Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: August - pregatirea urmatorului an apicol.

Mesajde paul » 14 Aug 2013, 20:58

LUCIAN AVRAM scrie:bai Ioane , eu sunt unul din boii care tin stupii , 500 buc , la gramada , care si unde-i problema ? azi am avut + 400 gr si polen garla , ;)

De la ce-ai avut sporul acesta la cantar ??? A plouat pe la tine ??? Polen de la ce aduceau ???
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde LUCIAN AVRAM » 14 Aug 2013, 21:01

pai nectarul il aduc de la plante si polenul tot asa , tu stii altfel ? :D
LUCIAN AVRAM

Mesajde filip » 14 Aug 2013, 21:02

Cand mergi la FS si ii muti de 3 ori intr-o saptamana sunt costuri.Ori anul asta a fost atipic din multe puncte de vedere.Salcamul a luat prin surprindere pe toata lumea,teiul nu a dat,iar FS a fost catastrofala pentru multi.Canicula a cam terminat otatile in multe zone.Ori daca tii stupii rasfirati daca nu ai paza e o problema iar locatii prin satele romanesti pentru cei ce fac pastoral se gasesc din ce in ce mai greu.Ori unii smecheri au crezut ca prin proiectul de lege propus o sa aiba acces acolo unde doreste muschiul lor.Ori pe proprietatea privata nu prea poti decide .Si e abia inceputul.
filip

Mesajde jenica67 » 14 Aug 2013, 21:02

Luciane, daca nu aveai "+ 400 gr si polen garla " ii mai tineai ca boii care tin stupii , 500 buc , la gramada" sau ii duceai de acolo, ca aia a zis Ioan Guist.
jenica67

Mesajde jenica67 » 14 Aug 2013, 21:04

filip, daca bagi siropuri si inlocuitori nu sunt costuri ??
jenica67

Mesajde LUCIAN AVRAM » 14 Aug 2013, 21:04

trebuie sa fiu prea tampit sa tin 500 familii gramada daca nu au cules de nici o culoare , normal ca-i mut in secunda 2 :) ;)
LUCIAN AVRAM

Mesajde Ioan Guist » 14 Aug 2013, 21:05

Iete ce scrie Domnul Filip:

"Ori romania nu are flora in lipsa de culesuri importante sa sustina o astfel de incarcatura"

Adicatelea, pe limba Modoveneasca :lol: , zice ca in lipsa de culesuri importante (rapita, Floare S,menta,livezi- fructiferi,mustar,ardei iute si... piper :D ) in Ro nu prea avem areal care sa sustina mai mult de 10 zile cu polen peste 100-200 de familii.

Ca ...mai sunt dintre noi care sustin gramada, pe aceiasi vatra, o stupina mare, o face pe riscul lui.Mai repede sau mai traziu se va nimerii si anul mai ...secetos.

Numai bine.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde Florin Dobre » 14 Aug 2013, 21:12

E clar ca sunt vetre care suporta un numar mare de stupi. Eu n-as tine sute de stupi pe o singura vatra din alte considerente.
E o vorba care zice sa nu tii toate ouale in acelasi cos.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Mircea_63 » 14 Aug 2013, 21:23

Sunt sate unde exista stupine din abundenta. Arealul satului nu duce atata albina. In astfel de situatii, cine vrea sa mearga inainte, trebuie sa gasesca solutii.

Pana la urma stuparitul nu se reduce doar la stapanirea stupului.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Ioan Guist » 14 Aug 2013, 21:32

' 63-ule, ai perfecta dreptate.
Ce nu se intelege insa e ca stuparitul nu se reduce nici la...sa moara capra vecinului.Si nu este delimitat nici de ...eu pierd din cauza ca alalalt castiga.
De asemenea cel ce face apicultura de hoby sau stationar, ridica aratorul catre vecini.

Am mai scris undeva destul de curand urmatoarele:
Ne paste o perioada delicata pentru albine.Vin 5 - 7 ani ...."bestiali".
Ioan Guist

Mesajde State » 14 Aug 2013, 21:40

Ioan Guist scrie:' Ne paste o perioada delicata pentru albine.Vin 5 - 7 ani ...."bestiali".

Din ce punct de vedere ? :roll: Am auzit chestia asta de la inca un apicultor, doar ca el zicea "urmatorii 10 ani". Nu ii este frica de inmultirea "stuparilor" din cauza fondurilor, ci din cauza ca multi vor fi focare de infectie pentru altii. Acum nu stiu...daia te intreb din ce punct de vedere vezi situatia tulbure.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde LUCIAN AVRAM » 14 Aug 2013, 21:46

Ioan Guist scrie:' 63-ule, ai perfecta dreptate.
Ce nu se intelege insa e ca stuparitul nu se reduce nici la...sa moara capra vecinului.Si nu este delimitat nici de ...eu pierd din cauza ca alalalt castiga.
De asemenea cel ce face apicultura de hoby sau stationar, ridica aratorul catre vecini.

Am mai scris undeva destul de curand urmatoarele:
Ne paste o perioada delicata pentru albine.Vin 5 - 7 ani ...."bestiali".

stai potolit ca deja au inceput anii astia bestiali , loca e in floare mai peste tot , mai ales la incepatori :x
LUCIAN AVRAM

Mesajde andrei_calinescu » 14 Aug 2013, 22:07

Am mai scris ca in duba prietenului meu Michel aveam obligatoriu Oxy cu zahar farin.
Multi au infierat apicultorii francezi, cum ca nu stiu meserie. Acuma ne convingem si noi ca in meseria asta trebuie sa ai inainte de toate nas...bun si ochi la fel.

Indepartandu-ne de loca, azi ne-a plouat un pic si mai continua se pare si maine, chiar mai bine.
In stupi e mult polen si cel mai bine, destul de diversificat:porumb, bostan, lucerna, maracine.
Fara nici o stimulare familiile au o medie de 5 rame cu [puiet, unele chiar 6-7. Din astea jumate cu oua.
As zice ca e aproape perfect. Urmatoarea generatie va ecloza intre 5-6 sep.
Daca la 27 sep va mai ecloza 3 rame CU puiet, la fel cred ca va fi aproape perfect.
Am gresit totusi ca i-am adus pe vatra de acasa, deoarece daca ii lasam in lunca pe maracini, mai faceam o miniextractie. Am extras spre o suta de kile de maracine, o miere de vis. Anul asta a fost an de poliflora, avand in vedere precipitatiile din iulie.
Dar ma multumesc totusi cu polenul la discretie.
Si ca matcile oua, oua.

Apropo de boli, anul asta am observat la un singur roi de an, semne de puiet varos. L-am desfiintat fara mila. Era facut pe faguri prea vechi.
Din nou ceara....
andrei_calinescu

Mesajde alt stupar » 14 Aug 2013, 22:36

"August - pregatirea urmatorului an apicol."

si.. ce frumos este cand ajuns la jumatea lunii august satul de mutari din floare-n floare, cu stupii adusi pe vatra de iernare si pusi la boloboc ca deh, ashe raman pe iarna ;) natura te joaca (pentru a catea oara ? ) pe degete si-ti pune pe tava inca un cules deloc de neglijat la niste kilometrii mai incolo... si te iei fain frumos si-ti calci pe suflet si mai muti odata... si uite cum luna august se transforma din "prima luna din noul an apicol" in "ultima luna cu rost de ceva miere-marfa"...

bre, nene stupariu... cartile ie bune si destepte... natura insa ie putin deasupra lor ! :ugeek:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Beekeeping » 16 Aug 2013, 20:44

Am deblocat cuiburile acum vreo luna si ieri ... le-am deblocat din nou. Am stors o miere de vis, foarte coapta, cu o aroma incredibila. Din start nevasta a spus ca "mierea asta nu se vinde" :)
E un an mai bun decat ma asteptam ... sa vedem cum intram in iarna.
Beekeeping

Mesajde Ioan Guist » 17 Aug 2013, 00:22

Helau!! Pai cum sa intri in iarna!!??
Cu albina ce eclzeaza din 5 august si pana in in 20.
Retsul?? sunt prosti, nebuni, tampiti, jigodii, profitori, neicanimeni, sarlatani.
Ai inteles?
Cum nu ? Daca vrei sa fi un apicultor profesionist, apai...musai sa iernezi pe albina eclozata in august ,daca nu, faptul ca la anul ai inca albina, e doar hazardul.
Capishi??
Ioan Guist

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR