Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

August - pregatirea urmatorului an apicol.

Mesajde Mircea_63 » 03 Aug 2013, 09:03

Am intalnit deseori pe forum, afirmatia ca pregatirea familiei pentru urmatorul an incepe din August. Ca August este o luna de capatai pentru anul urmator si ce n-ai facut acum cum trebuie, mai greu poate fi recuperat in primavara.

Acum suntem in August :D Cred ca ar fi momentul potrivit pentru o discutie despre ce si cum face in aceasta luna.
Este momentul pentru tratamente antivarroa, stimulari, unii fac completarea de hrana acum, altii nu, rame cu pastura puse la pastrare -unii da, altii nu- ajutati cei ramasi in urma, hraniri cu proteina unde lipseste polenul...

Voi cum faceti?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde filip » 03 Aug 2013, 10:02

Deblocarea cuiburilor la roii timpurii e esentiala.Am gasit zilele astea roi care aveau puiet pe ram doar 3 degete in partea de jos restul era miere si polen.Ori din roi bun poti avea un stup slab intrat in iarna iar la anul un an ratat apicol.Deci blocarea cuiburilor si asigurarea hranei sunt prioritare impreuna cu tratamentele facute corect.
filip

Mesajde Beekeeping » 03 Aug 2013, 10:26

cand si cate tratamente faceti Dvs ?
Beekeeping

Mesajde iulians » 03 Aug 2013, 12:42

Nu vad luna august atat de importanta.Pentru mine este prima luna mai linistita dupa cateva de foc. In aceasta luna urmaresc ca matcile sa ponteze corespunzator si sa nu blocheze cuiburile.Daca mai gasesc surplus de miere o scot. Tratamentele, stimalarea pontei si hranirile de completare concomitent cu restrangerea cuibului si scoaterea din uz a ramelor vechi la fac in luna septembrie.
iulians

Mesajde Cristina-Irina » 03 Aug 2013, 17:54

In afara de cele mentionate de ceilalti, deblocarea cuibului, intarirea roilor ramasi in urma, stimulare etc, eu fac in august un tratament bio complet antivarroa (aplicarea produsului in intervalele dintre rame, 3 aplicari la interval de 1 saptamana) pentru a reduce presiunea Varroa in perioada in care ies albinele de iarna. Tratamentul cu Varachet il fac in octombrie, in functie de temperatura.
Cristina-Irina

Mesajde gica.mosu » 04 Aug 2013, 07:50

Majoritatea aut de man apicole si apic in virsta s-au tineri incep anul apicol(pregatirea lui)urmator din iul-aug
si multi dintre voi stiti la ce ma refer....Cred ca este bine venita ac tema pt toti...
Pt cei mai noi pe forum cititi:stimularea de laA laZ deschis de mine si cu alte....pareri!!!
Pt unii nu e o noutate pt alti da....dar un lucru facut bine si la timp nu ramine fara rez pozitive....
La maj stupilor am dat caturile jos acum fac stim- completare hrana din 2in2 zile+3 trat cu varchet
la 7 zile....Sanatate la toti Gica- mosu!!!!
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde paul » 04 Aug 2013, 08:37

Mircea_63 scrie:
Acum suntem in August :D Cred ca ar fi momentul potrivit pentru o discutie despre ce si cum face in aceasta luna.

Pai, fiecare face cam ... ce poate ! ;) Unii ca tine, de ex. "sunt nevoiti"sa ... plece la mare ... :lol: Altii ...
Daca ne referim stricto senso la albine, face fiecare ... cum il taie capul ! :oops: Adica, CEI CARE STIU FAC CEEA CE TREBUIE! CEI CARE NU STIU, asa ca mine, FAC CEEA CE CRED CA ... STIU ! :o
Ce fac eu: prima data o revizie generala, rama cu rama pentru a putea evalua starea familiilor si a roilor (rezerve de miere si pastura, rame cu puiet, etc). Functie de ceea ce vad si de ..."traficul la mansarda"iau unele masuri: stimulez-completez (nu foarte mult cantitativ), deblochez unde-i cazul (si nu prea ii),sparg cuibul cu cate o rama insiropata pentru a o oua regina (cam la 5-6 zile),reduc urdinisurile, mai nou am facut un "premix"din sirop de zahar invertit 5/1 (5kg.zahar-1l.apa), protofil si 1,2 kg. lapte praf degresat, pentru al administra pe spetezele superioare ale ramelor, pentru a ajuta la cresterea puietului; dupa 15 august o sa adaug si drojdie de bere inactivata injumatatind cantitatea de lapte praf (tre'sa ma mai lamuresc ce-i cu drojdia asta si cum sa fac s-o inactivez).Nu restrang deocamdata nimic. Cand incepe sa se mai raceasca, mai ales noaptea, pun folia deasupra cuibului, lasand o fanta, mentin caturile pentru a putea pune in ele bidonasele cu sirop pentru stimulare-completare. Dupa 15 august ma bag cu fumigatii cu pelin si 3 tratamente cu varachet. Cumpar polistiren extrudat de 3cm si imi confectionez diafragme laterale "totale"cate 2 pentru fiecare familie.
Cam asa ... fac eu!!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde Mircea_63 » 04 Aug 2013, 09:04

Inactivarea drojdiei inseamna omorarea ei. O faci prin fierbere! Stiu ca se gaseste si drojdie gata inactivata.

Este bun chiar si polenul. ;) Daca are cules de polen din natura, nici nu se uita la alte proteine.
Mircea_63

Mesajde paul » 04 Aug 2013, 09:23

Mircea_63 scrie:Inactivarea drojdiei inseamna omorarea ei. O faci prin fierbere! Stiu ca se gaseste si drojdie gata inactivata.

Este bun chiar si polenul. ;) Daca are cules de polen din natura, nici nu se uita la alte proteine.

Stiu ca se gaseste drojdie de bere gata inactivata numai ca ... pe la Craiova ! Tre' sa incerc sa iau legatura cu ei si sa-mi trimita un colet ...
Stiu ca-i bun polenul . Dar mai stiu ca oricat ar aduce de mult ... tot nu-i suficient. Acum e necesar pentru cresterea de puiet, pentru formarea corpului obez, pentru "conserva", ca tre' sa aiba lapte si bebelusii ce se vor naste pe la sfarsitul iernii ...
Polen in natura deocamdata este ! Ieri, cel putin la roi, din 10 albine care se intorceau de la piata,7-8 aveau sacosele grele.Aduceau un polen portocaliu, cred ca de la bostanoase si un polen alb, banuiesc ca de la trifoiul alb ... Era ora 13 si aduceau polen ca dimineata ...
Am uitat sa-ti spun ca "premixul"pe care l-am dat joi seara pe spetezele superioare, ieri era ... lins ! Ca si cum nu dadusem nimic .
LE ... da'n-ai spus nimic daca-i corect ceea ce fac sau ... nu !!! :idea:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde joohny » 04 Aug 2013, 09:29

Va salut.Si cum faceti fumigatii cu pelin?As vrea sa-mi explicati si mie daca nu e secret.Va multumesc anticipat .Sanatate.
joohny

Mesajde paul » 04 Aug 2013, 09:52

joohny scrie:Va salut.Si cum faceti fumigatii cu pelin?As vrea sa-mi explicati si mie daca nu e secret.Va multumesc anticipat .Sanatate.

joohny ... nu tin nimic secret. Vorba unui amic al meu ..."bai, tu daca erai spion, erai mort de mult"!!! :lol: :lol: :lol:
Cum procedez eu: in iulie (se mai gaseste si acum), adun pelin din acela alb (are frunze albinete) pe care il pun intr-o magazie la uscat ! Il intind pe niste ziare si il mai intorc, din cand in cand. Dupa ce s-a uscat il pun pe socru-meu sa-l taie cu foarfecul cam de 1-2 cm si il pun in pungi de hartie.
Cand vreau sa fac fumigatii, pun putin jar in afumator si il umplu cu pelinul uscat si taiat. In prealabil pun folia deasupra ramelor si etanseizez foarte bine. Introduc "gura"afumatorului prin urdinis si bag fum la greu, pana ... nu mai incape (iese inapoi tot pe la urdinis)si obturez cu burete. Las cam jumatate de ora, dupa care iau buretele. Daca pui pe fundul stupului o coala alba si o vei controla dupa 2-3 zile vei vedea acarieni cazuti ...Din observatiile mele,raportat la varachet, randamentul este cam 50% !!! Tinand cont ca-i un tratament natural, consider ca-i multumitor. Spunea pe undeva nea Gica, Dumnezeu sa-l ierte, ca aceste fumigatii cu pelin ar aduce mai multe beneficii. Citeste pe subforumul TRATAMENTE NATURISTE PENTRU ALBINE SI STUPARI la topicul PELINUL, TRATAMENT CONTRA VAROOZEI ...
Succes !!!
paul

Mesajde joohny » 04 Aug 2013, 10:31

Multumesc Paul pt. explicatii.O zi buna.
joohny

Mesajde Mircea_63 » 04 Aug 2013, 10:50

paul scrie:LE ... da'n-ai spus nimic daca-i corect ceea ce fac sau ... nu !!! :idea:

Doamne fereste, nu ma fa sa ma simt destept ca ma simt prost. :? La 1L de apa, 5 kg zahar si 1.2 kg lapte praf? O sa le fie sete! Asta stiu sigur!

Eu le dau in continuare sirop 1/1 doar pentru stimulare si atat. Polen vad ca aduc din natura, urdinisurile nu le-am redus deloc, dar aici e alta clima, in lunca Muresului au polen. Despre vraciuri cu pelin, habar n-am. Lucrez extrem de simplu si cred ca nu sunt un model de urmat. Diafragme n-am folosit si nu voi folosi. Daca in primavara ajung la concluzia ca era mai bine cu, atunci voi folosi.
Lapte praf, drojdie sau polen, as folosi doar daca nu aduc ele din natura. In schimb ma ingrijesc sa ajut roii slabuti, in asa fel incat sa intre linistiti cu totii in iarna.

Important e sa ajungi cu ele la destinatie, nu stiu drumul cel mai bun. In ce privesc tratamentele naturiste, mare mare atentie. Mergi numai pe cai verificate si batatorite de oameni de incredere asa cum a fost nea Gica. Cele mai puternice otravuri sunt cele naturale, iar natura e plina de ele.
Mircea_63

Mesajde lucky5strike » 04 Aug 2013, 11:02

Offtopic: Mirceo, raul e tot in mana omului: 8-10 grame Dupont, avion, 300 atmosfere... si radem 10.000 mp de buruiana.
....
La 20 iulie, ne tragem pe vatra si indreptam familii cu probleme, asiguram spatiu de ouat, rezerve de hrana, efectuam tratamente... cu cat mai devreme, cu atta mai bine.

Laptele praf din soia (am incercat cel putin 4 variante), pt purcei, vitei, catei.... nu-i bun, nu-l recomand pentru albine!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde delorin I » 04 Aug 2013, 12:36

de paul » Astăzi, , 07:37

drojdie de bere inactivata injumatatind cantitatea de lapte praf (tre'sa ma mai lamuresc ce-i cu drojdia asta si cum sa fac s-o inactivez).Nu restrang deocamdata nimic.

Salut! Am vazut ca mai nou se gaseste drojdie inactiva la un pret bun de 12 lei si prin alte magazine apicole nu doar la Craiova! Si eu ramasesem cu impresia asta! Ultima data am vazut la un magazin nou deschis, de cateva luni mai exact, in Rm. Valcea, pe Terasa! Acum vine si Targul de la Bucuresti si sigur se va gasi si aici! Multumesc pentru ideea de tratament nu pelin! NU am citit acel topic! Desi excesul de fum in stup nu stiu cat de bun ar putea fi, chiar daca si eu am adunat ceva pelin pentru acel protofil de casa! O sa citesc topicul respectiv si ma voi gandi!
Cristina- ce folosesti ca tratament bio?
Despre asigurarea spatiului de ouat- Cum faceti? Nu prea ma indur sa invart ramele cu puiet in centrifuga...nu mi se pare ok! Chiar daca am rame cu 3 sferturi miere! Si de la 3 familii trimise in pastoram nu am extras nimic pana acum! niCI NU MI-AU CONSTRUIT CATURILE. E drept le-am slabit formand roi acum vreo 2 luni si acum sunt ceva mai tari cu destule rame cu puiet!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde cristianNiculae » 05 Aug 2013, 09:13

Salutare,

Mda... pt. cine are mai multi stupi si centrifuga e mai usor cu deblocarile insa la mine nu prea am ce face decat sa stau si sa ma uit. Mi-am luat si eu 2 roi anul asta iar acum is amandoi pe 10 rame.
La amandoi am 8 rame cu puiet si coroane de miere. Spatiu de ouat nu prea am vazut sa mai fie decat pe masura ce eclozioneaza puietul. O fi bine sau rau habar nu am. Voi ce ziceti? Daca as fi avut rame cladite le-as fi bagat in corpul 1, dar asa le las sa se gospodareasca singure.

Am facut si eu un tratament cu AO vaporizat insa nu am vazut paduchi cazuti in 24 h, ca dupa aia am scos foaia afara. Am incercat si metoda cu borcanul si zaharul pudra insa tot nimic. Dupa aceea am aflat ca omul de la care i-am cumparat le facuse un tratament cu VF prin iunie. Probabil asta o fi motivul?
In orice caz ambele familii bubuie de albina si par sa fie bine.

Oare e bine sa tratam asa "orbeste" fara sa facem mai intai o diagnosticare a infestarii?
Din cate am citit pe site-urile americanilor (scientificbeekeeping.com; beesource.com etc) am inteles ca si aceste tratamente sintetice aplicate fara discernamant au ca efect dezvoltarea unor generatii de acarieni rezistente la tratament. Ati vazut si la Dan Margarit ca spunea acelasi lucru.
Si ce mai imi place la americani ca au strategia asa numita "IPM" (integrated pest management - adica nu urmaresc distrugerea totala a dusmanului ci mentinerea sub control cu diverse metode... in felul acesta albinele invata sa lupte cu varoa). E adevarat ca aceste metode iau timp. In toamna bineinteles ca fac si ei tratamente mai dure - sintetice sau acizi.

Si inca o intrebare: cum pot sa imi dau seama daca e sau nu cules fara sa am cantar?
Sunt sigur ca e cules f. bun la polen ca topinamburul e inflorit la maxim acum si aduc la greu insa nu stiu cu nectarul cum stau mai ales ca trifoiul se cam trece acum. Banuiesc ca la capitolul nectar e mai slab si am inceput sa stimulez la 3 zile cu putin sirop. Ma gandesc ca nu e problema daca dau putin asa de pacaleala.

Sanatate.
cristianNiculae

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR