Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: August - pregatirea urmatorului an apicol.

Mesajde Va-Li » 12 Aug 2013, 00:31

DaniApis scrie:Pentru egalizarea fam de albine cum se va proceda? De ex: am o familie cu o matca prolifica si una cu o babaciune care in primavara sigur nu va mai da randament. Rup gatul reginei batrane,apoi stropesc cu tuica si scutrur toata albina unde este matca cea tanara ? Asa am facut in primavara aceasta cu o familie care nu avea regina si nu s-au intamplat nimic neplacut. Astept o parere :D . In rest sanatate va doresc si familii cat mai sanatoase deoarece am vazut ca s-au semnalat cazuri de loca la noi in tara :( :(

PERFECT !!! :D dar dupa ce rupi gatul (batranei matci) poti sa mai astepti o ora doua pana sa actionezi.
Succès!
Va-Li

Mesajde Ioan Guist » 12 Aug 2013, 00:43

luna august si treburile.

Ventileaza, la nivelul stupului sunt 50 de grade pe capace
Cara apa, alta alternativa nu are pentru racorire si puietul o cere din plin.
cara polen pentru crestere puiet, pentru formare suratelor urmatoare a corpului gras, pentru depozitare si zile negre din primavara.
Propolizeaza, reface fagurii stricati, depoziteaza, organizeaza si reorganizeaza cuib.
Pazeste si aduna tot ce poate din toate locatiile posibile.Fura, rapeste, sta la rand si se freaca la cozile de insecte de pe o boaba de strugure sau un fruct.
E ultima sansa pentru ca familia sa nu moara.
Are de facut zacusca, gemuri,curatenie, muraturi,de adunat in hambare,de arat si cate or mai fi.

Albina din August este una din cele mai muncite.Daca-i punem in carca tot ei si iernarea adica cele 6-7 luni luungi de aici in colo, si sa mai si imprimavareze, facem o eroare.
Toate astea se fac cu uzura.Mare uzura.
Numai bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde cristianNiculae » 12 Aug 2013, 07:49

Neatza,

La cei 2 stupi ai mei vin albine la furtisag in fiecare zi. Sunt cateva zeci daca nu sute de albine moarte pe jos, ramasite ale bataliilor din urma. Urdinisurile sunt reduse. Mentionez ca ambele familii sunt puternice (cel putin pe 10 rame... ca s-au intins si in corpul de jos) iar zborul puietului e foarte impresionant: zici ca iese tot stupul afara. Ramele din cuib sunt grele toate - miere din belsug... a fost un an bun.
Eu unul nu prea imi fac griji prea mari. Oricum nici nu prea am ce face. Dumnezeu cu mila.
Gresesc?

Ce am observat la viespi e ca sunt f. interesate de cadavrele albinelor(totusi aseara am sapat astupand albinele moarte). Dimineata devreme intra chiar si in stup... probabil tot pentru albine moarte. Le-am pus o capcana insa nu le intereseaza momeala din ea.

Numa' bine.
cristianNiculae

Mesajde gica.mosu » 12 Aug 2013, 08:02

Cristian....Ia masuri urgent,VEZI-in mesajele mele gasesti cum fac eu cu burete si furtun si rez f repede
problema...Mai nou stropeste cu poslet din cind in cind stupi(se pierde mirosul de miere )si se rezolva
altel e bai mare :mrgreen:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde cristianNiculae » 12 Aug 2013, 08:32

Multumesc.

Totusi... nu as da cu motorina. Eventual redus urdinisul la 2 cm. Momentan e la 10 cm.
Pentru cat timp trebuie lasate asa de reduse? Nu se creaza probleme mari familiei de albine prin ingreuierea traficului?
Din cate am vorbit cu cineva urdinisul se lasa 1cm/rama ocupata de albine.

Unele solutii chiar nu sunt aplicabile pentru toata lumea ca doar nu pot sta toata ziua acasa sa le port de grija. Sambata am afumat o tar cu ceva paie si am stropit stupii.
Vreau sa stabilesc odata numarul de albine moarte din fata urdinisului sa determin amploarea fenomenului.

Culmea e ca cules exista din belsug (centaurita la greu, topinambur, trifoi alb, ghizdei marunt, roinita, ceva salcam, etc.)

Sanatate.
cristianNiculae

Mesajde octav79 » 12 Aug 2013, 08:45

Va-Li scrie:
DaniApis scrie:Pentru egalizarea fam de albine cum se va proceda? De ex: am o familie cu o matca prolifica si una cu o babaciune care in primavara sigur nu va mai da randament. Rup gatul reginei batrane,apoi stropesc cu tuica si scutrur toata albina unde este matca cea tanara ? Asa am facut in primavara aceasta cu o familie care nu avea regina si nu s-au intamplat nimic neplacut. Astept o parere :D . In rest sanatate va doresc si familii cat mai sanatoase deoarece am vazut ca s-au semnalat cazuri de loca la noi in tara :( :(

PERFECT !!! :D dar dupa ce rupi gatul (batranei matci) poti sa mai astepti o ora doua pana sa actionezi.
Succès!

Eu prin egalizare inteleg sa iau o rama cu miere de la o familie care are mai mult si sa dau alteia care are mai putin, la fel si cu ramele de puiet. Egalizare nu cred ca inseamna sa ramai cu o familie din 2. Aia e unificare.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde Va-Li » 12 Aug 2013, 09:16

octav79 scrie:

Eu prin egalizare inteleg sa iau o rama cu miere de la o familie care are mai mult si sa dau alteia care are mai putin, la fel si cu ramele de puiet. Egalizare nu cred ca inseamna sa ramai cu o familie din 2. Aia e unificare.

La egalizarea familiilor participa si unificarile ;) (citeste ce a dorit colegul)
Va-Li

Mesajde Trantorul@ » 12 Aug 2013, 12:16

Va-Li scrie:
Trantorul@ scrie:A mele deja destul de multe si-au cam format corpul gras si unii stau ok cu rezervele de pastura si miere si sunt foarte multumit de ce e in ei acum si or zis ca o cam lasa pentru la anu cu puietul ( zbor 2-3 albine pe minut dupa apa la stupi ce o sa-i iernez pe 7 rame asta cam fac albinele mele , a lu altii ce le ofera natura iar a lu altii fac ce le forteaza si pe urma in primavara dai cu turtele de nu stiu ce ca in stupi nu mai este pastura si miere.... fiecare cu deciziile lui ).
Asa ca albina se ocupa cu ce o forteaza sau cu ce o ajuta natura ori stuparu prin Romania in luna August( zone si zone), eu nu stimulez de ani de zile in august familiile bune , si roii ii stimulez cu miere de prin magazii cu rame care au intre cateva sute de grame si pana la 2 kg nu ma lacomesc sa scot tot si daca nu intra si polen se numeste complectare ca mai greu cu puietu ( si unesc sau mai iernez cativa pentru matci de rezerva in primavara in caz de nevoie).
Asa ca o sa descopere fiecare pe pielea lui functie de zona , stationar ori pastoral si ce ofera natura ce tre sa faca albinele lui in august si cu ce costuri fac ce fac , asta pentru cei ce sunt in dubii.

La ora asta sa vorbim de ,,corp gras,,ma abtin ca imi esti prieten altfel . . . :lol: nu m asi fi sinchisit sa scriu :D

E prieteni neprieteni in Rmania noastra sunt zone si zone melifere am mai spus-o cu diferente enorme intre ele , ceea ce la tine si la altii e valabil la mine si poate la altii nu mai e valabil , aproape jumatate din efectiv (~50 fam bune) mai este in ei spre eclozare max 1 rama si larvar si oua maxim jumatate de rama , in cei mai multi un sfert de rama , si daca ai putin ochiu format iti dai seama imediat intre albina de iernare si cealalta( este apoape dubla anul asta) mai ales ca anul asta au avut polen din belsug , in alti ani 2012 ,2011 nu prea iti dadeai seama intre cea de iernare si cea de sezon si da io pot sa vb. de vero 3- 4 ani in coace in perioada asta de "corp gras" la albinele mele , cum sa-mi bat eu stuparu lu peste joc de rezervele lor de miere si pastura ca sa omor albina asta si sa cerasca alta si pe urma sa mai si cumpar apipixuri sau zahar si drojdii sau alte proteine , pai de ce as fi asa de batut in cap ??? unde a cam fost si inca este nectar e cu totul altceva!!!
La roi e cu totul alta mancare de peste sau familiile mai slabe aia mai cresc puiet ca sunt stimulati si abia mai gasesc prin natura ceva polen la mine, nu cum zic alti ca vin 6,7 albine pe secunda cu polen .
Asa ca la mine mai nou de vreo 4 ani incoace cea mai uzata albina este cea de iulie nu cea de august , cu siguranta mai sunt ai altii dar cand citeste el in carte si ce scrie unu sau altu el nefiind (nestiind find incepator sau ...) in stare sa-si dea seama de situatie( eu am dat cu capul singur!!!) dai si baga stimulare si goleste cuibu de miere si da-i si baga ca doar tre sa ai puiet la greu in august si altii tre sa aiba puiet la greu si in septembrie si se trezesc ca baga fam pe 10 rame si scot .... ca nu mai o fost proteina pentru corp gras si hrana de calitate deloc(miere prin stupi).
Fiecare este liber sa faca cum vrea .
Eu am scris doar ce fac albinele mele acum, nu ce faceau cu ani in urma sau albinele din alte zone .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Ioan Guist » 12 Aug 2013, 12:33

Trantorul@ scrie:...asta de cum sa-mi bat eu stuparu lu peste joc de rezervele lor de miere si pastura ca sa omor albina asta si sa cerasca alta si pe urma sa mai si cumpar apipixuri sau zahar si drojdii sau alte proteine , pai de ce as fi asa de batut in cap ???!!
.

Pai ...suntem multi de astia batuti in cap.Da ...rau.
Sa vedem.
Vi de la FS la sfarsit de iulie.Cuiburi blocate sau putin puiet.Eliberezi si se apuca de ponta prin 20-25 iulie.
Ponteaza si creste puiet.Cam cat creste pana in August? Si cam cat sta puietul in celula? Si cam cand are vreme sa-si faca corpul gras? Ca corpul gras nu se face pac-pac in doo zile.!!

Un batut in cap ...de serviciu.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Trantorul@ » 12 Aug 2013, 12:56

Ioan Guist scrie:
Trantorul@ scrie:...asta de cum sa-mi bat eu stuparu lu peste joc de rezervele lor de miere si pastura ca sa omor albina asta si sa cerasca alta si pe urma sa mai si cumpar apipixuri sau zahar si drojdii sau alte proteine , pai de ce as fi asa de batut in cap ???!!
.

Pai ...suntem multi de astia batuti in cap.Da ...rau.
Sa vedem.
Vi de la FS la sfarsit de iulie.Cuiburi blocate sau putin puiet.Eliberezi si se apuca de ponta prin 20-25 iulie.
Ponteaza si creste puiet.Cam cat creste pana in August? Si cam cat sta puietul in celula? Si cam cand are vreme sa-si faca corpul gras? Ca corpul gras nu se face pac-pac in doo zile.!!

Un batut in cap ...de serviciu.

Ioane tu faci pastoral , pe cand io fac stationar asa ca.... sa nu confundam capra cu vaca ... si sti destul de bine ca fac stationar ca am mai scris de n ori ... da e foarte bine ce faci tu ca o sa inteleaga cei ce fac pastoral cum sta treaba , sau cei ce au cuiburi blocate si in natura mai este oferta de una alta si are foarte multa albina uzata in stupi , pe cand la mine nici nu se prea pune problema cu ce se gaseste in natura de 1 luna incoace sa se uzeze albin din cauza culesului ..... , zacusca , compoturile si alte cele a mele au fost mai harnice si sunt gata de mult , nu-mi tre familii de albine iernate pe 10 rame (pe apipixuri si drojdii si ... intr-un cuvant "substituenti") ma multumesc cu fam iernate pe 6-7 rame chiar si 5 rame sunt ok pe hrana naturala unde se poate , unde nu se poate asta este da nu sa-mi bat io joc de ele , cam asta spuneam io .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde B.K » 12 Aug 2013, 15:46

cristianNiculae scrie:Multumesc.

Totusi... nu as da cu motorina. Eventual redus urdinisul la 2 cm. Momentan e la 10 cm.
Pentru cat timp trebuie lasate asa de reduse? Nu se creaza probleme mari familiei de albine prin ingreuierea traficului?
Din cate am vorbit cu cineva urdinisul se lasa 1cm/rama ocupata de albine.

Unele solutii chiar nu sunt aplicabile pentru toata lumea ca doar nu pot sta toata ziua acasa sa le port de grija. Sambata am afumat o tar cu ceva paie si am stropit stupii.
Vreau sa stabilesc odata numarul de albine moarte din fata urdinisului sa determin amploarea fenomenului.

Culmea e ca cules exista din belsug (centaurita la greu, topinambur, trifoi alb, ghizdei marunt, roinita, ceva salcam, etc.)

Sanatate.

Mare curaj ai sa tii urdinisurile la 10 cm in perioada asta , mai ales daca ai tentative de furtisag in fiecare zi . Mare apicultor e ala care ti-a zis sa lasi urdinisul la 10 cm cand ai furtisag.....mareee rau. "Culesul ala din belsug" este probabil doar in mintea ta sau ti-ai dorii sa fie asa , insa te contrazice comoprtamentul albinelor si anume, FURTISAGUL. In locul tau as reduce urdinisurile imediat , cat mai mici. Stii cum e vorba aia : Oala acoperita , nu pica nimic in ea.
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde B.K » 12 Aug 2013, 15:49

proapis13 scrie:Eu unul NU sunt de acord cu hranirile de supravietuire/intretinere sau completare in lipsa unui cules
In perioada asta a anului si pe seceta asta si unde nu este un cules de intretinere cat de cat este totala pierdere de timp si de bani
Eu unul la mine in zona am un cules de intretinere iar pina la 1 septembrie albinele nu primesc nimic
Intre 15 august si 1 septembrie sunt cateva ploi ce fac miristile si zonele din preajma baltilor si apelor sa revina la viata
Planta cea mai vivace in perioada asta e doamna menta ce incepe sa secrete din plin
Tot acum incep sa se coaca fructele de toamna si strugurii majoritatea avind un continut ridicat de glucoza
Incepind cu data de 1 septembrie incep hranirile de completare masiv timp de o saptamina nu inainte de a extrage tot ce e prin caturi
Acel sirop amestecat cu glucoza din fructe o sa faca minuni in stup

Restul lucrarilor au fost prezentate de colegi si nu trebuie amanate niciuna
O mica exceptie ar fi egalizarea fam de albine ce se poate efectua si in cursul lunii septembrie
Ce ramane pe 3-4 intervale dupa 1 octombrie v-a constitui deliciul viespilor si albinelor hoate

PS Cele scrise mai sus sunt aplicabile la mine in zona unde ca fapt divers la mijlocul lui noiembrie gasesti de voie puiet crud si cate o tama de puiet capacit
salve :D

La fel procedez si eu si la fel ca si in cazul tau as putea sa spun ca ma ajuta zona , de fapt ma ajuta zona. :D
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde octav79 » 12 Aug 2013, 17:33

octav79 scrie:
Va-Li scrie:

Succès!

Eu vad ca omul intreaba cum se face egalizarea fam de albine.
http://jimm69.sunphoto.ro/

Fa cat mai multe greseli cu putinta, dar tine minte un singur lucru; nu fa de doua ori aceasi greseala. Si te vei dezvolta ---
OSHO - Curajul Placerea de a trai periculos
octav79

Localitate: Bucuresti; Locatii de interes: Bucuresti, Golesti (VN)

Mesajde Va-Li » 12 Aug 2013, 19:18

octav79 scrie:
octav79 scrie:
Va-Li scrie:

Succès!

Eu vad ca omul intreaba cum se face egalizarea fam de albine.
Va-Li scrie:
La egalizarea familiilor participa si unificarile ;) (citeste ce a dorit colegul)

daca atasai si raspunsul meu precedent nu mai pierdeam vremea.(rasfoieste paginile precedente si vei gasi raspunsul din spusele lu ,,nae,, despre unii)
Va-Li

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde Va-Li » 12 Aug 2013, 20:21

Ioan Guist scrie:Bagati zahar fara nici-o grije pana in 5-10 sept.

Ioan Guist scrie:luna august si treburile.

Ventileaza, la nivelul stupului sunt 50 de grade pe capace
Cara apa, alta alternativa nu are pentru racorire si puietul o cere din plin.
cara polen pentru crestere puiet, pentru formare suratelor urmatoare a corpului gras, pentru depozitare si zile negre din primavara.
Propolizeaza, reface fagurii stricati, depoziteaza, organizeaza si reorganizeaza cuib.
Pazeste si aduna tot ce poate din toate locatiile posibile.Fura, rapeste, sta la rand si se freaca la cozile de insecte de pe o boaba de strugure sau un fruct.
E ultima sansa pentru ca familia sa nu moara.
Are de facut zacusca, gemuri,curatenie, muraturi,de adunat in hambare,de arat si cate or mai fi.

Albina din August este una din cele mai muncite.Daca-i punem in carca tot ei si iernarea adica cele 6-7 luni luungi de aici in colo, si sa mai si imprimavareze, facem o eroare.
Toate astea se fac cu uzura.Mare uzura.
Numai bine.

Asi avea o intrebare d le Guist.
tu vorbesti la misto sau vorbesti pe bune?Adica ne povestesti ce face albina de buduroi in August(se joaca pe cojitele de struguri) iar mai inainte de asta vorbesti de: citez:,,Bagati zahar fara nici-o grije pana in 5-10 sept.,,
Ca sa aplic apicultura pe care o promovati ar trebui sa imping siropul cu HIDROFORUL in stupina in toamna si sa invart turte de Craciun cu BETONIERA,Oare asta inseamna APICULTURA PROFESIONISTA??? Oare stii ce inseamna cateva mii de litri de sirop invertit??? si cateva sute de kg te turte???
-tind sa i dau dreptate colegului andrei_calinescu despre albina hivernala de trei luni :lol: ca din ZAHAR + SOIA+ALTE BAZACONII ce ar putea iesi mai bun??? daca duci o albina dinasta ,,sintetica,, la laborator rezulta zahar + drojdii iar una adevarata miere +polen.Ce zici ?dam bataie inainte?(sti ca multi incepatori rasfoiesc forumul si ar trebui sa ne simtim responsabili)
Daca vorbim la vrajeala am imteles :) bem o bere impreuna ne amuzam :D dar cei mai multi de aici APLICA.
Te gasesc un om cum se cade si am tot respectul fata de dvs ,si te rog nu mi o lua ca attack .Vad ca dai si la altii din ce ai ,dar te ai intrebat vreodata daca ce faci e si ceea ce ar trebui sa faci?
Va-Li

Mesajde Mircea_63 » 12 Aug 2013, 20:26

Anul trecut, August, arsit, seceta, lipsa polen. In Septembrie s-a relansat ponta in mod spectaculos si a reinceput transportul de polen.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR