Deja am intrat în următorul an apicol pe care ni-l dorim de succes. Întotdeauna mai bun ca precedentul.
Vă invit să tragem niște concluzii.
În ce mă privește pe mine, cu stupina în zona de vest - Bihor, am avut au an bun. El mă raportez la ceea ce am realizat eu în trecut.
mediile pe stup în kg
Rapița - 10
Salcâm 13
Tei și FS amestecate 8
Eu practic un sistem cu 2-3 mutări pe an (sunt mai comod din fire).
Ciudat a fost în cazul meu că stupii au fost cel mai populați la rapiță. La salcâm deja puteam vedea că populația scăzuse. FS m-a prins cu stupii buni, dar mai slabi ca la rapiță.
După FS, populația a scăzut. Mortalitate vizibilă în fața urdinișului. Colegul meu de pastoral are o mortalitate dublă față de mine. Populațiile fiind ca aceleași.
Rapița a ținut puțin (1 săptămână de cules mai susținut, apoi a picat floarea)
Salcâmul - am prins 2 reprize bunicele - un singur cules
Teiul a fost foarte slab și am preferat să-l las în stupi ca să-l extrag după FS. Pentru că FS nu dădea la început, albinele au păpat mult din tei.
FS - an foarte ciudat. Iulie, cântare de sute de grame, cel mai mult 1 kg. La sf de iulie, început de august, cântarul a sărit și mai sus, ceea ce a salvat de fapt culesul la FS.
O concluzie conturată în ultimii ani: dacă vrei medii mari, trebuie să știi să ții toți stupii de producție la nivelul optim de producție. Ceea ce nu e chiar ușor: roirea, stropirile, calitatea mătcilor, vremea, zgârcenia noastră, unele boli care nu le depistăm, nepriceperea sunt factori care pot da peste cap o întreagă stupină, iar rezultatele pot fi foarte mici.
După câte am văzut, au fost culesuri regulate, dar mici.