Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

sfaturi familie ME

Mesajde Chain » 18 Aug 2013, 12:47

Buna ziua.
As dori parerea voastra privind urmatoarea familie de albine trecuta in aceasta primavara in sistem ME de pe dadant:
- corpul 1 - 3 rame puiet, 7 rame goale;
- corpul 2 - 5 rame puiet, 4 rame miere capacite, 1 rama miere necapacita;
- corpul 3 - 10 rame miere, din care 3 necapacite.

Precizez ca matca este de anul trecut din iulie iar de la aceasta familie am recoltat in acest an 10 rame la salcam si inca 4 rame poliflora in iulie.
Familia a fost infiintata anul trecut in iunie si iernata in corp Dadant pe 6 rame. Trecerea pe ME am facut-o in primavara prin scurtarea ramelor pe care a iernat (la inceputul lunii martie).

Avand in vedere ca sunt incepator pe sistemul ME si nu am prieteni apicultori care lucreaza pe acest sistem (ma bazez numai pe carti si forumuri privind modul de intretinere in ME) v-as ruga sa va exprimati opinia privind aceasta familie si eventual ce lucrari ar mai trebui facute acum in vederea pregatirii pentru iernare (pe care intentionez sa o fac pe 2 corpuri)

Va multumesc.
Chain

Re: sfaturi familie ME

Mesajde ovidiu_78 » 18 Aug 2013, 12:52

cauta pe forum la prima pagina la sectiunea cautare,despre ME,vei gasi enorm de multe topicuri,eventual iti deschizi si tu intre timp o pagina personala,cu ceva poze,etc,si acolo poti posta multe....ca asa nu e ok sa deschizi topicuri...sau mai e la pagina apicultorilor incepatori,si acolo poti intreba linistit

bine ai venit pe forum,bafta
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde ovidiu_78 » 18 Aug 2013, 12:57

oricum,nu ai ce cauta pe 3 corpuri acuma,sau mai ales sa iernezi asa,aranjeaza jos cuibul,toate ramele cu puiet,si corpul 2 sa fie cel cu miere,lateralele sa fie cu pastura daca e posibil,iar ramele din centru sa nu fie pana jos cu miere,de doua -trei degete sa ramana gol,iar daca ai mancare tot corpul 2 vei fi fara probleme la iarna
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Chain » 18 Aug 2013, 14:21

salut ovidiu.
Suntem chiar pe pagina apicultorului incepator (de aia mi-am permis sa intreb linistit) ;)
In rest multumesc de sfaturi.
M-ar interesa opinii despre cum arata familia asta fata de cum ar trebui sa arate acum (fix asta nu stiu si nici nu am unde vedea)
Chain

Mesajde alin75 » 18 Aug 2013, 14:59

Desi incerc un alt sistem (MER), cred ca este o familie ok (matematic sunt 8 rame puiet, 10 rame capacite si 4 necapacite). Inseamna ca este o regina/respectiv zona foarte buna (mai ales ca s-a mai si recoltat de la acesta familie).

Sfaturile primite de la colegul ovidiu sunt ok, doar ca eu as face in urmatorul fel:
C1: corp format numai din puiet, marginit de 2 rame de pastura (este imposibil sa nu fie prin stup asa ceva);
C2: corp format de rame goale, marginite de ramele cu miere necapacite;
folie intinsa aproape pe toata suprafata stupului;
C3: corp rame capacite.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde ignatov andrei » 18 Aug 2013, 18:25

Chain scrie:Buna ziua.
As dori parerea voastra privind urmatoarea familie de albine trecuta in aceasta primavara in sistem ME de pe dadant:
- corpul 1 - 3 rame puiet, 7 rame goale;
- corpul 2 - 5 rame puiet, 4 rame miere capacite, 1 rama miere necapacita;
- corpul 3 - 10 rame miere, din care 3 necapacite.

Precizez ca matca este de anul trecut din iulie iar de la aceasta familie am recoltat in acest an 10 rame la salcam si inca 4 rame poliflora in iulie.
Familia a fost infiintata anul trecut in iunie si iernata in corp Dadant pe 6 rame. Trecerea pe ME am facut-o in primavara prin scurtarea ramelor pe care a iernat (la inceputul lunii martie).

Avand in vedere ca sunt incepator pe sistemul ME si nu am prieteni apicultori care lucreaza pe acest sistem (ma bazez numai pe carti si forumuri privind modul de intretinere in ME) v-as ruga sa va exprimati opinia privind aceasta familie si eventual ce lucrari ar mai trebui facute acum in vederea pregatirii pentru iernare (pe care intentionez sa o fac pe 2 corpuri)

Va multumesc.

Da deoparte (la rezerva), un corp cu zece rame capacite. Lasa familia doar in 2 (doua) corpuri. Foloseste ramele goale pentru a asigura spatiu pt. ouat.
Salut!
ignatov andrei

Mesajde namzeb » 18 Aug 2013, 18:47

Are dreptate Andrei,lasa in corpul 1,puietul si corpul 2 pune mierea iar ramele goale scoatele definitiv.Avind un spatiu atit de mare in 3 corpuri albina cauta sa ocupe acest spatiu.Noptile de acum devin mai reci si ramine puietul neacoperit racind findca stim ca intodeauna caldura se ridica sus.Cu cit albina este mai densa cu atit mai bine,avind in vedere ca albina va consuma mierea si din corpul 2 matca daca nu ai gratie va urca cu puietul tot in sus daca ai fund antivarooa.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde ignatov andrei » 18 Aug 2013, 18:55

namzeb scrie:Are dreptate Andrei,lasa in corpul 1,puietul si corpul 2 pune mierea iar ramele goale scoatele definitiv.Avind un spatiu atit de mare in 3 corpuri albina cauta sa ocupe acest spatiu.Noptile de acum devin mai reci si ramine puietul neacoperit racind findca stim ca intodeauna caldura se ridica sus.Cu cit albina este mai densa cu atit mai bine,avind in vedere ca albina va consuma mierea si din corpul 2 matca daca nu ai gratie va urca cu puietul tot in sus daca ai fund antivarooa.Cu respect

Multumesc ca-mi dai dreptate..., dar le-ai cam amestecat...!
Corpul cu ramele capacite se va aseza peste familie la intrarea in iarna, inainte de impachetajul final.
ignatov andrei

Mesajde alin75 » 18 Aug 2013, 18:59

alin75 scrie:Desi incerc un alt sistem (MER), cred ca este o familie ok (matematic sunt 8 rame puiet, 10 rame capacite si 4 necapacite). Inseamna ca este o regina/respectiv zona foarte buna (mai ales ca s-a mai si recoltat de la acesta familie).

Sfaturile primite de la colegul ovidiu sunt ok, doar ca eu as face in urmatorul fel:
C1: corp format numai din puiet, marginit de 2 rame de pastura (este imposibil sa nu fie prin stup asa ceva);
C2: corp format de rame goale, marginite de ramele cu miere necapacite;
folie intinsa aproape pe toata suprafata stupului;
C3: corp rame capacite.

Numai bine,
Alin

C1. puiet care dupa eclozare v-a face C1 sa devina gol.
C2. initial rame goale (marginite de cele cu miere), permite formarea cuibului pentru iernat.
folie (am spus aproape pe toata suprafata corpului), pentru a permite albinelor sa viziteze ramele - stopeaza caldura
C3. 10 rame capacite.

in toamna C1 dispare, C2 devine C1, C3, devine C2.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde Chain » 18 Aug 2013, 19:48

Stupul este cu fund antivaroua (si podisor ermetic) iar intre corpurile 2 si 3 gratie Hanneman.

Alin, in linii mari la asta ma gandeam si eu, mai putin folia pe care n-o folosesc tinand cont de faptul ca stupul este ermetic sus.
La ora vorbirii matca este in corpul 2...astept sa eclozeze tot puietul de jos si inlatur primul corp. Apoi intentia mea este de a nu misca nimic din cele doua corpuri ramase, pur si simplu familia va intra in iarna in corpul 2 asa cum se prezinta cu mierea in 3. Banuiesc ca dupa ce va ramane pe 2 corpuri va mai baga miere pe ramele laterale din corpul de jos.

Intrebarea mea se refera si la faptul ca nu stiu cat este de normal ca matca sa imparta ponta in 2 caturi in aceasta perioada a anului. Ma asteptam ca acum sa oua exclusiv in corpul 2.

In acest an n-am inversat deloc corpurile de cuib si sunt foarte multumit de modul cum a pontat matca si cum familia si-a organizat rezervele de miere. Corpul 3 l-am pus in mai cand a inceput salcamul si de atunci familia s-a dezvoltat in permanenta cu 3 corpuri (cu gratia intre 2 si 3).

Ideea este ca nu am deloc experienta cu acest model de stup, de aia studiez problema. Acest stup l-am facut experimental si pot spune ca dupa ce am vazut anul acesta este un sistem foarte usor de lucrat cu el fata de dadantul pe 10 rame cu care am lucrat pana acum. Ramane de vazut cum trece iarna.
Chain

Mesajde MIHALACHE » 18 Aug 2013, 20:06

Asta iarna:
Fişiere ataşate
Imagine0285.jpg
MIHALACHE

Mesajde MIHALACHE » 18 Aug 2013, 20:08

La fel:
Fişiere ataşate
Imagine0260.jpg
MIHALACHE

Mesajde lucky5strike » 18 Aug 2013, 20:12

E perfect normal stupul tau.

Fagurii din corpul superior sa fie inchisi la culoare si cu multa miere capacita, chiar integral.

Cauta sa ai distanta corecta intre caturi.

Nu uita de tratamente.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde namzeb » 18 Aug 2013, 20:20

Andrei nu le-am amestecat deloc,este normal ca din momentul cind nu mai ai puiet in C1 s-al elimini sau sa cobori,doar nu vei lasa un corp cu rame goale sa stea degeaba se face restringerea familiilor in functie de putere.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde Chain » 18 Aug 2013, 21:23

lucky5strike: din pacate fagurii din corpul 3 sunt de recolta, deci albi. Distanta intre leaturile ramelor este de 8 mm.

Am citit despre problema cu urcatul ghemului in corpul 2. Cred ca apare la familiile slabe si la distante intre leaturi neconforme. Am inteles ca problema ar fi formarea ghemului in corpul de jos, situatie pe care intentionez s-o combat nelasand miere deloc in corpul 1 si (eventual) descapacind 3-4 cm de miere in partea inferioara a 3-4 rame centrale din corpul superior (desi sincer sa fiu tocmai de asta vreau sa trec pe ME, sa scap de chitibusereala asta rama cu rama)

Mihalache: din pozele postate pot intelege ca as putea ierna stupul meu exact asa cum este acum, doar sa dau gratia la o parte sa ajunga si batrana la papica :lol:
Chain

Mesajde MIHALACHE » 18 Aug 2013, 21:52

Exact,eu am luat 23 de rame cu miere de la el si acuma este la fel ca an poze catul 3 rame cu miere 7 ,3r am scos mierea pentru ca anul trecut nu au folosit hrana din 10r si an primavara am extras-o foarte greu,nu am unde sa depozitez toate caturile si ramele de rezerva si mai ramane si cu ele peste iarna fara probleme ,dar daca stupul nu este cu intrarea spre SUD trebuie sa ai R cu miere pe latura ancalzita de soare pe care de obicei se formeaza ghemul.
MIHALACHE

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR