stupar scrie:Stimularea se face in cursul lunii august.La inceputul lui septembrie,se complecteaza proviziile de iarna,in situatii extreme,daca nu au minimun 12 kg miere.Familiile slabe in loc de stimulare trebuiesc unificate in septembrie.
stupar scrie:Stimularea se face in cursul lunii august.La inceputul lui septembrie,se complecteaza proviziile de iarna,in situatii extreme,daca nu au minimun 12 kg miere.Familiile slabe in loc de stimulare trebuiesc unificate in septembrie.
andrei_calinescu scrie:
In principiu, teoretic care va zica asa e mai Va-Li.
In practica, in multe zone in august e jele , aport aproape zero de proteina si matcile reduc drastic ponta.
Ponta care se poate relansa la sfarsitul lui august inceput de septembrie, in urma ploilor.
Cam asa e la mine acum. Pastura dispare vazand cu ochii din rame si de afara nu prea vine nimic proteic.
Sa inlocuiasca o biata drojdie ce nu vine de afara? Adica polenul adevarat.
Si apoi si perioada de viata a albinei hivernale e o alta controversa. Un nene in varsta si cu multi ani de apicultura la bord spunea ca albina de iarna nu traieste mai mult de 3 luni, de unde nevoia de a avea albina eclozionata cat mai tardiv.
Si mai zicea una: daca matca intarca la 1 august, eu as zice chiar 15 august, familia aia e PA, nu mai trece iarna.
andrei_calinescu scrie:Si mai zicea una: daca matca intarca la 1 august, eu as zice chiar 15 august, familia aia e PA, nu mai trece iarna.
Trantorul@ scrie:andrei_calinescu scrie:Si mai zicea una: daca matca intarca la 1 august, eu as zice chiar 15 august, familia aia e PA, nu mai trece iarna.
Ma nu mai scrieti tampenii debitate de unu si de altu !!!
Ioan Guist scrie:cu ce se ocupa albina in luna august in Romania?
Ce operatii are de efectuat?
Zi de zi.
Trantorul@ scrie:A mele deja destul de multe si-au cam format corpul gras si unii stau ok cu rezervele de pastura si miere si sunt foarte multumit de ce e in ei acum si or zis ca o cam lasa pentru la anu cu puietul ( zbor 2-3 albine pe minut dupa apa la stupi ce o sa-i iernez pe 7 rame asta cam fac albinele mele , a lu altii ce le ofera natura iar a lu altii fac ce le forteaza si pe urma in primavara dai cu turtele de nu stiu ce ca in stupi nu mai este pastura si miere.... fiecare cu deciziile lui ).
Asa ca albina se ocupa cu ce o forteaza sau cu ce o ajuta natura ori stuparu prin Romania in luna August( zone si zone), eu nu stimulez de ani de zile in august familiile bune , si roii ii stimulez cu miere de prin magazii cu rame care au intre cateva sute de grame si pana la 2 kg nu ma lacomesc sa scot tot si daca nu intra si polen se numeste complectare ca mai greu cu puietu ( si unesc sau mai iernez cativa pentru matci de rezerva in primavara in caz de nevoie).
Asa ca o sa descopere fiecare pe pielea lui functie de zona , stationar ori pastoral si ce ofera natura ce tre sa faca albinele lui in august si cu ce costuri fac ce fac , asta pentru cei ce sunt in dubii.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 83 vizitatori