Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Culturi modificate genetic!

Mesajde clabescu.marius » 19 Iul 2013, 16:32

"Compania americană Monsanto, activă în domeniul biotehnologiei și a producției de substanțe chimice, a confirmat că își va retrage aproape toate aplicațiile pentru culturile modificate genetic în UE, motivând lipsa viabilității comerciale și reticența publică1. Greenpeace salută acest anunț, însă atrage atenția asupra faptului că Monsanto ca continua să vândă controversatul porumb MON810, ultima cultură modificată genetic rămasă în Europa, care se cultivă în prezent și în România.

Autorizația pentru cultivarea porumbului MON810 valabilă pentru UE, expiră, după o perioadă de zece ani, fiind programată reevaluarea nivelului de siguranță al culturii. Companiei îi este permis să folosească MON810 în Europa, până la anunțarea deciziei de către Comisia Europeană.

Alexandru Riza, coordonator de campanii al Greenpeace România, a declarat: „Îmbucurătoare decizia celor de la Monsanto de a elibera Europa de tehnologia lor care s-a dovedit ineficientă și, de asemenea, dăunătoare din unele puncte de vedere pentru mediul înconjurător și viețuitoare. În plus, productivitatea și interesul fermierilor români față de aceste culturi sunt oglindite în trendul descendent pe care l-a avut cultivarea acestora de-a lungul timpului pe teritoriul țării noastre. Monsanto, faceți loc unor tehnologii sustenabile!”

În luna mai, Monsanto a dat semne că va reevalua operațiunile din Europa, după ce a declarat că se confruntă cu reglementări mai aspre și lipsă de sprijin din partea mediului politic, pentru culturile MG2. În prezent, doar Spania cultivă cantități non-neglijabile de MON810, pe lângă culturile mai nesemnificative din Republica Cehă și Portugalia.

Herman Van Bekkem campaigner Greenpeace pentru agricultură sustenabilă, a declarat: „Este o zi fericită pentru domeniul științific și de cercetare în Europa. În ultimele decenii, culturile MG s-au dovedit a fi rezultatul unei tehnologii ineficiente și nepopulare. Săptămânal apar noi dovezi care atestă impacturile periculoase ale culturilor MG asupra mediului înconjurător. Continua respingere și reticență din partea fermierilor, consumatorilor și guvernelor va determina Monsanto, în cele din urmă, la retragerea porumbului MON810, ultima cultură modificată genetic din Europa. O retragere completă a Monsanto ar putea, în sfârșit, crea spațiul necesar pentru ca agricultura europeană să se concentreze pe practici și tehnologii atât moderne, cât și tradiționale care oferă progrese reale în domeniul producției de hrană și pentru comunitățile rurale, fără a avea un impact negativ asupra mediului natural.”

În luna ianuarie a anului trecut, compania chimică germană BASF a semnalat retragerea sa de pe piața UE după ce a eșuat în a găsi suficient interes din partea consumatorilor pentru produsele sale modificate genetic"

Oare in timp se va face si ceva bun pentru planeta asta si pentru noi oamenii?Oricum vestea este imbucuratoare! :D
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Re: Culturi modificate genetic!

Mesajde Ioan Guist » 19 Iul 2013, 17:45

Multumim de veste.Chear o veste buna, fiinca aici intra si Rapita si FS si ceriale si ...multe
Frica mea vine insa din suspiciunea ca unii ca Monsato renunta la OMG din alte motive.Teoretic renuntarea ar rebuii sa vina din partea agricultorilor.acestiia fiind primii nemultumiti de rezultatele slabe.
Daca motivul schimbarii de macaz este altul, nu ne putem astepta decat la altceva mai rau.Probabil raul este atat de mare incat s-au speriat si ei.Sau ne-au pregatit alta surpriza?

Om videa!
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde delorin I » 19 Iul 2013, 18:57

Exista discutii deja cea mai mare parte din floarea soarelui ar fi modificata genetic...Impactul este deja atat de mare...incat nu cred ca mai poate fi schimbat ceva...doar cu un anunt al unui singur producator!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde clabescu.marius » 19 Iul 2013, 21:31

delorin I scrie:Exista discutii deja cea mai mare parte din floarea soarelui ar fi modificata genetic...Impactul este deja atat de mare...incat nu cred ca mai poate fi schimbat ceva...doar cu un anunt al unui singur producator!

Niciodata nu este tarziu sa se mai indrepte ceva...ramane doar sa se doreasca acest lucru.Sanatate! :)
Când îmi face vre-o figură
Vreo albină oarecare,
Generos, pe-nţepătură,
Pun tot eu un praf de sare.
clabescu.marius

Mesajde alin m » 19 Iul 2013, 23:40

si daca tot pleaca sa lase in urma si niste gunoieri sa le stranga mizeriile in urmatorii 20 de ani , asa ca pentru refacerea mediului.
alin m

Mesajde Ala nou » 31 Iul 2013, 22:06

Ala nou

Mesajde akmm » 01 Aug 2013, 07:45

Eu cred ca despre plantele modificate genetic s-a creat o psihoza.
Toata rapita cultivata la noi este modificata genetic.Este singura modalitate de selectie accelerata prin care uleiul extras poate fi introdus in consum uman.Cei mai in varsta ar trebui sa stie ca mierea de rapita de pana in 1989 nu era de mancat.Iute, amara.Nici uleiul nu era pentru consum uman.
Se mai remarca faptul ca aplecarea spre prasit este din ce in ce mai rara, ierbicidarea fiind singura varianta viabila de a umple burtile tot mai numeroase de pe planeta.Nu toate plantele rezista la ierbicide iar pentru a rezista sunt modificate genetic.Pana si acest aspect ar trebui lamurit pe intelesul tuturor: Ce este de fapt modificarea genetica?
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde livulik » 01 Aug 2013, 09:30

akmm scrie:...
Pana si acest aspect ar trebui lamurit pe intelesul tuturor: Ce este de fapt modificarea genetica?

si cer permisiunea sa completez intrebarea: de exemplu, cum influenteaza/modifica o planta modificata genetic organismul sau ADN-ul animalelor ce o consuma? sau ADN-ul plantelor invecinate nemodificate genetic?

parerea mea este ca desi OMG s-au raspandit atat de mult s-a cercetat prea putin aceasta influenta asupra celorlalte organisme...e afectat cumva sistemul lor imunitar prin consumul de OMG???...se produc denaturari ale ADN-ului???

daca privim omenirea doar prin prisma unor burti de hranit si ne uitam putin prin lumea animala salbatica vom vedea ca numarul animalelor creste atunci cand au hrana suficienta, nu creste numarul lor si pe urma incearca sa caute hrana!
asadar, la noi, oamenii, cred ca este vorba doar de profit! cu orice pret!

p.s. legat de exemplul cu rapita inainte de 89...doar intreb si eu din pura curiozitate: oare pt. albine nu era mai bine?
livulik

Mesajde IGNITE » 01 Aug 2013, 17:21

akmm scrie:Eu cred ca despre plantele modificate genetic s-a creat o psihoza.
Toata rapita cultivata la noi este modificata genetic.Este singura modalitate de selectie accelerata prin care uleiul extras poate fi introdus in consum uman.Cei mai in varsta ar trebui sa stie ca mierea de rapita de pana in 1989 nu era de mancat.Iute, amara.Nici uleiul nu era pentru consum uman.
Se mai remarca faptul ca aplecarea spre prasit este din ce in ce mai rara, ierbicidarea fiind singura varianta viabila de a umple burtile tot mai numeroase de pe planeta.Nu toate plantele rezista la ierbicide iar pentru a rezista sunt modificate genetic.Pana si acest aspect ar trebui lamurit pe intelesul tuturor: Ce este de fapt modificarea genetica?

uneori e mai bine cu anumite OMG decât cu pesticide şi ierbicide aplicate pe planta convenţională.
vrem să mâncăm un măr de la bunicu din grădină, care pentru a ajunge la maturitate are nevoie de stropire cu diverse...sau vrem să mâncăm un măr dintr-un pom OMG (care astfel, devine rezistent la diverşi factori dăunători) dar fără a fi stropit cu chimicale şi care are acelaşi gust, aceeaşi calitate.

depinde despre ce OMG este vorba, depinde în ce scop s-a realizat OMG -ul respectiv. dc. în urma creării unor OMG rezultă ceva aiurea...totul este aiurea.
o altă problemă...
la ce folos, folosim lapte bun, natural să zicem...dacă apoi este omogenizat sau se fabrică iaurt, care are termen de garanţie 100 de ani? în realitate, un iaurt făcut acasă este o hrană vie care se împute repede.
sau la ce folos un măr dintr-o livadă întreţinută după principii relativ ok, dacă este cules verde şi bombardat apoi în depozit cu nu ştiu ce raze pentru a nu se împuţi sau pentru a se coace. şi mărul rezistă pe raft 1000 de ani pentru că este un organism "omorât"?
UE nu vrea să mâncăm lapte cu germeni de la ciobanii noştri. vrea să mâncăm lapte omogenizat, fără microbi...dar e bine? sistemul nostru imunitar ce zice? lui nu-i trebuie microbi, germeni?
şi vaca HOLSTEIN este modificată genetic. şi găinia Brahma...dar în foarte mulţi ani. în prezent, totul se întâmplă foarte rapid, însă. studii...nu am idee, impact asupra mediului în mod sigur poate exista. nu degeaba sar anumite organizaţii. spre ex. albinele sunt afectate de faptul că nu pot prelua nectarul de la anumite soiuri de f.s.
în orice caz, cu chestii gen Monsanto, care, în SUA deţin un anumit tip de monopol...problema se poate pune şi altfel, din simplu fapt că ei au creat acest monopol, care monopol înseamnă control, putere, la discreţie.
este clar o luptă între producătorii de pesticide ş.a.m.d. şi cei care promovează OMG, o luptă bazată pe interese financiare. evident, ideal ar fi să consumăm ceea ce ne oferă natura. şi atât.
IGNITE

Mesajde maximus » 01 Aug 2013, 20:38

[quote="IGNITE"]uneori e mai bine cu anumite OMG decât cu pesticide şi ierbicide aplicate pe planta convenţională.
vrem să mâncăm un măr de la bunicu din grădină, care pentru a ajunge la maturitate are nevoie de stropire cu diverse...sau vrem să mâncăm un măr dintr-un pom OMG (care astfel, devine rezistent la diverşi factori dăunători) dar fără a fi stropit cu chimicale şi care are acelaşi gust, aceeaşi calitate.

depinde despre ce OMG este vorba, depinde în ce scop s-a realizat OMG -ul respectiv. dc. în urma creării unor OMG rezultă ceva aiurea...totul este aiurea.

imi permit sa vin cu cateva observatii pertinente, fundamentate dealtfel pe un substrat real.Nimic nu e aiurea, totul e asa cum trebuie sa fie.

Problema OMG in Romania se cunoaste doar asa, din auzite, de marea majoritate.

1. OMG este un absorbant de pesticide. El a fost creat pentru a rezista la o anume grupa sau un anume tip de pesticid. Priviti culturile de OMG si vedeti cum se prezinta. Nimic in jur, doar ele. Un mar normal, nemodificat, nu poate inmagazina o cantitate asa de mare de pesticide ca un OMG.
OMG = burete absorbant pentru pesticide

2.prin polen se raspandeste materialul genetic la alte plante, care se vor modifica la randul lor. aici apar efectele negative asupra mediului inconjurator.
Cei care ati fost in Vest poate ati observat ca natura este diferita. Eu am avut ocazia sa observ aceste modificari, chiar si la plantele perene, flora spontana. Totul s-a modificat in urma introducerii acestor OMG.

3. Recent parlamentul Romaniei a adoptat o lege prin care aproba cultivarea OMG in ariile naturale protejate de interes comunitar. Cercetati ce inseamna acest lucru si analizati daca era nevoie de o astfel de lege pe fondul evenimentelor actuale.
esentialul in apicultura este sa lasam albinele libere...
maximus

Mesajde livulik » 01 Aug 2013, 21:19

IGNITE scrie:...şi vaca HOLSTEIN este modificată genetic. şi găinia Brahma...

cred ca faci o confuzie intre OMG si hibrizi/incrucisari....rasa Holstein este rezultatul unor incrucisari/selectii intre indivizi de rasa diferita dar din aceeasi specie pe cand la produsele transgenice (OMG) sunt folosite gene din specii diferite

Exemple: s-a reusit obtinerea unor cartofi cu gust de peste si vita-de-vie cu aroma de capsuni!...si un exemplu mai bun este un soi de porumb modificat genetic ca sa reziste f bine la un erbicid puternic; in felul asta se poate erbicida fara grija ca ar fi afectata cultura propriu-zisa...problema a aparut cand s-a constatat ca datorita modificarii porumbul inmagazineaza acel erbicid ...si ajunge si la noi!!!

p.s. SUNTEM CEEA CE MANCAM! :idea:
livulik

Mesajde Mircea_63 » 01 Aug 2013, 21:30

maximus scrie:
1. OMG este un absorbant de pesticide. El a fost creat pentru a rezista la o anume grupa sau un anume tip de pesticid. Priviti culturile de OMG si vedeti cum se prezinta. Nimic in jur, doar ele. Un mar normal, nemodificat, nu poate inmagazina o cantitate asa de mare de pesticide ca un OMG.
OMG = burete absorbant pentru pesticide

2.prin polen se raspandeste materialul genetic la alte plante, care se vor modifica la randul lor. aici apar efectele negative asupra mediului inconjurator.
Cei care ati fost in Vest poate ati observat ca natura este diferita. Eu am avut ocazia sa observ aceste modificari, chiar si la plantele perene, flora spontana. Totul s-a modificat in urma introducerii acestor OMG.

3. Recent parlamentul Romaniei a adoptat o lege prin care aproba cultivarea OMG in ariile naturale protejate de interes comunitar. Cercetati ce inseamna acest lucru si analizati daca era nevoie de o astfel de lege pe fondul evenimentelor actuale.

Pct 1. Faptul ca e rezistent la pesticide nu inseamna ca este burete si le inmagazineaza mai mult decat celelalte. Daca sunt imun la un anumit tip de gripa, nu inseamna ca am devenit un burete care absoarbe virusul gripei. E vorba de glifosat. Fiecare absoarbe cat poate, prin frunze, apoi cele care nu sunt rezistente -si niciuna nemodificata genetic, nu este- se usuca. N-are de unde sa absoarba mai mult!!! Chestia cu buretele cade.

Evident ca vei regasi pesticid in planta care traieste si nu in cea care s-a uscat. Cartoful OMG rezistent la colorado, de exemplu, este mult mai curat in privinta pesticidelor, decat cel din gradina taranului care stropeste din greu cu mospilan, calipso, actara si alte chimicale.
Marul OMG nu mai are nevoie de atatea stropiri.

pct 2. Polenul... aici e asa. Nu poti imperechea cainele cu matza. Polenul ala care e spermatozoidul plantei nu va avea efect asupra altei specii. In cadrul aceleiasi specii, nu stiu daca cei de la Monsanto nu cumva au avut grija de asta. Nu pentru noi, ci pentru ei. Rapita OMG nu cred ca se incruciseaza sau nu transmite gena modificata, nu de alta, dar Monsanto nu face cadouri. :lol:

In Americi, un fermier a folosit samanta obtinuta de la OMG si l-a depistat Monsanto. Cica au o lege care interzice lucrul asta si trebuie sa tot cumperi de la ei ca e proprietate intelectuala. Omul a dat-o cotita ca s-a corcit rapita lui cu soiul OMG, dar a pierdut procesul, de unde deduc ca treaba cu corceala nu merge.

Nu sunt fan OMG si nici nu sunt de specialitate, dar nici pe dinafara. In afara de FS care este autofertila (asta-i OMG?) si nu poate aduna albina atata nectar ca de la cealalta, care nici ele nu sunt la fel de producatoare de nectar, ci difera de la soi la soi, nu cunosc alt neajuns al OMG.
Nu inseamna ca nu exista, repet, ci doar ca nu cunosc.

Daca rapita OMG n-ar mai avea nevoie de stropiri, ar fi bucuria stuparilor. Stim ca interventia omului in natura poate duce la rezultate surpriza si de aici teama firesca. Pana acum insa, concret, care sunt neajunsurile, in afara de mierea de la FS?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alt stupar » 01 Aug 2013, 21:47

Lume, lume, nu mai mîncaţi mere, pere, c-a intrat holera-n sat !
Nu mai mancati nimic, baaa !

Da.
se vaita lumea ca ce rau ii face OMG-ul in stomacelu sensibil
cu nostalgie-si aduce aminte ca ce gust minunat aveau soiurili de pa vremuri...

Breee... da la alea se mergea la sapa, se prasea, se ingropa...
Se mai merge si acum ? Cati dintre plangatorii-strigatorii antiOMG (... ca-i la moda!) si-ar risca manichiura ingrijita pe niste bataturi in palme si stat in soare? :shock: La dracu... vara-i cald si umbra teraselor irezistibila...
Ei ?
Asa-i ca toate au un pret pe lumea asta ?
Asa-i ca viata de boier se plateste (uneori ) cu vizite la doftori ? :mrgreen:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde livulik » 02 Aug 2013, 06:39

alt stupar scrie:[b]...
Breee... da la alea se mergea la sapa, se prasea, se ingropa...
Se mai merge si acum ? Cati dintre plangatorii-strigatorii antiOMG (... ca-i la moda!) si-ar risca manichiura ingrijita pe niste bataturi in palme si stat in soare? :shock: La dracu... vara-i cald si umbra teraselor irezistibila...
...

se rarea, se taiau cocenii cu secera/cosorul...porumbul se cocea in octombrie nu in august si era o bruma dimineata de-ti tremurau toate oasele in caruta...
Asa este, era munca mult mai multa! si multi care s-au rupt de viata ”la tara” nu stiu asta...dar asta nu inseamna ca nu pot striga impotriva OMG-urilor sau impotriva chimizarii excesive fiindca nu stiu de unde sa apuce sapa! cum ar fi sa n-ai voie sa strigi impotriva razboaielor decat daca ai trecut prin unul si i-ai vazut ororile???

problema este ca in realitate nu vom scapa de OMG sau de chimizare excesiva/iresponsabila prea curand...dar este bine ca sunt si unii care se opun cu glas tare, asa trebuie sa mearga lucrurile!!! marile corporatii vin cu produse ”minune” netestate suficient in timp (OMG ar trebui testate ceva mai mult timp pentru a sti si efectele asupra generatiilor urmatoare), organizatiile eco se opun (in cunostinta de cauza sau din principiu) si astfel decidentii (in cazul nostru Comisia Europeana) vor fi fortati sa aleaga o cale de mijloc...vor cere mai multe studii...vor interzice sau nu...

ideea era ca nu trebuie luati in ras cei care se opun dar nu deosebesc costreiul de porumb...e bine ca exista si e bine ca sunt vocali chiar daca realitatea este undeva la mijloc!

alt stupar scrie:...Asa-i ca viata de boier se plateste (uneori ) cu vizite la doftori ? :mrgreen:

din pacate si astia care incercam sa mancam cu precadere ce am produs in curtea noastra cu mana noastra nu suntem feriti...pinza freatica e aceeasi cu a vecinului care toarna bidoane de chimicale! :?

p.s. prin vest, printre primii care se opun interventiei brutale a corporatiilor in natura sunt apicultorii! :?:
livulik

Mesajde Ioan Guist » 02 Aug 2013, 07:30

livulik scrie:
1 Asa este, era munca mult mai multa! si multi care s-au rupt de viata ”la tara” nu stiu asta...dar asta nu inseamna ca nu pot striga impotriva OMG-urilor sau impotriva chimizarii excesive fiindca nu stiu de unde sa apuce sapa! cum ar fi sa n-ai voie sa strigi impotriva razboaielor decat daca ai trecut prin unul si i-ai vazut ororile???

2 ideea era ca nu trebuie luati in ras cei care se opun dar nu deosebesc costreiul de porumb...e bine ca exista si e bine ca sunt vocali chiar daca realitatea este undeva la mijloc!

:?:

Nu zice nimeni sa fim lipsiti de atitudine.Sa ...strigam adica.Da...sa si ramanem consecventi.SA nu zicem doar un ..".NU hotarat inarmarilor" si de fapt sa provocam deliberat batalii zilnice sau raboaie lunare.
Sa strigam TARE un nu hotarat la OMG si pe de alta parte sa ramanem la pronuntarea doar in sens negativ a meseriei de Taran.Sa minimizam importanta "prostimii" ce stie doar sa ...rupa osul pe orice vreme.

Chestiunea cu Organismele modificate la nivel genetic e ca nu sunt cunoscute pe deplin urmarile in timp.Mancam un fruct sau o miere de rapita modificate.Foarte bine da... la nivel celular, la nivel ARN , sau mai la intimitatea caramizilor de baza sunt produse fortat niste schimbari.Intrebarea e : Ce zice ficatul nostru de exemplu despre noutatile astea ? Dar cum se combina aceste modificari , in timp , cu " caramizile" noastre? Si cum se schimba lumea ce o cunoastem astazi? Si cum o intoarcem inapoi?? Da...se mai poate intoarce?
Sunt un necunoascator al problemei, depasit pe de-a 'ntregul.Se prea poate ca scepticismul nostru sa vina din necunoastere .In cazul omg, insa lucrurile sunt prea la nivel de baza ca sa nu ne-o furam crunt.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde livulik » 02 Aug 2013, 07:48

Ioan Guist scrie:Chestiunea cu Organismele modificate la nivel genetic e ca nu sunt cunoscute pe deplin urmarile in timp.Mancam un fruct sau o miere de rapita modificate.Foarte bine da... la nivel celular, la nivel ARN , sau mai la intimitatea caramizilor de baza sunt produse fortat niste schimbari.Intrebarea e : Ce zice ficatul nostru de exemplu despre noutatile astea ? Dar cum se combina aceste modificari , in timp , cu " caramizile" noastre? Si cum se schimba lumea ce o cunoastem astazi? Si cum o intoarcem inapoi?? Da...se mai poate intoarce?
Sunt un necunoascator al problemei, depasit pe de-a 'ntregul.Se prea poate ca scepticismul nostru sa vina din necunoastere .In cazul omg, insa lucrurile sunt prea la nivel de baza ca sa nu ne-o furam crunt.

BIG Like! :P
de fapt, in societatea umana de azi cand firmele mari privesc oamenii doar prin prisma profitului, e oarecum natural si instinctiv sa ne ferim si sa fim reticenti! daca ne trezim mai tarziu s-ar putea sa fie prea tarziu!
livulik

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE