Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Proportia sarii de lamaie

Mesajde SummerCat » 19 Aug 2013, 09:19

Am o nelamurire. Eu am hranit cu sirop 1:1. La 5L de sirop puneam un pliculet de sare de lamaie (8g). Stiu ca proportia e 1gr/1L, dar din comoditate am lasat asa.
Plec in concediu o saptamana si as vrea sa le las si ceva papica si m-am gandit la un bidon de 5L taiat pe lateral si cu paie in bidon cum am vazut la colegul Cristi Vidican. Pun un corp gol si imi pun "hranitorul" acolo.

Acuma ce vreau eu sa fac, este sa le modific concentratia, adica s-o cresc la 2:1, ca sa fie mai satioasa :)
Cum se face dozarea sarii de lamaie? Se mentine aceeasi sau se dubleaza?
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Re: Proportia sarii de lamaie

Mesajde Mircea_63 » 19 Aug 2013, 09:42

Te referi la reteta de invertire a regretatului nea Gica Romanescu! Sarea de lamaie se pune cate un gram la fiecare kilogram de zahar.

1 kg zahar----1 gram sare de lamaie
3-5-4 kg zahar---3-4-5 grame sare de lamaie.

Povestea din reteta - aceea cu solutia de sare de lamaie- este o treaba de finete pe care am mai explicat-o si scopul ei era de a ne ajuta sa dozam cu precizie sarea de lamaie, dar nea Gica, inginer si minte luminata, n-a prevazut ca tocmai ceea ce unora le pare simplu si trebuia sa fie un ajutor pretios, pe altii ii incurca. A nu se intelege ca eu as fi prevazut asta.

Ai plicul de 8 grame si tu ai nevoie de exemplu de 2 grame, dar n-ai cantar. Ce te faci? In privinta asta a vrut sa ne ajute! Pui cele 8 grame in 200 ml (0.2 L) de apa, dizolvi si vei avea cate un gram in fiecare a opta parte din solutie, adica 200:8= 25 ml. Si nu mai ai nevoie de cantar!
Ai nevoie de doua grame, pui 2x25 ml=50ml

Una peste alta, la invertire ai nevoie de cate un gram de sare de lamaie pentru un kilogram de zahar. Ca sa dozezi acel gram mai usor si mai precis, poti folosi metoda descrisa. Daca ai cu ce cantari gramele si iti e mai comod, cantareste-le. Oricum la introducere tot e mai bine sa le dizolvi inainte.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde alin75 » 19 Aug 2013, 09:45

La ce a scris colegul, eu mai adaug un aspect. Daca familia/roiul, nu este destul de puternic, iar cantitatea de sirop pe care o dai, este prea mare (nu o poate duce intr-o noapte) sa nu te pomenesti cu un furtisag in toata regula.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde SummerCat » 19 Aug 2013, 10:08

Am inteles acum, multumesc. O sa incerc si invertirea de data asta.
Eu nu continuam sa fierb cu zahar in ea ca sa faca si spuma; clocoteam apa, jos de pe foc, pus zaharul si sarea de lamaie si dizolvat f. bine. In conditiile astea nu stiu daca s-a facut vreodata invertirea. Puneam sarea doar ca sa am siguranta ca nu cristalizeaza.

Acuma ce sa fac, o sa-mi iau riscul, o sa reduc la minim urdinisul si o sa-i zic la mosul care-mi hraneste cainii si pisoiul sa se mai uite si la stupi. Macar sa aiba si el cutezanta sa arunce un cearceaf ud pe ei...
Viata fara belele, numai lapte si miere !
SummerCat

Mesajde Mircea_63 » 19 Aug 2013, 10:26

alin75 scrie:La ce a scris colegul, eu mai adaug un aspect. Daca familia/roiul, nu este destul de puternic, iar cantitatea de sirop pe care o dai, este prea mare (nu o poate duce intr-o noapte) sa nu te pomenesti cu un furtisag in toata regula.

Numai bine,
Alin

Alin are dreptate, insa siropul nu miroase. Asta daca nu bagi alte mirosele in el. Fara miros nu e riscul asa mare.

Cred ca e ca intre vecini. Daca vecinul face gratare, stim toti si indata aparem la el... :lol: Daca e porta incuiata si cainele dezlegat, intram prin spate ca ne cunoastem. :shock: Asa ca mare grija cu mirosurile.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde ovidiu_78 » 19 Aug 2013, 16:49

sa nu bagi protofil in el ca va fermenta...doar inainte de a le dai siropul sa pui ;)
"Nadejdea mea este Tatal,scaparea mea este Fiul, Acoperamantul meu este Sfintul Duh,Treime Sfanta,Slava Tie"
ovidiu_78

Mesajde Florin Dobre » 19 Aug 2013, 17:33

ovidiu_78 scrie:sa nu bagi protofil in el ca va fermenta...doar inainte de a le dai siropul sa pui ;)

Completez...protofilul se pune dupa ce siropul s-a racit.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde alin75 » 19 Aug 2013, 18:00

Mircea_63 scrie:
alin75 scrie:La ce a scris colegul, eu mai adaug un aspect. Daca familia/roiul, nu este destul de puternic, iar cantitatea de sirop pe care o dai, este prea mare (nu o poate duce intr-o noapte) sa nu te pomenesti cu un furtisag in toata regula.

Numai bine,
Alin

Alin are dreptate, insa siropul nu miroase. Asta daca nu bagi alte mirosele in el. Fara miros nu e riscul asa mare.

Cred ca e ca intre vecini. Daca vecinul face gratare, stim toti si indata aparem la el... :lol: Daca e porta incuiata si cainele dezlegat, intram prin spate ca ne cunoastem. :shock: Asa ca mare grija cu mirosurile.

La mine protofilul+zeama de lamaie (nu folosesc sare de lamanie) sunt nelipsite(sirop/turte), de asta am adus vorba de furtisag.

ovidiu_78 scrie:sa nu bagi protofil in el ca va fermenta...doar inainte de a le dai siropul sa pui ;)

De fermentat nu mi-a fermentat nici o data (recunosc ca nu am dat decat atat cat pot duce), dar nu pot intelege cum sa fermenteze.

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde alin75 » 19 Aug 2013, 18:04

Florin Dobre scrie:

Completez...protofilul se pune dupa ce siropul s-a racit.

Tin minte si acum primul sirop facut. Nu se racise complet si am adaugat protofil, imediat am imprastiat un miros de alcool in toata casa, de am crezut ca vin toti vecinii peste mine :?

Numai bine,
Alin
alin75

Mesajde ves.lucian.zabrani » 19 Aug 2013, 18:19

din cate stiu eu , siropul 2 la 1 nu fermenteaza !!! doar cel 1 la 1 !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR