Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde Ioan Guist » 05 Aug 2013, 23:29

greu tare de spus.Teoretic e simplu.Pui pe cantar si vezi s afie la egal, zilnic.
Practic e mult mai complicat.Nu putem ingradii albina s afaca ce vrea ea in stup.Poate sa manance hrana depozitata in mai si sa depoziteze ce-i dam acum.

Inca o data.Scoate mierea ca sa nu fie ...botezata, si apoi stimulezi.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde jonny_it » 05 Aug 2013, 23:36

Ioan Guist scrie::lol: albinele care apar acum, in 5 august, nu au NICI-O sansa sa vada zapada.
Marcati albina si vedeti.
Bagati zahar fara nici-o grije pana in 5-10 sept.

Si la 1 ianuarie puneti si o turta, asa ca sa dormiti linistiti :lol:

Am avut familii care pe la 1 septembrie abia daca mai aveau 1 rama cu puiet, si au intrat pe iarna fara probleme.
Ce ne mai place sa chinuim albinele; este o practica generalizata sa se puna zahar toamna tarziu si iarna foarte devreme. Si dupa aia se plang pe forum ca nu urca albina in caturi sau ca nu sunt bune carpatinele.

Fiecare face cum crede, o sa afle daca este corect la primavara/vara. :)
jonny_it

Mesajde alt stupar » 05 Aug 2013, 23:42

jonny_it scrie:Si la 1 ianuarie puneti si o turta, asa ca sa dormiti linistiti :lol:

Am avut familii care pe la 1 septembrie abia daca mai aveau 1 rama cu puiet, si au intrat pe iarna fara probleme.

dar de iesit...cum au iesit ? :shock:
cat tot asa...cu o rama de puiet... pe la sfarsit de martie ??? ;)
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Ioan Guist » 05 Aug 2013, 23:45

jonny_it scrie:
Ioan Guist scrie::lol: albinele care apar acum, in 5 august, nu au NICI-O sansa sa vada zapada.
Marcati albina si vedeti.
Bagati zahar fara nici-o grije pana in 5-10 sept.

Si la 1 ianuarie puneti si o turta, asa ca sa dormiti linistiti :lol:

Ce ne mai place sa chinuim albinele; este o practica generalizata sa se puna zahar toamna tarziu si iarna foarte devreme. Si dupa aia se plang pe forum ca nu urca albina in caturi sau ca nu sunt bune carpatinele.

Fiecare face cum crede, o sa afle daca este corect la primavara/vara. :)

Da, da ...aveti perfecta dreptate.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde alt stupar » 05 Aug 2013, 23:49

a nu se omite un aspect, eu zic ca esential pentru aceasta perioada:
Egalizarea familiilor !

personal datorez imens d-lui Ion Popescu si numai pentru acest simplu sfat, spus in urma cu multi ani la o conferinta ACA: a doua zi dupa ce se termina cu extrasul de la ultimul cules de productie se trece la egalizarea familiilor si stimulare OBLIGATORIE daca cantarul nu sta sus.
Daca suntem deacord ca luna august e prima luna din noul an apicol, atunci nu e oarecum corect sa dam sanse egale tuturor familiilor ? De ce o matca tanara, virtual prolifica, sa nu se poata manifesta in paramerti nebeneficiind de o populatie suficienta sa acopere ce poate matca ponta in timp ce o babaciune care in primavara viitor e posibil sa termine benzina dispune de albina in excedent doar fiindca este intr-un stup de productie in vara trecuta ??? :shock:
alt stupar

Mesajde jonny_it » 05 Aug 2013, 23:54

alt stupar scrie:dar de iesit...cum au iesit ? :shock:

Au iesit mai bine decat ma asteptam. Aici in zona puietul de obicei apare la sfarsitul lui martie, nu este ceva anormal. ;)
jonny_it

Mesajde alt stupar » 06 Aug 2013, 00:00

jonny_it scrie:Aici in zona puietul de obicei apare la sfarsitul lui martie, nu este ceva anormal. ;)

ce ne mai place sa chinuim albinele... la polul nord :D
jonny_it scrie:Au iesit mai bine decat ma asteptam.

uneori si sansa face parte din viata... apicola ;)
alt stupar

Mesajde jonny_it » 06 Aug 2013, 00:15

alt stupar scrie:
jonny_it scrie:Aici in zona puietul de obicei apare la sfarsitul lui martie, nu este ceva anormal. ;)

ce ne mai place sa chinuim albinele... la polul nord :D

La pregatirea pt iernat si la pregatitul lemnelor pt iarna nici aici nici la M. Ciuc slabe sanse sa gasiti un apicultor respectiv cap de familie cineva care nu se pricepe. Iarna incepe in noiembrie(sau mai repede uneori) si se termina la sfarsitul lui martie. Daca nu am cel putin 4 intervale full de albina(cand se imprastie pe rame ocupa inca 2-3 rame) este nasol. Si in de multe ori iarna nu exista "ferestre", adica 2-3 zile cu temperaturi pozitive cand se mai poate face una alta.
jonny_it

Mesajde Daniel Popovici » 06 Aug 2013, 00:32

Eu obisnuiesc sa nu hranesc imediat dupa ce se termina culesul de la floarea soarelui (ultimul cules de productie din zona mea).
Si anume, de cele mai multe ori am avut cules de intretinere de la diverse buruieni inca 1-3-4 saptamani (de obicei pana in 20 august- 1 septembrie), in care las stupii pe loc, cu caturile pline si nu ma ating de ei pana cand cantarul nu trece pe minus.
Am constatat ca (desi teoretic, hranirea se face perfect in mijloc de august):
- familia se simte mai bine si face mai mult puiet cu catul plin decat cu catul luat (chiar daca planul final al albinei nu coincide cu al nostru pentru acele rezerve de miere)
- fagurii de cuib pe care se va ierna (in sistem Dadant) sunt cam ocupati cu puiet in august, deci siropul va ajunge in ei "pe ocolite" (o complicatie in plus)
- riscam sa blocam cuibul prematur

Asa ca de multe ori pe la 1 septembrie ridic mierea (caturile), iar in intervalul 1-10 septembrie hranesc (in Banat). Pana atunci au la dispozitie rezervele, dar mai ales campul.
Data de 1 septembrie nu e batuta in cuie, cea ce dicteaza e cantarul - cand trece pe minus.
Dupa 7-8 septembrie, n-as mai recomanda hranirea cu zahar - parerea mea!
Ultima oară modificat de Daniel Popovici pe 06 Aug 2013, 00:36, modificat de 2 ori în total.
Daniel Popovici

Mesajde Trantorul@ » 06 Aug 2013, 00:32

alt stupar scrie:
jonny_it scrie:Si la 1 ianuarie puneti si o turta, asa ca sa dormiti linistiti :lol:

dar de iesit...cum au iesit ? :shock:

eee , stai sa vezi ca nui chiar asa , io am avut in ultimii 3 ani (posibil mai multi da in astia am fost foarte atent , exclus anul asta ca a aparut ceva intretinere de 1 saptaman si au inceput sa ponteze din nou matcile anula asta) , cand prin 15 iulie mai aveam de eclozat 1- 2 rame maxim si aia a fost tot puietul canci pana in primavara urmatoare, siii... surpriza ani urmatori recordisti aproape/au umplut caturile 1/1 fara sa fie preparati , pai de dadeam sirop neinvertit ii omoram cu mana mea , asa ca nu peste tot prin Romania este la fel ......... (grija mare cei cu seceta multa in iunie , iulie cand faceti complectarile si cu ce!!!) .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Daniel Popovici » 06 Aug 2013, 00:35

Matcile mele se opresc majoritatea din ouat (de fapt unele ponteaza, dar albinele nu mai iau in seama ouale) in jur de 20 septembrie, rar dupa 1 octombrie.
Am avut si eu "raritati" care au incetat pe la 1 septembrie.
2 Buckfast (experimentale) aveau puiet in toate stadiile (fara vre-o suprapopulare consecutiva) si dupa 1 noiembrie - nu-mi place deloc acest aspect.
Daniel Popovici

Mesajde paul » 06 Aug 2013, 07:28

jonny_it scrie:
apimat scrie:
jonny_it scrie:
Hranirile de completare se fac in august pentru a nu uza albina care o sa ierneze.

Pai asta este problema, zaharul este invertit de albinele tinere si nu de culegatoare. Deci daca ne gandim ca deja unele albine care apar acum vor ajunge si la iarna am putea spune ca deja este cam tarziu sa dam zahar.

Pai, nu-i chiar asa ...
Ia faceti voi un experiment: puneti o regina imperecheata intr-un stup gol, in cutiuta bineinteles, si apoi la o ora cu "trafic intens"mutati acest stup in locul unuia puternic cu multa albina culegatoare, practic "furati-i culegatoarea", si administrati-i o cantitate de sirop. O sa observati ca dupa eliberarea si acceptarea reginei, albinele batrane, alea care "nu participa la invertirea siropului" 8-) ... o sa-l inverteasca si o sa-l transforme in miere !!! :idea: Despre ce vorbim ???...
Aaah, ca in situatii de cules intens, culegatoarea face piata si bona pregateste sarmalele, este vorba despre o diviziune judicioasa a muncii , pe principiul ... totul pentru front , totul pentru victorie ! 8-)
In lipsa de activitate de teren,albina batrana participa si ea la invertirea siropului !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde gica.mosu » 06 Aug 2013, 10:07

mircea_tm scrie:Daca o sa fie seceta in multe zone din tara foarte posibil ca nu o sa mai avem ce stimula in septembrie.
Hranirile de completare se fac in august pentru a nu uza albina care o sa ierneze. Diferenta se vede primavara, nu acum.

Foarte adevarat ce spui tu si ceilalti colegi,dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu aia din tirg si nici un an(ma refer la
vreme)nu seamana cu altul ,plus ca fiecare avem stupina in zone mai bune s-au mai rele(pt cules de intretinere)si nu in ultimul
rind depinde si de experienta fiecaruia,tote ac fac ca ce facem in ac perioada sa stringem recolta buna la...anul!!!
Daca anul trecut pe vremea asta era seceta mare peste tot,eu numaram in rame cel cu pastura iar puiet1-3 rame...acum peste tot
in gradini pe dealuri...flori... e cu totul altceva cind deschizi st si gasesti de toate...
Eu am mai spus si in alte mesaje si repet:
-cind vin cu st din pasoral dupa 2-3zile fac curatenie in(curte)stupi...dau caturile jos(opresc50-60r cu miere la rez) la majoritatea...
-trec apoi la cuiburi(de regula eu nu extrag mierea de jos nici la salc nici la tei) extrag 1-3rame inclusiv rama claditoare(pe care o
pun la pastrare pt aprile) iar cu 2ram
pt fiecare asigur spatiu pt ouat...
-odata cu aranjarea cuibului fac si egalari intre stupi si chiar roi(schimb de r cu puiet,oua,larvar)...
-din 2 in 2 zile incep marea batalie :lol: stimulare- completare(dupa caz si nevoia fiecaruia)2-3 saptamini...
-dupa caz (in functie de rez fiec stup-din caiet)trec la inlocuirea matcilor anul trei sau slabe cu altele tinere din nuclee...
-la stim- complet pun in parti egale miere-api...sirop+tincturide plante in pungi s-au hranitor cu masurile ce se impun...
Am mai spus...acum fac 3 tratamente cu varachet la 7 zile....SANATATE latoti-MOSU :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde jonny_it » 06 Aug 2013, 10:43

paul scrie:Pai, nu-i chiar asa ...
Ia faceti voi un experiment: puneti o regina imperecheata intr-un stup gol, in cutiuta bineinteles, si apoi la o ora cu "trafic intens"mutati acest stup in locul unuia puternic cu multa albina culegatoare, practic "furati-i culegatoarea", si administrati-i o cantitate de sirop. O sa observati ca dupa eliberarea si acceptarea reginei, albinele batrane, alea care "nu participa la invertirea siropului" 8-) ... o sa-l inverteasca si o sa-l transforme in miere !!! :idea: Despre ce vorbim ???...
Aaah, ca in situatii de cules intens, culegatoarea face piata si bona pregateste sarmalele, este vorba despre o diviziune judicioasa a muncii , pe principiul ... totul pentru front , totul pentru victorie ! 8-)
In lipsa de activitate de teren,albina batrana participa si ea la invertirea siropului !!!

Pai fix asa este .. cum nimeni nu stie :lol:

Aveti dreptate dar mai stim ca albinele indiferent de varsta pot sa se adapteze si sa participe la munci care nu corespund varstei. Albinele alea batrane din exemplul dat sigur o sa si cladeasca faguri daca le lasati.
Eu discutam despre o familie normala nu despre exceptii.
jonny_it

Mesajde delorin I » 06 Aug 2013, 11:35

Pana acum din toata discutia asta am retinut un aspect important- nevoia de egalizare facuta in august ca prim pas in prepararea unor familii puternice pentru iernat si anul urmator! Revin cu o intrebare- cum deblocati cuiburile? Bagati rame cu puiet in centrifuga? Sau scoateti rame goale din rezerva (ceea ce eu nu mai am ca le-am dat la roiuri) si inlocuiti? Ati folosit vreodata ca metoda de lucru extragerea ramelor magazie din cuib, daca familia are multa miere pe rame? (2/3 miere de pilda). Eu nu as risca sa scot ramele magazie totusi!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde big » 06 Aug 2013, 11:37

Este primul an cand am inteles ca anul apicol incepe in august si sper sa fac ce trebuie si cum trebuie si am inceput de mai bine de o saptamana hranirile de stimulare si completare din doua in doua zile seara tarziu cu sirop 1/1 si protofil apoximativ 200-300 grame la fiecare familie, si o egalizare a familiilor atat ca rezerve de miere prin mutarea unor rame cu miere la familii care au mai putina cat si rame cu puiet capacit la familii cu albina mai putina.
big

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR