cu suparare ( probabil ati mai scris de foarte multe ori pe tema asta ,se mai gaseste unul ca mine care nu intalege cum trebuie si ce trebuie).siropul de de zahar pentru completarea rezerveor de iarna in ce concentratie se da?eu ma citit in carte ca se da 1\1 si se administreaza timpuriu dupa treminarea culesului de vara ,cand albinele au suficient timp pt.transformarea acestuia si sa nu se uzeze albine care va ierna.daca timpul aeste inaintat se da 2\1 pt.ca si procentul de apa este mai sacazut fata de 1\1 care este mai mare.dupa completarea rezervelor se pot incepe harnirirle de stimulare cu doze mici de sirpo 1\1 300- 500 la intervale de 2-3 zile?descapacirea fagurilor cu miere,prin administrarea de sirop in faguri.acum : se da pt.completare 1\1,2\1daca timpul este timpul inaintat ori 1\1 se da numai primavara pt. stimulat s au si vara-toamna cand nu este cules in natura .multumesc frumos si sper ca nu v am asasinat cu intrebari stupide.
balasaedy

Mesajde B.K » 25 Iul 2013, 03:12

balasaedy scrie:buna seara!vreau sa ma lamuriti si pe mine cu o problema da nu este cu suparare ( probabil ati mai scris de foarte multe ori pe tema asta ,se mai gaseste unul ca mine care nu intalege cum trebuie si ce trebuie).siropul de de zahar pentru completarea rezerveor de iarna in ce concentratie se da?eu ma citit in carte ca se da 1\1 si se administreaza timpuriu dupa treminarea culesului de vara ,cand albinele au suficient timp pt.transformarea acestuia si sa nu se uzeze albine care va ierna.daca timpul aeste inaintat se da 2\1 pt.ca si procentul de apa este mai sacazut fata de 1\1 care este mai mare.dupa completarea rezervelor se pot incepe harnirirle de stimulare cu doze mici de sirpo 1\1 300- 500 la intervale de 2-3 zile?descapacirea fagurilor cu miere,prin administrarea de sirop in faguri.acum : se da pt.completare 1\1,2\1daca timpul este timpul inaintat ori 1\1 se da numai primavara pt. stimulat s au si vara-toamna cand nu este cules in natura .multumesc frumos si sper ca nu v am asasinat cu intrebari stupide.

Atat hranirile de completare cat si cele de stimulare se fac in functie de zona , dar in cele mai multe cazuri , hranirile de completare se fac in luna august pentru ca albinele care sunt in viata in august cu siguranta nu vor intra la iernat , deci trebuie "tras" pe ele. La hranirile de stimulare se 300-500 g la 2-3 zile . Faza cu descapacirea fagurilor n-am inteles-o , data viitoare incearca sa scrii pe intelesul tuturor . :idea:
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde un OM » 25 Iul 2013, 06:17

Functie de zona, fagurii se descapacesc spre sfarsitul de septembrie sau in octombrie. Se dau dupa diafragma sau folie fagurii care au avut puiet putin.
un OM

Mesajde balasaedy » 25 Iul 2013, 10:58

bun. cu haranirile de comlpetare am intales ,dar despre concentratia siropului ,si cand se da 1\1 si 2\1 ( ori daca ce am scris eu este corect) va rog daca se poate sa ma lamureasca cineva.multumesc!
balasaedy

Mesajde italianu » 25 Iul 2013, 11:24

acum da-le siropul 1la 1 ,mai prin sept oct da-le 2 la 1. sa aiba macar 15 kg mincare si-ti trece iarna
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde livulik » 25 Iul 2013, 17:29

italianu scrie:acum da-le siropul 1la 1 ,mai prin sept oct da-le 2 la 1. sa aiba macar 15 kg mincare si-ti trece iarna

unde 2 este proportia zaharului! scuze de interventie, am specificat pt. ca la inceputul contactului cu albinaritul si eu am avut semne de :?:
livulik

Mesajde liviutzbogos » 25 Iul 2013, 19:56

italianu scrie:acum da-le siropul 1la 1 ,mai prin sept oct da-le 2 la 1. sa aiba macar 15 kg mincare si-ti trece iarna

Eu a-si zice cel tarziu 1 septembrie (cartile spun 15) pentru ca albina care intra in iarna sa nu se uzeze din cauza zaharului. Hranirile in octombrie cred ca sunt mult prea tarzii, eventual rame cu miere date dupa diafragma, asta in cazul in care vremea permite.
Nihil Sine Deo!

Munţii noştri aur poartă,
Noi cerşim din poartă-n poartă. (Octavian Goga)

Ce folos, viaţă fără de Hristos?
liviutzbogos

Mesajde B.K » 29 Iul 2013, 23:58

liviutzbogos scrie:

Eu a-si zice cel tarziu 1 septembrie (cartile spun 15) pentru ca albina care intra in iarna sa nu se uzeze din cauza zaharului. Hranirile in octombrie cred ca sunt mult prea tarzii, eventual rame cu miere date dupa diafragma, asta in cazul in care vremea permite.

Doar ce spuneam mai sus ca hranirile de completare se fac in august , nu mai vorbiti fara logica ca incurcati incepatorii.
B.K

Mesajde italianu » 30 Iul 2013, 00:44

mai beek-ule,sa-ti dea D-zeu sanatate,da'nu mai sta asa prins in ,,tipare”.
Eu practic apicultura de vre-o 20 de anisori,nu am dat,nu dau si nu voi da sirop invertit,sau cum zici tu ,,completarea in august”.
pai miie imi culeg inca pe mana,si tu vrei sa le dau completare?
Daca vrei in august dai stimulare cu sirop 1/1 ,mai incolo dai completare.
Tu ce faci trece luna august si nu au rezervele facute ,atunci nu le mai dai?
Vezi ca albinele sint mult mai adaptabile decit noi!

P.S. Sa nu vii cu,,Italia nu-i Romania” ca ma supar! :lol:
Intelepciunea vine (o)data cu virsta,...dar nu la toti!
italianu

Mesajde B.K » 30 Iul 2013, 12:55

Logic ca Italia nu e Romania :D . Ce nu inteleg este ca : nu dai sirop invertit deloc sau nu dai in august sau nu faci completare in august ??? Daca citeai cu atentie , am scris si mai sus ca in functie de zona (cel putin in RO) hranirile de completare se fac in august dupa 15 , maxim inceputul lui septembrie . Daca tu le dai sirop de completare in octombrie ca nu ai avut timp sa le dai cand trebuia e treaba ta si nu te retine nimeni . Stimularea se poate face la fel , in functie de zona si se poate face pe o perioada mai lunga pe cand completarea se face intr-un timp scurt.

PS: Daca tu practici apicultura de 20 de ani eu iti doresc multi inainte si multa sanatate , eu lucrez cu cineva care practica apicultura de 40 de ani .
B.K

Mesajde zahh » 30 Iul 2013, 16:09

daca vreu sa fac cu ceaiuri, cumprocedez cu plantele, le pot fierbe in apa care o adaug dupa invertire?
zahh

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA