Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde Va-Li » 10 Aug 2013, 20:35

stupar scrie:Stimularea se face in cursul lunii august.La inceputul lui septembrie,se complecteaza proviziile de iarna,in situatii extreme,daca nu au minimun 12 kg miere.Familiile slabe in loc de stimulare trebuiesc unificate in septembrie.

:lol: sa inteleg ca in august te joci cu siropelu :lol: si in septembrie bagi grosu??? asta a fost tare :lol:
Va-Li

Mesajde proapis13 » 10 Aug 2013, 20:47

Eu unul NU sunt de acord cu hranirile de supravietuire/intretinere sau completare in lipsa unui cules
In perioada asta a anului si pe seceta asta si unde nu este un cules de intretinere cat de cat este totala pierdere de timp si de bani
Eu unul la mine in zona am un cules de intretinere iar pina la 1 septembrie albinele nu primesc nimic
Intre 15 august si 1 septembrie sunt cateva ploi ce fac miristile si zonele din preajma baltilor si apelor sa revina la viata
Planta cea mai vivace in perioada asta e doamna menta ce incepe sa secrete din plin
Tot acum incep sa se coaca fructele de toamna si strugurii majoritatea avind un continut ridicat de glucoza
Incepind cu data de 1 septembrie incep hranirile de completare masiv timp de o saptamina nu inainte de a extrage tot ce e prin caturi
Acel sirop amestecat cu glucoza din fructe o sa faca minuni in stup

Restul lucrarilor au fost prezentate de colegi si nu trebuie amanate niciuna
O mica exceptie ar fi egalizarea fam de albine ce se poate efectua si in cursul lunii septembrie
Ce ramane pe 3-4 intervale dupa 1 octombrie v-a constitui deliciul viespilor si albinelor hoate

PS Cele scrise mai sus sunt aplicabile la mine in zona unde ca fapt divers la mijlocul lui noiembrie gasesti de voie puiet crud si cate o tama de puiet capacit
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde joohny » 10 Aug 2013, 21:01

Va salut.In aceasta perioada ar trebui sa mai recoltez miere din caturi,deoarece au cam intre 50-80 la suta miere. In cuib am media cam 5R puiet de toate virstele insa totusi ar trbui sa mai completez cu ceva hrana pt. iarna.Intrebarea mea este :daca nu recoltez mierea din cat acum ,ele o sa-si traga in cuib mierea odata cu micsorarea pontei si totusi fara a separa cuibul de cat cu folie?Intrb acest lucru deoarece nu as vrea sa le mai dau sirop din zahar,si as dori ca ele sa-si traga miere cita cred ele de cuviinta.Am stupi pe 10R Dadant ,cat de 1/2 si fund AV.Va multumesc anticipat.Toate cele bune.
joohny

Mesajde Va-Li » 10 Aug 2013, 21:10

andrei_calinescu scrie:
In principiu, teoretic care va zica asa e mai Va-Li.
In practica, in multe zone in august e jele , aport aproape zero de proteina si matcile reduc drastic ponta.
Ponta care se poate relansa la sfarsitul lui august inceput de septembrie, in urma ploilor.
Cam asa e la mine acum. Pastura dispare vazand cu ochii din rame si de afara nu prea vine nimic proteic.
Sa inlocuiasca o biata drojdie ce nu vine de afara? Adica polenul adevarat.
Si apoi si perioada de viata a albinei hivernale e o alta controversa. Un nene in varsta si cu multi ani de apicultura la bord spunea ca albina de iarna nu traieste mai mult de 3 luni, de unde nevoia de a avea albina eclozionata cat mai tardiv.
Si mai zicea una: daca matca intarca la 1 august, eu as zice chiar 15 august, familia aia e PA, nu mai trece iarna.

Sunt de acord cu ce zici in legatura cu pastura,(se subantelege din ceea ce subliniam mai sus)
-sunt complet deacord ca daca matca si ar incheia ponta la 1-15 August fam aceea e PA(cred ca nu ai confundat inceterea stimulatului cu incetarea pontei) matca continua a oua pana in Septembrie chiar Octombrie dar nu in masa ci normal avand in vedere ca am facut stimularea la sfarsit de Iulie, deci avem albina, ASTA CONTEAZA nu siropul!
-ai grije ca multi vor sa se de a mari experti chiar si cei mosnegi(mai ales) ,dar (faza cu trei luni la albina de hivernare spune o doar in gand sa nu te auda nimeni) Iernez matci trantorite si albina prinde chiar si corcodusul ;)
Va-Li

Mesajde Trantorul@ » 10 Aug 2013, 23:12

andrei_calinescu scrie:Si mai zicea una: daca matca intarca la 1 august, eu as zice chiar 15 august, familia aia e PA, nu mai trece iarna.

Ma nu mai scrieti tampenii debitate de unu si de altu !!!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Va-Li » 11 Aug 2013, 00:01

Trantorul@ scrie:
andrei_calinescu scrie:Si mai zicea una: daca matca intarca la 1 august, eu as zice chiar 15 august, familia aia e PA, nu mai trece iarna.

Ma nu mai scrieti tampenii debitate de unu si de altu !!!

Te ai trezit mormaind ? :lol:
Va-Li

Mesajde Trantorul@ » 11 Aug 2013, 00:14

Ura plouaaaaaaaaaaa!!!!!! Mai tre sa complectez ceva ca mormaiam .. . si de tine andrei .! Poate sa inceteze si la 15 iulie ouatu si iasa bine mersi din iarna daca o lasi in pace si are ce-i trebuie!!!!!!!!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde Ioan Guist » 11 Aug 2013, 13:39

cu ce se ocupa albina in luna august in Romania?
Ce operatii are de efectuat?
Zi de zi.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Va-Li » 11 Aug 2013, 14:29

Ioan Guist scrie:cu ce se ocupa albina in luna august in Romania?
Ce operatii are de efectuat?
Zi de zi.

Desteapta intrebare . . . dar dupa mine ar suna astfel:cu ce ar trebui sa se ocupe albina in luna August in Romania?
Ce operatii ar avea de efectuat?
Avand in vedere ca unii stimuleaza cu galeata un Septembrie iar altii in August,raspunsul e simplu: Albina face ce i se impune din partea STAPANULUI :) deci depinde . . .
Va-Li

Mesajde Trantorul@ » 11 Aug 2013, 14:46

A mele deja destul de multe si-au cam format corpul gras si unii stau ok cu rezervele de pastura si miere si sunt foarte multumit de ce e in ei acum si or zis ca o cam lasa pentru la anu cu puietul ( zbor 2-3 albine pe minut dupa apa la stupi ce o sa-i iernez pe 7 rame asta cam fac albinele mele , a lu altii ce le ofera natura iar a lu altii fac ce le forteaza si pe urma in primavara dai cu turtele de nu stiu ce ca in stupi nu mai este pastura si miere.... fiecare cu deciziile lui ).
Asa ca albina se ocupa cu ce o forteaza sau cu ce o ajuta natura ori stuparu prin Romania in luna August( zone si zone), eu nu stimulez de ani de zile in august familiile bune , si roii ii stimulez cu miere de prin magazii cu rame care au intre cateva sute de grame si pana la 2 kg nu ma lacomesc sa scot tot si daca nu intra si polen se numeste complectare ca mai greu cu puietu ( si unesc sau mai iernez cativa pentru matci de rezerva in primavara in caz de nevoie).
Asa ca o sa descopere fiecare pe pielea lui functie de zona , stationar ori pastoral si ce ofera natura ce tre sa faca albinele lui in august si cu ce costuri fac ce fac , asta pentru cei ce sunt in dubii.
Ultima oară modificat de Trantorul@ pe 11 Aug 2013, 14:53, modificat 1 dată în total.
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde nae » 11 Aug 2013, 17:43

In acest topic ar trebui sa scrie/intrebe nu cei care sunt ''multumiti'' cum zice colegul mai sus ci acei stupari care inrosesc netul in decembrie pt turte si in feb. sa salveze roiul pe care nu l-a desfintat ieri/august .
Mie apicultura mi se pare la fel de complexa ca si umanitatea ; doi frati sug la aceeasi tata sunt educati sub acelasi acoperis dar se intampla unul s-o ''dea gres '' .
Suntun tip coleric si nu am rabdare sa notez (deseori uit dupa 5' ) dar nu-mi amintesc doi ani identici - ma refer la decizii ; am avut ani in care am ''venit'' acasa si am administrat sirop la 10 iulie , ani in care am avut matca imperecheata in octombrie .
Si inca ceva ,fara sa ofensez pe nimeni , nu toate '' mustele fac miere''= e greu de acceptat dar este adevarat .
Sanatate maxima si toamna bogata .
nae

Mesajde namzeb » 11 Aug 2013, 19:04

Nu inteleg ce se intimpla prin unele zone,poate nu au cules pe tot parcursul anului,dar pregatirea pentru iarna se incepe inca de la pomii fructiferi.Intodeauna las familiei 1-2 rame capacite inca de atunci,nu scot totul nici la salcim si nici la floarea soarelui si astfel intodeauna au hrana in excces nu-i nevoie sa fac hraniri.Pentru stimularea de primavara de asemeni imi opresc mierea cea mai buna pe care o fac trurte cu polen sau miere-ceai caldut sub 40 grade, 1/1 cu menta si otet de mere.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Re: August - pregatirea urmatorului an apicol.

Mesajde jenica67 » 11 Aug 2013, 22:54

Trantorul@, eu nu prea imi vine sa cred ca albinele tale au deja format corpul gras si zboara 2-3 albine pe minut. Eu sunt la prea mica distanta de tine si la mine este cu totul alta situatia. La mine 6-8 albine vin dimineata cu polen pe secunda, si asta la roiurile pe 5 rame. Absolut toti roii care au peste 7 rame au 3 rame de pastura si nectar full. Polen absolut toti stupii cara la greu, nu exista nici o problema. Cred ca ar fi bine sa va puneti toti localitatea la avatar, ca informatiile sunt foarte confuze pentru un incepator. Eu stimulez absolut pe toti, familii sau roi, azi am spart toate cuiburile cu o rama buna de ouat si dupa 1 septembrie evaluez absolut la toti, toate ramele cu rezerve la nivel de 0,1 kg si completez pana la atingerea rezervei necesare, in functie de putere. Reevaluez din nou rezervele din 2 in 2 saptamani, sa constat aportul inregistrat.
jenica67

Mesajde Trantorul@ » 11 Aug 2013, 23:24

Jenica , crezi ca io vb. povesti daca iti pun o poza la camp zici ca ii pamant arabil nu mai vezi nimic verde ,rauri si parauri nu sunt in zona mea , daca am scris Hunedoara inseamna ca sunt la cativa km de Hunedoara, altcineva la 15 km de mine nu mai departe , situatia este cu totul alta nectar este , polen la fel numai ca sunt rauri , parauri , vai si multa apa prin zona si bineinteles padure , si nici nu sunt peste 1000 de familii pe un areal ( foarte slab) de 4 km patrati .
SI sa-ti mai spun altceva asta iarna la 20 km de mine altii au avut 2 zboruri de curatire si noi nici unul , asa ca de la Hunedoara la Resita e foarte mult, iar diferentele dintre unele zone melifere si altele sunt enorme!!!
Un pierde vara!!!

Trantorul@

Mesajde DaniApis » 12 Aug 2013, 00:17

Pentru egalizarea fam de albine cum se va proceda? De ex: am o familie cu o matca prolifica si una cu o babaciune care in primavara sigur nu va mai da randament. Rup gatul reginei batrane,apoi stropesc cu tuica si scutrur toata albina unde este matca cea tanara ? Asa am facut in primavara aceasta cu o familie care nu avea regina si nu s-au intamplat nimic neplacut. Astept o parere :D . In rest sanatate va doresc si familii cat mai sanatoase deoarece am vazut ca s-au semnalat cazuri de loca la noi in tara :( :(
DaniApis

Mesajde Va-Li » 12 Aug 2013, 00:21

Trantorul@ scrie:A mele deja destul de multe si-au cam format corpul gras si unii stau ok cu rezervele de pastura si miere si sunt foarte multumit de ce e in ei acum si or zis ca o cam lasa pentru la anu cu puietul ( zbor 2-3 albine pe minut dupa apa la stupi ce o sa-i iernez pe 7 rame asta cam fac albinele mele , a lu altii ce le ofera natura iar a lu altii fac ce le forteaza si pe urma in primavara dai cu turtele de nu stiu ce ca in stupi nu mai este pastura si miere.... fiecare cu deciziile lui ).
Asa ca albina se ocupa cu ce o forteaza sau cu ce o ajuta natura ori stuparu prin Romania in luna August( zone si zone), eu nu stimulez de ani de zile in august familiile bune , si roii ii stimulez cu miere de prin magazii cu rame care au intre cateva sute de grame si pana la 2 kg nu ma lacomesc sa scot tot si daca nu intra si polen se numeste complectare ca mai greu cu puietu ( si unesc sau mai iernez cativa pentru matci de rezerva in primavara in caz de nevoie).
Asa ca o sa descopere fiecare pe pielea lui functie de zona , stationar ori pastoral si ce ofera natura ce tre sa faca albinele lui in august si cu ce costuri fac ce fac , asta pentru cei ce sunt in dubii.

La ora asta sa vorbim de ,,corp gras,,ma abtin ca imi esti prieten altfel . . . :lol: nu m asi fi sinchisit sa scriu :D
Va-Li

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR