Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

varroa si culoarea stupilor..

Mesajde nelutzu-api-cool » 27 Iul 2013, 21:38

Buna, probabil nu era locul sa deschid topicul acesta aici, ci la "boli, daunatori, tratamente", dar fiindca e o intrebare de incepator, cred ca se permite.
As avea nevoie de o lamurire..Am auzit un lucru, cum ca vopseaua galbena aplicata pe stupi atrage Varroua, care in general este atras de aceasta culoare, si asa, patrunde in stup si il infesteaza. Eu stiam in felul urmator, si va rog sa ma contraziceti daca gresesc: Varroua, odata cu albina infestata ajunge pe floare, si atunci o albina neinfestata, dintr-un stup sanatos, ajunge sa o preia de pe floare cand iese la cules si sa o aduca in stupul sanatos, iar de acolo, stim cu totii ce se intampla. Eu asa stiam ca ajunge Varroua in stup, nicidecum singura..Poate ma puteti lamuri in privinta asta, si in privinta vopsirii in culoare galbena..Multumesc.
Vreau ca tot omul să priceapă
Această diferenţă mare:
Albina moare când înţeapă
Iar el, de nu înţeapă, moare!

http://nelutuapicool.sunphoto.ro
nelutzu-api-cool

Re: varroa si culoarea stupilor..

Mesajde proapis13 » 27 Iul 2013, 22:03

Mai era un mit ca stupii vopsiti in galben sunt mai predispusi la furtisag....
Majoritatea roinitelor le am vopsite in galben si nu am avut furtisag la niciuna....
Jumatate din stupi ii am vopsiti in galben asa ca...
Culoare galben este mai atractiva pt albine decat orice alta culoare
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde nae » 27 Iul 2013, 22:08

Varroa nu-i capusa sa cada-n floare sa faca foamea pana vine urmatoarea sa urce pe ea ca pe camila .
O albina hoata sau o tanara ratacita sau un trantore cu paduchele-n sale pot intra in stupi galbeni sau nu ...; e o musca (S... lapsus )care-si depune ouale pe albina si-i atrasa de culoarea alba .
Nu crede si d-ta toti mamelucii , cumpara o carte si dormi linistit .
nae

Mesajde nelutzu-api-cool » 27 Iul 2013, 22:13

Asta e un lucru imbucurator ca e atractiva culoarea galben pt albina..dar, cu privire la Varroua?..E falsa afirmatia aceea, nu?
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde un OM » 27 Iul 2013, 22:27

Varoua nu tine cont de culori.
Musca se numea, daca nu ma insel: "senotainia tricuspis". A vorbit despre ea d-l Valer 70.
un OM

Mesajde nelutzu-api-cool » 27 Iul 2013, 22:36

nae scrie:Varroa nu-i capusa sa cada-n floare sa faca foamea pana vine urmatoarea sa urce pe ea ca pe camila .
O albina hoata sau o tanara ratacita sau un trantore cu paduchele-n sale pot intra in stupi galbeni sau nu ...; e o musca (S... lapsus )care-si depune ouale pe albina si-i atrasa de culoarea alba .
Nu crede si d-ta toti mamelucii , cumpara o carte si dormi linistit .

Multumesc, Nae..chestia e ca afirmatia asta cu privire la Varroua nu am gasit-o in nicio carte, si de aceea am pus-o sub semnul intrebarii, mai ales ca in carte am gasit spectrul comun de culori al omului si albinei, iar printre culorile pe care le distinge cu usurinta albina, si cu care se recomanda vopsirea stupilor este alb, galben, albastru. De exemplu rosul nu il percepe..M-am gandit ca e fals, dar mai aveam nevoie de o confirmare..
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde un OM » 28 Iul 2013, 13:17

Apropo de culoarea rosie, avem un coleg stupar ce a vopsit o buna parte din stupi doar cu rosu. Nu a se sesizat vreo problema. Cel putin asa spunea, parca pe forumul vechi.
un OM

Mesajde iulians » 28 Iul 2013, 14:21

Se zice ca albinele nu disting culoarea rosie.
iulians

Mesajde nae » 31 Iul 2013, 22:43

iulians scrie:Se zice ca albinele nu disting culoarea rosie.

O distinge ca fiind neagra ,se recomanda evitarea ei ;floarea de mac are polenul fosforescent (sper ca nu gresesc ) si asta o atrage pe albina ... , ma rog .
Am vazut stupi rosii .
Ori cei care au scris in carti sa evitam rosul au gresit ori cei care au vopsit sunt Toma necredinciosul ; eu ii cred pe scriitori .
nae

Mesajde gigibecalul » 31 Iul 2013, 23:43

Până să atragă Varroa prin culoare, un stup poate fi infestat mult mai uşor prin simpla acţiune de a fi ajutat cu o ramă cu puiet căpăcit luată de la alt stup infestat...de migrat de la un stup la altul, eu cred că nici nu se pune problema, iar Varroa cu siguranţă nu umblă pe jos prin iarbă...adicătelea nu intră singur în stup...deci nu cred că are cum să fie atras de culoarea galbenă. Acuma, glumind, chestia asta o fi un mit al unui vânzător de vopsea albastră şi verde, care vroia să-şi distrugă concurenţa, care vindea vopsea galbenă... :lol: :lol: :lol:
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Mesajde nelutzu-api-cool » 01 Aug 2013, 07:35

gigibecalul scrie:Până să atragă Varroa prin culoare, un stup poate fi infestat mult mai uşor prin simpla acţiune de a fi ajutat cu o ramă cu puiet căpăcit luată de la alt stup infestat...de migrat de la un stup la altul, eu cred că nici nu se pune problema, iar Varroa cu siguranţă nu umblă pe jos prin iarbă...adicătelea nu intră singur în stup...deci nu cred că are cum să fie atras de culoarea galbenă. Acuma, glumind, chestia asta o fi un mit al unui vânzător de vopsea albastră şi verde, care vroia să-şi distrugă concurenţa, care vindea vopsea galbenă... :lol:

:lol: :lol: Buna asta..strategie de piata.. cu mituri si barfe se ajunge la monopol.. :lol:
Această diferenţă mare:

nelutzu-api-cool

Mesajde yokoz777 » 17 Aug 2013, 23:42

Sincer sa va zic legat de culoarea rosie:in primavara am mutat un roi intr-o cutie rosie,chiar rosu aprins pentru a vedea daca intradevar este un mit ca albinele se dezvolta prost si ca sunt mai iritate de aceasta culoare..asa ca a fost un roi slabut de 4rame,ca si experiment l-am lasat si mai largut,stimulat si tratat ca si ceilalti stupi mai puternici.ei vreau sa va zic ca acest stup a fost foarte bun la fiecare cules si s-a dezvoltat atat de bine incat i-a intrecut pe ceilalti si l-am si rupt pentru ca o cerea si nici irascibile sau rele nu sunt.Cat despre varoua tot asa,nu am observat sa fie vre-un stup mai infestat ca altu din cauza culorilor si doar am stupii vopsiti in toate culorile posibile(mai putin negru si maro)..Dupa parerea mea este doar un mit si o parere facuta gresit!atat culoarea rosie cat si culorile stupilor cu privire la infestarea cu varoua.Spor la rame cu puiet acum!
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde dorindafi » 18 Aug 2013, 10:15

nelutzu-api-cool scrie:Asta e un lucru imbucurator ca e atractiva culoarea galben pt albina..dar, cu privire la Varroua?..E falsa afirmatia aceea, nu?

salutare colegu
din propia experientza vorbesc: in 2010 am pierdut cateva zeci de familii din cauza paduchilor shi asta fiind cam prin iulie/august dar nnu din cauza culorilor la cutii !
asha ca stai linishtit ca nu culoarea aduce boala .
dorindafi

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR