Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: August - pregatirea urmatorului an apicol.

Mesajde kamy » 12 Aug 2013, 20:32

Vai-li tomna vrei sa te dai in scanderbergi cu guist?Vezi poate pune cateaua pe tine si ramai fara nadraji!
kamy

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde B.K » 12 Aug 2013, 20:40

Va-Li scrie:
Ioan Guist scrie:Bagati zahar fara nici-o grije pana in 5-10 sept.

Ioan Guist scrie:luna august si treburile.

Ventileaza, la nivelul stupului sunt 50 de grade pe capace
Cara apa, alta alternativa nu are pentru racorire si puietul o cere din plin.
cara polen pentru crestere puiet, pentru formare suratelor urmatoare a corpului gras, pentru depozitare si zile negre din primavara.
Propolizeaza, reface fagurii stricati, depoziteaza, organizeaza si reorganizeaza cuib.
Pazeste si aduna tot ce poate din toate locatiile posibile.Fura, rapeste, sta la rand si se freaca la cozile de insecte de pe o boaba de strugure sau un fruct.
E ultima sansa pentru ca familia sa nu moara.
Are de facut zacusca, gemuri,curatenie, muraturi,de adunat in hambare,de arat si cate or mai fi.

Albina din August este una din cele mai muncite.Daca-i punem in carca tot ei si iernarea adica cele 6-7 luni luungi de aici in colo, si sa mai si imprimavareze, facem o eroare.
Toate astea se fac cu uzura.Mare uzura.
Numai bine.

Asi avea o intrebare d le Guist.
tu vorbesti la misto sau vorbesti pe bune?Adica ne povestesti ce face albina de buduroi in August(se joaca pe cojitele de struguri) iar mai inainte de asta vorbesti de: citez:,,Bagati zahar fara nici-o grije pana in 5-10 sept.,,
Ca sa aplic apicultura pe care o promovati ar trebui sa imping siropul cu HIDROFORUL in stupina in toamna si sa invart turte de Craciun cu BETONIERA,Oare asta inseamna APICULTURA PROFESIONISTA??? Oare stii ce inseamna cateva mii de litri de sirop invertit??? si cateva sute de kg te turte???
-tind sa i dau dreptate colegului andrei_calinescu despre albina hivernala de trei luni :lol: ca din ZAHAR + SOIA+ALTE BAZACONII ce ar putea iesi mai bun??? daca duci o albina dinasta ,,sintetica,, la laborator rezulta zahar + drojdii iar una adevarata miere +polen.Ce zici ?dam bataie inainte?(sti ca multi incepatori rasfoiesc forumul si ar trebui sa ne simtim responsabili)
Daca vorbim la vrajeala am imteles :) bem o bere impreuna ne amuzam :D dar cei mai multi de aici APLICA.
Te gasesc un om cum se cade si am tot respectul fata de dvs ,si te rog nu mi o lua ca attack .Vad ca dai si la altii din ce ai ,dar te ai intrebat vreodata daca ce faci e si ceea ce ar trebui sa faci?

Crede-l pe cuvant pe Domnu' Guist ca stie ce spune . :)
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Re: August -pregatirea urmatorului an.

Mesajde andrei_calinescu » 12 Aug 2013, 20:42

Va-Li scrie:
Ioan Guist scrie:Bagati zahar fara nici-o grije pana in 5-10 sept.

Ioan Guist scrie:luna august si treburile.

Ventileaza, la nivelul stupului sunt 50 de grade pe capace
Cara apa, alta alternativa nu are pentru racorire si puietul o cere din plin.
cara polen pentru crestere puiet, pentru formare suratelor urmatoare a corpului gras, pentru depozitare si zile negre din primavara.
Propolizeaza, reface fagurii stricati, depoziteaza, organizeaza si reorganizeaza cuib.
Pazeste si aduna tot ce poate din toate locatiile posibile.Fura, rapeste, sta la rand si se freaca la cozile de insecte de pe o boaba de strugure sau un fruct.
E ultima sansa pentru ca familia sa nu moara.
Are de facut zacusca, gemuri,curatenie, muraturi,de adunat in hambare,de arat si cate or mai fi.

Albina din August este una din cele mai muncite.Daca-i punem in carca tot ei si iernarea adica cele 6-7 luni luungi de aici in colo, si sa mai si imprimavareze, facem o eroare.
Toate astea se fac cu uzura.Mare uzura.
Numai bine.

Asi avea o intrebare d le Guist.
tu vorbesti la misto sau vorbesti pe bune?Adica ne povestesti ce face albina de buduroi in August(se joaca pe cojitele de struguri) iar mai inainte de asta vorbesti de: citez:,,Bagati zahar fara nici-o grije pana in 5-10 sept.,,
Ca sa aplic apicultura pe care o promovati ar trebui sa imping siropul cu HIDROFORUL in stupina in toamna si sa invart turte de Craciun cu BETONIERA,Oare asta inseamna APICULTURA PROFESIONISTA??? Oare stii ce inseamna cateva mii de litri de sirop invertit??? si cateva sute de kg te turte???
-tind sa i dau dreptate colegului andrei_calinescu despre albina hivernala de trei luni :lol: ca din ZAHAR + SOIA+ALTE BAZACONII ce ar putea iesi mai bun??? daca duci o albina dinasta ,,sintetica,, la laborator rezulta zahar + drojdii iar una adevarata miere +polen.Ce zici ?dam bataie inainte?(sti ca multi incepatori rasfoiesc forumul si ar trebui sa ne simtim responsabili)
Daca vorbim la vrajeala am imteles :) bem o bere impreuna ne amuzam :D dar cei mai multi de aici APLICA.
Te gasesc un om cum se cade si am tot respectul fata de dvs ,si te rog nu mi o lua ca attack .Vad ca dai si la altii din ce ai ,dar te ai intrebat vreodata daca ce faci e si ceea ce ar trebui sa faci?

Vali , din ce spune omul, se deduce ca in august trebuie stimulat pentru prelungirea unei ponte cat mai sus , pentru o albina ce va ierna, CAT MAI MULT.
Adica cea din septembrie va ierna si va face si schimbul de generatii in martie-aprilie.
Cea din august ierneaza, dar nu schimba neaparat generatiile.
Oricum din obs personale, tot ce depaseste 200 ml la 2 zile, ca sirop, tendinta e de blocare de cuiburi.
In roii de an, mr ramelor de puiet este N-2, N fiind ramele totale.
Adica intr-unul pe 5 rame am 3 rame cu puiet(spre de puiet - coroane mici).
Personal Vali, eu pe puietul asta ma bazez pentru iernare, iernare inclusiv schimb de generatii. Asta va ecloziona spre 4-5 septembrie. Daca in prima decada din sep mai am doua-trei rame de larvar, sunt ff multumit, aia fiind practic o albina cvasi total nemuncita. Singurul ei kob va fi sa se indoape ca sa se ingrase.
Daca gesesc sa gandesc astfel, spune-mi, nu e nici o problema.
Oricum ponta se incheie sau se relanseaza, in functie de ce vine de afara, ca proteina. Ce e fain e ca incep sa vad din ce in ce mai mult polen proaspat in celule, de diverse surse(maracini, bostanoase, lucerna, cicoare). Joi se anunta ploaie.
Ploaia asta va naste generatia de iarna.
Gresesc?
andrei_calinescu

Mesajde Va-Li » 12 Aug 2013, 21:52

:D Imi place sa cred ca d l Guist nu are nevoie de avocati ca dumneavoastra :) nu am dorit decat sa pun sub semnul intrebarii ceea ce promoveaza.Daca am cu cine sta de vorba o fac cu placere iar daca nu,va zic mult noroc ca aveti nevoie.
Va-Li

Mesajde nae » 12 Aug 2013, 22:05

Va-Li scrie::D Imi place sa cred ca d l Guist nu are nevoie de avocati ca dumneavoastra :) nu am dorit decat sa pun sub semnul intrebarii ceea ce promoveaza.Daca am cu cine sta de vorba o fac cu placere iar daca nu,va zic mult noroc ca aveti nevoie.

Ba, cuscre , esti TARE , mai ai frati ?
Sanatate maxima si profund exagerata (expresie din vremea cand IG facea liceul ).
nae

Mesajde Va-Li » 12 Aug 2013, 22:19

Off
:lol: ba nae unde e muskiu mare lipseste ce e mai important :lol:
(acuma vb serios nu va mai bagati pe aratura ca acolo va las)
Va-Li

Mesajde nae » 12 Aug 2013, 22:22

Va-Li scrie:Off
:lol: ba nae unde e muskiu mare lipseste ce e mai important :lol:
(acuma vb serios nu va mai bagati pe aratura ca acolo va las)

Sa traiesti !
Pe mine m-ai nimerit la marele fix .(sunt transparent !?)
Sanatate .
nae

Mesajde Mircea_63 » 12 Aug 2013, 22:29

D-l Va-Li, pe d-l Guist il stim al cui e din Burkina Faso, cam stim ce a facut in apicultura, unii il cunoastem personal, e real, e adevarat.

Despre tine nu stim nimic, nu te stie nimeni pe forum. Ai putea fi o clona care cauta galceava. Asa ca intr-o disputa de idei, cum e cea de mai sus, daca tot nu stim nimic despre unul dintre preopinenti, macar niste argumente logice, niste principii, ceva care sa sustina ceea ce zici. Poate ai dreptate, dar eu care sunt aici sa aflu si sa invat, cum sa-mi dau seama?

Stim cu totii si faptul ca in apicultura se practica moduri de lucru foarte diferite. Cata vreme omul obtine rezultate... jos palaria.

Acuma io stiu ca esti vestic, inteleg nevoia de intimitate sau discretie, nu contest ce spui, dar baga niste argumente, te rog, ca altfel...cui foloseste?
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Munteanu Florin » 12 Aug 2013, 22:49

Dumneavoastra ce perioada faceti stimulare ?
Care este perioada de pauza intre stimulari?.....am mai citit pe undeva unde se spunea k se face pauza.
Ce cantitate le administrati si la cat timp?

Sunt incepator si naaa este mai greu la inceput.:P
In seara asta le-am administrat si eu cate 150 ml de sirop cu protofil.....si as vrea sa mai contuu.

M a puteti ajuta si p mn cu niste raspunsuri? :)
Munteanu Florin

Mesajde Ioan Guist » 12 Aug 2013, 22:50

voi , inainte sa apasati pe " trimite" recititi? Mai consultati un prieten? o revista apicola?

Ma dau utza -utza pe net-ul asta mare, de un deceniu.Niciodata nu am intalnit "o galeata " de apicultori ce ierneaza pe albina eclozata in August.Mai precis , nu am intalnit niceunul.
"Lotul" asta depaseste orice inchipuire.

Domilor, spor in toate.

PS am umplut o ditamai pagina cu ...raspunsuri si ...indrumari.Am sters.Ca ...insemna sa-mi rezerv inca o seara pentru ...lamuriri , explicatii, jaloane, cioace, zgandareli, fitile, smenuri....susanele.
Hai,
Va rog, sa aveti ....numai reusite.Fiecare cu ale lui.
Ca si idee, eu inca, nu le oblig sa-si ia leiberul de lana pe ele.E prea cald.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde andrei_calinescu » 12 Aug 2013, 23:02

Va-Li scrie::D Imi place sa cred ca d l Guist nu are nevoie de avocati ca dumneavoastra :) nu am dorit decat sa pun sub semnul intrebarii ceea ce promoveaza.Daca am cu cine sta de vorba o fac cu placere iar daca nu,va zic mult noroc ca aveti nevoie.

Va-Li, multumesc de urare.
Nu am nici o intentie sa-i devin avocat lui Nelu Guist. Isi e singurul sau avocat si o face ireprosabil.
Eu incercam un dialog. Intrebam daca gresesc sa gandesc ca lotul hivernal+ cel care schimba generatiile e cel eclozionat dupa 10-15 septembrie.
Daca gresesc , imi asum. Dar sa stiu si eu...
Si inca o intrebare: care ar fi perioada ultima pana la care albina isi poate face corp gras? Exista si aici controverse, care nu si-au aflat neaparat raspunsuri.
Inca o data, daca discutam sa discutam, ca altfel cu ironii ieftine nu are sens.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 12 Aug 2013, 23:04

"PS am umplut o ditamai pagina cu ...raspunsuri si ...indrumari.Am sters.Ca ...insemna sa-mi rezerv inca o seara pentru ...lamuriri , explicatii, jaloane, cioace, zgandareli, fitile, smenuri....susanele.'

Zi domnule cu curaj, ce naiba, se mai pot deduce multe chestii si printre linii.
andrei_calinescu

Mesajde alt stupar » 12 Aug 2013, 23:53

Va-Li scrie:acuma vb serios nu va mai bagati pe aratura ca acolo va las

:twisted:
pai nu ?
carevasazica... de unde vrei recolta daca nu-i cultura ?
si... degeaba tot pe aratura !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Trantorul@ » 13 Aug 2013, 00:01

Da mai consultam si cate un prieten care face stimulari si pe urma complectari cu apipixuri la greu sa aiba el albina de septembrie cat mai multa ( in zona arealului meu ) ca vezi doamne numa aia ii buna si aia de august daca nu-i muncita nu-i buna si ce sa vezi rezultatele lui sunt ca tre sa-si prepare primavara familiile pentru cules si sunt exact ca ale mele si rezultatele sunt identice , concluzia ????? ( treaba lui , face ce vrea)
Ma bucur ca mai gasit pe mine primul care de cativa ani iernez albina de august ( din cauza vremii ) si cine o mai fi prin galeata asta.
Spor si tie in toate .
Si la mine tot ca si ideee, io nu le fortez sa isi ia laibarul pe ele le las singure sa ia decizia asta fortate de conditii .
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Ioan Guist » 13 Aug 2013, 05:53

Trantorul@ scrie:Da mai consultam si cate un prieten care face stimulari si pe urma complectari cu apipixuri la greu sa aiba el albina de septembrie cat mai multa ( in zona arealului meu ) ca vezi doamne numa aia ii buna si aia de august daca nu-i muncita nu-i buna si ce sa vezi rezultatele lui sunt ca tre sa-si prepare primavara familiile pentru cules si sunt exact ca ale mele si rezultatele sunt identice , concluzia ????? ( treaba lui , face ce vrea)
Ma bucur ca mai gasit pe mine primul care de cativa ani iernez albina de august ( din cauza vremii ) si cine o mai fi prin galeata asta.
Spor si tie in toate .
Si la mine tot ca si ideee, io nu le fortez sa isi ia laibarul pe ele le las singure sa ia decizia asta fortate de conditii .

Mai concret, pe ce perioada se creste albina pe care iernati?
Cu ce aport si de la ce flora? Care este oferta atunci la dumneavoastra in zona?
Cate rame de puiet sunt "destinate " iernarii?
Cand eclozeaza (am inteles in august) mai exact? In ce decada A lunii?
Sa inteleg ca la ...cel tarziu 30 august, e gata format stupul pt iernat?

Acum , in aceasta perioada, la ce operatie sunteti?Ce lucrati efectiv la stupi?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde kamy » 13 Aug 2013, 06:35

Io zic sa nu va chinuiti cu corpul gras al albinei,ca doar nu santeti basescu sa c0ntrolati tot,io-s tare da tatului multumit si de albina de 0ctomvrie, singura me problema e sa aibe rezerve suficiente ca-n rest nu tre sa le bag in gura,iar anu asta vom avea puiet si- n octomvrie 0 sa-l scoateti cu furculita?
kamy

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR