Nu seamana an cu an si nici degetele unei maini ; daca in '12 se preta adausul proteic in august pt o mare parte din zone astazi , cred eu , nu-i nevoie .
Astazi ,cred = nu sunt doctor in apicultura/nimic ,sunt necesare deparazitarea de varroa si (D-l Guist a atras atentia in alt topic )tratarea nosemei .
Albina stie mai bine ca noi ce trebuie sa faca ; daca o ajutam : -un fum doua de VF/Taktic -60-80 mil de protofil / fam sau ceaiurile lui Hagi Tudose (facute in casa dupa URECHE ) + 50 mil glucid /zi administrat artificial (200 mil la doua zile )sau natural (cules) +reglarea temperaturii prin retragerea subarului sau umbrirea stupilor ; scoaterea din cuib a ramelor neconforme (macar 2 cicluri ecluzionate = putin negre )...
Sa nu uitam , ponta a scazut si scade indiferent de ce manevre faci dupa iunie (a crescut varrooza) .
Stop roi sau matci de salvare .
Dupa parerea mea acum vorbim de fam bune sau slabe ____ NU DE ROI .
Daca astazi nu ai 3 rame de puiet intr-o unitate biologica trebuie s-o intaresti sau s-o desfiintezi ; daca nu faci asta si in febroarie intrebi cum sa salvezi ''un roi'' = (pt mine ) esti un b...u .